https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pełnoziarniste ciasto z owocami

Dziś zapraszam na pyszne ciasto na mące pełnoziarnistej. Jest szybkie i proste do zrobienia, co ważne kiedy za oknem skwar:). Przepis na nie znalazłam u Doroty (klik). Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, można je upiec z praktycznie każdymi owocami ... u mnie wersja z wiśniami.

Ważne, aby (jak to w przypadku każdego ucierańca) składniki były w temperaturze pokojowej.

 

                Pełnoziarniste ciasto z owocami

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z OWOCAMI

Składniki:

  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 120 g ciemnego brązowego cukru (nie zastępujcie go jasnym)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • dowolne owoce, jeśli mrożone to wcześniej rozmrożone na ręczniczku kuchennym
  • płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
  • cukier puder do oprószenia

Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj szczyptę soli i dalej ucieraj. Wbijaj kolejno jajka, ucierając po każdym dodaniu (tylko do połączenia się składników). Dodawaj na zmianę przesianą mąkę i mleko, mieszając szpatułką. Ciasto przełóż do blaszki (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzchu ułóż owoce, ew. posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 13 września 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/09/15 10:37:34
Zjadłabym taki mały kawałeczek, wygląda kusząco :)