https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki pszenne pelnoziarniste z ziarnami

Dziś zapraszam na pyszne pszenne bułki na mące pełnoziarnistej z mnóstwem ziaren - nasze ulubione ostatnimi czasy. Bułeczki są puszyste, mają zwarty miąższ, a zawarte w nich ziarna cudownie chrupią .... a przy okazji wzbogacają bułki w cenne dla nas składniki.

 

           Bułki pszenne pełnoziarniste z ziarnami

 

BUŁKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE Z ZIARNAMI

Składniki rozczynu:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Składniki ciasta właściwego:

  • rozczyn
  • 500 - 520 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g łuskanego słonecznika
  • 30 g łuskanej dyni
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml wody

 

       Bułki pszenne pelnoziarniste z ziarnami

 

Wkrusz drożdże do miseczki, utrzyj je z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj mleko i mąkę i wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 15 minut, aż rozczyn ruszy. W tym czasie odważ do miski pozostałe składniki, dodaj rozczyn i wyrób miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7 - 10 minut). Ciasto przełóż do lekko naoliwionej miski, włóż ją do torby foliowej i pozostaw na ok. 45 - 60 minut do wyrośnięcia. Odgazuj (uderz w ciasto pięścią) i podziel na 12 równych części (po ok. 90 g), uformuj okrągłe lub podłużne bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natnij. Przykryj ściereczka i odstaw w cieple miejsce na 200 - 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Włóż do piekarnika wyrośnięte bułki, na dno wsyp szklankę kostek lodu. Piecz przez 18 - 20 minut. Wystudź na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

 

poniedziałek, 03 października 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/10/06 09:03:45
Jolu,
prawdziwe cuda!
Jestem pod wrażeniem.
Buziaki.
-
2016/10/08 22:12:26
Przepis zapisuję na listę "do zrobienia" :)
-
2016/10/12 15:57:12
Następne zapisane do zrobienia . Wyglądają bardzo smakowicie, i na pewno pięknie pachniały. Ja piekłam ostatnio Twoje bułeczki orkiszowe, ze starego przepisu :)
-
2016/10/26 15:51:09
Wyglądają jak z piekarni, a nawet lepiej :) Piękne!