https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Pełnoziarnisty chleb pszenny z ziarnami

Jaki¶ czas temu powstał w mojej kuchni przepis na pełnoziarnisty chleb pszenno - orkiszowy (klik). Od tego czasu piekę go u nas bez przerwy ... z tym, że przepis ewoluował ... z czasem dołożyłam do niego ziarna, pozmieniałam m±ki ... dzi¶ chciała przedstawić Wam ostateczny rezultat zmian. Chleb jest przepyszny, pełno w nim ziaren, a tym samym zdrowia .... a to mamy tylko jedno, więc dbajmy o nie. Jak na chleb pełnoziarnisty nie jest wcale mocno zbity, bardzo dobrze się kroi .... upieczcie go mówię Wam:).

Chleb ten jest moim wkładem w coroczn± akcję Zorry "World Bread Day 2016" (klik).

 

           WBD 2016

  

 

PEŁNOZIARNISTY CHLEB PSZENNY Z ZIARNAMI

Składniki zaczynu:

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g m±ki pszennej typ 1850
  • 300 g wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na 10 - 12 godzin w ciepłym miejscu.

 

                  Pełnoziarnisty chleb pszenny z ziarnami

    

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 300 g m±ki pszennej typ 1850
  • 600 g m±ki pszennej typ 2000 (lub cało¶ć m±ki typ 1850, bo tak± najłatwiej dostać w sklepie)
  • 3 i 1/2 łyżeczki soli
  • 60 g nasion słonecznika
  • 70 g nasion dyni
  • 60 g siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 670 g letniej wody

Do miski wsyp obie maki, dodaj nasiona i sól. Do zaczynu dodaj wodę, wymieszaj i wlej mieszaninę do m±ki z nasionami. Wyrób ciasto (ok. 3-4 minut ręcznie lub mikserem). Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i pozostaw na 2 godziny w ciepłym miejscu. W tym czasie posmaruj tłuszczem i obsyp sezamem (lub otrębami) 2 keksówki o wymiarach dolnych 30x7 cm. Przełóż do nich ciasto (po ok. 1270 g do każdej formy). WygładĽ ciasto, włóż formy do torby foliowej i pozostaw do wyro¶nięcia (ok. 2 godzin). Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopnia C, zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze ok. 25 - 30 minut. Chleb jest upieczony, gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Chleb dobrze wystudĽ na kratce, najlepiej przez kilka godzin.           

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 16 paĽdziernika 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/10/16 13:56:23
Pyszny i zdrowy - ideał :)
-
2016/10/18 07:25:38
Poproszę kromeczkę!
-
Go¶ć: piegusek, *.gazeta.pl
2016/10/21 08:24:06
wygl±da doskonale. u mnie teraz do¶ć często domowy chleb go¶ci na stole. częstuję się
-
2016/10/21 13:07:58
Jolu¶,
wspaniały! Jak każdy Twój bochenek.
U¶ciski.