https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki pszenne z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej

Dzi¶ puszyste, mięciutkie bułki - moim dzieciakom bardzo posmakowały ... może posmakuj± i Wam:).

 

            Bułki pszenne z dodatkiem m±ki pełnoziarnistej

 

BUŁKI PSZENNE Z DODATKIEM MˇKI PEŁNOZIARNISTEJ

Składniki zaczynu:

  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki letniego mleka

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj jogurt naturalny i mleko, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż drożdże rusz±.

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 390 g m±ki pszennej typ 650
  • 130 g m±ki pszennej razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g mleka w proszku
  • 4 łyżki oleju
  • 270 g letniej wody

Do miski wsyp obie m±ki, dodaj rozczyn i pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż je do miski wysmarowanej delikatnie olejem, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na ok. 1 godz. do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel na 9 - 10 czę¶ci. Uformuj okr±głe bułeczki i ułóż je na lasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na ok. 20-30 minut. Po tym czasie natnij ostrym nożem i piecz ok. 18 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. WystudĽ na kratce

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 04 listopada 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/11/04 11:20:19
Moje dzieciaki też by chętnie wcinały :)
-
2016/11/05 18:52:05
Bardzo apetyczne bułeczki :)