https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb tostowy VI

Dobrych przepisów na chleby tostowe nigdy dość, zwłaszcza jak ma się w domu tostomaniaka:) .... inspiracją dla tego chleba był przepis pochodzący z bloga Urtici (klik). Chleb z tego przepisu jest mięciutki, puszysty, neutralny w smaku (tak więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków).

 

                  Chleb tostowy VI

 

CHLEB TOSTOWY VI

Składniki:

  • 840 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 400 g wody
  • 200 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 45 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wkrusz drożdże do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj ok. 1/2 szklanki wody, wymieszaj i odstaw miseczkę na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsyp obie mąki, dodaj rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Przełóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, włóż ją do torby foliowej i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40 - 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazuj i podziel na 2 równe części. Uformuj z niego bochenki i włóż do keksówek (30x7 cm) wysmarowanych delikatnie tłuszczem i obsypanych sezamem/otrębami/mąką. Keksówki włóż do torby foliowej i pozostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (na początku pieczenia wrzuć na dno piekarnika szklankę kostek lodu), a następie wyjmij chleby z foremek i dopiekaj jeszcze ok. 5 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 09 listopada 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/11/09 07:57:16
Joluś,
jest taki cudny, że nie mogę przestać na niego patrzeć!
Serdeczności Ci posyłam.
-
2016/11/09 12:40:40
Chlebek wyszedł Ci idealny! :)
-
2016/11/14 15:38:19
moja siostra robi podobny jak ma czas, ja na razie zajadam się domowym chlebem z otrębami, mało roboty, a taki pyszny; pozdrawiam
-
2016/11/16 11:53:31
U mnie też są tostomaniacy, taki chleb to majątek!
-
2016/11/20 06:45:24
Pyszny chlebuś, pozdrawiam:*
-
2016/11/24 13:06:41
a wiesz, że ja też lubię ten chleb :)
-
2016/11/29 14:55:47
Pięknie wyrośnięty chlebek :-)