https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto drożdżowe nocne z owocami i kruszonką

Nie znam osoby, która nie lubiłaby ciasta drożdżowego .... my je uwielbiamy, a moje dzieciaki dałyby się pokroić za bułkę, rogala czy kawał chałki z kruszonką. Dlatego też ten rodzaj wypieku dość często gości na naszym stole:). Dziś taka szybka, nocna drożdżówka. Robi się ją dosłownie chwilkę, a wychodzi wspaniałe, wilgotne, puszyste i mięciutkie ciasto.

Przepis na nocna drożdżówkę znalazłam na forum seniorów (klik).

 

             Ciasto drożdżowe nocne

 

CIASTO DROŻDŻOWE NOCNE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 50 g drożdży
  • 1/2 kg mąki pszennej

Składniki kruszonki:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego gorącego masła

Dodatkowo:

  • ulubione owoce (raczej nie te bardzo wilgotne)


Kruszonka: w miseczce wymieszaj sypkie składniki, dodaj do nich gorące masło i wymieszaj (niekiedy trzeba dodać troszkę mąki) do uzyskania konsystencji kruszonki. Pozostaw na blacie.

Ciasto drożdżowe: Wszystkie składniki (oprócz mąki) włóż do miski (drożdże rozkrusz). Jajka lepiej dać w środek, aby żółtka nie wyschły. Miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Nie mieszaj i nie ruszaj miski. Rano (gdy na powierzchni zobaczysz pęcherzyki i pianę) dodaj mąkę Wyrób ciasto ręką lub zmiksuj do dokładnego połączenia składników. Ciasto jest dość płynne. Wlej ciasto do blachy (u mnie 24x28 cm) i odstaw na ok. 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia. Wyłóż na nie owoce (nie za dużo) i posyp kruszonką. Blaszkę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika (nastaw temperaturę na 170 stopni C) i piecz ok. 45 - 55 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 03 listopada 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/11/03 09:06:28
Jolu,
takie ciasto jest idealne na każdą chwilę!
Uwielbiam drożdżowe wypieki.
A u Ciebie jeszcze owoce, mniammmm....
-
2016/11/03 14:34:10
Ciasta drożdżowe są pyszne można je jeść i wcale się nie nudzą
-
2016/11/03 14:39:03
Ja również nie znam osoby, która by nie lubiła ciasta drożdżowego :) To jedne z najlepszych ciast na świecie!
-
2016/11/04 11:21:30
Nie odmówiłabym sobie kawałka, zwłaszcza w jesienny czas...
-
2016/11/04 18:14:46
Na drożdżowe zawsze się skuszę ! I pomyśleć, że jako dziecko za nim nie przepadałam :) Robiłam bardzo podobne ciasto (z przepisu Ewy Wachowicz), troszeczkę różnią się proporcje oleju i cukru, no i było pieczone w keksówce. Prawdę mówiąc bardziej podoba mi się Twoja wersja :)
-
2016/11/05 18:53:11
Smakowite , z chęcią zjadłabym kawałeczek :)