https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Brunkager - duńskie pierniczki

W tym roku skromnie u nas z piernikami, ale może dlatego, że to co upiekę zaraz znika z puszek ... znaczy się, że dobre:). Te pierniki, na które chcę Was zaprosic też znikają w szybkim tempie. Nie dziwi mnie to, bo są pyszne. Mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz ... a dodatkowo mają w sobie niespodziankę w postaci orzechów laskowych.

Przepis na nie znalazłam u Kornika (klik), dopisuję je do trwającego u Majanki Festiwalu Pierniczków (klik).

Upieczcie je, warto:).

W tle widac lampion zrobiony przez mojego Synka:).

 

               Brunkager - duńskie pierniczki

 

BRUNKAGER - DUŃSKIE PIERNICZKI

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 150 g cukru muscovado
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml wody
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

           Brunkager - duńskie pierniczki

 


Roztop w garnuszku masło z miodem i cukrem, ciągle mieszając, aby składniki się połączyły. Sodę rozpuś w wodzie i dodaj do masy (spieni się i podwoi objętośc). Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Mąkę przesiej do misy miksera, wymieszaj ją z posiekanymi orzechami (lub migdałami), skórką otartą z pomarańczy i przyprawą do piernika. Do suchych składników wlej masę maślano - cukrową i wyrób ciasto. Będzie dośc wilgotne, ale nie powinno zbytnio kleic się do rąk. Podziel ciasto na 4 części, z każdej części utocz wałek o średnicy 4-5 cm. Zawiń go w folię spożywczą, zroluj jak cukierek. Wałki włóż do zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasto wyjmuj porcjami z zamrażalnika i pokrój na plastry o grubości ok. 5 mm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem, zachowując spore odstępy, bo pierniki dośc mocno rosną. Piecz ok. 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Wystudź na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 21 grudnia 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/12/23 09:11:30
Jolu,
pyszne pierniki!
I bardzo ciekawy przepis.
Niech Twoje świeta będą pełne dobrych smaków, cudownego rodzinnego spokoju i pięknych chwil.
-
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/12/23 19:25:56
... zima w słoiku-lampionie zamieszkała...
... ośnieżone domy, biała ziemia cała........
... Olek i Lileczka oryginalny świecznik.......
... w okno wstawiają.......................................
... hu-hu-ha, hu-hu-ha wołają......................
... choineczkę w pomarańczowe koła ubierają
... pierniczki z puszek podjadają...................
... mama Jola, jednak nie ustaje.... hihihi....
... i ciągle coraz to inne pierniki dodaje......
... szybkie, miękkie, korzenne........................
... duńskie Brunkager'y...................................
... z "niespodzianką" laskowo/migdałową..
... co w wielkiej misce....... pełnej ..................
... korzennych "talarków" się chowa...........
pzdr. serdecznie, świątecznie Ursa, Kpd.........Merry, Merry Christmas... :-))
-
2016/12/24 10:43:34
Aniu to prawda są przepyszne:) ... Zdrowych i wesołych Świąt Kochana:)
Ursa Twoje rymy są najlepsze:) .... czyta się je z uśmiechem na buzi:). Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)
-
2016/12/28 09:48:44
Pysznych pierniczków nigdy dość; ja teraz chrupię swoje idealne w tej przerwie międzyświątecznej ;-)
-
2016/12/30 16:38:06
Wszystkiego dobrego w tym Nowym roku i szampańskiego Sylwestra ;-)
-
2017/01/13 23:39:52
Joluś, pierniczki wyglądają pysznie. Fajny przepis. Nie znałam jeszcze takich pierniczków. Pozdrawiam cieplutko i dziękuję Ci za udział w Festiwalu.
Przepraszam,że tak późno się odzywam.
Buziaki :*