https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Keks świąteczny Nigelli

Zapraszam dziś na pyszne świąteczne ciasto - swoim smakiem cudownie wkomponowuje się w Bożonarodzeniowy klimat:). Ciasto jest wilgotne, wypełnione po brzegi bakaliami, aromatyczne .... nic dodac, nic ując:)... ale nie może by inaczej skoro zawiera w sobie pół butelki rumu:).

Keks ten piecze się 3 - 4 tygodnie przed świętami, a więc będzie mnie przygotowań przed samą Wigilią:).

Przepis pożyczyłam z bloga Ani (klik), a jest on autorstwa Nigelli Lawson.

 

               Świąteczny keks Nigelli

 

KEKS ŚWIĄTECZNY NIGELLI

Składniki:

  • 500 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g suszonej figi (pokrojonej w kostkę)
  • 100 g suszonej, niesiarkowanej moreli (pokrojonej w kostkę)
  • 275 g rodzynek jumbo (duże, złociste)
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 110 g kandyzowanej wiśni
  • 110 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 ml rumu
  • 225 g miękkiego masła
  • 195 g cukru muscovado
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego (lub np. powideł)
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Wszystkie owoce i kandyzowane skórki wsyp do miski i zalej alkoholem. Wymieszaj, przykryj i pozostaw na noc, aby owoce wchłonęły alkohol.

Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż podwójną warstwą papieru do pieczenia (powinien wystawa ok. 10 cm ponad brzegi formy). Do miski przesiej mąkę, sól oraz przyprawy. Masło utrzyj na puch z cukrem muscovado i esencją waniliową. Ciągle ucierając dodaj skórki otarte z cytryny i pomarańczy, a następnie jajka (jedno po drugim). Dodaj dżem pomarańczowy i utrzyj. Nastepnie dodawaj na zmianę mąkę z przyprawami i namoczone owoce (mieszając łyżką lub łopatką każdorazowo po dodaniu składników). Przełóż ciasto do formy, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez 3 - 3,5 godziny.  Upieczone, gorące ciasto, posmaruj po wierzchu kilkoma łyżkami rumu. Pozostaw ciasto w formie i zawiń je w folię aluminiową (razem z formą). Pozostaw do całkowitego wystudzenia. Wyjmij ciasto z formy (pozostaw papier), owiń je nową folią i zamknij w szczelnym pojemniku na 3 tygodnie.

 

Częstujcie się proszę:)

 

niedziela, 04 grudnia 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/12/04 09:29:45
Wspaniały jest ten keks! Pieknie u Ciebie wygląda.
-
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/12/04 23:07:56
....... dziś czwarty grudnia.... a za 20 dni...wypadnie Nam, Wam, Ci......
....... niezwykły rodzinny wieczór, gdy..........................................................
....... na stół zostanie podany ten świąteczny KEKS.................................
...... właśnie zapowiedziany, w niezłą dawkę rumu i rodzynek ubrany
...... i myślę co w nim takiego niezwykłego jak na KEKSA! .....................
...... Bingo!..... powstał z dwudziestu składników ...................by.............
...... każdego dnia niezmiernie kusić ciebie, mnie............................i.....
...... marzyć przez te 20 dni, kiedy wreszcie spełni się nam radość wielka
..... wydłubania każdego rodzynkowego keksowego "słupełka"..........
pzdr, Ursa, kapsztad
-
2016/12/04 23:10:14
Uwielbiam!
Tylko zmniejszam ilość cukru...Keks przez dodatek suszonych owoców jest dostatecznie słodki.
-
2016/12/05 07:12:22
Aniu ja dodaje cukier muscovado lub kokosowy, stąd nie zmniejszałam ilości .... ale prawdą jest, że ten kek i bez cukru by się wybronił:)...
Ursa tak pięknie to oczekiwanie opisałaś, że chyba nie zasnę póki kawałka choc nie spróbuję ... a więc w Wigilię będę jak zombie wyglądała:) buziaki
-
2016/12/05 11:33:21
częstuje się Kochana ale podwójnie bo tak go pysznie nadziałaś bakaliami że aż mi ślinka cieknie:)
-
2016/12/05 14:45:55
Jak się doczytałam że z rumem, to od razu mi przypadło do gustu, ale u mnie remont kuchni i na pewno z nie zdążyłabym go upiec, pozdrawiam
-
2016/12/07 07:39:09
Najeżony bakaliami! Pychota!