https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Najlepsze miękkie pierniczki II

Od października na okrągło wypiekamy z Olkiem i Lili pierniczki wg naszego ukochanego przepisu (klik). Lubimy kiedy nie trzeba na nie czekac ... w końcu co to za frajda dla dziecka upiec pierniczki, by je schowac do pudełka:). Dlatego też przepis ten jest przez nas często wykorzystywany. Przedwczoraj dołożyliśmy do niego jeszcze jeden, znaleziony u Ani prowadzącej cudownego bloga Addiopomidory (klik). Pierniczki wg tego przepisu są doskonałe, mięciutkie, bardzo aromatyczne ... wyraźnie czuc w nich dodatek skórki pomarańczowej. Na pewno pojawią się na naszym Bożonarodzeniowym stole, a i Wam polecam je zrobic:)... zwłaszcza, ze robi się je bardzo szybko:).

 

           Najlepsze miękkie pierniki II

 

        

NAJLEPSZE MIĘKKIE PIERNICZKI II

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku maki i cukru)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego (u mnie light muscovado)
  • 60 ml miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. W czasie gdy masło się uciera przesiej mąkę do miski, dodaj do niej pozostałe suche składniki i wymieszaj. W kolejnej misce rozkłóc jajo, dodaj miód, sok oraz skórkę otartą z pomarańczy. Do utartego masła dodaj mokre składniki i zmiksuj do połączenia. Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle ucierając. Masa będzie delikatna, lekko klejąca. Formuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego, ułóż na blasze wyłożonej papierem, zachowując odstępy. Piecz ok. 10 - 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ważne, aby nie przesuszy pierników. Przełóż na kratkę do wystygnięcia. Przechowuj w puszce (jeśli będzie co przechowywac:)).

 

Przepis na pierniczki dodaję do Festiwalu pierników (klik) u Majanki.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 11 grudnia 2016, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2016/12/11 18:12:21
Jolu, skusiłaś mnie i też je upiekliśmy :) Pyszne!
-
Gość: URSA, *.ip.adsl.co.za
2016/12/11 20:31:46
... hahaha.... ja wiem, że dzieci bywają straszne łasuki......
... a z nami "staruchami"... hihihi...jest inaczej- chyba nie?
... każdy lubi zaglądnąć w piernikową puszkę se................
... tam takie cuda smacznie powypiekane............................
... kuszą diabelsko, że aż strach.......hihi................................
... wkładamy "łapkę" i ciach............ łowimy piernika...........
... w gębuli szybko znika..... i po chwili....... drugi "skok"....
... żebyśmy nie wiem jak się bronili .....................następny
... korzenny "plasterek" wrzucamy w "czeluść" ust............
... mlaskając przy tym bosko....z miną szelmowską...........
... bo dobrze wiemy, że kiedy pierniki skończą się.............
... upieczemy znów je...........utoczymy zgrabne kulki.........
... poczekamy minut kilka... ot, i heca cała...........................
... z piekarnika wyjedzie blaszka niemała .......hahaha.......
... pięknych równych korzennych "placuszków"................
... i zaczniemy "grę" od nowa...hihi, wszak trzeba je.........
... przetestować!!!!!!!!
pozdrawiam serdecznie Olka, Lileczkę i ich mamę.....haha.....blogową Joleczkę.. Ursa
...
-
2016/12/11 21:27:02
Joluś, cudowne, wspaniałe pierniczki , bardzo dziękuję za wkład do Festwalu Pierniczków :*
-
2016/12/12 06:56:35
Aniu to prawda są warte upieczenia:)
Ursa oj te twoje cudowne wiersze .... uwielbiam je, tyle w nich prawdy i jak się je czyta to aż ślinka cieknie:) ... Pozdrowienia od nas Wszystkich
Majanko mam nadzieję, że nie ostatni:)
-
2016/12/12 10:36:54
Ja pieczenie swoich pierników zaplanowała na środę, ;-)
-
2016/12/19 10:05:13
Ja sobie chyba w tym roku odpuszczę piernikowanie, no po prostu nie wyrabiam...
-
2016/12/19 10:45:06
W tym roku już nie zdążę, ale zapisuję je do wypróbowania za rok :)