https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bagietki dla leniwych

Zaniedbałam bloga ostatnio i to bardzo. Złożyło się na to wiele spraw, mam nadzieję jednak,że uda mi się powoli powrócić.... a wracam wspaniałym przepisem na cudowne, chrupiące bagietki. Przepis na nie znalazłam na blogu Kasi (klik), którą serdecznie pozdrawiam:).

Jak już wspomniałam bagietki są cudownie chrupiące (nawet po wystygnięciu), mają mięciutkie, puchate wnętrze. Ciężko się od nich oderwać. Polecam, zwłaszcza,że są łatwe do zrobienia:).

 

                 Bagietki dla leniwych

 

BAGIETKI DLA LENIWYCH

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej (u mnie typ 750 lub 650)
  • 10 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki suchych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju
  • ok. 1 i 1/2 szklanki wody

 

                   Bagietki dla leniwych

 

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Rozmieszaj je ze szklanką wody.
Do większej miski wsyp mąkę, sól, wlej oliwę, drożdże rozrobione w szklance wody. Wymieszaj dolewając resztę wody, ręką połącz składniki.  Ciasto powinno być zwarte. Jeśli wyjdzie zbyt twarde dolej troszkę wody, ale nie przesadź, bo ciasto podczas fermentacji lekko zrzednie. Miskę włóż do torby foliowej i pozostaw na kuchennym blacie na 12 - 20 godzin.
Na drugi dzień wyłóż ciasto na stolnicę, delikatnie złóż (jak list urzędowy) i podziel na 4 równe części.  Każdą rozpłaszcz dłonią na kwadrat ( 20x20 cm) i zwiń w rulon.  Dokładnie zlep zawinięty koniec i ułóż na omączonej stolnicy zlepieniem pod spód. Można je od razu ułożyć na papierze do pieczenia. Oprósz lekko mąką i przykryj ściereczką, pozostawić na 40 -60 minut do podrośnięcia.  W tym czasie dobrze nagrzej piekarnik do 250 stopni C.  Przełóż bagietki na płaską blachę lub formę bagietkową i natnij żyletką /skalpelem lub ostrym nożem.  Wstaw do piekarnika na 25 minut, spryskując piekarnik na początku i drugi raz po 5 minutach. Wyjmij i przestudź na kratce.
Częstujcie się proszę:) ... a ja biegnę na trening:)
sobota, 11 lutego 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/11 11:36:53
Jolu pięknie wyszły, cieszę się że upiekłaś, buziaki :)
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2017/02/12 15:38:34
Cudowne!
Skradnę przepis...

Jolu, wysłałam zaproszenie do lutowej piekarni i chciałabym widzieć twój chleb.
Odmowy nie uwzględniam!
-
2017/02/14 09:47:11
Muszę koniecznie wypróbować, u mnie bagietki Julcia je tonami do wszystkiego ;-)
-
2017/02/15 10:47:11
Jakie piękne Ci się upiekły!
-
2017/03/07 08:18:55
Piękne i apetycznie bagietki