https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog > Komentarze do wpisu
Bardzo dobra babka
Dziś zapraszam na babkę, którą piekę z myślą o moich dwóch Potworkach:). Uwielbiają ją i dosłownie kłócą o ostatni kawałek. Babkę tą bardzo szybko się robi, jest mięciutka, puchata i długo świeża. Szczerze Wam ją polecam. Przepis na nią znalazłam na blogu Uli (klik).
BARDZO DOBRA BABKA Składniki:
Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszysta masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160 stopni C i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Częstujcie się proszę:) czwartek, 16 lutego 2017, jolantaszyndlarewicz
|