https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Biszkopt orzechowy (doskonały)

Dziś chciałam pokazać Wam przepis na doskonały biszkopt orzechowy. Piekłam go po raz pierwszy w listopadzie, kiedy to dostałam od Teściowej zamówienie na tort urodzinowy - koniecznie orzechowy:). Teściowa dobra, to i trzeba warto się postarać, aby i tort pyszny wyszedł. Tort orzechowy w naszej rodzinie piecze się od dawna, zawsze z tego samego przepisu (klik). To jeden z najdoskonalszych tortów (jak dla mnie). Tym razem jednak chciałam, aby biszkopt był mniej wilgotny, niż w naszym przepisie. Poszperałam po sieci i wybrałam przepis od Dorotki (klik). Jak zwykle się nie zawiodłam. Biszkopt jest fantastyczny. Równo wyrasta, jest delikatny, ale jednocześnie można pokroić go na cienkie płaty. Tort wyszedł rewelacyjny:) ... a co skromność to nie jest moja mocna strona:).

 

            Biszkopt orzechowy (doskonały)

 

BISZKOPT ORZECHOWY DOSKONAŁY

Składniki:

  • 195 g mąki pszennej
  • 12 jajek
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami oba cukry, ciągle ubijając. Dodaj żółtka i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj kawę, skórkę cytrynową i ponownie ubij na niskich obrotach miksera. Przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy(24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno),wyrównaj. Piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Przekrawaj dopiero po bardzo dobrym wystudzeniu. 

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 19 lutego 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/21 09:40:07
Ja też się przymierzam do zrobienia tortu w ten weekend, tylko jeszcze nie wiem jakiego córka decyduje, ja lubię orzechowe bo jest co pochrupać, ale Julka musi mieć gładkie ;-)
-
2017/02/21 22:08:49
Mmm tort z takim biszkoptem musi smakować pysznie :)
-
2017/03/07 08:14:11
Orzechowego jeszcze nie piekłam, przy "tortowej" okazji musze skorzystać z tego przepisu