https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Brownie z fasoli i bananów

Zachciało mi się ostatnio ciasta czekoladowego, ale nie miałam na nie pomysłu. Przypomniało mi się ciasto, które swojego czasu robiłam z fasoli w puszce - było cudownie wilgotne i miało taką chrupiąca skórkę. Przy okazji wykorzystałam banany, których zawsze dość dużo jest u nas w domu:). Powstało wspaniałe ciasto .... a nawet dwa:). Szczerze je Wam polecam.

 

           Brownie z fasoli i bananów

 

BROWNIE Z FASOLI I BANANÓW

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dość spore banany
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 8 łyżek startych orzechów włoskich
  • po 1 garści rodzynek i żurawiny

Fasolę osącz na sicie, a następnie dobrze wypłucz pod strumieniem bieżącej wody. Za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksuj na gładką masę fasolę wraz z bananami, żółtkami, kakao, ekstraktem waniliowym i mlekiem. Ubij białka na sztywno z cukrem, do masy dodaj zmiksowaną fasolę z dodatkami, bakalie oraz starte orzechy włoskie wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj masę. Przełóż ją do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (keksówki o wymiarach dolnych 30x7 cm oraz tortownicy o średnicy 18 cm). Formy wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz ok. 60 minut. Wystudź ciasto przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:).

piątek, 17 lutego 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/17 07:55:29
Z fasoli jeszcze nie robiłam, ciekawa jestem smaku :)
-
Gość: , *.wroclaw.dialog.net.pl
2017/02/17 12:27:18
Jolu, na pewno jest pyszne!
Piekę pasztety z fasoli i toskańskie ciasto fasolowe.
Pozdrowienia!
-
2017/02/21 09:40:56
Dobry sposób na wykorzystanie fasoli ;-)