https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
P±czki Pani Marii

Dzi¶ Tłusty Czwartek, a więc musz± być p±czki. Smażę je dosłownie raz w roku, więc musz± być jak najlepsze. 2 lata temu odkryłam cudowny przepis na p±czki (klik). Dzi¶ dokładam do niego kolejny - p±czki Pani Marii. Przepis na nie znalazłam u Ewelinki (klik). Uwielbiam przepisy, które pochodz± ze starych zeszytów. Nie zawiodłam się i tym razem. Paczki s± doskonałe - bardzo mięciutkie, puszyste, delikatne - cudowne .... ja zjadłam 2 za jednym zamachem ... a najczę¶ciej kończę całe jedzenie na 1:) .... a te 2 to nie był koniec:). Wierzcie mi nie oderwiecie się od nich:).

Wprawdzie Ewelinka nakazuje ręczne wyrabianie, ale ja po 15 minutach skapitulowałam i przesiadłam się na mikser. Mimo to ciasto było cudownie nab±blowane:) ... wyrosło w oka mgnieniu, cudownie się z nim pracowało.Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt gęste. Konsystencja powinna być do¶ć mocno klej±ca, ale gładka.

 

              P±czki Pani Marii

 

PˇCZKI PANI MARII

Składniki zaczynu:

  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • 50g cukru
  • 30g m±ki
  • trochę letniego mleka tak, aby składniki się poł±czyły

Utrzyj drożdże z cukrem i pozostaw je do upłynnienia. Dodaj m±kę oraz kilka łyżek maki i utrzyj. Pozostaw rozczyn na 10-15 minut do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu.

Pozostałe składniki:

  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • skórka z cytryny
  • 750g m±ki
  • 1/3 -1/2 szklanki mleka (musiałam dodać więcej, moja m±ka była bardzo chłonna)
  • szczypta soli
  • kieliszek alkoholu (wódka/rum)
  • 140g masła
  • powidła / konfitura do nadziania
  • smalec lub olej do smażenia

Utrzyj jaja i żółtka z cukrem i skórk± z cytryny, dodaj przesian± m±kę, wyro¶nięty rozczyn, mleko, sól i alkohol. Wyrabiaj ręk±. W rondelku roztop masło. Gdy wszystko się poł±czy, dodawaj porcjami roztopione masło i wyrabiaj ciasto do osi±gnięcia gładko¶ci i pęcherzyków powietrznych (ok. 30 minut). Oprósz m±k±, miskę z ciastem przykryj ¶ciereczk±, albo włóż do tory foliowej i odstaw do podwojenia objęto¶ci (od 60- 120 minut). Gdy ciasto wyro¶nie podziel je na 4 czę¶ci, wykładaj po jednej na stolnicę ( a resztę schowaj pod ¶ciereczk±) i rozci±gaj (ale nie wałkuj) aż ciasto osi±gnie grubo¶ć mniej więcej 1,5 cm. Klasyczn± szklank± wykrawaj kr±żki. Kr±żek kładĽ na rękę, na kr±żek ok. 1 łyżeczkę powideł lub konfitury i sklejaj tak, aby konfitura nie wypłynęła (można też oczywi¶cie nadziać p±czki już po usmażeniu). Układaj p±czki na posypanym m±k± blacie lub ¶ciereczce, nakryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na ok. 30-60 minut. W tym czasie dobrze rozgrzej tłuszcz(do temperatury 175 stopni C). Wyro¶nięte p±czki omieć z m±ki i kładĽ na tłuszczu. Gdy spód się zrumieni, drewnianym patyczkiem odwróć na druga stronę. Usmażone p±czki wykładaj na papierowy ręcznik, os±cz i wyłóż na talarze. Po usmażeniu posmaruje je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy,albo zwyczajnie oprósz cukrem pudrem.

 

         P±czki Pani Marii

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 23 lutego 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/23 14:00:40
Jolu¶ ale piękne Ci wyszły, zapisuję przepis i na pewno zrobię w przyszłym roku bo też p±czki s± u mnie raz do roku. Pozdrawiam serdecznie
-
2017/03/02 08:38:47
Pysznie ci wyszły, dobrze żę już po karnawale, bo nie ma już co kusić ;-)