https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Szarlotka tatrzańska - zdrowsza wersja

Moja Lili uwielbia jabłka (podobnie jak mamusia), wielką miłością darzy też szarlotkę, na którą chcę Was zaprosić. To jej ukochane ciasto, a ja nie marudzę jak o nie prosi ... bo i moje również:). Ta szarlotka to połączenie owsianego batonika (klik) i szarlotki tatrzańskiej (klik). Jest pyszna, zaręczam:)... a Lili potwierdza:).

 

                    Szarlotka tatrzańska - zdrowsza wersja

 

SZARLOTKA TATRZAŃSKA - ZDROWSZA WERSJA

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 200 g masła

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, dodaj do nich gorące roztopione masło i wymieszaj. Powstanie coś na kształt kruszonki.

Dodatkowo:

  • 3 kg jabłek szara reneta (inne się nie nadają)
  • 1 łyżka cynamonu

Obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (jeśli są duże). Za pomocą malaksera lub ręcznie pokrój je na cieniutkie plasterki. Dodaj do nich cynamon i delikatnie wymieszaj, tak aby nie połamać plasterków.

Na spód blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż 2/3 kruszonki, delikatnie ugnieć dłonią. Na to wykładaj plasterek przy plasterku (poziomo) jabłka aż do ich wykończenia. Dociśnij warstwy. Na wierzch wysyp resztę kruszonki. Ciasto piecz ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Dobrze wystudź przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:) 

poniedziałek, 27 lutego 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/27 08:43:33
Cudna Joluś!
Muszę ją w końcu upiec...
Całusy!
-
2017/02/27 15:10:22
Wygląda rewelacyjnie z taką ilością jabłek!
-
2017/02/28 08:30:37
Jolu, podoba mi się Twoja przeróbka mojej tatrzańskiej :) Muszę sama kiedyś spróbować. Serdeczności. Kasia
-
2017/03/02 08:42:34
Lubię takie zdrowsze wersje ciast, ostatnio robiłam ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką z maki pełnoziarnistej, ale brak mi czasu żeby go na bloga wprowadzić ;-)
-
2017/03/07 08:07:48
Wygląda pysznie , musze tez taką zrobić. U nas była ostatnio tradycyjna tatrzańska.