https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Mój Synek uwielbia chleb tostowy, nie mogłam więc odmówić sobie udziału w Kwietniowej Piekarni u Amber (klik). Przepis na chleb wybrała dla nas Danusia (klik), moje Piekarnicze Guru.

Chleb, jak na tostowy przystało jest mięciutki, puszysty i pyszny:). Dodatkowo długo trzyma świeżość.

 

                 Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

 

CHLEB TOSTOWY Z ZIARNAMI I NASIONAMI CHIA

Składniki:

  • 800 g mąki z pszenicy Durum (lub mąki pszennej typ 650)
  • 150 g mąki żytniej razowej
  • 5-6 łyżek prażonego sezamu
  • 3 łyżki prażonej dyni
  • 3 łyżki prażonego słonecznika
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 650 g ciepłego mleka z wodą pół na pół (ok. 600-620 g jeśli używamy mąki typ 650)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju
  • 15-18 g soli himalajskiej

Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:

  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 150 g ciepłej wody z mlekiem pół na pół

Płatki owsiane, nasiona chia i siemię lniane zalej ciepłą wodą z mlekiem i pozostaw na 2-3 godziny. Upraż sezam, dynię i słonecznik na patelni i ostudź.

Drożdże utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj 1-2 łyżki letniej wody z mlekiem, wymieszaj i pozostaw na ok. 15 minut, aż rozczyn ruszy. W tym czasie wymieszaj w misce obie mąki i uprażone ziarna. Do reszty wody z mlekiem dodaj sól i olej. Do mąki wlej wodę z mlekiem, dodaj rozczyn oraz namoczone płatki i i nasiona. Zagnieć lśniące i elastyczne ciasto (początkowo jest ono klejące, z czasem staje się elastyczne). Miskę z ciastem włóż do torby foliowej, pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 60 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch keksówek (o wymiarach dolnych 30x7cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Pozostaw na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Piecz (z parą) przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz jeszcze 25 - 30 minut.

 

Razem ze mną chleb piekli:

Akacjowy blog (klik)

Am. art kolor i smak (klik)

Bochen chleba (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Dom z mozaikami (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Leśny zakątek (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Nie-ład mAlutki (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Proste potrawy (klik)

Przepisy na domowy ser i chleb (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W mojej kuchni (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 10 kwietnia 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/04/11 08:14:14
Jolu,
wspaniale Ci się upiekł!
Jak zwykle wyjątkowo urodziwy. Bardzo się cieszę, że udało się zwabić Ciebie do Piekarni...
Smacznego!
-
2017/04/11 09:40:15
Bardzo udany chlebek, aż widać jaki miękki miąższ. Pozdrawiam :)
-
2017/04/11 16:50:36
Bardzo smaczny chlebek zaproponowała nam Danusia:)
-
2017/04/11 17:43:02
Piękny bochen Ci się upiekł. Pozdrawiam i do upieczenia :-)
-
2017/04/11 17:55:43
Wygląda perfekcyjnie!:)
-
Gość: Małgosia z Akacjowego Bloga, *.dynamic.chello.pl
2017/04/12 09:02:32
Bardzo ładnie upieczony :) pozdrawiam wiosennie
-
2017/04/13 21:12:05
Jaki on mniamuśny!
-
2017/04/14 21:30:39
Piękny chlebek :). Nam też smakował, powtórka już była. Dziękuję za wspólne pieczenie. Wesołych Świąt Jolu :)
-
2017/04/17 22:40:14
Pięknie się prezentuje. Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia!