https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka Sylwii

Pyszna, wilgotna, długo świeża (gdy przechowujemy ją w pojemniku na ciasto)  ... moje dzieci ją uwielbiają... mowa o babce, na którą przepis dostałam od kuzynki, a ta od swojej Bratowej Sylwi.

 

        Babka Sylwii

 

BABKA SYLWI

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub esencji waniliowej)
  • 4 jaja
  • 250 g masła / margaryny

Zmiksuj jaja z cukrami na jasną, puszystą masę (może to potrwać kilka minut). Ciągle miksując dodaj mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj gorące, stopione masło. Zmiksuj do połączenia składników. Masę przelej do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź. Posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 30 listopada 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: adams, *.dsl.tropolys.de
2018/03/31 14:30:27
frajerka a nie blogereka . Aga wiem Ze to ty . nie zrobisz mnie w Bambo pod pseudonimem pieczarki
-
Gość: Kobieta, *.centertel.pl
2018/04/02 10:00:07
Babkę zrobiłam i wyszła sucha.