https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka na oleju II

Moje dzieci bardzo lubią babki, dlatego też często im je piekę. Dziś przepis na kolejną, na którą przepis znalazłam na blogu Doroty (klik). Babka jest puszysta, mięciutka, dość wilgotna ... ma tylko jedna wadę - znika w oka mgnieniu:).

Ważne, aby przed pieczeniem pozostawić składniki na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

 

                    Babka na oleju II

 

BABKA NA OLEJU II

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki i 1 łyżka oleju (lub 220 g roztopionego masła)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny i pomarańczy

Zmiksuj jaja z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy, która prawie 3-krotnie zwiększy swoja objętość (może to potrwać ok. 7-10 minut). Nadal ubijając cieniutką strużką wlewaj olej lub masło. Dodaj ekstrakt waniliowy i skórki starte z owoców cytrusowych. Ubij. Dodaj przesiane suche składniki (obie mąki z proszkiem do pieczenia) i wymieszaj łopatką, tylko do połączenia się składników. Formę babkową (o pojemności 2,30 litra) wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudź, oprósz cukrem pudrem.

Babkę można również zrobić w wersji łaciatej: należy wówczas ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać 1,5 łyżki kakao.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 28 listopada 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy