https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Babka na oleju II

Moje dzieci bardzo lubi± babki, dlatego też często im je piekę. Dzi¶ przepis na kolejn±, na któr± przepis znalazłam na blogu Doroty (klik). Babka jest puszysta, mięciutka, do¶ć wilgotna ... ma tylko jedna wadę - znika w oka mgnieniu:).

Ważne, aby przed pieczeniem pozostawić składniki na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

 

                    Babka na oleju II

 

BABKA NA OLEJU II

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki i 1 łyżka oleju (lub 220 g roztopionego masła)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¶wieżo starta skórka z 1 cytryny i pomarańczy

Zmiksuj jaja z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy, która prawie 3-krotnie zwiększy swoja objęto¶ć (może to potrwać ok. 7-10 minut). Nadal ubijaj±c cieniutk± strużk± wlewaj olej lub masło. Dodaj ekstrakt waniliowy i skórki starte z owoców cytrusowych. Ubij. Dodaj przesiane suche składniki (obie m±ki z proszkiem do pieczenia) i wymieszaj łopatk±, tylko do poł±czenia się składników. Formę babkow± (o pojemno¶ci 2,30 litra) wysmaruj masłem i wysyp tart± bułk±. Przelej do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudĽ, oprósz cukrem pudrem.

Babkę można również zrobić w wersji łaciatej: należy wówczas ciasto podzielić na pół i do jednej czę¶ci dodać 1,5 łyżki kakao.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 28 listopada 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy