https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Duńskie bułki orkiszowe

Moje dzieci bardzo lubi± bułki, tak więc piekę je do¶ć często. Staram się wypróbowywać nowe przepisy ... żeby nie było nudno:). Przepis na duńskie bułki orkiszowe znalazłam u Lo (klik). Bułki s± warte upieczenia, maj± pyszne wnętrze i chrupi±c± skórkę ... u nas znikały w bardzo szybkim tempie .... a jadły je głównie dzieci (bo rodzice gustuj± w ciemnym pieczywie). Szczerze je Wam polecam.

 

             Duńskie bułki orkiszowe

 

DUŃSKIE BUŁKI ORKISZOWE

Składniki:

  • 10 g ¶wieżych drożdży
  • 700 ml zimnej wody
  • 400 g m±ki orkiszowej jasnej (typu 500 lub 650)
  • 350 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej (typu 1100 ewentualnie 2000)
  • 50 g płatków orkiszowych (można użyć owsianych lub żytnich)
  • 5 g (1 płaska łyżeczka soli)
  • m±ka do podsypania blatu
  • pestki dyni, słonecznika, sezam, mak (opcjonalnie)
Wieczorem wymieszaj drożdże z wod± do ich rozpuszczenia. Dodaj pozostałe składniki i miksuj cało¶ć przez 10 minut. Miskę przykryć foli± spożywcz± lub włóż do torby foliowej i wstaw do lodówki na cał± noc.
Rano nagrzej piekarnik do 230 stopni C (wstaw do niego również miseczkę z wod±). Duż± blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż z miski na podsypany m±k± blat. Podziel na 14 czę¶ci. Z każdej uformuj bułkę i kładĽ je (zachowuj±c odstępy) na blasze. Jeżeli ciasto bardzo klei się do r±k formuj bułki dłońmi oprószonymi m±k± lub posmarowanymi olejem. Wierzch bułeczek posyp pestkami dyni, słonecznika (niekoniecznie). Wstaw bułki do piekarnika, na dno wrzuć szklankę kostek lodu. Piecz bułki 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz kolejne 10-15 minut. 
Po upieczeniu, lekko przestudĽ na kratce.



Częstujcie się proszę:)

czwartek, 23 listopada 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/11/23 09:48:59
Co tu dużo mówić, domowe pieczywo smakuje najlepiej! :)
-
2017/11/23 18:59:50
Jolu,
pachnie tymi bułkami aż u mnie!
Cudowne.
-
2017/11/28 08:35:26
Przepis nie wygl±da na szczególnie skomplikowany :)
Muszę zatem wypróbować te bułeczki sama :)
Pozdrawiam.