https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Orkiszowy chleb dekoracyjny czyli Listopadowa Piekarnia u Amber

Chyba czas powrócić ... a jak wrócić to z pysznym chlebem:). Wprawdzie średnio on u mnie wyględny (daj Boże żeby dało się zdjęcia z telefonu wgrać), ale za to pyszny:). Po raz pierwszy pracowałam z ciastem w 100% orkiszowym ... teraz juz wiem, ze jest luźne:).

Chleb ten jest propozycją Danusi (klik) do listopadowej piekarni, którą prowadzi Ania (klik).

Chleb zasługuje na powtórkę. Ma cudownie chrupiącą skórkę i mięciutkie wnętrze. W porównaniu z chlebem Danusi mój jest zdecydowanie ciemniejszy, podejrzewam, ze to kwestia użytej mąki:).

 IMG_20171119_081854

       

ORKISZOWY CHLEB DEKORACYJNY

Składniki zaczynu:

  • 2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie żytni)
  • 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350g wody.

Wymieszaj składniki w misce, włóż ją do torby foliowej i pozostaw do fermentacji na 14 godzin.

Składniki ciasta właściwego:

  • Cały zaczyn
  • 650g mąki orkiszowej jasnej
  • 185g wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (nie dodawałam)
  • 18g soli himalajskiej

Połącz ze sobą wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj przez 5-8 minut. Ciasto przełóż do naoliwionej miski, włóż ją do torby foliowej i pozostaw na 2,5 godziny do fermentacji (co 50 minut wyłóż ciasto na naoliwiony lub omączony blat i złóż). Po tym czasie uformuj z ciasta 2 bochenki, włóż je do kosza do wyrastania lub ułóż na blasze wyłożonej papierem. Pozostaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Piecz ja swój chleb piekłam w garnku żeliwnym) w naparowanym piekarniku 15 minut w 240 stopniach C, następnie dopiekaj około 30 minut w temperaturze 200 stopni C już bez pary.

 

Razem ze mną chleb piekli:

Amartkolor (klik)

Apetyt na smaka (klik)

Gotuj zdrowo! Guten appetit! (klik)

Grahamka, weka i kajzerka (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Leśny zakątek Dany (klik)

Nieład malutki (klik)

Nie tylko na słodko (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Pieguskowa kuchnia (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slowlife (klik)

Zacisze kuchenne (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 20 listopada 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/11/20 20:15:11
wspaniale że dołączyłaś Jolu! a gdzie masz zdjęcie całego bochenka? nie formowałaś? u mnie nie był taki luźny ale też zmieniłam mąki:)
-
2017/11/20 20:23:18
Jak dobrze znowu razem piec!
Piękny!
-
2017/11/20 20:31:44
Jolu,
wspaniale, ze znowu z nami upiekłaś. I taki piękny bochen Ci się udał!
DZiękuję za listopadowe pieczenie!
-
Gość: Gucio, *.oxylion.net.pl
2017/11/20 20:34:56
Widać, że wspaniały bochen i wzorcowy miękisz - to się nazywa powrót Mistrzyni :)
Do kolejnego wspólnego pieczenia.
-
2017/11/21 09:01:57
Wygląda bardzo smakowicie, a mój był chyba jeszcze niższy ;)
-
2017/11/21 10:18:44
Super, że dołączyłaś do listopadowego pieczenia :)
-
2017/11/21 14:02:31
Następnym razem też pominę drożdże, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. ;)
Dziękuję za wspólne pieczenie!
-
2017/11/21 17:42:09
Jolu, wspaniale, że upiekłaś listopadowy chleb. Wygląda pięknie. Pozdrawiam!
-
2017/11/22 09:09:03
Piękny chleb, pewnie tak samo smaczny jak mój :)
Dziękuję za wspólne chlebowypiekanie
-
Gość: ewa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/10/13 18:58:34
Witam
Czy chleb może wyrastać w garnku i potem w nim powędrować do zimnego piekarnika i tam dalej rosnąć w trakcie nagrzewania się garnka?