https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

Czy znacie kogoś kto nie lubiłby drożdżówki z kruszonką? Ja nie ... a więc zapraszam na przepyszną, mięciutką i długo świeżą drożdżówkę. Przepis na nią znalazłam już dość dawno temu na blogu Agaty (klik). Skusiłam się na tę recepturę bo zawiera kefir, a wtedy miałam jego nadmiar w domu. Tak nam posmakowała, że teraz mam ciągle kefir w lodówce, bo dzieci często o nią proszą:). Piekłam ją  z różnymi owocami i za każdym razem smakuje wyśmienicie.

Najczęściej piekę z 1,5 porcji, bo lubimy wysokie drożdżowe:).

 

              Placek drożdżówy z owocami i kruszonka

 

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 300g mąki pszennej
  • 150 ml kefiru lub maślanki
  • 4 łyżki cukru (daję light muscovado)
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju

Składniki kruszonki:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g roztopionego gorącego masła
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • owoce (rabarbar, truskawki, jabłka, śliwki, brzoskwinie ... co kto lubi, byle nie za dużo)
Przesiej mąkę do miski. Drożdże utrzyj w miseczce z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Wymieszaj je z kefirem. Wlej mieszaninę do mąki. Dodaj jajko i olej, wyrób ciasto. Będzie miękkie i dość luźne (nie dosypuj mąki). Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i pozostaw na 60 - 90 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę (mąkę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miski, wymieszaj. Do suchych składników wlej gorące rozpuszczone masło, wymieszaj początkowo łyżką, a następnie dłonią. Gdyby kruszonka była zbyt mokra dosyp troszeczkę mąki). Blachę (24x28cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć i przełóż do blachy, delikatnie wyrównując powierzchnię lekko natłuszczoną dłonią. Na wierzch wyłożyć owoce i posyp kruszonką. Blaszkę włóż do torby foliowej lub przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Częstujcie się proszę:)
środa, 22 listopada 2017, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2017/11/22 12:20:26
Gdzie bywałaś Joluniu?!
Brakuje mi Twoich chlebków i drożdżówek, bo oczywiście zapraszam się na kubełek kawuni i to cudo z kruszonka!
x x x
:)
-
2017/11/22 13:17:13
Kasiu a to Ci niespodzianka ... myślałam, ze nikt się nie stęsknił:)... chyba potrzebowałam odpocząć .. zrobiłam całkowity reset od blogowania .. a teraz poczułam chęć, by w końcu pouzupełniać przepisy:) ... a na kubek kawy i drożdżówkę serdecznie zapraszam Kochana:)
-
2017/11/24 08:23:15
Bardzo fajny przepis. Nie wygląda na skomplikowany, a efekt końcowy wygląda całkiem obiecująco. Muszę go wypróbować w weekend :)