https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki pieczone metodą solno - drożdżową, czyli lutowa piekarnia u Amber

Kiedy kilka dni temu na swojej skrzynce e-mailowej znalazłam zaproszenie do wspólnego lutowego wypiekania u Amber (klik) wiedziałam, że choćbym miała piec w nocy to upiekę te bułki. Bułki na zdjęciu wyglądały tak apetycznie, że nie sposób im się oprzeć. Dodatkowo zaciekawił mnie sposób prowadzenia zaczynu drożdżowego.

Nie zawiodłam się. Bułki mają cudownie chrupiącą skórkę i wspaniały miękkisz. Najlepsze tylko z masłem:).

Przepis na bułki pochodzi z bloga Home Baking (klik).

       IMG_20180208_112621

 

BUŁKI PIECZONE METODĄ SOLNO - DROŻDŻOWĄ

Składniki roztworu solno - drożdżowego:

  • 100 g wody
  • 10 g soli
  • 10 g świeżych drożdży

Składniki ciasta właściwego:

  • 500 g mąki pszennej typ 550 (dałam typ 750)
  • 200 g wody (musiałam dolać ok. 100 ml więcej ze względu na zamianę mąki)
  • 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
  • 10 g masła miękkiego
  • roztwór solno - drożdżowy

Umieść sól, wodę i drożdże w słoiku, zamknij i dobrze wstrząsaj, aż sól się rozpuści. Wstaw słoik (bez pokrywki) na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).

Kolejnego dnia włóż wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) do miski i ugniataj przez 5 minut. Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut. Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i pozostaw na ok. 90 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kawałków (o wadze ok. 70 - 75 g) i zostaw na posypanej mąką stolnicy na 10 minut. Uformuj okrągłe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do góry. Blachę przykryj ścierką i pozostaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C . W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą. Przed pieczeniem możesz naciąć bułki. Wyrośnięte bułki piecz 12 - 15 minut. Ostudź na kratce.

Częstujcie się proszę:)

 

Razem ze mną piekli:

Codziennik kuchenny (klik)

Coś niecoś (klik)

Gotuj zdrowo! Guten appetit! (klik)

Grahamka, weka i kajzerka (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Pieguskowa kuchnia (klik)

Proste potrawy (klik)

Sto kolorów kuchni (klik)

W poszukiwaniu slowlife (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

poniedziałek, 12 lutego 2018, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

Komentarze
2018/02/12 22:51:05
cudownie że dołaczyłaś Jolu! wspaniałe bułki Ci wyszły:) do nastepnego spotkania przy piekarniku!
-
2018/02/13 10:59:57
Fantastyczne! Pięknie Ci się Jolu udały!
Bardzo się cieszę, ze dołączyłaś do wspólnego pieczenia.
Uściski!
-
2018/02/13 18:29:41
Piękne bułki, pieczone z serduchem, pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypiekanie.
-
2018/02/13 18:46:41
Jolu znowu razem. Wiesz, co mi się przypomniało.
-
2018/02/13 20:32:26
Nooooo cudownie upieczone!
Najładniejsze zdecydowanie!
-
Gość: Renata, *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl
2018/02/13 22:03:09
Dziękuję za wspólny czas i pieczenie. Pozdrawiam
-
2018/02/14 12:09:00
Pięknie wyrośnięte bułki :)
-
2018/02/14 13:10:08
Karolciu czyżby nasze wspólne wypiekania?:)
-
2018/02/14 14:52:40
Piękne są Twoje bułki, idealne wypieczone, pozdrawiam i dziękuję za wspólne lutowe pieczenie
-
2018/02/15 12:19:48
Bułki orkiszowe niczego sobie :)
Dziekuję za wspólne lutowe bułkowypiekanie.
M.
-
2018/02/16 11:15:30
Pięknie upieczone!
Podziwiam i znów mam ochotę je upiec.
Pozdrowienia!
-
2018/02/25 19:19:08
Cudne, jak zawsze...
:)