https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu
Bułki pszenne z biboszem

Po bardzo długiej przerwie witam Was bułkami, które upiekłam w ramach Listopadowej Piekarni u Ani (klik). Bułki te mają wspaniałe wnętrze chrupiącą skórkę, a ich smak przypomina smak babcinego pieczywa.

Przepis na nie pochodzi z bloga Bochen chleba (klik), a inspiracją bbył przepis z bloga ploetzblog.de (klik).

 

          Bułki pszenne z biboszem

 

BUŁKI PSZENNE Z BIBOSZEM

Składniki bibosza:

  • 12 g mąki żytniej razowej
  • 12 g startego suchego chleba
  • 80 g wrzącej wody
  • 8,5 g soli

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i odstaw na 5 minut do napęcznienia.

Składniki ciasto właściwego:

  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 20 g mąki orkiszowej razowej
  • 190 ciepłej wody
  • 4 g świeżych drożdży
  • cały bibosz
  • pół łyżeczki słodu (dodałam miód)
  • 20 g oliwy z oliwek

Do drożdży dodaj miód, utrzyj i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj do pozostałych składników i dokładnie je wymieszaj. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut (będzie dość luźne). Odstaw je do wyrastania na 2 godz. Co 30 minut złóż ciasto a delikatnie naoliwionym blacie. Po wyrastaniu przełóż delikatnie ciasto na lekko omączony blat i podziel je na 7-8 części. Uformuj podłużne bułki. Ułóż je na papierze do pieczenia lub między fałdami ścierki. Odstaw na ok. 30 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik z blachą do temperatury 240 - 250 stopni C (jeśli będziesz piec na kamieniu rozgrzej go w piekarniku odpowiednio wcześniej). Zsuń papier z bułkami na rozgrzana blachę i piecz z parą ok. 14-16 minut.

 

Częstujcie się proszę:).

 

Razem ze mną piekli:



wtorek, 20 listopada 2018, jolantaszyndlarewicz

Polecane wpisy

  • Pierniki na choinkę II

    W piątek piekliśmy z Olkiem i Lili pierniczki na choinkę. Wykorzystałam w tym celu przepis znaleziony u Żanety ( klik ). Pierniczki są przepyszne, aromatyczne,

  • Pierniczki Janki

    Pierniczki... pierniczki... pierniczki ... uwielbiamy je:). Nie umiemy się oprzeć pokusie ich wypiekania:). Zresztą i dla dzieci zdrowsze są takie domowe słodko

  • Pierniczki

    W naszym domu praktycznie od listopada królują pierniki. Do takiego codziennego podjadania najczęściej pieczemy nasze ulubione ( klik ). To pierniki jeszcze z c

Komentarze
2018/11/20 07:16:17
Ale piękne!
Dziękuję Jolu za taki pyszny powrót.
Mam nadzieję, że do następnego upieczenia!
-
2018/11/20 08:48:29
Aaaaaa, Jola wróciłaś i to z pysznymi bułkami




-
Gość: Ela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2018/11/20 11:23:26
Bułki piękne, wspaniale Jolu, że jesteś znów w Piekarni!
-
2018/11/20 12:13:03
Pyszny powrót. :)
Do następnego wypieku!
-
Gość: , *.dynamic.gprs.plus.pl
2018/11/20 14:51:48
Piękne! Do następnego pieczenia:)
-
2018/11/20 17:03:22
Piękne buły Jolu, pozdrawiam i do następnego wypiekania :-)
-
2018/11/20 20:02:26
Super!