Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
środa, 27 maja 2015
Ciasteczka cynamonowe z miodem

Jakiś czas temu wychowawczyni mojego synka Pani Basia spytała czy mogłabym przyjść do przedszkola i upiec z dziećmi jakieś ciasteczka z miodem. Lubię takie wspólne pieczenie, więc zgodziłam się bez wahania. Gorzej kiedy przyszło do wyboru przepisu ... jako, że na pieczenie mieliśmy jakieś niecałe 2 godziny musiał być to przepis, w którym ciasto nie wymaga leżakowania. Kilka godzin poszukiwań, setki przejrzanych miodowych przepisów i znalazłam:). Upiekłam je w domu, aby zobaczyć jaka ilość ciastek wychodzi z 1 porcji .... chciałam poczęstować synka, jednak ten jakoś nie wykazał entuzjazmu ... co jest myślę, przecież są smaczne .... kilka dni później poszłam mimo wszystko z przepisem do przedszkola .... a kiedy odbierając synka obskoczyła mnie cała grupa starszaków krzycząc, że ciasteczka pyszne wiedziałam, że w domu zostanę o nie poproszona .... kiedy synko usłyszał, ze przecież jest ich jeszcze pół słoja był przeszczęśliwy. Nie muszę chyba dodawać jak szybko znikły:) ... a wystarczyło spróbować jak mama proponowała:).

 

                     Ciasteczka cynamonowe z miodem

Przepis na ciasteczka znalazłam na blogu Słodkie zapomnienie (klik). Są pyszne, nie za słodkie, cynamonowo - miodowe i chrupiące:). Z dwóch porcji wyszło mi 45 ciastek wycinanych szklanką.

 

                    Ciasteczka cynamonowe z miodem

 

CIASTECZKA CYNAMONOWE Z MIODEM

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka miodu (może być lekko scukrzony)
  • 50 g zimnego masła

 

                  Ciasteczka cynamonowe z miodem

 

Przesiej mąkę z sodą oczyszczoną i cynamonem na stolnicę. Dodaj cukier i zimne masło. Przesiekaj siekaczką, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj jajo i miód. Zagnieć ciasto. Gdyby kleiło się do rąk dosyp troszkę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wałkuj je na blacie podsypanym mąką na grubość ok. 3 mm i wycinaj ciasteczka foremkami. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 9-10 minut w 180 stopniach C. Ostudź na kratce. 

 

            Ciasteczka cynamonowe z miodem

 

Ciasteczka dodaję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy" (klik).

 

                       co mamy dla mamy

 

Częstujcie się proszę:)

 

          

06:14, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (1) »
wtorek, 26 maja 2015
Kruche ciasteczka z dżemem

Dziś Dzień Mamy - od kilku lat dzień bardzo dla mnie ważny .... dziś rano moje Dzieci wyłoniły się ze swojego pokoju z cudownym aniołem, a dwóch Olków (klik i klik) specjalnie dla swoich Mam upiekło cudowne ciasteczka. Kruche, maślane, przełożone pysznym dżemem i u nas dodatkowo część nutellą. 

Przepis na owe ciasteczka zaproponował Olek (klik), a znalazł je u naszej wspólnej blogowej koleżanki Karolci (klik). Kochane dzieci dziękuję:).

Tutaj możecie zobaczyć ciastka drugiego Olka (klik). 

 

                 Kruche ciasteczka z dżemem

 

KRUCHE CIASTECZKA Z DŻEMEM

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajo
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 230 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • kilka łyżeczek dżemu truskawkowego
  • kilka łyżeczek nutelli

Masło i cukier utrzyj na białą, puszystą masę. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i zmiksuj. Przesiej pozostałe składniki i dodaj do masy maślano - jajecznej. Wymieszaj łyżką, a następnie zagnieć krótko ciasto i uformuj je w kulę. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm, wycinaj kółka. W połowie w nich mniejszą foremką wytnij okienko. Resztki ciasta zagnieć i ponownie wycinaj ciasteczka. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 3-15 minut w 180 stopniach C (do zezłocenia). Po wystudzeniu przełóż je dżemem truskawkowym lub nutellą. Możesz oprószyć cukrem pudrem. 

 

Oto fotorelacja z pieczenia:

   Olek i Lili

 

   Olek i Lili

 

   Olek i Lili

 

   Olek i Lili

 

   Olek i Lili

 

   Olek i Lili

 

   Olek i Lili

 

   Olek i Lili

 

   Olek i Lili

 

   Kruche ciasteczka z dżemem

 

 

Ciasteczka dodajemy do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik).

 

             co mamy dla mamy

 

Częstujcie się proszę:).

poniedziałek, 25 maja 2015
Gofry na maślance

Troszkę dużo maślankowych przepisów ostatnio, ale przecież to taki zdrowy napój:). Dziś maślanka w gofrach, pysznych, chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku. Moje dzieci  i ich mała Kuzynka zajadały z wielkim apetytem:).

Przepis od Dorotki (klik), wchodzi na stałe do naszego gofrowego repertuaru. Dorotko dziękuję:) ... a wkrótce kolejny gofrowy przepis .... równie pyszny:).

 

                  Gofry na maślance

 

GOFRY NA MAŚLANCE

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 50  roztopionego masła
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Do osobnej miski wsyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i cukier. Wlej maślankę, mleko, żółtka, ekstrakt waniliowy i ostudzone masło. Zmiksuj wszystko lub wymieszaj trzepaczka na gładką masę. Dodaj pianę i delikatnie wymieszaj Smaż gofry ok. 3-4 minuty (moja gofrownica ma moc 700W). Po ok. 1-2 minutach smażenia otwórz na kilka sekund gofrownicę i wypuść parę, wówczas gofry będą bardziej chrupiące. Podawaj z cukrem pudrem, bitą śmietaną, dżemem, owocami.

 

Gofry dopisuję do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik). 

 

                         Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

 

07:53, jolantaszyndlarewicz , Gofry
Link Komentarze (3) »
niedziela, 24 maja 2015
Ciasto maślankowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Przedwczoraj były naleśniki (klik), dziś kolejna część utylizowania maślanki:). Przepis podrzuciła mi Ania (klik) podczas jednej z naszych rozmów. Natychmiast poleciałam do kuchni piec:). Warto było, bo ciasto zniknęło do ostatniego okruszka w zawrotnym tempie. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie, a kruszonka przepyszna:). Można je również zrobić w wersji bez owoców, z samą kruszonką ... ale teraz kiedy zaczyna się sezon truskawkowy i trwa rabarbarowy ciężko się oprzeć:). Aniu dziękuję za pyszny przepis:). 

 

            Ciasto maślankowe z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

 

CIASTO MAŚLANKOWE Z RABARBAREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Składniki ciasta:

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • kilka truskawek

Składniki kruszonki

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru (dałam domowy waniliowy)
  • 8 łyżek mąki

Składniki kruszonki rozetrzyj w rękach i wstaw do lodówki. Rabarbar i truskawki umyj i osusz. Rabarbar pokrój na 1 cm kawałki, truskawki w plasterki.

Całe jaja ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlej maślankę i olej, zmiksuj (na mniejszych obrotach miksera). Ciągle miksując dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę (24x28 cm) wyłożoną papierem d pieczenia, wyrównaj. Na cieście rozsyp rabarbar i ułóż truskawki. Posyp kruszonką. Piecz ok. 50 minut w 180 stopniach C. Gdyby ciasto zbytnio się spiekało nakryj je folią aluminiową.

 

Ciasto wędruje do akcji Kasi "Co mamy dla Mamy?" (klik).

 

                              Co mamy dla Mamy?

 

Częstujcie się proszę:) 

sobota, 23 maja 2015
Szaszłyki curry

Moje starsze dziecię tworzy nową wiosenno - letnią tradycję - szaszłyki z grilla na niedzielny obiad:). W ostatnią niedzielę stałam więc w polarze przy grillu, ale szaszłyki były:) ... i to pyszne. Lekko pikantne, aromatyczne. Do tego surówka i pyszny obiad gotowy.

 

                                                                                                                             DSC07851_resize

 

SZASZŁYKI CURRY

Składniki marynaty:

  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka grubej soli himalajskiej
  • 2 płaskie łyżki żółtej pasty curry
  • 5 łyżek oleju
  • skórka z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo:

  • 4 piersi z kurczaka

Z gałązki rozmarynu oberwij listki, włóż je do moździerza, dodaj sól himalajską i dokładnie utrzyj. Dodaj pastę curry i resztę składników. Utrzyj. Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, dokładnie wymieszaj z marynatą. Włóż do pojemnika, przykryj folią aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Nadziewaj na patyczki i grilluj na złoty kolor ok. 30 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

07:28, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 144