Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 13 marca 2017
Chleb żytni z ziarnami, czyli Marcowa Piekarnia

Chleb jest w moim domu bardzo ważny. Uwielbiam dokarmiać zakwas, robić zaczyny na chleb, wyrabiać ciasto i patrzeć jak pod wpływem mojego dotyku staje się coraz bardziej aksamitne i gładkie .... ale najpiękniejszy moment jest wtedy gdy zasiadamy do stołu i widzę zadowolone twarze ... i słyszę słowa "cudowny chlebu¶". Tak samo było i w przypadku chleba, na który chcę Was dzi¶ zaprosić. Chleb żytni z ziarnami upiekłam w ramach Marcowej Piekarni organizowanej przez Amber (klik). Wyboru przepisu dokonał dla nas Jacek (klik), a przepis pochodzi st±d (klik).

 

                   Chleb zytni z ziarnami

 

Przyznam szczerze, że to jeden z najlepszych chlebów żytnich jakie w życiu upiekłam. Jest w nim dużo ziaren, miękkisz jest mięciutki i delikatny... poezja:). Szczerze Wam go polecam. Piekłam go z potrójnej porcji i w takich też proporcjach podaje przepis:).

Chleb może wydawać się skomplikowany, ale wierzcie mi robi się go bezproblemowo. Jest jedynie odrobinę czasochłonny (fermentacja zaczynu ... bo póĽniej ro¶nie szybko).

 

CHLEB ŻYTNI Z ZIARNAMI

Składniki zaczynu:

  • 90 g aktywnego zakwasu żytniego (hydracja 100%)
  • 9 g soli
  • 315 g m±ki żytniej typ 720
  • 150 g m±ki żytniej typ 2000
  • 465 g letniej wody

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zaczynu. Miskę włóż do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce (np. w pobliżu kaloryfera) na 8 - 9 godzin. Następnie miskę z zaczynem przenie¶ do temperatury pokojowej i pozostaw do dalszej fermentacji. Ł±czny czas fermentacji  18 - 24 godziny.

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji i uzyskanie bogatszego aromatu chleba.

Ziarna:

  • 75 g słonecznika
  • 75 g sezamu
  • 75 g siemienia lnianego
  • 450 g wrz±tku

Zalej ziarna wrz±c± wod±, przykryj miskę i pozostaw j± na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

 

                     Chleb zytni z ziarnami

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • ziarna
  • 510 g m±ki żytniej typ 720
  • 240 g m±ki żytniej typ 2000
  • 150 g m±ki pszennej typ650 lub 750
  • 120 g wody (dolałam dodatkowo prawie szklankę, ale to już kwestia chłonno¶ci m±ki)
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 72 g melasy lub miodu
  • 15 g soli (zwiększyłam do 20 g)
  • ziarna do posypania foremki i chleba

Drożdże rozpu¶ć w wodzie, wlej do miski z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto (nie może być zbyt gęste, może być potrzebna ew. dolewka wody). Ciasto pozostaw w misce na 45 minut do fermentacji. Następnie przełóż je do 3 foremek (2 foremki 30x7 cm i 1 foremka 25x7 cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych ziarnami. Wyrównaj wierzch i posyp ziarnami (zapomniałam). Foremki włóż do torby foliowej i odstaw chleb do wyro¶nięcia. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C (z ustawiona na dnie miseczka z wod±),  a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz dodatkowe 45 minut. Po tym czasie spryskaj chleb wod± i zostaw jeszcze na 3 minuty w piekarniku. WystudĽ na kratce.

 

Chleb żytni z ziarnami piekli:

Akacjowy Blog (klik)

Am. art, kolor i smak (klik)

Bochen chleba (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Grahamka, weka i kajzerka... (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Przepisy na domowy ser i chleb (klik)

Smak mojego domu (klik)

Stare gary (klik)

Sto kolorów kuchni (klik)

W mojej kuchni (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

Zacisze kuchenne (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 28 lutego 2017
Czekoladowe ciasto gryczane bez mleka i jaj

Dzi¶ zapraszam na ciekawe w smaku ciasto gryczane ... podkre¶lam jednak, że raczej dla wielbicieli kaszy gryczanej, gdyż czuć do¶ć intensywnie jej smak:). Ciasto należy raczej do tych suchszych, ale podpowiem Wam, ze z powidłami smakuje wy¶mienicie:). Bez nich tez jest smaczne:).

 

                  Ciasto gryczane

 

Przepis na nie znalazłam na blogu Odchudzona kobietka (klik).

 

CIASTO GRYCZANE

Składniki:

    • 1 szklanka maki gryczanej
    • 1/2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
    • 2-3 łyżki cukru (u nas dark muscovado)
    • 3 łyżki kakao
    • 1/3 szklanki oleju
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżka octu
1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem malinowym

        

                Czekoladowe ciasto gryczane bez mleka i jaj

Poł±cz ze sob± suche składniki w misce. Dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 27 lutego 2017
Szarlotka tatrzańska - zdrowsza wersja

Moja Lili uwielbia jabłka (podobnie jak mamusia), wielk± miło¶ci± darzy też szarlotkę, na któr± chcę Was zaprosić. To jej ukochane ciasto, a ja nie marudzę jak o nie prosi ... bo i moje również:). Ta szarlotka to poł±czenie owsianego batonika (klik) i szarlotki tatrzańskiej (klik). Jest pyszna, zaręczam:)... a Lili potwierdza:).

 

                    Szarlotka tatrzańska - zdrowsza wersja

 

SZARLOTKA TATRZAŃSKA - ZDROWSZA WERSJA

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki m±ki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 200 g masła

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, dodaj do nich gor±ce roztopione masło i wymieszaj. Powstanie co¶ na kształt kruszonki.

Dodatkowo:

  • 3 kg jabłek szara reneta (inne się nie nadaj±)
  • 1 łyżka cynamonu

Obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (je¶li s± duże). Za pomoc± malaksera lub ręcznie pokrój je na cieniutkie plasterki. Dodaj do nich cynamon i delikatnie wymieszaj, tak aby nie połamać plasterków.

Na spód blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż 2/3 kruszonki, delikatnie ugnieć dłoni±. Na to wykładaj plasterek przy plasterku (poziomo) jabłka aż do ich wykończenia. Doci¶nij warstwy. Na wierzch wysyp resztę kruszonki. Ciasto piecz ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Dobrze wystudĽ przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:) 

niedziela, 26 lutego 2017
Tortilla pełnoziarnista

Uwielbiamy tortillę, można z jej dodatkiem zrobić wiele cudownych potraw. Dzi¶ przepis na zdrowsz± jej wersję, bo pełnoziarnist±. Tak± domow± robi się chwilkę, tak więc zamiast i¶ć po ni± do sklepu zrób sam w domu:).

Przepis na tortille znalazłam na blogu Justyny (klik).

 

       Tortilla pełnoziarnista

 

TORTILLA PEŁNOZIARNISTA

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 160 ml gor±cej (ale nie wrz±cej) wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Wymieszaj ze sob± w misce m±kę z sol±, dodaj olej i wodę. Wymieszaj składniki łyżk±, a następnie zagniataj ok. 5 minut (może być potrzeba dolania niewielkiej ilo¶ci wody, bo m±ki różnie ja chłon±). Wyrobione ciasto przykryj ¶ciereczk±, odstaw je na 15 - 20 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 6 - 8 równych czę¶ci, uformuj z nich kulki, a następnie spłaszcz je dłoni±. Rozwałkuj jak najcieniej na kształt koła. Smaż po kilkana¶cie sekund z każdej strony na patelni z powłok± nieprzywieraj±c± (bez tłuszczu). Nie smaż tortilli zbyt długo, bo wyschn± i będ± się kruszyć. Gotowe tortille zawiń w ¶ciereczkę. Je¶li nie będziesz serwować ich od razu odgrzej je póĽniej przez kilka sekund na rozgrzanej patelni.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 25 lutego 2017
Katarzynka

Dzi¶ zapraszam Was na ciasto, które stało się hitem ostatnich ¶wiat Bożego Narodzenia. Ochotę na Katarzynkę miałam od bardzo dawna, jednak jako¶ nie było mi z ni± po drodze. W internecie s± setki jej wariantów, ja stworzyłam swój kieruj±c się tylko tym jakie powinny się w niej znaleĽć warstwy.

Budyń do ciasta najlepiej ugotować sobie poprzedniego dnia wieczorem, przykryć go foli± spożywcz± (tak, aby folia bezpo¶rednio stykała się z budyniem, zapobiegnie to powstaniu kożucha) i pozostawić do dokładnego wystudzenia.

 

                    Katarzynka

 

KATARZYNKA

Składniki biszkoptu:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (u mnie dark muscovado)
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (w tym 2 solidne łyżki kakao)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z sol±. Ci±gle ubijaj±c dodawaj partiami cukier. Miksuj, aż cukier się rozpu¶ci, a piana będzie szklista. Zmniejsz obroty miksera do minimum i wmieszaj żółtka. Dodawaj partiami m±kę przesian± z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj łopatk± lub drewnian± łyżk±. Ciasto przełóż do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt porz±dnie przestudĽ, a następnie przekrój na 2 warstwy.

Składniki masy budyniowej:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 200 - 250 g miękkiego masła

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Przykryj go foli± spożywcza (tak, aby stykała się bezpo¶rednio z cał± "tafl±" budyniu) i pozostaw do dokładnego wystudzenia. Zmiksuj miękkie masło na puch. Ci±gle miksuj±c dodawaj po łyżce budyniu.

Dodatkowo:

  • 1 - 1 i 1/2 słoika powideł ¶liwkowych
  • 3 opakowania pierników katarzynek
  • ulubiona polewa czekoladowa (u mnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 g masła roztopione w k±pieli wodnej)

Pierwsz± warstwę biszkoptu posmaruj powidłami ¶liwkowymi, na nich ułóż pierniki katarzynki (jeden przy drugim). Na pierniki wyłóż masę budyniow± i dokładnie j± rozsmaruj. Przykryj drug± warstw± biszkoptu. Polej ulubion± polew± i odstaw w chłodne miejsce. Ciasto potrzebuje kilku godzin, aby pierniki zmiękły. Najlepsze jest jednak 3 dnia od przygotowania (tak jednogło¶nie orzekli¶my):).

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 188