Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 03 wrze¶nia 2015
Biszkopt genueński czekoladowy

W sierpniu Olko miał 7-me urodziny. Poprosił o tort czekoladowy, bez żadnych dżemów, bez żadnych owoców ... po prostu czekoladowy. Bałam się, że będzie za słodko lub za wytrawnie, bo jednak jaki¶ dżem czy owoc wspaniale przełamuj± słodycz lub wytrawno¶ć czekolady ... ale od czegóż mamy internet ... poszperałam, pokombinowałam, z kilku przepisów i własnego do¶wiadczenia powstał tort, który pokażę jutro ... dzi¶ wstęp do niego - biszkopt genueński czekoladowy.

Przepis na biszkopt genueński znalazłam u Dorotki (klik). Przyznam szczerze, że jest on troszkę trudniejszy do wykonania w porównaniu z tradycyjnym biszkoptem .... ale wierzcie mi nie taki znów trudny:). Ważne, aby delikatnie obchodzić się z mas± i wszystko pięknie wyjdzie. Jest to ważne, gdyż biszkopt ro¶nie dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do ubitej masy. Je¶li będziemy zbyt mocno mieszać masę jajeczn± z m±k± i kakao zniszczymy pęcherzyki i biszkopt nam nie uro¶nie.

Sam biszkopt wyrasta mniej niż tradycyjny, jest puszysty i można go bez trudu pokroić na cienkie warstwy. Jak dla nas jest praktycznie wytrawny, ale ta cecha akurat bardzo mi się spodobała ....

  

 

              Biszkopt genueński czekoladowy

 

BISZKOPT GENUEŃSKI CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 8 dużych jaj
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 160 g m±ki
  • 67 g kakao
  • 53 g masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jaja pół godziny przed pieczeniem biszkoptu włóż do bardzo ciepłej wody, aby się ogrzały. Wystudzon± wodę wymieniaj na ciepł±. Masło roztop, wystudĽ do temperatury pokojowej. 

Do misy miksera wbij ogrzane jaja, dodaj cukier i esencję waniliow±. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera (7 - 10 minut mikserem planetarnym; 10-15 minut mikserem ręcznym), aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (powinna ona potroić swoj± objęto¶ć). Dobrze ubita masa jajeczna podnoszona na mieszadle będzie opadała lekko w postaci wst±żki i utrzymywała się kilka sekund na jej powierzchni. Dodaj 1 łyżkę masy jajecznej do masła i wymieszaj. Do masy jajecznej przesiej w trzech turach m±kę i kakao, mieszaj±c delikatnie rózg± do poł±czenia. Podczas ostatniego mieszania dodaj masło, bardzo delikatnie wymieszaj. Masę przelej do tortownicy o ¶rednicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównaj. Piecz ok. 35 - 40 minut w 175 stopniach C. Natychmiast po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i upu¶ć go dwukrotnie na podłogę z wysoko¶ci 30-40 cm. Po wystudzeniu wyjmij z formy i przekrój na 3 blaty.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 02 wrze¶nia 2015
Czekoladowe ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami

W naszym sadzie zostało jeszcze pół krzaczka czerwonych porzeczek. O tej porze s± one cudownie słodziutkie i pyszne. Korzystamy więc z dobroci tych kulek ile się da. Zjadamy prosto z krzaczka, rozgniatamy widelcem oraz dodajemy do pysznych ciast.

Ciasto, na które chcę Was dzi¶ zaprosić jest kolejnym tworem moim i moich Smerfików. Wyszło pysznie - ciasto jest mięciutkie, wilgotne, słodkie w sam raz, długo trzyma ¶wieżo¶ć ... jak dla nas idealne:). Szczerze polecamy.

Ważne, aby składniki do tego ciasta były w temperaturze pokojowej.

 

                  Czekoladowe ciasto ucierane z czerwonymi porzeczkami

 

CZEKOLADOWE CIASTO UCIERANE Z CZERWONYMI PORZECZKAMI

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • szczypta cukru
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3 i 1/2 szklanki m±ki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 gar¶cie czerwonych porzeczek

 

                Czekoladowe ciasto ucierane z czerwon± porzeczk±

 

Jaja wbij do misy miksera, dodaj cukier, esencję waniliow±, sól i ubijaj przez 7-8 minut, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj jogurt grecki i olej i krótko zmiksuj. Wsyp m±kę przesian± z kakao i proszkiem do pieczenia i wymieszaj na mniejszych obrotach miksera do poł±czenia składników. Ciasto wyłóż na blaszkę (24x28 cm) wyłożon± papierem do pieczenia. Na wierzchu rozsyp porzeczki. Piecz ok. 40-45 minut w 180 stopniach C.

 

Ciasto dodaję do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

             Kasia

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 01 wrze¶nia 2015
Blok czekoladowy

Dzi¶ rozpoczyna się rok szkolny. Mój Synek rozpoczyna edukację w klasie Ic ..... zobaczymy co przyniesie nam ten rok:)... póki co Olek bardzo się cieszy i mam nadzieję, że tak zostanie:). 

Na osłodzenie ostatnich dni wakacji i pierwszych dni szkoły dwóch Olków (klik) postanowiło przygotować blok czekoladowy. Zrobili go wg przepisu Mariety Mareckiej prowadz±cej program "ABC gotowania". Taki blok to wspomnienie czasów mojego dzieciństwa ... a nawet dzieciństwa na wypasie, bo u mnie blok robiło się bez żadnych dodatków:). 

Blok wyszedł bardzo smaczny, wszyscy zajadali ... jedynie Lili odmówiła spróbowania:) .... podejrzewam, że będziemy go powtarzać, bo Olkowi bardzo posmakował.

Blok w naszej wersji nie był za słodki, zwarty, bardzo dobrze się kroił ... ciasteczka mile w nim chrupały. Nasz ma troszkę zmienione proporcje względem oryginału, zamieszczam je w nawiasie). 

Zapraszamy również na blok drugiego Olka (klik).

 

              Blok czekoladowy

 

BLOK CZEKOLADOWY

Składniki:

  • 250 g masła (u nas 200 g)
  • 1 szklanka cukru (u nas 3/4 szklanki)
  • 3 łyżki kakao (u nas 4 łyżki)
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1/4 szklanki wody lub mleka (u nas troszkę ponad 1/2 szklanki mleka)
  • 400 g mleka  proszku (nie granulowanego)
  • herbatniki (ok. 10-12 sztuk)

Podgrzej w rondelku masło (nie za mocno), dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj. Ci±gle mieszaj±c cienk± strużk± dolewaj mleko lub wodę oraz dodaj esencję waniliow±. Masę przestudĽ. Do dużej miski wsyp 400 g mleka w proszku, powoli dolewaj masę kakaow±. Wymieszaj tylko do poł±czenia, dodaj połamane herbatniki lub bakalie i ponownie wymieszaj (krótko). Masę włóż do keksówki lub tortownicy wyłożonej foli± spożywcz±, dobrze doci¶nij. Włóż do lodówki na 5 godzin.

 

Oto krótka fotorelacja:

 

          Olek

 

          Olek

 

          Olek

 

          Olek

 

          Blok czekoladowy

 

Blok czekoladowy dodajemy do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

              Z dziećmi i dla dzieci

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 20 sierpnia 2015
Bułki pszenne podłużneBułki

Sporo bułek u nas ostatnio ... nie zawsze jest czas lub chęć na pieczenie zakwasowców i wówczas ¶wietnym ratunkiem s± bułki .... a i jakim smacznym przy okazji. Miło wgryĽć się w mięciuchn± bułkę z chrupi±ca skórk±:) ... 

Bułki s± neutralne w smaku, ¶wietnie pasuj± zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków .... a najlepiej smakuj± same lub z masłem - tak twierdzi Olko:).

 

               Bułki pszenne podłużne

 

BUŁKI PSZENNE PODŁUŻNE

Przepis własny

Składniki:

  • 750 g m±ki pszennej chlebowej
  • 45 g mleka w proszku
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 70 g miękkiego masła
  • 400-410 g letniej wody

Drożdże utrzyj z cukrem, poczekaj, aż się upłynni±. Do misy przesiej m±kę z mlekiem w proszku. Dodaj sól, masło, upłynnione drożdże i wodę. zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (7-8 minut mikserem i 2-3 minuty dłońmi). Ciasto włóż do naoliwionej miski, t± za¶ umie¶ć w torbie foliowej i pozostaw na ok. 1 godzinę do podwojenia objęto¶ci. Wyro¶nięte ciasto podziel na 12 równych kęsów (po ok. 110 g). Uformuj podłużne (rozwałkuj ciasto na kształt prostok±ta i ciasno zwiń) lub okr±głe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia. Natnij żyletk± lub nożyczkami, przykryj ¶ciereczk± i pozostaw na 30-40 minut do ponownego wyro¶nięcia. Piecz ok. 20 minut w 210 stopniach C. WystudĽ na kratce.

 

 Częstujcie się proszę:)

¶roda, 19 sierpnia 2015
Sałatka z letnich warzyw

Sezon na cukinię i paprykę trwa ... warzywa te s± teraz tanie, warto więc je kupić i ustawić na półce kilka słoiczków pysznych warzywnych sałatek ... choćby tej:)... polecam Wam - jest pyszna. Zrobiłam j± jakie¶ 3 tygodnie temu z przepisu znalezionego u Wiosenki (klik). Przedwczoraj otworzyli¶my pierwszy słoik, aby sprawdzić smak. Sałatka jest przepyszna .... kwa¶no - słodka ... warzywa s± chrupi±ce ... jednym słowem genialna ... wchodzi do naszego przetworowego repertuaru na stałe. Wiosenko dziękuję za ten przepis.  

 

                      Sałatka z letnich warzyw

 

SAŁATKA Z LETNICH WARZYW

Składniki:

  • 3 kg cukinii (najlepiej cienkiej, nie przero¶niętej)
  • 4 cebule
  • 3 marchewki
  • 3 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 1 szklanka cukru
  • ziele angielskie
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • li¶cie laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 łyżki soli

Warzywa umyj i osusz. Cukinię i marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj cebulę pokrojon± w piórka oraz paprykę pokrojon± w cienkie paseczki (o długo¶ci 2-3 cm). Warzywa posól, wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny (warzywa puszcz± sporo soku). W tym czasie umyj dokładnie słoiki i zakrętki.

Składniki zalewy umie¶ć w garnku i zagotuj. Gor±c± zalewę wlej do warzyw i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Napełnij przygotowane słoiki, mocno zakręć i pasteryzuj 20 minut. 

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 156