Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 02 lipca 2015
Maślane ciasteczka

Dziś zapraszam na ciasteczka, które moje dzieci upiekły dla Tatusia w dniu Jego Święta. Prezent okazał się strzałem w 10-tkę ... a wybrany przez mamę przepis po prostu przepyszny. Ciasteczka są kruche, maślane, lekko słodkie, ładnie trzymają wzór stempelków (co bardzo ucieszyło Olka i Lili) ... po prostu idealne:)... a przy tym szybko i łatwo się je robi:). Polecam:).

Przepis na ciasteczka znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów - Anyżkowo (klik). Koniecznie zajrzyjcie do Eweliny, gwarantuję, że znajdziecie tam coś co Was zainteresuje:).

 

                    Maślane ciasteczka

 

MAŚLANE CIASTECZKA

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao

Utrzyj masło z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodaj jajko i żółtko i krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie krótko zmiksuj lub zagnieć. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao i zagnieć. Możesz też do całości dodać kakao i niezbyt dokładnie je zagnieść, wówczas w cieście powstanie marmurek, który będzie widoczny na ciastkach. Ciasto owiń w folię spożywcza i włóż je na 60 minut do lodówki. Następnie wałkuj na grubość ok. 3 mm i wycinaj dowolne kształty. Piecz ok. 10 minut w 180 stopniach C. Wystudź na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

06:59, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (4) »
środa, 01 lipca 2015
Jagodzianki III

Jakiś czas temu udało mi się kupić pierwsze w tym roku jagody... a jak jagody to muszą być jagodzianki:). Z pomocą Córci powstały smakowite bułeczki, puchate, lekko słodkie, mocno nadziane, pyszne .... zachowały świeżość na drugi dzień. Z ciastem przyjemnie nam się pracowało, a jak smakowało na surowo:) ... Lilka może zaświadczyć:).

 

             Jagodzianki III

 

JAGODZIANKI III

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki
  • 20-25 g drożdży
  • 80 g cukru (zwykły lub domowy waniliowy)
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 40 g masła stopionego, ostudzonego
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 200-220 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżka skrobi ziemniaczanej

Drożdże utrzyj z 20 g cukru, poczekaj, aż się upłynnią. Podgrzej mleko z jogurtem naturalnym. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, resztę cukru, drożdże, rozkłócone jajo, letnie mleko z jogurtem oraz masło i olej. Wyrób gładkie, elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przełóż do miski delikatnie wysmarowanej olejem. Miskę włóż do foliowej torby, zawiąż i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości. W tym czasie wymieszaj ze sobą składniki nadzienia. Wyrośnięte ciasto podziel na 10 kęsów (każdy po ok. 90 g), uformuj kulki. Każdą kulkę spłaszcz na placuszek, na środek nałóż po ok. 1,5 łyżki nadzienia, dokładnie zlep. Delikatnie "poturlaj" w dłoniach lub po blacie tworząc podłużną bułeczkę. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia. Piecz 15 minut w 195 stopniach C. Po wystudzeniu obsyp cukrem pudrem lub polukruj.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 27 czerwca 2015
Bardzo puszyste bułeczki

Bardzo puszyste i mięciutkie, długo świeże, świetnie pasują zarówno do słodkich jak i wytrawnych dodatków .... bułeczki ... po prostu:). Zapraszam:).

Przepis na nie pochodzi z bloga Dorotki (klik). 

 

                 Bardzo puszyste bułeczki

 

BARDZO PUSZYSTE BUŁECZKI

Składniki:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 110 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży

Ponadto:

  • jajo roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek

Utrzyj drożdże z 1 łyżką cukru i pozostaw do upłynnienia. Do misy przesiej mąkę, dodaj sól, resztę cukru, masło, roztrzepane jaja, upłynnione drożdże i mleko i wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Przełóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, miskę włóż do foliowej toby i pozostaw na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 - 15 części. Bułeczki ułóż na blaszce (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi 1 cm odstępy. Blaszkę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 35-45 minut do podwojenia objętości (bułeczki zetkną się ze sobą). Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajem rozkłóconym z mlekiem. Piecz 20-25 minut w 185 stopniach C. Gdyby bułeczki zbyt mocno się spiekały nakryj je folią aluminiową. Wystudź na kratce.

*Blaszkę z uformowanymi bułeczkami (ale przed drugim rośnięciem) można również dokładnie przykryć folią i włożyć do lodówki, a bułeczki upiec kolejnego dnia.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 26 czerwca 2015
Ciasto ucierane z truskawkami, jagodami i kruszonką

Sezon na rabarbar i truskawki w pełni, coraz więcej pojawia się tez i jagód .... świetny czas na zwykłe - niezwykłe ucierańce:). Ten, na który chciałam Was dziś zaprosić znalazłam na blogu Pana i Pani Smith (klik). Ciasto jest wspaniałe, miękkie, wilgotne, świetnie utrzymuje ciężar owoców i kruszonki ... ponadto długo zachowuje świeżość. Serdecznie je Wam polecam:).

 

           Ciasto ucierane z truskawkami, jagodami i kruszonką

 

CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI, JAGODAMI I KRUSZONKĄ

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 16 łyżek oleju
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml wody

Dodatkowo:

  • 400- 500 g truskawek
  • 100 - 150 g jagód

Składniki kruszonki:

  • 90 g mąki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 60 g roztopionego, gorącego masła

Truskawki umyj, usuń szypułki i odstaw na sicie do ocieknięcia. Zrób kruszonkę: wymieszaj mąkę i oba cukry w miseczce. Dodaj gorące, roztopione masło i wymieszaj (początkowo łyżką). Gdyby kruszonka była zbyt mokra dodaj niewielką ilość mąki. 

Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (ok. 8-10 minut mikserem na najwyższych obrotach). W misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Do puszystej masy jajecznej dodawaj stopniowo (na zmianę) mąkę, olej i wodę. Zmiksuj na gładką jednolitą masę (będzie dość gęsta). Ciasto przełóż do blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj wierzch. Rozsyp na cieście jagody oraz ułóż (rozcięciem do góry) przekrojone na połówki truskawki (jeśli są duże, jeśli małe w całości). Posyp obficie kruszonką. Piecz 40-45 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu posyp (lub nie) cukrem pudrem.

 

               Ciasto ucierane z truskawkami, jagodami i kruszonką

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 25 czerwca 2015
Ciasteczka z kajmakiem i czekoladą

Przepyszne ciasteczka, kruche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku .... są delikatnie słodkie z wyczuwalną nutą kajmaku ... mocno nadziane czekoladą:). Jeśli dodam, że banalne do wykonania to może się skusicie?:). Ja upiekłam je wraz z Olkiem i Lili i to była świetna zabawa:).

Przepis na nie pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery" - istnej kopalni wspaniałych przepisów. 

 

            ciastka z kajmakiem i czekoladą

 

CIASTKA Z KAJMAKIEM I CZEKOLADĄ

Składniki:

  • 170 g mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g masy kajmakowej z puszki
  • 4 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych (ja dałam 100 g groszków na 1,5 porcji ciasta)

Masło, kajmak i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na puszystą masę. Dodaj mąkę oraz ekstrakt waniliowy i ponownie utrzyj. Na końcu wsyp groszki czekoladowe i wymieszaj łopatką. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy). Spłaszczyć dłonią. Piec ok. 12-13 minut w 190 stopniach C (do lekkiego zarumienienia brzegów). Po upieczeniu pozostaw ciastka na blasze na kilka chwil, a następnie wystudź na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

06:34, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 149