Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 31 grudnia 2016
Życzenia

Przed ¦więtami blox niestety odmówił mi posłuszeństwa i uniemożliwił złożenie życzeń ... naprawiam to więc z Nowym Rokiem:).

....... a czego chciałabym Wam życzyc?

Tego, aby ten Rok przyniósł dużo miło¶ci, ciepła, dobroci, dobrych słów i uczynków .... ale nade wszystko niech da nam zdrowie, bo ono jest najważniejsze. Bez niego nie będziemy umieli cieszyc się z całej reszty wspaniałych rzeczy, które ofiaruje nam życie:).

                    Jola z rodzink±

10:07, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (4) »
¶roda, 21 grudnia 2016
Brunkager - duńskie pierniczki

W tym roku skromnie u nas z piernikami, ale może dlatego, że to co upiekę zaraz znika z puszek ... znaczy się, że dobre:). Te pierniki, na które chcę Was zaprosic też znikaj± w szybkim tempie. Nie dziwi mnie to, bo s± pyszne. Mięciutkie w ¶rodku i chrupi±ce na zewn±trz ... a dodatkowo maj± w sobie niespodziankę w postaci orzechów laskowych.

Przepis na nie znalazłam u Kornika (klik), dopisuję je do trwaj±cego u Majanki Festiwalu Pierniczków (klik).

Upieczcie je, warto:).

W tle widac lampion zrobiony przez mojego Synka:).

 

               Brunkager - duńskie pierniczki

 

BRUNKAGER - DUŃSKIE PIERNICZKI

Składniki:

  • 200 g masła
  • 200 g miodu
  • 150 g cukru muscovado
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml wody
  • 600 g m±ki pszennej
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych lub migdałów
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika

 

           Brunkager - duńskie pierniczki

 


Roztop w garnuszku masło z miodem i cukrem, ci±gle mieszaj±c, aby składniki się poł±czyły. Sodę rozpu¶ w wodzie i dodaj do masy (spieni się i podwoi objęto¶c). Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. M±kę przesiej do misy miksera, wymieszaj j± z posiekanymi orzechami (lub migdałami), skórk± otart± z pomarańczy i przypraw± do piernika. Do suchych składników wlej masę ma¶lano - cukrow± i wyrób ciasto. Będzie do¶c wilgotne, ale nie powinno zbytnio kleic się do r±k. Podziel ciasto na 4 czę¶ci, z każdej czę¶ci utocz wałek o ¶rednicy 4-5 cm. Zawiń go w folię spożywcz±, zroluj jak cukierek. Wałki włóż do zamrażalnika na 1-2 godziny. Ciasto wyjmuj porcjami z zamrażalnika i pokrój na plastry o grubo¶ci ok. 5 mm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c spore odstępy, bo pierniki do¶c mocno rosn±. Piecz ok. 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

07:12, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (6) »
sobota, 17 grudnia 2016
Pierniczki na choinkę

Dzisiaj ubieramy choinkę, a wczoraj przypomnieli¶my sobie z dzieciaczkami, że nie mamy pierników na choince ... a (u nas przynajmniej) choinka bez pierników to nie choinka:).

W lodówce walała się resztka zmielonych orzechów włoskich, stwierdzili¶my więc, że będ± z orzechami. Pododawali¶my to i owo i wyszły - nasze pierniczki:) ... Lilka zjadła wczoraj chyba z 8 na raz i stwierdziła, że zjadła już swoj± kolację ... stwierdziła też, że wyszły pyszne:). Jak na razie s± twarde, ale na choince na pewno zmiękn±:).

 

                  Pierniczki na choinkę

 

 

PIERNIKI NA CHOINKĘ

Składniki:

  • 550 - 570 g m±ki pszennej (u nas typ 450)
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 120 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jaja
  • 100 g cukru (u nas light muscovado)
  • 4 solidne łyżki miodu

Jaja roztrzep z cukrem. M±kę przesiej do miski, dodaj orzechy, sól, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczon±. Wymieszaj. Do m±ki dodaj miód, roztopione masło i roztrzepane z cukrem jaja. Zagniec ciasto. Rozwałkuj je cienko, podsypuj±c m±k±. Wykrawaj ulubione kształty, w każdym pierniczku zrób dziurkę rurk± do napojów. Pierniczki przełóż na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia. Piecz 10 - 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. WystudĽ na kratce.

 

Pierniki dodaję do Festiwalu pierniczków prowadzonego przez Majankę (klik).

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 12 grudnia 2016
Zdrowy krem czekoladowo - orzechowy

Dzi¶ nasza kuchnia zaprasza na zdrow± wersję kremu czekoladowo - orzechowego. Przepis na ten krem dostałam od wspaniałej osoby i najlepszej na ¶wiecie dietetyczki - Basi:).

Krem ten nie smakuje jak nutella, do smaku której większo¶c z nas jest przyzwyczajona. Jest on znacznie lżejszy, delikatniejszy ... dla nas cudowny:). Spokojnie może postac 3-4 dni w lodówce, a zużyc można go na wiele sposobów:). Polecam:).

 

       Zdrowy krem czekoladowo - orzechowy

 

ZDROWY KREM CZEKOLADOWO - ORZECHOWY

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe banany (nie przejrzałe)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 czubata łyżka kakao lub karobu

Wszystkie składniki włóż do misy blendera i zmiksuj na gładk± masę. Przełóż do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 11 grudnia 2016
Najlepsze miękkie pierniczki II

Od paĽdziernika na okr±gło wypiekamy z Olkiem i Lili pierniczki wg naszego ukochanego przepisu (klik). Lubimy kiedy nie trzeba na nie czekac ... w końcu co to za frajda dla dziecka upiec pierniczki, by je schowac do pudełka:). Dlatego też przepis ten jest przez nas często wykorzystywany. Przedwczoraj dołożyli¶my do niego jeszcze jeden, znaleziony u Ani prowadz±cej cudownego bloga Addiopomidory (klik). Pierniczki wg tego przepisu s± doskonałe, mięciutkie, bardzo aromatyczne ... wyraĽnie czuc w nich dodatek skórki pomarańczowej. Na pewno pojawi± się na naszym Bożonarodzeniowym stole, a i Wam polecam je zrobic:)... zwłaszcza, ze robi się je bardzo szybko:).

 

           Najlepsze miękkie pierniki II

 

        

NAJLEPSZE MIĘKKIE PIERNICZKI II

Składniki:

  • 350 g m±ki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez dodatku maki i cukru)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru trzcinowego (u mnie light muscovado)
  • 60 ml miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka otartej skórki pomarańczowej
  • 1 jajko

Utrzyj masło z cukrem na puszyst± masę. W czasie gdy masło się uciera przesiej m±kę do miski, dodaj do niej pozostałe suche składniki i wymieszaj. W kolejnej misce rozkłóc jajo, dodaj miód, sok oraz skórkę otart± z pomarańczy. Do utartego masła dodaj mokre składniki i zmiksuj do poł±czenia. Stopniowo dodawaj m±kę, ci±gle ucieraj±c. Masa będzie delikatna, lekko klej±ca. Formuj z niej kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, ułóż na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c odstępy. Piecz ok. 10 - 11 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ważne, aby nie przesuszy pierników. Przełóż na kratkę do wystygnięcia. Przechowuj w puszce (je¶li będzie co przechowywac:)).

 

Przepis na pierniczki dodaję do Festiwalu pierników (klik) u Majanki.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 185