Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 18 kwietnia 2015
Bułki pszenno - orkiszowe

Moje dzieciaki bardzo lubi± bułeczki, doro¶li domownicy tez nimi nie wzgardz± ... bo czy jest co¶ lepszego niż ¶wieżutka buła posmarowana masłem z grubym plastrem pomidora? Wg mnie nie:) ..... 

Dzisiejsze bułeczki to pomysł na utylizację m±ki orkiszowej razowej, której kończył się termin przydatno¶ci do spożycia ... ta utylizacja zakończyła się tak smakowicie, że dokupiłam kolejny woreczek m±ki:) .... Bułeczki s± puszyste, mięciuchne i długo ¶wieże... nawet na 3 dzień spokojnie można zrobić z nich kanapki. Przepis ten posłużył mi również do zrobienia chlebków do wielkanocnego koszyczka, ¶wietnie się sprawdził. Zachęcam was do ich zrobienia.

... to Wy bułeczkujcie, a ja znikam szykować się na wesele ..... hejjjjjjjjjjjj:)

 

                     Bułki pszenno - orkiszowe

 

BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE

Składniki:

  • 500 g m±ki pszennej chlebowej
  • 130 g m±ki orkiszowej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g wody
  • solidna łyżka smalcu

Drożdże rozetrzyj z łyżeczk± cukru, poczekaj aż się upłynni±. M±kę przesiej, zmieszaj z sol±. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie elastyczne ciasto (rozpuszczony i wystudzony smalec dodaj gdy składniki ciasta zaczn± się ze sob± ł±czyć; wyrabianie trwa ok. 10 minut). Ciasto przełóż do miski posmarowanej olejem, włóż do torby foliowej i odstaw na ok. 60-70 minut do wyro¶nięcia (podwojenia objęto¶ci). Odgazuj ciasto wbijaj±c w nie pię¶ć. Ciasto wyjmij na blat i podziel na 10 kęsów (po ok. 100-105 g każdy). Uformuj okr±głe lub podłużne bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i zostaw na 30 - 40 minut do ponownego wyro¶nięcia. Przed pieczeniem natnij żyletk± lub ostrym nożem. Piecz 22-25 minut w 200 stopniach C.

 

                      Bułeki pszenno - orkiszowe

 

Częstujcie się proszę:) 

czwartek, 16 kwietnia 2015
Tarta z chorizo i szparagami

Dzi¶ zapraszam na przepyszn± tartę, któr± zachwycili¶my się w zeszłym roku i któr± na pewno będę powtarzać jak tylko szparagi na dobre zagoszcz± na bazarku. Poł±czenie szparagów i chorizo wypatrzyłam u Karolci (klik). Przepis na ciasto pochodzi z ksi±żki M. Roux (to moje ukochane ciasto kruche do tart), a zalewa ¶mietanowo - jajeczna to mój twór własny, który sprawdza się w każdej tarcie. 

Polecam Wam t± tartę .... poł±czenie chorizo i szparagów jest naprawdę niezwykle smakowite.

 

           Tarta z chorizo i szparagami

 

TARTA Z CHORIZO I SZPARAGAMI

Składniki ciasta kruchego:

  • 250 g m±ki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Składniki farszu:

  • 10 - 12 sztuk zielonych szparagów
  • 10-12 plasterków chorizo (lub więcej, w zależno¶ci od tego o jakiej ¶rednicy mamy chorizo)
  • 3 jaja
  • 200 g ¶mietany 12 lub 18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

M±kę, sól i cukier przesiej na stolnicę. Dodaj zimne (M. Roux zaleca miękkie) masło i przesiekaj siekaczk±, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj jajo i mleko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folie spożywcz± i włóż do lodówki na min. 20 minut. Następnie ciasto rozwałkuj, wyłóż nim formę do tarty (¶rednica 26-28 cm). Przytnij boki, a ciasto gęsto nakłuj widelcem. Podpiecz je przez 15 minut w 190-200 stopniach C.

W czasie gdy ciasto się podpieka umyj szparagi, usuń zdrewniałe końce. Pokrój chorizo na plasterki. W misce rozbełtaj jaja, dodaj ¶mietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołow± do smaku. Porz±dnie wymieszaj. Na przestudzone ciasto wyłóż plasterki chorizo, zalej je mas± ¶mietanowo - jajeczn±. na wierzchu poukładaj szparagi. Piecz jeszcze ok. 25-30 minut w 190-200 stopniach C. 

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 15 kwietnia 2015
Mazurek malinowo - kajmakowy

Nie ma Wielkiej Nocy bez mazurka (tak± sobie tradycje wprowadziłam kilka lat temu) i twardo jej przestrzegam:). W tym roku go¶cił u nas mazurek malinowo - kajmakowy. Przepyszne kruche ciasto, a do tego słodki kajmak ... dżem malinowy doskonale przełamywał jego słodycz. Wykorzystałam przepis na kruche ciasto od Dorotki (klik), a dekoracje zrobiły moje dzieci. Skromne, ale ¶liczne ....:). Nie mam zdjęć w przekroju niestety, ale jako¶ w ¦więta miałam zdjęciowego lenia .... 

Ciasto zrobiłam z podwójnej porcji, można z niej zrobić 2 mazurki lub 1 większy i dwa mniejsze,

 

                    Mazurek malinowo - kajmakowy

 

MAZUREK MALINOWO - KAJMAKOWY

Składniki ciasta kruchego:

  • 350 g m±ki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki ¶mietany 18%
  • 2 żółtka

Składniki przybrania: 

  • 1/2 słoika dżemu malinowego
  • 3/4 puszki masy kajmakowej
  • cukierki M&M do dekoracji

M±kę przesiej z cukrem pudrem. Przesiekaj siekaczk±, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtka i ¶mietanę i zagnieć kruche ciasto. Uformuj je w kulę, owiń foli± spożywcz± i schowaj na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubo¶ć 3-4 mm i wytnij z niego kształt, jaki ma mieć mazurek (u mnie było to jajo większe, mniejsze i małe serce). Ciasto przenie¶ na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformuj wałeczki i przyklej je (za pomoc± białka) do zewnętrznej krawędzi mazurka. Ciasto ponownie schłódĽ w lodówce przez 30-60 minut. Przed pieczeniem nakłuj je widelcem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach C (do zrumienienia). 

Na wystudzone spody rozsmaruj cienk± warstwę dżemu malinowego, a następnie grubsz± warstwę kajmaku i dowolnie udekoruj.

 

Częstujcie się proszę:)             

poniedziałek, 13 kwietnia 2015
Chleb żytni na serwatce

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na chleb, który znalazł się na naszym Wielkanocnym stole - żytni na serwatce. Chleb jest pyszny, jak przystało na chleb żytni ma wilgotny miękkisz .... jest długo ¶wieży i naprawdę bezproblemowy w wykonaniu .... jedynym problemem może być ew. dostęp do serwatki .... za któr± ja osobi¶cie bardzo dziękuję kochanej Cioci Oli. 

Przepis na chleb pochodzi z bloga Danusi (klik), która jest moj± Mistrzyni±. Przepis podaję przeliczony na 2 keksówki o wymiarach dolnych 30x7cm.

 

                    Chleb żytni na serwatce

 

CHLEB ŻYTNI NA SERWATCE

Składniki zaczynu:

  • 4 łyżki zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)
  • 360 g m±ki żytniej typ 720
  • 720 g serwatki

Poł±cz wszystkie składniki. Miskę z zaczynem włóż do torby foliowej i odstaw na 12-14 godzin do fermentacji. Zaczyn jest płynny więc nie uro¶nie a dużo, jednak będ± na nim widoczne b±belki piany.

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • 974 g m±ki żytniej typ 720
  • 353 g serwatki
  • 27 g soli

Do zaczynu dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj drewnian± łyżk± (ok. 3-4 minut). Ciasto przełóż do 2 keksówek (wymiary dolne 30x7 cm), zwilżon± dłoni± wyrównaj powierzchnię. Keksówki wstaw do torby foliowej i odstaw chleby w ciepłe miejsce  do wyro¶nięcia (ok. 3 godzin). Piecz 15 minut w 240 stopniach C, a następnie 30 - 35 minut w 210 stopniach C. Gdyby wierzch zbytnio się rumienił nakryj go foli± aluminiow±. Chleb jest upieczony kiedy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. 

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 12 kwietnia 2015
Bigos z mieszanej kapusty

Uwielbiam bigos, taki prawdziwy ... w moim domu robiło się raczej jego podróbkę, ale od czasu do czasu z wielk± rozkosz± jadłam prawdziwy bigos u Cioci ... i zastanawiałam się (będ±c dzieckiem czy nastolatk±) jak to jest, że u nas w domu nie jest taki dobry... teraz już wiem ... i choć od momentu kiedy wiem minęło już dobrych 10 lat to dopiero przed tymi ¶więtami Wielkiej Nocy ugotowałam swój pierwszy prawdziwy bigos od pocz±tku do końca samodzielnie:) .... tzn. z pomoc± Edytki i Jej przepisu (klik):). Tak naprawdę to nie miałam w planach bigosu, ale robiłam goł±bki na obiad i zostały mi końcówki kapusty słodkiej ... trzeba było je wykorzystać.

Bigos wyszedł doskonały, nawet Te¶ciowa Mama pochwaliła ... a jak Ona pochwaliła to naprawdę musiał być dobry:). Jest pełen smaku, pełen mięsa i wychodzi go naprawdę sporo ... musiałam się posiłkować garem od S±siada:). Czę¶ć zjedli¶my, a czę¶ć zagotowałam w słoikach i kiedy nachodzi nas ochota na bigos wyci±gamy słoik ze spiżarni i mniam ....

 

             Bigos z mieszanej kapusty

 

BIGOS Z MIESZANEJ KAPUSTY

Składniki:

  • 3 kg kiszonej (nie kwaszonej) kapusty
  • 1 główka ¶wieżej kapusty (ok. 1,7 kg)
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 1 kg karczku wieprzowego
  • 300 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 500 g kiełbasy 
  • 2-3 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • duża gar¶ć suszonych grzybów
  • 12 suszonych ¶liwek
  • 4 li¶cie laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1/2 opakowania słodkiej papryki
  • 200 g koncentratu pomidorowego

Grzyby namocz na 1-2 godziny w ciepłej wodzie, następnie ugotuj je. Kiedy ostyna pokrój je w paseczki. Wszystkie rodzaje mięsa i boczek pokrój w drobna kostkę, przesmaż na łyżce smalcu na rumiano. Podlej winem, przykryj i du¶ do miękko¶ci (w razie potrzeby podlewaj±c wod±). Pod koniec duszenia dodaj pokrojon± w kostkę kiełbasę.

Opłucz (je¶li jest zbyt kwa¶na), odci¶nij i pokrój kiszon± kapustę. Włóż j± do garnka, wlej 6 szklanek wody, dodaj ziele angielskie, listek laurowy i suszone ¶liwki. Przykryj i ugotuj do miękko¶ci, co jaki¶ czas mieszaj±c ( w razie potrzeby podlej wod±). Słodk± kapustę poszatkuj, ugotuj do miękko¶ci w osolonej wodzie. OdcedĽ i przełóż do ugotowanej kapusty kiszonej, wymieszaj. Dodaj uduszone mięso, grzyby oraz cebulkę pokrojon± w kostkę i przysmażon± na łyżce smalcu. Wszystko wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy i słodk± paprykę. Ponownie wymieszaj, ew. dopraw sol± i pieprzem. Du¶ cało¶ć ok. 20-30 minut. Bigos można przysmażyć przez 1-2 kolejne dni przez ok. 20-30 minut (w razie potrzeby należy podlać go rosołem), wówczas będzie jeszcze lepszy w smaku.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 140