Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 02 sierpnia 2015
Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem

Od jakiego¶ już czasu nie kupujemy wędlin w sklepach .... robię je sama. S± dużo zdrowsze, smaczniejsze i co najważniejsze zdecydowanie tańsze niż te sklepowe. Moja Rodzinka je uwielbia i gdy tylko zaczyna się kończyć jedna zaraz kupuję mięso i marynuję na kolejn±. 

Dzi¶ chciałam zaprosić was na schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem, na który przepis znalazłam u Joli i Piotra (klik). Schab jest banalny w wykonaniu, a smakuje wspaniale. Jest bardzo aromatyczny, długo ¶wieży i nie obsycha w lodówce. Polecam Wam ten przepis, zobaczycie, że odechce Wam się sklepowych wędlin.

 

              Schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem

 

SCHAB PIECZONY Z TYMIANKIEM I CZOSNKIEM

Składniki:

  • 1,3 - 1,5 kg schabu bez ko¶ci
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczko soli peklowej
  • 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 duże z±bki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Mięso umyj i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Obwi±ż je sznurkiem wędliniarskim. Do miseczki przełóż wszystkie przyprawy, zioła oraz czosnek przeci¶nięty przez praskę. Wymieszaj, a powstał± past± dokładnie natrzyj schab. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj pokrywk± lub foli± aluminiow± i wstaw do lodówki na 48 godzin. Na ok. 1-2 godziny przed pieczeniem wyjmij schab, aby nabrał temperatury pokojowej. Wstaw naczynie ze schabem (zdejm pokrywkę lub folię aluminiow±) do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (wstaw do piekarnika metalow± miseczkę z wod±). Piecz 60-65 minut, a następnie podnie¶ temperaturę do 200 stopni C i piecz dodatkowe 10-15 minut. Po tym czasie wył±cz piekarnik, a mięso pozostaw w nim do zupełnego wystudzenia. 

 

Częstujcie się proszę:)

06:24, jolantaszyndlarewicz , Wędliny domowe
Link Komentarze (1) »
sobota, 01 sierpnia 2015
Bułki pszenne na piwie

Ostatnio sporo u mnie bułek, a kolejne ci±gle się piek± ... za ciepło, żeby stać w kuchni kilka godzin nad zakwasowcami:)  ... choć i te upiec muszę, bo Lilka preferuje chleb, a Olek bułki .... 

Bułki, na które chcę Was dzi¶ zaprosić to nasza wspólna zabawa w kuchni .... troszkę z procentami (a tu zabawa z dziećmi), ale na szczę¶cie nikt ich nie pił:). Z ciastem przyjemnie się pracuje, ładnie wyrasta, a bułeczki s± naprawdę smaczne, mięciutkie i puchate:). Polecamy:).

 

                     Bułki pszenne na piwie

 

BUŁKI PSZENNE NA PIWIE

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 i 2/3 szklanki piwa w temperaturze pokojowej

Drożdże utrzyj z cukrem, poczekaj, aż się upłynni±. M±kę z sol± przesiej do misy, dodaj miękkie masło, drożdże i piwo (zacznij od 1 i 1/3 szklanki i dolewaj w miarę potrzeby; moja m±ka potrzebowała więcej płynów). Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (ja zagniatam ok. 7-8 minut mikserem i 2-3 minuty ręcznie). Przełóż je do lekko naoliwionej miski, włóż j± do foliowej torby i zostaw w ciepłym miejscu na ok. 60 minut do wyro¶nięcia. Wyro¶nięte ciasto podziel na 9 równych czę¶ci, ułóż je na blacie, nakryj ¶ciereczk± i pozostaw na 10 minut, by odpoczęły. Następnie uformuj okr±głe lub podłużne bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem i natnij ostrymi nożyczkami lub żyletk±. Przykryj ¶ciereczk± i pozostaw na ok. 30 minut do napuszenia. Piecz w 210 stopniach C przez ok. 18 minut. WystudĽ na kratce kuchennej.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 28 lipca 2015
Grzebyczki

Dzi¶ kolejna odsłona wspólnego ciasteczkowania dwóch Olków (klik, klik). Tym razem przepis wybrał Olek - synek Ani (klik). Do wspólnego pieczenia zaproponował grzebyczki, które znalazł na stronie Pani Ewy Wachowicz (klik). Z przyjemno¶ci± na nie przystali¶my, bo to naprawdę urokliwe ciasteczka ... a przy tym pyszne:). Tym razem musiałam pomóc w zagniataniu, ale już formowanie i nakładanie marmolady było ¶wietn± zabaw±:) ... efekt - wspaniałe, chrupi±ce ciasteczka (listkuj± się jakby były z ciasta francuskiego). Wypełnione po brzegi smakowit± marmolad± z piękn± kołderk± z cukru pudru lub bez (bo i bez niego s± słodziutkie)... nie sposób przej¶ć koło nich obojętnie. Pojad± dzi¶ z nami do Przyjaciół ... mam nadzieję, że i im posmakuj±:). Kochane Łaziki uwaga nadci±gamy:).

 

             Grzebyczki

 

GRZEBYCZKI

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka (u mnie niepełna) kwa¶nej ¶mietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 słoik twardej marmolady

M±kę przesiej na stolnicę, dodaj cukier waniliowy i schłodzon± margarynę. Przesiekaj siekaczk±, aż do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj ¶mietanę i szybko zagnieć ciasto. owiń je w folię spożywcz± i wstaw na minimum 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto cieniutko rozwałkuj (jak na pierogi) w kształt prostok±ta. Na kraj ciasta nałóż 1 cm pasek marmolady. Kawałek ciasta z marmolad± zawiń dwukrotnie, odetnij od reszty ciasta. Uzyskane długie ciastko podziel na mniejsze czę¶ci. Każd± z nich natnij kilka razy ostrym nożem (mniej więcej do połowy). Ciasteczka przełóż na blachę wyłożon± papierem do pieczenia. Układaj±c ciasteczka nadaj każdemu z nich kształt półksiężyca, tak aby nacięcia się rozchyliły. Piecz 30 - 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. WystudĽ na kratce, posyp (lu nie) cukrem pudrem.

 

Króciutka fotorelacja z pieczenia:

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Olek i Lili

 

                Grzebyczki

 

Tutaj zapraszamy na ciasteczka upieczone przez drugiego Olka (klik).

 

Jako, iż ciasteczka powstały głownie dzięki naszym Pociechom dodajemy je do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

          Z dziećmi i dla dzieci

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 27 lipca 2015
Galaretka z owoców lata

Dzi¶ zapraszam na ¶wietny deser dla wielbicieli owoców. Wspaniały dla dzieci, jak i dla dorosłych ... bo któż nie lubi galaretki:). Galaretki mog± być tak słodkie i z takich owoców, jakie akurat macie w domu, więc do dzieła:).

Pomysł na galaretkę znalazłam na blogu Małe kulinaria (klik). Minimalnie zmieniłam proporcje i w takiej wersji je Wam pokazuję. 

 

             Galaretka z owoców lata

 

GALARETKA Z OWOCÓW LATA

Składniki:

  • 300 g malin (u mnie mrożone)
  • 300 g truskawek
  • 300 g czerwonych porzeczek
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru (ew. mniej lub więcej)
  • żelatyna (1 opakowanie na 1 l płynu, lub proporcjonalnie więcej)

Owoce umyj, odszypułkuj i zalej wod±. Zagotuj, lekko przestudĽ i posłodĽ wg swoich preferencji. Przelej przez sito, a owoce przetrzyj. Zmierz ilo¶ć uzyskanego płynu i naszykuj odpowiedni± ilo¶ć żelatyny. Rozpu¶ć j± dokładnie w połowie szklanki wody. Przelej do przetartych owoców i dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek lub pucharków i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj udekorowane owocami.

 

Galaretki dodaję do akcji Kasi "Z dziećmi i dla dzieci" (klik).

 

               Z dziećmi i dla dzieci

 

Częstujcie się proszę:)

05:13, jolantaszyndlarewicz , Desery
Link Komentarze (4) »
niedziela, 26 lipca 2015
Frużelina wi¶niowa

Wi¶ni było u nas w tym roku jak na lekarstwo .... grad skutecznie je wytłukł ... z 4 wielkich drzew udało się zebrać pół wiaderka. Starczyło na kompot i podwójn± porcję frużeliny wi¶niowej. Jeszcze tego samego dnia została wypróbowana i przyznam szczerze, że gofry z jej dodatkiem s± obłędne:)... mówię to ja ¶rednia wielbicielka gofrów:). 

Przejrzałam wiele przepisów, a skorzystałam z Kasiowego (klik). Koniecznie zajrzyjcie na Jej blog .... tam rz±dzi dobry smak, piękny wygl±d, a to wszystko tworzy niesamowicie miła Kobieta:). 

 

                 Frużelina wi¶niowa

 

FRUŻELINA WI¦NIOWA

Składniki:

  • 1,5 kg wi¶ni (waga przed drylowaniem)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 120 ml zimnej wody

Wymyj i wydryluj wi¶nie, przełóż je do garnka, zasyp cukrem. Delikatnie przemieszaj i odstaw na ok. 2 godziny, aby pu¶ciły sok. Wstaw na ogień i doprowadĽ do wrzenia. Gotuj ok. 2-3 minut, po czym powoli dodaj m±kę ziemniaczan± rozmieszan± z wod±. Cały czas mieszaj±c doprowadĽ do wrzenia. Gdy frużelina zgęstnieje zdejm j± z ognia. Przelej do wyparzonych lub wypieczonych (20 minut w 120 stopniach C) słoików, mocno zakręć i piecz przez 20 minut w 20 stopniach C.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 153