Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 19 czerwca 2016
Babka pełnoziarnista z migdałami

Wiem, wiem teraz pełno truskawek, czere¶ni ... a ja dla odmiany chciałam zaprosić Was na babkę. Smaczn±, migdałowa .... raczej z gatunku tych suchych .... ale ze szklank± gor±cego kakao lub zimnego mleka ¶wietna:).

Przepis to po prostu moje eksperymenty z m±k± pełnoziarnist± .... idzie mi coraz lepiej z jej oswajaniem:).

 

                 Babka pełnoziarnista z migdałami

BABKA PEŁNOZIARNISTA Z MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru dark muscovado
  • 120 g masła
  • 110 g mielonych migdałów
  • 1 szklanka m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka kawy inki (zaparzonej z dwóch łyżeczek proszku)

Wymieszaj obie maki z migdałami, proszkiem i kakao. Roztop i wystudĽ masło. W tym czasie ubij na puszyst± masę żółtka z 1/2 szklanki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian mieszaninę m±ki z migdałami i wystudzon± kawę. Miksuj do poł±czenia składników. Dodaj masło i ponownie zmiksuj do poł±czenia. Dodaj pianę ubit± z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i delikatnie wymieszaj łopatk±. Masę przełóż do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasza mann±. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 17 czerwca 2016
Lody jogurtowo - truskawkowe

Powiem Wam tyle - to najlepsze lody truskawkowe jakie jadłam w życiu .... no to co robicie?:) ... polecam od razu z 2 porcji ... wierzcie mi jedn± zjecie od razu:).

Przepis na nie pochodzi z bloga SweetCakes (klik).

 

            Lody jogurtowo - truskawkowe

 

LODY JOGURTOWO - TRUSKAWKOWE

Składniki:

  • 4 szklanki mrożonych truskawek
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 - 5 łyżek miodu (w zależno¶ci jak słodkie s± truskawki)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki włóż do malaksera lub blendera (z funkcj± kruszenia lodu). Zmiksuj na konsystencję kremu i lody gotowe. Je¶li co¶ zostanie włóż lody do zamrażalnika, wyci±g ok. 10 - 15 minut przed podaniem.

 

Częstujcie się proszę:)

05:03, jolantaszyndlarewicz , Mrożone
Link Komentarze (3) »
czwartek, 16 czerwca 2016
Fit ciasto z truskawkami

Dzi¶ zapraszam na pyszne i zdrowe ciasto z truskawkami, w moim przypadku całkowicie bez m±ki ... ale je¶li nie macie orzechów lub migdałów, można je upiec na m±ce gryczanej. Ciasto jest odpowiednio słodkie, wilgotne, rozpływa się w ustach .... dodatkowo je¶li posypiecie je płatkami migdałowymi (niestety nie miałam ich) będzie wygl±dało jeszcze piękniej:).

 

             Fit ciasto z truskawkami

 

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Kingi Paruzel (klik).

 

FIT CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 255 g mielonych migdałów, orzechów lub m±ki gryczanej
  • 45 g wiórek kokosowych
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/8 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 3/8 szklanki oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 szklanki truskawek
  • gar¶ć płatków migdałów
  • do dekoracji: 1 łyżka m±ki kokosowej i gar¶ć ¶wieżych truskawek

 

            Fit ciasto z truskawkami

 

Wymieszaj w misce zmielone migdały (orzechy lub m±kę gryczan±), wiórki kokosowe, miód, proszek do pieczenia, olej, skórkę start± z cytryny i jaja. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylej do formy (o ¶rednicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu ułóż truskawki. Cało¶ć posyp płatkami migdałów i piecz 40 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C(do tzw. suchego patyczka). Przed podaniem posyp m±k± kokosow± i udekoruj ¶wieżymi truskawkami.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 15 czerwca 2016
Nalewka truskawkowa

Mniej więcej rok temu nastawiłam swoja pierwsz± w życiu nalewkę truskawkow± - wyszła pyszna .... nie za mocna, w sam raz słodka, cudownie pachn±ca .... taka kobieca:).

Przepis na ni± znalazłam na blogu Wiosenki (klik). Zajrzyjcie do Niej koniecznie, bo to blog pełen wspaniałych pomysłów na pyszne dania obiadowe, słodko¶ci i inne wspaniało¶ci.

... a Wam polecam nastawić porcję takiej naleweczki ... na zimowe wieczory z Ukochanym będzie w sam raz:).

 

                  Nalewka truskawkowa

 

NALEWKA TRUSKAWKOWA

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 250 ml spirytusu
  • 750 ml wódki
  • 500 g cukru

Umyj truskawki, usuń z nich szypułki. Wrzuć je do słoja warstwami, przesypuj±c cukrem. Odstaw na noc, aby truskawki pu¶ciły sok. Kolejnego dnia wlej do nich wódkę i spirytus. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 miesi±ce w ciemne miejsce. Po tym czasie zlej nalewkę, a owoce wyrzuć. Nalewkę przecedĽ przez gazę lub filtr do kawy (trwa to długo, ale nalewka jest lepiej odfiltrowana) i rozlej do butelek.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 14 czerwca 2016
Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Dzi¶ zapraszam na bardzo smaczn± drożdżówkę - mniej puszyst± i mięciutk± niż tradycyjna, ale równie smaczn±. Przy okazji troszkę zdrowsz± ... przygotowan± na specjalne życzenie mojego kochanego Połóweczka:). 

Drożdżówka z m±ki pełnoziarnistej jest mniej puszysta od tej robionej z białej m±ki, ma też trochę inny smak ..... pierwszy kęs jako¶ nie bardzo mi podszedł, ale już kolejne jak najbardziej .... widać nasze kubki smakowe coraz bardziej przestawiaj± się na smak m±ki razowej:). Moja drożdżówka była mało słodka, ale tylko przez moje gapiostwo .... zaczynałam tworzyć przepis od 3 szklanek m±ki .... ale póĽniej poszalałam z płynnymi składnikami i trzeba było jej dosypać .... niestety zapomniałam dosypać cukru ... tak więc je¶li lubicie słodsze drożdżówki po prostu spróbujcie ciasta i ew. dosypcie cukru podczas wyrabiania:).

 

          Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 4 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżka + 75 g (można dodać więcej) cukru light muscovado
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego)
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 - 3 małe laski rabarbaru
  • ok. 200 g truskawek

Drożdże rozetrzyj z łyżk± cukru i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj 3 łyżki letniego mleka, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż drożdże rusz±. 75 g cukru rozpu¶ć w pozostałym mleku, roztop masło i wymieszaj je z olejem. M±kę wsyp do misy, dodaj sól, mleko z cukrem, rozkłócone jaja, rozczyn oraz wystudzony tłuszcz. Zagnieć ciasto (będzie miękkie, ale powinno odchodzić od ¶cianek misy). Misę włóż do torby foliowej i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40 - 60 minut do wyro¶nięcia. Odgazuj ciasto i przełóż je do tortownicy (o ¶rednicy 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo delikatnie przesmaruj papier olejem). Tortownicę włóż do torby foliowej i pozostaw na ok. 20 - 30 minut do ponownego wyro¶nięcia. Ułóż na cie¶cie rabarbar pokrojony w 2 cm kawałki oraz umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki. Piecz ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 179