Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 14 lipca 2016
Nalewka z czerwonej porzeczki i mięty

Dzi¶ przepis dla dorosłych - cudowna nalewka z czerwonej porzeczki z mięt± .... pyszna, słodziutka, ale jednocze¶nie orzeĽwiaj±ca (dzięki mięcie) .... zróbcie, nie pożałujecie ... u nas z zeszłego roku (robiłam z podwójnej porcji) zostało tyle co w kieliszku:).

Przepis na te nalewkę znalazłam na blogu W kuchni i ogrodzie (klik).

 

                  Nalewka z czerwonej porzeczki z mięt±

 

NALEWKA Z CZERWONEJ PORZECZKI Z MIĘTˇ

Składniki:

  • 2 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu 95%
  • 250 ml przegotowanej, zimnej wody
  • ok. 20 - 30 listków ¶wieżej mięty

Poł±cz wodę ze spirytusem (otrzymamy w ten sposób spirytus o mocy 70%. Owoce wsyp do dużego słoja przesypuj±c je cukrem. Słój przykryj ¶ciereczk± i odstaw na kilka dni, aby pu¶ciły sok. Po kilku dniach dołóż do słoja umyt± i osuszon± miętę, wszystko zalej 79% spirytusem, zakręć słój i odstaw na 2 miesi±ce. Po tym czasie odci¶nij sok z owoców, przefiltruj nalewkę (przez gazę lub filtry do kawy) i rozlej do butelek. Odstaw butelki w ciemne miejsce na kilka miesięcy, a póĽniej delektuj się smakiem nalewki.

 

Częstujcie się proszę:)           

poniedziałek, 11 lipca 2016
Deser wi¶niowo - jogurtowy z chia

Po raz pierwszy od bodajże 4 lat na naszych drzewach pojawiły się wi¶nie .... były cudownie słodkie (jak nie wi¶nie dosłownie) ... zrobiłam z nich pyszny dżem, zamroziłam, całe mnóstwo zjedli¶my ... a z ostatnich zrobiłam pyszny deser z chia i jogurtem naturalnym (podobny robiłam z truskawkami i czere¶niami, też były pyszne).

 

             Deser wi¶niowo - jogurtowy z chia

 

Deser nie do¶ć, że pyszny i zdrowy to dodatkowo ładnie się prezentuje.

 

DESER WI¦NIOWO - JOGURTOWY Z CHIA

Składniki na 3 porcje:

  • 3 szklanki wydrylowanych wi¶ni
  • 1 łyżka miodu (lub więcej, je¶li wi¶nie s± kwa¶ne)
  • 3 łyzki nasion chia
  • 1 duży jogurt naturalny
  • wi¶nie i mięta do przybrania

 

                    Deser wi¶niowo - jogurtowy z chia

 

Wi¶nie zmiksuj w blenderze, przelej je do miski i wymieszaj dokładnie z nasionami chia. Przykryj miseczkę talerzem i pozostaw na kuchennym blacie na ok. 30 minut, a następnie włóż na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmij wi¶nie z chia i nakładaj je do pucharka naprzemiennie z jogurtem naturalnym. Udekoruj wi¶niami i listkami mięty.

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 10 lipca 2016
Ogórki konserwowe

Je¶li nadal jeste¶ na etapie szukania idealnego przepisu na ogórki konserwowe to polecam t± recepturę. Znalazłam j± rok temu u Malwi (klik). W tym roku będę znów je robić i za rok, i za dwa i za trzy ..... te ogórki s± wspaniałe, chrupi±ce, idealnie słodko - kwa¶ne. Nie zamienię tego przepisu na żaden inny. Polecam.

.... a tutaj przepis na wspaniał± paprykę konserwow± (klik).

 

              Ogórki konserwowe

 

OGÓRKI KONSERWOWE

Składniki zalewy:

  • 5 l wody
  • 1 l octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki soli kamiennej

Dodatkowo:

  • ogórki (najlepiej takie mniejsze, ogórki nie mog± być uszkodzone)
  • li¶cie wi¶ni lub czarnej porzeczki
  • korzeń chrzanu (ew. li¶cie)
  • koper
  • czosnek
  • pieprz w ziarnach
  • li¶cie laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarna gorczycy
  • marchewka

Ogórki dokładnie umyj. W każdym słoiku (0,7 - 1l) umie¶ć li¶ć wi¶ni lub porzeczki, kawałek chrzanu, gał±zkę kopru, 2-3 ziela angielskie, 1 obrany z±bek czosnku, 1 listek laurowy, 3 ziarna pieprzu, 3 plasterki marchewki i pół łyżeczki ziaren gorczycy. Do słoików z przyprawami włóż ogórki. Zalej je gor±c± zalew± (wszystkie składniki zalewy umie¶ć w dużym garnku i zagotuj, sól musi się rozpu¶cić), zakręć. Włóż je do dużego garnka (spód można wyłożyć ¶ciereczk±), tak aby nie stykały się ze sob±. Zalej je do 3/4 wysoko¶ci ciepł± wod± i wł±cz gaz. Gdy tylko woda się zagotuje wył±cz gaz, wyjmij słoiki, dokręć je. Ułóż je do góry dnem na stół wyłożony kocem. Opatul je kocem i pozostaw do całkowitego ostudzenia. 

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 19 czerwca 2016
Babka pełnoziarnista z migdałami

Wiem, wiem teraz pełno truskawek, czere¶ni ... a ja dla odmiany chciałam zaprosić Was na babkę. Smaczn±, migdałowa .... raczej z gatunku tych suchych .... ale ze szklank± gor±cego kakao lub zimnego mleka ¶wietna:).

Przepis to po prostu moje eksperymenty z m±k± pełnoziarnist± .... idzie mi coraz lepiej z jej oswajaniem:).

 

                 Babka pełnoziarnista z migdałami

BABKA PEŁNOZIARNISTA Z MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru dark muscovado
  • 120 g masła
  • 110 g mielonych migdałów
  • 1 szklanka m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka kawy inki (zaparzonej z dwóch łyżeczek proszku)

Wymieszaj obie maki z migdałami, proszkiem i kakao. Roztop i wystudĽ masło. W tym czasie ubij na puszyst± masę żółtka z 1/2 szklanki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian mieszaninę m±ki z migdałami i wystudzon± kawę. Miksuj do poł±czenia składników. Dodaj masło i ponownie zmiksuj do poł±czenia. Dodaj pianę ubit± z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i delikatnie wymieszaj łopatk±. Masę przełóż do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasza mann±. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

pi±tek, 17 czerwca 2016
Lody jogurtowo - truskawkowe

Powiem Wam tyle - to najlepsze lody truskawkowe jakie jadłam w życiu .... no to co robicie?:) ... polecam od razu z 2 porcji ... wierzcie mi jedn± zjecie od razu:).

Przepis na nie pochodzi z bloga SweetCakes (klik).

 

            Lody jogurtowo - truskawkowe

 

LODY JOGURTOWO - TRUSKAWKOWE

Składniki:

  • 4 szklanki mrożonych truskawek
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 - 5 łyżek miodu (w zależno¶ci jak słodkie s± truskawki)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki włóż do malaksera lub blendera (z funkcj± kruszenia lodu). Zmiksuj na konsystencję kremu i lody gotowe. Je¶li co¶ zostanie włóż lody do zamrażalnika, wyci±g ok. 10 - 15 minut przed podaniem.

 

Częstujcie się proszę:)

05:03, jolantaszyndlarewicz , Mrożone
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 179