Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 18 grudnia 2017
Pierniki na choinkę II

W pi±tek piekli¶my z Olkiem i Lili pierniczki na choinkę. Wykorzystałam w tym celu przepis znaleziony u Żanety (klik). Pierniczki s± przepyszne, aromatyczne, kruche. Maj± czekoladowy kolor, który pięknie współgra z zieleni± gał±zek choinkowych. Szczerze polecam ten przepis:).

 

                 Pierniczki na choinkę II

 

PIERNICZKI NA CHOINKĘ II

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 g masła / margaryny
  • 250 g miodu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 50 g kakao (można dać mniej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • przyprawa do piernika (dałam 30 g swojskiej)

              

                         Pierniczki na choinkę II

                    

Miód podgrzej w rondelku z masłem i cukrem, do poł±czenia składników (oryginalny przepis nakazuje zagotować mieszankę). Dobrze przestudĽ i wymieszaj z jakiem. Do miski przesiej m±kę, sodę, kakao. Dodaj przyprawę do piernika i wymieszaj. Wlej masę miodow± i zagnieć ciasto. Włóż je na kilka godzin do lodówki (masa się "zestali"). Wałkuj na stolnicy delikatnie podsypanej m±k± na grubo¶ć 3 - 5 mm. Wycinaj dowolne kształty. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem od pieczenia. W każdym pierniku wytnij dziurkę (najlepiej słomk± do napojów). Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 7 - 9 minut (w zależno¶ci od grubo¶ci ciasta i wielko¶ci piernika). WystudĽ na kratce i dowolnie polukruj (lub nie).

 

                     Pierniki na choinkę II

 

Pierniczki wędruj± do 11 Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

 

                                FP

 

Częstujcie się proszę:)

05:33, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (1) »
¶roda, 13 grudnia 2017
Pierniczki Janki

Pierniczki... pierniczki... pierniczki ... uwielbiamy je:). Nie umiemy się oprzeć pokusie ich wypiekania:). Zreszt± i dla dzieci zdrowsze s± takie domowe słodko¶ci:). Kolejnym wypróbowanym przez nas przepisem s± pierniczki Janki. Recepturę na nie znalazłam na cudownym blogu Ani (klik). Porcja ciasta jest ogromna, ale nie polecamy jej zmniejszać bo pierniki s± wspaniałe. Z samym ciastem bardzo dobrze się pracuje, a pierniczki s± miękkie ... ale z tak± delikatn± "nut± krucho¶ci" ... szczerze je Wam polecamy:).

 

                   Pierniczki Janki

 

PIERNICZKI JANKI

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru (w oryginale 1/2 kg)
  • 1 i 1/2 kg m±ki pszennej
  • 1/2 kg miodu
  • 1/2 kg tłuszczu (np. masło i smalec)
  • 1 i 1/2 łyżki sody (w oryginale 1/2 łyżki sody i 1 proszek do pieczenia)
  • 5 dag kakao
  • 5 dag przyprawy do pierników
  • po 1 łyżeczce zmielonego cynamonu i goĽdzików

Połowę cukru  rozpu¶ć z tłuszczem i miodem (ci±gle mieszaj±c, nie zagotuj), wystudĽ. Resztę cukru ubij z jajkami (do rozpuszczenia cukru). Do miski przesiej m±kę z przypraw± do piernika, kakao i sod± oczyszczon±. Dodaj masę jajeczn± i miodowo - tłuszczow±. Wyrób ciasto. Odstaw na parę dni w chłodne miejsce (ale wystarcz± nawet 3-4 godziny). Rozwałkuj (na blacie lekko podsypanym m±k±) na grubo¶ć 5 mm, wykrawaj foremk± pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C ok. 7-9 minut (mniejsze formy piekły się u mnie 7 minut, większe 8 - 9 minut).

 

Pierniczki Janki wędruj± do 11 Festiwalu Pierniczków u Madzi (klik).

 

                Festiwal Pierniczków

 

Częstujcie się proszę:)

07:17, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 11 grudnia 2017
Pierniczki

W naszym domu praktycznie od listopada króluj± pierniki. Do takiego codziennego podjadania najczę¶ciej pieczemy nasze ulubione (klik). To pierniki jeszcze z czasów mojego dzieciństwa:). Piekę je rokrocznie w ogromnych ilo¶ciach. Jest jednak mnóstwo wspaniałych przepisów, które czekaj± na wypróbowanie ... wszak pierników nigdy do¶ć:). Jednymi z takich pierników s± te, na które przepis pokazała w zeszłym roku Karolcia (klik).  Upiekłam je na warsztaty ¶wi±teczne w szkole Olka, zostało też trochę w domu i powiem Wam, że s± wspaniałe:). Kruche (ale do¶ć szybko miękn±), aromatyczne ... takie dobre, że puszka jako¶ szybko robi się pusta (i to zasługa prawie wył±cznie dzieci:). Polecam zrobić je od razu z podwójnej porcji:).

 

                 Pierniczki

 

PIERNICZKI

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 600g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 20 g kakao

Podgrzej w garnku miód, masło, przyprawę i cukier.  Podgrzewaj cały czas mieszaj±c, aż wszystko ładnie się poł±czy.  PrzestudĽ masę, do lekko chłodnej dodać jajko.  Przesiej do miski m±kę, sodę i kakao. Dodaj masę miodowo - jajeczn± i wyrób ciasto.  Przełóż je na folię lub do miski (wychodzi do¶ć miękkie), przykryj i włóż na dobę do lodówki (moje stało kilka godzin). Wyjmij i ociepl ciasto.  Odrywaj po kawałku i rozwałkuj na lekko om±czonej powierzchni.  Wycinaj ulubione kształty i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 8 - 10 minut.  Pierniczki po wyjęciu z piekarnika będ± miękkie, dlatego warto zostawić je na kilka minut na blaszce, ale szybko stwardniej±.  Przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.

 

Pierniczki wędruj± do 11 Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

 

                        Festiwal Pierniczkó 2017

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 30 listopada 2017
Babka Sylwii

Pyszna, wilgotna, długo ¶wieża (gdy przechowujemy j± w pojemniku na ciasto)  ... moje dzieci j± uwielbiaj±... mowa o babce, na któr± przepis dostałam od kuzynki, a ta od swojej Bratowej Sylwi.

 

        Babka Sylwii

 

BABKA SYLWI

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub esencji waniliowej)
  • 4 jaja
  • 250 g masła / margaryny

Zmiksuj jaja z cukrami na jasn±, puszyst± masę (może to potrwać kilka minut). Ci±gle miksuj±c dodaj m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj gor±ce, stopione masło. Zmiksuj do poł±czenia składników. Masę przelej do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tart± bułk±. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudĽ. Posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 28 listopada 2017
Babka na oleju II

Moje dzieci bardzo lubi± babki, dlatego też często im je piekę. Dzi¶ przepis na kolejn±, na któr± przepis znalazłam na blogu Doroty (klik). Babka jest puszysta, mięciutka, do¶ć wilgotna ... ma tylko jedna wadę - znika w oka mgnieniu:).

Ważne, aby przed pieczeniem pozostawić składniki na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

 

                    Babka na oleju II

 

BABKA NA OLEJU II

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki i 1 łyżka oleju (lub 220 g roztopionego masła)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¶wieżo starta skórka z 1 cytryny i pomarańczy

Zmiksuj jaja z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy, która prawie 3-krotnie zwiększy swoja objęto¶ć (może to potrwać ok. 7-10 minut). Nadal ubijaj±c cieniutk± strużk± wlewaj olej lub masło. Dodaj ekstrakt waniliowy i skórki starte z owoców cytrusowych. Ubij. Dodaj przesiane suche składniki (obie m±ki z proszkiem do pieczenia) i wymieszaj łopatk±, tylko do poł±czenia się składników. Formę babkow± (o pojemno¶ci 2,30 litra) wysmaruj masłem i wysyp tart± bułk±. Przelej do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudĽ, oprósz cukrem pudrem.

Babkę można również zrobić w wersji łaciatej: należy wówczas ciasto podzielić na pół i do jednej czę¶ci dodać 1,5 łyżki kakao.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 189