Tagi
Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 20 listopada 2014
Ciasteczka M&M

Dziś wraz z Anią (klik) oddajemy po raz kolejny blogi w ręce naszych synków ... ciasteczkują, aż miło (klik, klik) ... a dziś zapraszają na swoje kolejne małe słodkości - pyszne ciasteczka z M&M. Ciastka są bardzo smaczne, rzekłabym, że każdego dnia coraz lepsze ... największą ich atrakcją (przynajmniej dla moich dzieci) są oczywiście kolorowe cukierasy .... ale któż nie lubi M&M-sów?.

Ciekawa jestem co powstanie podczas kolejnego spotkania "Olek & Olek cookies company"?:).

Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony Szarlotka (klik).

 

                Ciasteczka z M&M

 

CIASTECZKA Z M&M

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g brązowego cukru ( u mnie light muscovado, wg nie spokojnie można zmniejszyć ilość cukru do 100-120 g)
  • 300 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • ok. 70 g cukierków M&M

Mąkę wraz z solą i soda przesiać do miski.mąkę z sodą i solą, przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Ciągle miksując dodawać po  łyżce mąki. Ciasto wstawić na 15-30 minut do lodówki. Następnie formować z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W każdą kuleczkę lekko wcisnąć po 3 kolorowe cukierki. Piec 12 minut w 180 stopniach C.

 

Tutaj mała fotorelacja z pieczenia:)

Olek odmierza sypkie składniki

 

           Olek

 

Podoba mi się to skupienie podczas przesiewania:)

 

         Olek

 

Odważamy cukier

 

       Olek

 

Jedziemy .....

 

       Olek

 

Lepimy kulki

 

     Olek

 

Ciasteczko w rękach małego ciastkarza:)

 

     Olek

 

Kontrola jakości musi być ....

 

     Lili pałaszuje ciacho

 

Częstujcie się proszę:)



Tagi: masło
13:30, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (11) »
środa, 19 listopada 2014
Bułeczki orkiszowe

Te bułeczki to radosna twórczość własna ... bardzo smaczna i udana. Są mięciutkie, puszyste, świetne nawet z samym masłem. Piekłam je już kilkukrotnie i za każdym razem jakoś szybko znikają, bo moje dzieciaki chwytają nawet suchą bułkę i do zabawy .... bo przecież szkoda czasu na robienie kanapki:). Polecam.

 

                     Bułeczki orkiszowe

 

BUŁECZKI ORKISZOWE

Składniki:

  • 700 g mąki orkiszowej typ 650
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 17 g soli
  • 450 g letniej wody
  • 2 łyżki stopionego smalcu

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, utrzeć i pozostawić do upłynnienia. Smalec stopić i wystudzić. Mąkę orkiszową przesiać do miski lub misy miksera, dodać mąkę razową, sól, upłynnione drożdże, smalec i letnią wodę. Zagnieść ręcznie lub za pomocą miksera (ok. 7-10 min.) gładkie, elastyczne ciasto, które będzie ładnie odchodziło od ścianek naczynia. Ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, włożyć ją do foliowej reklamówki i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia (po 45 minutach złożyć). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko omączony blat, podzielić na 130 g kęsy i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 30-35 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem). Przed włożeniem do piekarnika naciąć. Piec 25 minut w 200 stopniach C. Wystudzić na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)    

wtorek, 18 listopada 2014
Ciasto Latte Macchiato

Nie lubię i nie pijam kawy... ale w wypiekach to już inna sprawa:)... dlatego też musiałam upiec ciasto Latte Macchiato, które znalazłam u Kasi (klik). Naniosłam kilka zmian w stosunku do oryginalnego przepisu i taką też wersję pokażę u siebie. Ciasto wyszło naprawdę przepyszne, jest tak delikatne, że wprost rozpływa się w ustach. Nie jest za słodkie, wyczuwalny jest w nim smak kawy ... a dodatkowo pięknie wygląda w przekroju ... ponadto robi się je szybko, jeśli tylko wcześniej upieczecie sobie biszkopt.. dlatego też jest wg mnie świetną propozycją na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.

 

                    Ciasto Latte Macchiato

 

CIASTO LATTE MACCHIATO

Składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki (w tym 2 łyżki kakao)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier (stopniowo). Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać łopatką lub zmiksować na najmniejszej prędkości miksera. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do blaszki (24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód), wyrównać. Piec 20-25 minut w 175 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z blaszki, wystudzić, a następnie przekroić na dwie warstwy (najlepiej biszkopt upiec kilka godzin wcześniej).

Składniki kremu:

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego!)
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego

Masło ubić z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (ok. 7 minut). Do ubitego masła dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Zmiksować do dokładnego połączenia się składników.

Składniki ponczu:

  • 300 ml kawy espresso lub bardzo mocnej kawy rozpuszczalnej (5-6 łyżek kawy na 300 ml wody)
  • 100 ml wódki orzechowej (u mnie Soplica) (może być też likier Baileys, kawowy lub czekoladowy, ale wówczas ciasto będzie słodsze)

Zaparzyć kawę, wystudzić. Dodać alkohol.

Dodatkowo:

  • 1,5 paczki okrągłych biszkoptów
  • gorzkie kakao  

 

Pierwszy blat ciasta włożyć do formy. Nasączyć go ponczem (ok. 10 łyżek) i wyłożyć na niego połowę masy. Na masie ułożyć biszkopty (jeden obok drugiego) namoczone w ponczu i lekko oprószyć kakao. Biszkopty przykryć drugim blatem (od spodu lekko posmarowanym kremem - ok. 1/3 z pozostałej połowy). Wierzch ciasta nasączyć ponczem, posmarować pozostałą masą i ułożyć na niej naponczowane biszkopty. Wierzch obficie posypać gorzkim kakao. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

 

Częstujcie się proszę:)

10:54, jolantaszyndlarewicz , Przekładańce
Link Komentarze (9) »
środa, 12 listopada 2014
Chleb pszenny z Tartine Bakery

Nie trzeba nic więcej do upieczenia cudownego chleba niż zakwas, woda i mąka .... tak jest i z tym chlebem, którego autorem jest Chad Robertson ("Tartine bread"). Przepis na niego znalazłam już dość dawno temu u Olimpii (klik), jednak swoje musiał odczekać w zakładkach:). Odkąd jednak upiekłam go po raz pierwszy gości na naszym stole bardzo często. Jest to dość wymagający chleb, jeśli chodzi o poświęcony mu czas, ale warto ... bo odwdzięcza się chrupiącą skórką i pysznym wnętrzem .... tylko mi jakoś dziury nie wychodzą takie jak u Olimpii:).

Ja swój chleb zrobiłam z 1,5 porcji i upiekłam jeden ogromny bochen (ok. 1,5 kg). Tutaj podam jednak podstawowe proporcje.

 

                  Chleb pszenny z Tartine Bakery

 

CHLEB PSZENNY Z TARTINE BAKERY

Składniki leaven:

  • 1 łyżka aktywnego zakwasu
  • 100 g wody ( o temp. ok 26 stopni C)
  • 50 g mąki pszennej typ 750
  • 50 g mąki pszennej razowej
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Miskę włożyć do foliowej torby i odstawić na noc do fermentacji. Rano zrobić test czy leaven jest gotowy. Nalać do miseczki ciepłą wodę i umieścić w niej łyżeczkę leaven, jeśli leaven unosi się na powierzchni wody to znaczy, że jest gotowy do użycia. Jeśli jednak nie unosi się to musimy go pozostawić do dłuższej fermentacji w ciepłym miejscu.
Do zrobienia chleba potrzebne będzie 100 g leaven, pozostałą część należy trzymać w lodówce i przed kolejnym pieczeniem ocieplić do temperatury pokojowej, dokarmić 100 g wody, 50 g maki pszennej i 50 g mąki pszennej razowej. Odstawić do fermentacji i postępować jak wyżej opisano.

Składniki ciasta właściwego:
  • 100 g leaven 
  • 350 g wody + 25 g
  • 400 g maki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 10 g soli morskiej
Do szklanej miski wlać letnią wodę (ok. 27 stopni C). Do wody wlać leaven i wymieszać. Następnie wsypać obie mąki. Dokładnie wyrobić ręką do momentu aż nie będzie widać suchej mąki. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie do ciasta dodać sól i 25g wody. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie ( podczas wyrabiania ciasto początkowo może zacząć się rozwarstwiać, ale podczas wyrabiania znów połączy się w całość).  Ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 3 godziny. W tym czasie składamy ciasto co 30 minut (nie wyciągając go z miski). Wyrośnięte ciasto powinno odchodzić od brzegów miski i nie powinno mocno się kleić. Po tym czasie ciasto przełożyć na posypany mąka blat i złożyć je kilkukrotnie. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut. Ciasto powinno zachować kształt a jego boki powinny być zaokrąglone (jeśli ciasto rozlewa się jak naleśnik wówczas należy je ponownie kilkukrotnie złożyć i zostawić pod przykryciem na kolejne 20 minut). Po tym czasie z ciasta uformować okrągły bochenek i przełożyć go do koszyka wysypanego mąką. Koszyk włożyć do foliowej torby i odstawić do wyrastania (ok. 3-3,5 godziny). Ciasto powinno wypełnić cały koszyk i sięgać po jego brzegi. Ciasto może również wyrastać w lodówce przez ok. 12 godzin. Chleb można piec bezpośrednio po wyjęciu z lodówki ( chyba że mało wyrósł, wtedy czekamy aż wyrośnie i dopiero pieczemy ). Wyrośnięty chleb przełożyć do garnka żeliwnego lub na kamień nagrzany do 250 stopni C., naciąć. Temperaturę od razu obniżyć do 230 stopni C i piec 20 minut, a następnie ok. 15-25 minut ze zdjętą pokrywą. Wystudzić na kratce.
Częstujcie się proszę:)
wtorek, 11 listopada 2014
Jesienna Pani Walewska

 Mój Mąż jest wielkim fanem Pani Walewskiej (klik), dlatego też na urodziny postanowiłam zrobić mu niespodziankę i upiec jesienną wersję Pani Walewskiej. Ciasto bardzo mu posmakowało, stwierdził jednak, że przez tą czekoladę na wierzchu i odwrócony blat jest zupełnie inne ... ale równie pyszne. Jeśli o mnie chodzi to przyznam szczerze, że ciasto smakowało mi bardziej niż tradycyjna Pani Walewska (której nie jestem jakimś wybitnym wielbicielem).

Ciasto wymaga troszkę czasu, ale warto je upiec na jakąś specjalną okazję gdyż pięknie wygląda w przekroju (ja aby ułatwić sobie pracę budyń gotuję najczęściej wieczorem i zostawiam do ostudzenia na noc). Jest smaczne, smak orzechów jest w nim wyczuwalne, a gorzka czekolada na wierzchu fajnie przełamuje słodką bezę w cieście.

Przepis na to ciasto znalazłam u niezawodnej Dorotki (klik).

 

Ciasto dodaję do Orzechowego Tygodnia (klik) u Anitki.

 

                   Jesienna Pani Walewska

 

JESIENNA PANI WALEWSKA

Składniki ciasta kruchego:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 350 g schłodzonego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na dwie równe części, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 2-3 godziny w lodówce.

Dodatkowo:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (250 ml)
  • 20 dag łuskanych orzechów włoskich, posiekanych

Blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią schłodzonego ciasta wylepić dno formy, wyrównać. Posmarować połową powideł śliwkowych. 3 białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo 1/2 szklanki cukru. Sztywną pianę wyłożyć na powidła, posypać połową orzechów włoskich. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 45-50 minut. W identyczny sposób upiec drugi blat. Blaty wystudzić.

Składniki kremu:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 ml likieru orzechowego (u mnie Soplica orzechowa) lub wódki

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać ją do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając szczelnie folią spożywczą (folia ma dotykać budyniu, zapobiega to utworzeniu się na nim kożucha). Masło utrzeć na puch. Ciągle miksując stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na końcu (ciągle miksując) powoli wlewać alkohol.

Na pierwszy placek nałożyć krem maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem, odwracając go uprzednio warstwą orzechowo - śliwkową do dołu i polać polewą czekoladową.

Składniki polewy:

  • 100 ml kremówki
  • 150 g gorzkiej czekolady (można użyć również pół na pół z mleczną)

Czekoladę połamać na małe kawałki. Przesypać ją do miseczki. W małym garnuszku zagotować kremówkę, zalać nią czekoladę i pozostawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy. Polewą oblać ciasto. Schłodzić je i przetrzymywać w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 127