Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 06 lutego 2016
Faworki. Dla Lili i Amber

Piszę ten post o 5 rano ... bo dzi¶ bardzo ważny dla mnie dzień. 3 lata temu o tej porze zaczęli przygotowywać mnie do operacji, a o godzinie 9 rano powitali¶my na ¶wiecie nasz± Lili - naszego Promyczka:). Nie wyobrażam sobie życia bez moich dzieciaków .... zawsze marzyłam by być mam±, to najpiękniejsze co mogło dać mi życie :).

 

3 lata temu

 

             Olek i Lili

 

Dzi¶:)

 

        Olek i Lili

 

W zwi±zku z ci±gle jeszcze trwaj±cym karnawałem zapraszam Was na bardzo kruche, bardzo delikatne, pełne b±belków, rozpływaj±ce się w ustach faworki. Przepis na nie znalazłam na blogu Izy (klik). Ciekawostk± przy sporz±dzaniu tych faworków jest przepuszczanie ciasta przez maszynkę do mięsa:). Wierzcie mi to działa cuda:). Sku¶cie się na nie, je¶li nie dzi¶ to w przyszły tłusty czwartek. Nie pożałujecie:).

 

          Faworki

 

Faworki dodaję do akcji Amber "Faworki, chrust, chru¶ciki" (klik). Aniu to w podziękowaniu za Twoje cenci 3 lata temu (klik).

 

FAWORKI

Składniki:

  • 2 , 5 - 3 szklanki m±ki pszennej + do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka spirytusu 96 % (u mnie rum)
  • 1/2 szklanki kwa¶nej, gęstej ¶mietany (18%)
  • smalec lub olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przesiej m±kę do miski (2,5 szklanki), dodaj cukier puder, sól i miękkie masło. Rozetrzyj je palcami z suchymi składnikami, tak aby nie było większych grudek. Dodaj jaja, ¶mietanę, alkohol i szybko zagnieć ciasto, dosypuj±c w razie potrzeby resztę m±ki (ciasto ma mieć konsystencję do¶ć miękkiej plasteliny). Tak przygotowane ciasto przepu¶ć dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (sekret krucho¶ci chrustu). Ciasto podziel na kilka czę¶ci, każd± rozwałkuj cieniutko (podsypuj±c m±k±), pokrój radełkiem na paski o długo¶ci ok. 10 cm i szeroko¶ci ok. 3 cm. Każdy pasek natnij wzdłuż (w ¶rodku paska) na długo¶ć ok. 2 cm i przewlecz jeden koniec przez nacięcie. Uformowane faworki smaż na rozgrzanym (175 stopni C) oleju lub smalcu. Smaż po kilka sztuk (bo bardzo rosn±) na złoty kolor z obu stron. Usmażone ods±cz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kiedy lekko przestygn± posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

05:54, jolantaszyndlarewicz , Tłusty czwartek
Link Komentarze (6) »
czwartek, 21 stycznia 2016
Tortilla pełnoziarnista

Od do¶ć dawna samodzielnie robię placki tortilli, ale takie pełnoziarniste zrobiłam dopiero po raz pierwszy. Zawsze wydawało mi się, że dodatek m±ki razowej spowoduje, że będ± się one kruszyć, nie będ± elastyczne. Nic bardziej mylnego:).

Przepis na pełnoziarniste tortille znalazłam na blogu Klaudii (klik). S± one elastyczne, mięciutkie i bardzo dobre. Polecam.

 

                  Tortilla pełnoziarnista

 

TORTILLA PEŁNOZIARNISTA

Składniki:

  • 1 szklanka m±ki pszennej tortowej
  • 1 szklanka m±ki pszennej razowej
  • 160 ml gor±cej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Wymieszaj w misce obie m±ki, sól i olej. Dodaj gor±c± wodę.Mieszaj (pocz±tkowo łyżk±, bo ciasto jest gor±ce), a póĽniej zagnieć ręk± (ok. 2 minut). Zagniecione ciasto przykryj ¶ciereczk± i odstaw na ok. 10 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie podziel je na 5-6 kawałków. Rozwałkuj je cieniutko na kształt okręgu (ew. podsypuj±c odrobin± m±ki). Placki smaż na rozgrzanej suchej patelni po ok. 20-25 sekund z każdej ze stron. Gotow± tortillę przykryj ¶ciereczk± i odczekaj 5 - 10 minut, aż zmiękn± i wystygn±. Można je przechowywać do 3-4 dni w lodówce (w woreczku lub pojemniku próżniowym).

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 20 stycznia 2016
¦ledzie po kaszubsku

Mam ostatnio fazę na ¶ledzie ... jak tylko zjem (lub zjemy) jedne od razu robię kolejne:) .... w tych od Izy (klik) się zakochałam po prostu. S± idealne, smaki słodki i kwa¶ny doskonale się równoważ±, a od samych ¶ledzi ciężko się oderwać:). Zróbcie je, zobaczycie na pewno znikn± w tempie natychmiastowym:). To najlepsze ¶ledzie po kaszubsku jakie jadłam w życiu:).

 

                   ¦ledzie po kaszubsku

 

¦LEDZIE PO KASZUBSKU

Składniki zalewy:

  • 300 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 li¶cie laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

Składniki pozostałe:

  • 6-8 solonych płatów ¶ledziowych
  • 80 m oleju ro¶linnego
  • 3-4 ¶rednie cebule (zwykłe)
  • 6 suszonych ¶liwek (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki ziarenek białej gorczycy
  • 2 li¶cie laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku otartego
  • ok. połowa zalewy z marynowania ¶ledzi
  • do smaku - ew. sól

Zalewa: zagotuj wodę z przyprawami, dodaj ocet i wystudĽ. Filety ¶ledziowe (wcze¶niej wymoczone w wodzie) ułóż w pojemniku, zalej je zimn± marynat± i odstaw na przynajmniej 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie ¶ledzie odcedĽ, pozostaw zalewę. Filety za¶ pokrój na 2-3 cm kawałki.

 

              ¦ledzie po kaszubsku

 

¦liwki pokrój w cienkie paseczki. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. W rondlu rozgrzej (niezbyt mocno) olej. Wrzuć cebulę i smaż powoli, aż do zeszklenia. Dodaj ¶liwki i smaż dalej. Ważne jest żeby cebula miękła powoli, ale nie przyrumieniła się. Do podduszonej cebuli dodaj gorczycę, li¶cie laurowe, ziele angielskie i  koncentrat pomidorowy. Chwilę razem podsmaż. Podlej mniej więcej połow± objęto¶ci marynaty, w której moczyły się ¶ledzie (autorka przepisu podpowiada, że można również podlać wod±, ale wówczas ¶ledzie będ± łagodniejsze i mniej kwaskowate w smaku). Dopraw do smaku majerankiem, pieprzem ziołowym i ew. szczypt± soli. Cało¶ć du¶ kilka minut po czym wystudĽ. ¦ledzie i duszon± masę cebulow± układaj w słoju warstwami, na przemian. Zamknięty słoik odstaw do lodówki przynajmniej na dobę żeby smaki się przegryzły.


Częstujcie się proszę:)

wtorek, 19 stycznia 2016
Szynka gotowana w zalewie z majonezem

Dzi¶ kolejna propozycja na domow± wędlinę. Przepis na szynkę gotowan± w zalewie z dodatkiem majonezu dostałam od Ani - Mamy koleżanki mojego Synka (Aniu serdeczne pozdrowienia). Jako, że ostatnio troszkę jestem sfiksowana na punkcie domowych wędlin z przyjemno¶ci± wypróbowałam przepis. Nie zawiodłam się, szynka jest bardzo smaczna, soczysta, aromatyczna. Aniu dziękuję:).

 

             Szynka gotowana w zalewie z majonezem 

 

SZYNKA GOTOWANA W ZALEWIE Z MAJONEZEM

Składniki:

  • 1,2 - 1,5 kg szynki
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 3 l wody
  • 5 z±bków czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki majeranku
  • 6 łyżek soli
  • 3 łyżki majonezu
  • kawałek siatki wędliniarskiej

Szynkę umyj, osusz i włóż do siatki wędliniarskiej, zwi±ż jej końce szpagatem. Cebulę i czosnek obierz. Sól rozpu¶ć w wodzie, dodaj majonez, jałowiec, listki laurowe, ziele angielskie i majonez. Wymieszaj. Do zalewy włóż szynkę, cebulę i z±bki czosnku. Gotuj pod przykryciem 8 - 10 minut od momentu zawrzenia (na małym ogniu). Pozostaw do wystygnięcia w zalewie, a następnie ponownie gotuj 8-10 minut (od momentu zawrzenia). WystudĽ w zalewie, a następnie zawiń w folię aluminiow± i przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 18 stycznia 2016
Zakwas z buraków I

Dzi¶ przepis zakwas z buraków, był on podstaw± barszczu podczas ostatniej kolacji wigilijnej. Barszcz wyszedł pyszny i aromatyczny, a sam zakwas można pić codziennie. Jest on ¶wietnym sposobem choćby na wzmocnienie i uzupełnienie żelaza w organizmie.

Przepis na zakwas zaczerpnęłam z bloga Pani Agnieszki Maci±g (klik).

 

                Zakwas z buraków I

 

ZAKWAS Z BURAKÓW I

Składniki:

  • 1 kg buraków (najlepiej ekologicznych)
  • kilka z±bków czosnku obranych i przekrojonych na pół (u mnie cała główka)
  • 2 l przegotowanej i ostudzonej wody
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • 1-2 łyżki soli

Buraki umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Poukładaj je w kamionkowym naczyniu lub dużym słoju (wcze¶niej wyparzonym) na zmianę z czosnkiem i przyprawami. Wodę wymieszaj z sol±, zalej ni± buraki. Ważne jest, aby wszystkie buraki były dobrze zanurzone (je¶li wypływaj± na powierzchnię wówczas należy je docisn±ć np. wyparzonym talerzykiem). Kamionkę lub słój przykryj kilkoma warstwami gazy lub mu¶linow± tkanin±, zawi±ż sznurkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni do fermentacji. Może się zdarzyć, że po 3-5 dniach na zakwasie pojawi się biały nalot, zdejmij go wówczas łyżk±. Gdy zakwas jest gotowy zlej go do wyparzonych słoików lub butelek i przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

07:49, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 168