Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 23 maja 2016
Krupnik z kaszą jaglaną

Zupy goszczą w naszym domu bardzo często .... dzieciaki najbardziej kochają pomidorową, ja krupnik (choć ostatnio walczy zaciekle o pierwszeństwo z zupą z ciecierzycy), a Mąż chyba wszystkie lubi:) .... dziś jednak krupnik, ale troszkę inny, bo nie na kaszy jęczmiennej, ale jaglanej. Smakuje troszkę inaczej niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni, ale wszyscy jednogłośnie orzekli, że jest do powtórki:)... tak więc zapraszam:).

U nas podany z mięsem, które zostało mi z gotowania rosołu .... ale jeśli ktoś nie lubi mięsa w zupie (jak np. ja) może jeść i bez oczywiście:).

 

         KJrupnik z kaszą jaglaną

 

KRUPNIK Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki:

  • 1 i 1/2 l bulionu drobiowo - warzywnego lub warzywnego
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 większa marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 70 g suchej kaszy jaglanej
  • natka pietruszki do podania
  • ew. mięso pozostałe z gotowania wywaru

Obierz ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz na sitku zimną wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Kaszę wraz z warzywami dodaj do gotującego się bulionu. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu (do miękkości warzyw i kaszy). Do zupy dodaj mięso. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.

 

Częstujcie się proszę:)

05:37, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
niedziela, 22 maja 2016
Roladki drobiowe z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju roladki .... nie dość, że są pyszne to i ładnie się prezentują:). Podobnie jest z tymi, na które chcę Was dziś zaprosić. Delikatne mięso, aromatyczne nadzienie i naprawdę szybko się je robi .... świetnie smakują podane z kaszą gryczaną niepaloną i surówką (najlepiej w duuuużej ilości:)). Polecam:).

 

           Roladki drobiowe z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

 

ROLADKI DROBIOWE Z FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 3 duże piersi z kurczaka
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 - 150 g sera feta (wg uznania)
  • 6-8 sztuk suszonych pomidorów
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka

Na rozgrzany olej wrzuć obrane ząbki czosnku, chwilkę przesmaż, aby olej nabrał czosnkowego aromatu. Wyciąg ząbki czosnku, a na patelnię wrzuć szpinak. Przesmaż chwilę, aż liście zwiędną. Wystudź, a następnie dodaj pokruszony ser feta, suszone pomidory pokrojone w paski. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.

Oczyść, umyj i osusz piersi z kurczaka. Każdą z nich przetnij na 2 płaty, delikatnie rozbij je między dwoma płatami folii spożywczej. Oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Nałóż nadzienie i zwiń rolady (możesz je spiąć wykałaczkami lub związać nitką, ale niekoniecznie)

Na oleju z suszonych pomidorów zeszklij cebule pokrojone w piórka. Wyłóż je na spód naczynia do zapiekania. Ułóż rolady. Zalej wszystko passatą wymieszaną z 100 ml wody i przyprawioną do smaku. Piecz ok. 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 21 maja 2016
Mamusiowa drozdżówka

Dziś zapraszam na mamusiową drożdżówkę - tak nazwały ją moje dzieci ... chyba musiała im smakować:). Drożdżówka jest mięciuchna, puchata, delikatnie słodka, a wieńczy ją całe mnóstwo kruszonki:). Wraz z dziećmi serdecznie polecamy.

Można ją nadziać dżemem, ale nie trzeba - sama w sobie jest pyszna:).

 

            Mamusiowa drożdżówka

 

MAMUSIOWA DROŻDŻÓWKA

Składniki:

  • 500 - 505 g mąki pszennej (u mnie typ 550)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g + 1 łyżka cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 70 g stopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj 2 łyżki letniego mleka, wymieszaj i pozostaw na 10 - 15 minut, aż rozczyn ruszy. Mąkę przesiej do miski, dodaj rozczyn, jaja rozkłócone z 50 g cukru, szczyptę soli i pozostałe mleko. Zacznij wyrabiać ciasto, po ok. 5 - 6 minutach dodaj olej oraz stopione i wystudzone masło. Wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki lub dolej 1 - 2 łyżki mleka). Przełóż je do lekko naoliwionej miski, włóż ją do torby foliowej i pozostaw na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na 12 kęsów (po ok. 80 g), uformuj okrągłe bułeczki i ułóż je w tortownicy (o średnicy 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (pozostawiając odstępy między bułeczkami). Tortownice włóż do torby foliowej i pozostaw na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki posmaruj mlekiem, posyp kruszonką. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.

Składniki kruszonki:

  • 45 - 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru (u mnie domowy waniliowy)
  • 30 g masła

Mąkę wymieszaj w miseczce z cukrem. Dodaj roztopione masło (gorące) i wymieszaj łyżeczką, a następnie palcami.

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 20 maja 2016
Zupa z soczewicy z papryką i porem

Jeśli lubicie soczewicę to ta zupa jest dla Was - rozgrzewająca, sycąca, a jednocześnie lekka i zdrowa ... pyszna, tak twierdzi mój Mąż:).

 

            Zupa z soczewicy z papryką i porem

 

ZUPA Z SOCZEWICY Z PAPRYKĄ I POREM

Składniki:

  • 1 i 1/2 - 1 i 3/4 l bulionu (u mnie drobiowo - warzywny)
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1/4 małego selera
  • 1 cebula
  • kawałek pora (7 - 8 cm)
  • mała czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, kumin

Obierz i zetrzyj na tarce (o grubych oczkach) marchewkę i seler. Cebulę pokrój w piórka, pora w półplasterki, a paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa zeszklij na rozgrzanym oleju (na małym ogniu). Warzywa zalej bulionem, dodaj wypłukaną soczewicę i gotuj do jej miękkości. Pod koniec gotowania dodaj puszkę pomidorów (zmiksowanych). Dopraw do smaku solą, pieprzem i kuminem.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 19 maja 2016
Trufelki / batony czekoladowo - pomarańczowe

Dziś przepis na trufelki / batony, które zachwyciły nas smakiem .... zajadała cała czwórka, nawet Olek - bo nie wiedział co jest w środku:) .... batony są zdrowe, świetne na "po treningu" i nie tylko:). Polecam.

Przepis na te słodkości znalazłam na blogu ChiiliBite (klik).

 

             Trufelki czekoladowo - pomarańczowe

 

TRUFELKI / BATONY CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWE

Składniki:

  • 140 g orzechów (ulubionych) lub blanszowanych migdałów
  • 140 g daktyli (waga bez pestki)
  • 50g rodzynek
  • 18g ciemnego kakao
  • 2-3g, czyli czubata łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • ew. kilka łyżek wrzącej wody
  • ew. wiórki kokosowe do obtoczenia

Orzechy lub migdały zmiksuj na mąkę lub drobniutką kaszę. Dodaj do blendera daktyle, rodzynki, skórkę pomarańczową i kakao. Miksuj pulsująco, aż do uzyskania gładkiej masy (ew. dodaj kilka łyżek wrzącej wody, gdyby masa była zbyt sucha, jak to miało miejsce u mnie; gdyby okazało się, że masa jest zbyt klejąca dodaj trochę zmielonych orzechów). Z masy uformuj kuleczki lub batony, możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 177