Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 28 marca 2015
Schab peklowany parzony

Kilka dni temu kupiłam ładny kawałek schabu, poleżał on kilka dni w lodówce, później jeszcze troszkę w wodzie ... i wiecie co? Mój synek (niejadek) powiedział, że to najlepsza szyneczka na świecie... zajada, aż mu się uszy trzęsą... a ja mam już w planach kolejny taki schab na Święta. 

Przepis na schab peklowany parzony znalazłam na blogu Joli (klik). Znalazłam tam też kilka innych domowych wędlin, które mam zamiar zrobić w najbliższym czasie .... bo i dużo zdrowiej i smaczniej i taniej .... a jaka satysfakcja jak Rodzinka chwali.

Schab jest naprawdę pyszny, ma lekko pikantną skórkę, jest soczysty i świetnie się kroi (nawet na cieniutkie plasterki). Nasz stoi w lodówce od poniedziałku i nic się z nim nie dzieje. Polecam na Wielkanoc, na pewno będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu.

Swój schab pobiłam z połowy porcji i takowe proporcje pokażę u siebie. Jedynie wody do gotowania użyłam tyle samo. 

 

                    Schab peklowany parzony

 

SCHAB PEKLOWANY PARZONY

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka soli peklowej
  • pieprz młotkowany (utłukłam ziarna pieprzu w moździerzu)
  • 1/2 łyżki soli czosnkowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Wymieszaj sól, sól peklową, sól czosnkową, cukier, pieprz i paprykę. Natrzyj mieszaniną schab, włóż go do blaszki lub naczynia żaroodpornego, przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 3 dni. Każdego dnia obróć schab. Czwartego dnia zagotuj w dużym garnku 2 l wody, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz płyn, który wydzielił się podczas peklowania. Włóż schab i parz go na małym ogniu przez 5 minut. Zostaw schab na całą noc w garnku, kolejnego dnia znów zagotuj całość i parz schab przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Zostaw schab do czasu, aż płyn ostygnie. Wyjmij schab z płynu, osusz ręcznikami papierowymi i schowaj do lodówki. 

 

Częstujcie się proszę:)

05:56, jolantaszyndlarewicz , Wędliny domowe
Link Dodaj komentarz »
piątek, 27 marca 2015
Surówka z topinamburA i jabłka

Jakiś czas temu pokazałam Wam surówkę z selera (klik). Robię ją bardzo często ... choć ostatnio zamiennie z surówką z topinamburA. Powoli zakochuję się w tym warzywie, jest pyszne i bardzo zdrowe. 

Surówka jest bardzo smaczna, a żurawiny fajnie przełamują jej lekko słodkawy smak.

 

                    Surówka z topinamburu i jabłka

 

SURÓWKA Z TOPINAMBURA I JABŁKA

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g topinambura
  • 3/4 sporego jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • garstka suszonej żurawiny
  • kilka orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.

Orzechy laskowe podpraż na patelni, po ostygnięciu dość grubo posiekaj. Topinambur obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach, skrop go sokiem z cytryny. Jabłko umyj i również zetrzyj na średnich oczkach tarki. Dodaj jogurt naturalny, żurawinę oraz orzechy. Wymieszaj i podawaj. 

 

Częstujcie się proszę:)

 

06:18, jolantaszyndlarewicz , Surówki i sałatki
Link Komentarze (3) »
czwartek, 26 marca 2015
Buchty kokosowe z waniliową kruszonką

Moje dzieci uwielbiają wszelkiego rodzaju chałki czy buchty, dlatego też piekę je bardzo często. Któregoś dnia w czeluściach szafki znalazłam puszkę mleka kokosowego, wiedziałam już co dodam do kolejnych bułeczek:) .... takim to sposobem powstały drożdżówki, które moje dzieciaki uwielbiają. Są puszyste, maślane, delikatnie czuć w nich kokosową nutę ... a kruszonka pycha... nawet na surowo:)... u nas wytrzymały 3 dni i nadal były miękkie i smaczne:).

 

                       Buchty kokosowe z waniliowa kruszonką

 

BUCHTY KOKOSOWE Z WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki:

  • 500 g mąki typ 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 80 g roztopionego masła
  • 20 g cukru waniliowego (klik)
  • 35 g cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki kruszonki:

  • 30 g zimnego masła
  • 40 g cukru waniliowego (klik)
  • 55 g mąki typ 500

Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj 2-3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 10 minut do wyrośnięcia. Do reszty przesianej mąki dodaj rozczyn, pozostałe mleko i resztę składników. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ok. 7-10 minut). Włóż do miski delikatnie wysmarowanej olejem. Miskę włóż do foliowej torby, zawiąż i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto jest dość ciężkie i wolno rośnie). Wyrośnięte ciasto podziel na 9 - 10 kęsów, z każdego uformuj kulki. Ułóż je w tortownicy (średnica 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zachowując małe odstępy. Pozostaw na ok. 30 minut do napuszenia w ciepłym miejscu. W tym czasie ugnieć palcami wszystkie składniki kruszonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (grudek). Gdy bułeczki wyrosną posmaruj je mlekiem i posyp obficie kruszonką. Piecz ok. 25-30 minut w 175 stopniach C.

 

              Buchty kokosowe z waniliowa kruszonką

 

Częstujcie się proszę:)

 

środa, 25 marca 2015
Biszkoptowa rolada z jabłkami

Dawniej bałam się rolad, dziś uwielbiam je piec ... zwłaszcza tą z jabłkami. Jest po prostu wspaniała i szybka... bo piecze się ją od razu z "nadzieniem". Jest chyba najczęściej pieczonym ciastem w moim domu ostatnimi czasy ... jest delikatna, leciutka, puszysta i bardzo, bardzo smaczna ... tak bardzo, że moja Lili jak widzi roladę to je 3 kawałki zamiast śniadania... oczywiście, jak to dama, za każdym razem żądając widelczyka do ciast. 

Przepis znalazłam na blogu Eweliny (klik). Jeśli jeszcze nie trafiliście (a wątpię) do Anyżkowa (klik) to serdecznie polecam Wam ten blog, bo pełno na nim cudownych receptur i zdjęć. 

 

                     Biszkoptowa rolada z jabłkami

 

... a na zdjęciu rolada w towarzystwie Bożonarodzeniowych pierników, które jak zwykle jemy do kwietnia:).

 

BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • 1 łyżka oleju
  • 5 jaj
  • 100 g mąki
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Skrop je sokiem z cytryny i posyp cynamonem, wymieszaj. Blachę (dużą piekarnikową) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go olejem. Wysyp na blachę jabłka i rozprowadź je na całej powierzchni papieru. 

Białka ubij na sztywną pianę. Ciągle miksując, partiami dodawać cukier. Ubijaj, aż do momentu kiedy zanikną kryształki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łopatką. Masę wyłóż na jabłka i rozprowadź ją po całej powierzchni. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach C. Wyjmij blachę z gorąca roladą. Chwyć za końce papieru i przełóż roladę na ściereczkę kuchenną (najlepiej od razu ją odwracając ciastem do ściereczki). Zdejmij ostrożnie papier i zwiń roladę. Zawiń ją w ściereczkę i odłóż do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

 

wtorek, 24 marca 2015
Likier kukułka II

Dziś chciałam zaprosić Was na kolejny słodki napitek:). Jeśli  ktoś lubi kukułki i słodkie trunki to ten likier na pewno mu posmakuje:). Mój Mąż kupuje kolejne kukułki zaraz jak tylko w poprzedniej butelce dobrze rozpuszczą się cukierki:).

Wyjaśnienia wymaga pianka na powierzchni, którą widać na zdjęciach:). Otóż tak ambitnie wstrząsałam zawartość przed przelaniem do kieliszków, że pianka nie chciała dość długo znikać ... a cierpliwości do czekania nie miałam:). 

 

                     Likier kukułka II

 

LIKIER KUKUŁKA II

Składniki:

  • 30 dag cukierków kukułek
  • 1/2 l wódki

Cukierki pozbawić papierków. Wsypać je do słoja lub butelki o pojemności 1 l, zalać wódką i zakręcić. Wstrząsnąć zawartość i odstawić na kilka dni, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. Codziennie porządnie wstrząsnąć 1-2 razy. Gdy kukułki całkowicie się rozpuszczą likier jest gotowy. Oczywiście można do niego dodać trochę mleka skondensowanego słodzonego, jeśli ktoś lubi lub gdyby likier okazał się dla niego za mocny.

 

Częstujcie się proszę:) 

07:04, jolantaszyndlarewicz , Napoje bez - i alkoholowe
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 139