Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 24 kwietnia 2016
Owsiany batonik

Dzi¶ zapraszam na bardzo smaczny (choć Synkowi nie smakował, ale to akurat nie dziwne:)), syty, pełen zdrowych składników batonik. Przepis pochodzi z bloga Małgosi Kijowskiej (klik) i jest propozycj± Małgosi (klik) do kolejnego weekendowego "Wypiekania na ¶niadanie" (klik).

 

             batonik owsiany     

 

BATONIK OWSIANY

Składniki:

  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki br±zowego cukru
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki drobniutko posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
  • 2/3 szklanki łuskanego słonecznika
  • 2 jaja

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady

Zagotuj na niewielkim  ogniu mleko z masłem i cukrem, dodaj masło orzechowe i cynamon - wymieszaj i wystudĽ. W czasie gdy mieszanina się studzi upraż na suchej patelni słonecznik. PrzestudĽ go i wymieszaj w misce z płatkami owsianymi, amarantusem i orzechami.Dodaj wystudzone płynne składniki i dokładnie wymieszaj. Dodaj roztrzepane jaja i ponownie dokładnie wymieszaj. Blaszkę (24x24 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na ni± masę i uformuj dłońmi lub łyżk± równ±, ok. 2 cm warstwę. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Wystudzon± masę pokrój na batoniki i oblej stopion± gorzk± czekolad±.

 

Razem ze mn± piekły:

Dorota (klik)

Małgosia (klik)

Magda (klik)

Magda (klik)

Kamila (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 21 kwietnia 2016
Pełnoziarniste bułki hamburgerowe

Ostatnio Olek z Mężem bardzo prosili o hamburgery .... a jak hamburgery to i bułki do nich musz± być - tym razem zrobiłam je w wersji pełnoziarnistej. S± pyszne, mięciutkie, puszyste .... polecam.

 

                   Pełnoziarniste bułki hamburgerowe

 

PEŁNOZIARNISTE BUŁKI HAMBURGEROWE

Składniki:

  • 650 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 35 g miękkiego masła
  • 25 g mleka w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • 150 ml letniego mleka
  • 290 ml letniej wody

Drożdże wkrusz do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. W tym czasie wsyp m±kę do miski, dodaj pozostałe składniki oraz upłynnione drożdże.  Wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Włóż je do lekko naoliwionej miski, umie¶ć j± w torbie foliowej i pozostaw na ok. 60 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 12 kęsów. Z każdego kęsa uformuj kulkę, lekko j± spłaszcz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ¶ciereczk± i pozostaw na ok. 30 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Wyro¶nięte bułki posmaruj mlekiem i posyp sezamem. Piecz ok. 18 minut. WystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)        

¶roda, 20 kwietnia 2016
Chocodoodles

Dzi¶ zapraszam na pyszne czekoladowe ciastka .... smakuj± naprawdę wybornie, trudno się od nich oderwać ..... i bardzo, ale to bardzo "podeszły" moim dzieciaczkom (również tym z klasy Olinka):). Polecam:).

Przepis znalazłam u Basi (klik). Dziękuję Kochana:).

Ciastka s± "zwarte" ale mięciutkie, mocno czekoladowe, ¶wietnie się przechowuj±:).

 

                    Chocodoodles

 

CHOCODOODLES

Składniki:

  • 225 g m±ki pszennej
  • 25 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do obtoczenia :

  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżki drobnego cukru

Wymieszaj w misce m±kę, jajo, gałkę muszkatołow±, proszek do pieczenia i sól. W misie miksera zmiksuj na puszyst± masę masło z cukrem. Dodaj jajko i wanilię i zmiksuj do poł±czenia. Dodaj sypkie składniki i dokładnie wymieszaj (masa ma być jednolita). Z ciasta formuj kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, obtocz każd± w cukrze wymieszanym z cynamonem. Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c odstępy. Piecz je ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjmij z piekarnika, pozostaw na blasze przez 1 - 2 minuty, a następnie wystudĽ na kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

06:25, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (5) »
wtorek, 19 kwietnia 2016
Chleb tostowy V

Moje dzieci bardzo lubi± tosty, dlatego też od czasu do czasu podwijam rękawy i zagniatam ciasto na chleb tostowy, specjalnie dla Nich:)... przy takim tostowym chlebie pracy niewiele, a ile rado¶ci:)... zwłaszcza jak póĽniej grzanki wyskakuj± z tostera i potrafi± nieĽle wystraszyć:).

Przepis na chleb, który chce Wam dzi¶ pokazać znalazłam na blogu Bernadetty (klik). Chleb jest mięciuchny, puszysty, długo zachowuje ¶wieżo¶ć. Polecam go Wam:).

 

               Chleb tostowy V

 

CHLEB TOSTOWY V

Składniki:

  • 500 g m±ki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 450 g m±ki pszennej typ 450 lub 550
  • 610 g letniej wody
  • 40 g miękkiego masła
  • 20 g soli
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 21 g ¶wieżych drożdży


Drożdże utrzyj z łyżeczk± cukru i poczekaj, aż się upłynni±. Przesiej obie m±ki do misy, dodaj resztę cukru, masło oraz sól. Wlej wodę, dodaj upłynnione drożdże. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, które będzie odchodzić od r±k i ¶cianek miski. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, wstaw j± do foliowej torby i pozostaw na 60 - 90 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 2 czę¶ci, uformuj z nich kule i pozostaw przykryte ¶ciereczk± na 15 - 20 minut. W tym czasie posmaruj 2 keksówki (30x7 cm i 25x7 cm) tłuszczem i wysyp otrębami / sezamem/ m±k±. Z każdej kulki uformuj wałek o długo¶ci odpowiadaj±cej wymiarom formy. Keksówki włóż do torby foliowej i pozostaw do wyro¶nięcia (na ok. 45 - 60 minut). W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyro¶nięty chleb wstaw do piekarnika, na jego dno wysyp szklankę kostek lodu. Piecz ok. 45 - 50 minut (na ostatnie 5 minut wyjmij chleb z foremek). WystudĽ na kratce. 

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 16 kwietnia 2016
Spiralki czekoladowo - waniliowe

Dawno, dawno temu widziałam na blogu Dorotki (klik) piękne ciasteczka .... przepis zapisałam, ale jako¶ z jego wykonaniem ciężko było:) ... w końcu Olek, Hania i Ewunia (klik) zaproponowali te wła¶nie ciasteczka do wspólnego wypiekania ... i tak to po raz kolejny 10 r±czek (klik,klik) upiekło w dwóch domach przepyszne ciacha. Ciastka s± kruchutkie, nie za słodkie, tylko zajadać:).

Przyznać jednak trzeba, że dzieci miały z ciastem troszkę problemów, głownie podczas wałkowania i krojenia na ciastka - musiała pomóc mama ... ale mimo tych problemów, wiem że ciasteczka powtórzymy.

Olku, Haniu, Ewuniu dziękujemy za kolejne wspólne pieczenie i już nie możemy doczekać się następnego:).

Tutaj możecie obejrzeć ciasteczka Olka, Ewuni i Hani (klik).

 

 

                   Spiralki czekoladowo - waniliowe

 

SPIRALKI CZEKOLADOWO - WANILIOWE

Składniki na ok. 25 - 30 ciastek:

  • 175 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 230 g m±ki pszennej
  • 2 łyżki nutelli
  • 1 łyżka kakao

Umie¶ć masło i cukier w misie miksera, ucieraj, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj ekstrakt waniliowy, zmiksuj. Dodaj m±kę i ponownie zmiksuj. Ciasto podziel na dwie czę¶ci, do jednej dodaj kakao i nutellę. Wyrób do dokładnego poł±czenia składników. Ciasto białe i ciemne uformuj w kule, lekko je spłaszcz i owiń w folię. SchłódĽ w lodówce przez ok. 30 minut (kolejnym razem schłodzę ok. 10 minut i wówczas będę wałkować). Oba kawałki ciasta wyjmij z lodówki i rozwałkuj na prostok±ty o wielko¶ci ok. 15x20 cm (najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii). Jasny prostok±t połóż na oprószonym m±k± blacie, na niego połóż ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwiń jak roladę. Owiń foli± spożywcz± i schłodĽ w lodówce przez ok. 30 minut. Wyjmij ciasto z lodówki, usuń folię i pokrój je na ok. 5 mm plasterki. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem, zachowuj±c odstępy. Piecz ok. 10 - 12 minut (u nas ok. 15 min.) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Ciasteczka ¶ci±gnij po ok. 2-3 minutach z blaszki i wystudĽ na kratce.

 

Oto krótka fotograficzna relacja z pieczenia:

 

          Olek i Lili

 

          Lili

 

          Olek i Lili

 

          Olek i Lili

 

         Olek i Lili

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 175