Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 29 stycznia 2015
Surówka z roszponki i pomidorów

Moja miło¶ć do roszponki zaczęła się jakie¶ 10 lat temu, kiedy to miałam okazję go¶cić przez jaki¶ czas w Badenii. Przepiękny kawałek Niemiec, a przy okazji bardzo smakowity .... szparagi, roszponka ... tam podawana z chrupi±cym boczkiem i sosem. Wspaniała mówię Wam:). Równie pysznie (choć bez mięsnego akcentu) smakuje z pomidorkami koktajlowymi i vinegretem z bazyli±. Niekiedy posypuje j± jeszcze pestkami granatu, rewelacja:).

 

                Surówka z roszponki i pomidorków

 

SURÓWKA Z ROSZPONKI I POMIDORKÓW

Składniki:

  • duża gar¶ć roszponki
  • 8-10 pomidorków koktajlowych
  • ew. pestki granatu

Składniki sosu:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 listki bazylii
  • 1/4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Roszponkę umyć i osuszyć. Ułożyć na talerzu. na wierzch wyłożyć pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.

Listki bazylii włożyć do moĽdzierza. Dodać trochę soli, utrzeć. Dodać pozostałe składniki sosu, dobrze wymieszać, ew. doprawić do smaku. Sosem polać sałatę.

 

Wersja z granatem:

 

              Sałata z roszponki, pomidorkow i ziarem granatu

 

Częstujcie się proszę:)

10:44, jolantaszyndlarewicz , Surówki i sałatki
Link Komentarze (3) »
pi±tek, 23 stycznia 2015
P±czki

Dorotka (klik) pisze, że s± lepsze niż u Bliklego. Nie wiem, nie jadłam, nie mam porównania. Wiem jedynie, że te p±czki s± genialne. To nasz paczkowy nr 1:). Mięciutkie, puchate ... po prostu musicie je sobie usmażyć:).

 

         P±czki IV

 

PˇCZKI

Składniki:

  • 600 g m±ki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jaja
  • 100 g roztopionego masła
  • 70 g domowego cukru waniliowego
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu (można zast±pić wódk±)
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • olej do smażenia
  • konfitura / krem budyniowy / budyń do nadziewania

Drożdże pokruszyć, utrzeć je z łyżeczk± cukru i poczekać, aż się upłynni±. Dodać 2-3 łyżki m±ki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Resztę m±ki przesiać, dodać rozczyn oraz pozostałe składniki (oprócz masła). Dokładnie wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakiem przez kilka minut, pod koniec dodaj±c rozpuszczone masło. Ciasto powinno być gładkie i miękkie (starać się nie dosypywać m±ki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej m±k± miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h). Po tym czasie ciasto wyj±ć na oprószony m±k± blat. Rozwałkować na grubo¶ć około 1 - 1,3 cm i szklank± wykrawać p±czki (wyjdzie ok. 20-25 sztuk). Odkładać je na blaszkę oprószon± m±k± do podwojenia objęto¶ci (powinny być bardzo dobrze napuszone, ale nie przero¶nięte). Po wyro¶nięciu smażyć p±czki w oleju rozgrzanym do temperatury 175 stopni C, po kilka minut z każdej strony (paczki powinny swobodnie pływać w oleju i nie dotykać dna; olej nie może być rozgrzany do zbyt wysokiej temperatury gdyż p±czki szybko zbr±zowiej±, a w ¶rodku będ± surowe). Po usmażeniu ułożyć je na ręczniku papierowym, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Po lekkim przestudzeniu dowolnie nadziać oraz posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.

 

Częstujcie się proszę:)

11:56, jolantaszyndlarewicz , Tłusty czwartek
Link Komentarze (9) »
sobota, 17 stycznia 2015
Sałatka z tuńczykiem , awokado i jajkiem

Ostatnio wpadła mi w oko sałatka (klik). Kilka dni "wisiała" w zakładkach, bo czekałam aż zmięknie awokado. Nie zawiodłam się na niej, jest chrupi±ca i jednocze¶nie kremowa za spraw± dodanego awokado i sosu. Próbowałam jej już w kilku kombinacjach sałatowych i za każdym razem była smaczna. 

Podana przeze mnie porcja jest spora, jem j± na obiad i długo jestem syta. Polecam. 

 

                Sałatka z tuńczykiem, awokado i jajkiem

 

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, AWOKADO I JAJKIEM

Składniki:

  • 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • gar¶ć ¶wieżego szpinaku
  • gar¶ć pokrojonej kapusty pekińskiej lub po prostu mieszanka ulubionych salat

Składniki sosu:

  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżki keczupu pikantnego
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę i szpinak ułożyć na talerzu. Na sałatę wyłożyć os±czonego tuńczyka, pokrojone w kostkę jajo i awokado. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać sałatkę.

 

Częstujcie się proszę:) 

pi±tek, 16 stycznia 2015
Muffinki bananowe z nutell± i migdałami

Po ¦więtach zostało nam trochę mielonych migdałów, a z kosza na owoce zerkały banany z coraz większ± ilo¶ci± br±zowych kropek. Upiekli¶my z Olkiem muffinki, przy okazji czyszcz±c do końca słoik z nutell±:). Wyszły nam przepyszne muffinki, wilgotne, o wyczuwalnym smaku banana i nutelli. Olek (który nie zje niczego w czym s± owoce) sam zjadł 3, a i Lilka dotrzymywała mu kroku w pałaszowaniu. Je¶li macie br±zowiej±ce banany polecamy nasz przepis:).

 

               Muffinki bananowe z nutella i migdałami

 

MUFFINY BANANOWE Z NUTELLˇ I MIGDAŁAMI

Składniki:

  • 3 banany (rozgniecione widelcem)
  • 100 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 3 duże łyżki nutelli
  • 2 jaja
  • 3 łyżki cukru light muscovado
  • 1/2 szklanki mleka
  • 75 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 200 g m±ki

W misce wymieszać widelcem banany, masło, nutellę, jaja, cukier i mleko. W drugiej wymieszać składniki suche. Wlać składniki mokre do suchych, wymieszać widelcem. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać do ich ciasto do 3/4 wysoko¶ci. Piec 25-30 minut w 190 stopniach C (do suchego patyczka). 

 

Częstujcie się proszę:)

 

07:01, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (4) »
czwartek, 15 stycznia 2015
Skaliste ciasteczka Hagrida czyli Olek & Olek cookies company znów w akcji

Zapraszamy dzi¶ na kolejne ciasteczkowanie dwóch Olków i ich pomocnic (klik). Nasi chłopcy radz± sobie w kuchni coraz lepiej i ¶miało podejmuj± się kolejnych wyzwań. Tym razem padło na skaliste ciasteczka Hagrida, na które przepis znaleĽli¶my u Edytki (klik). Ciasteczka s± pyszne w smaku, nasze wyszły twarde i chrupi±ce (bo mama musiała troszkę interweniować w siostrzano - braterskiej kłótni i troszkę nam za długo siedziały w piekarniku) i takowe s± mimo leżenia w puszce ... ale s± rewelacyjne .... i nie sposób sobie odmówić kolejnego.... zreszt± jako¶ tak sobie zawsze wyobrażałam te Hagridowe ciasteczka, jako twarde .... nie na darmo Harry, Ron i Hermiona maczali je w herbacie:).

Olku, Haniu, Ewuniu i Aniu (klik) dziękujemy Wam za kolejne miłe i słodkie do¶wiadczenie kulinarne:).

Tutaj można zobaczyć ciasteczka drugiego Olka (klik):).

 

        Skaliste ciasteczka Hagrida

 

SKALISTE CIASTECZKA HAGRIDA

Składniki:

  • 2 białka
  • 75 g cukru
  • 130 g wiórków kokosowych
  • 50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
  • 60 g m±ki pszennej
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Białka ubić z cukrem na sztywn± pianę. Dodać przesian± m±k± i delikatnie wymieszać łyżk± lub łopatk±. Dodać wiórki, orzechy i czekoladę i delikatnie wymieszać. Z masy łyżkami formować stożki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 20-30 minut w 170 stopniach C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Mała fotorelacja z pieczenia:)

           Olek

 

Mała pomocnica odmierza m±kę:)

         Lili

 

Olek miesza masę, a Lili (oczywi¶cie niewinna, ale wydała j± czekoladowa kropka) podjada czekoladę:)

        Olek i Lili

 

Mieszanie i odmierzanie:)

       Olu¶ i Lili

 

Formowanie ciasteczek

       Olek i Lilka

 

Częstujcie się proszę:).


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 131