Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 14 wrze¶nia 2016
Pita z m±ki pełnoziarnistej

Dzi¶ fast-food ... ale w zdecydowanie zdrowszej (bo pełnoziarnistej), domowej wersji. Moje dzieciaki (ale i my) uwielbiamy pity. Każdy z nas nadziewa je ukochanymi dodatkami .... jest kolorowo i pysznie. Polecam Wam je zrobić, bo naprawdę ich wykonanie nie jest trudne, a wiemy co w nich jest:).

Przepis na pełnoziarniste pity zaczerpnęłam z bloga Karo in the Kitchen (klik).

 

          Pity z m±ki pełnoziarnistej

 

PITY Z MˇKI PEŁNOZIARNISTEJ

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki pełnoziarnistej (około 430g)
  • 320ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

 

                  Pity z m±ki pełnoziarnistej

         

 

Wkrusz drożdże do miseczki, zasyp je cukrem i utrzyj. Poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj kilka łyżek letniej wody, wymieszaj i odstaw na 10 - 15 minut, aby drożdże ruszyły. M±kę wymieszaj z sol±, oliw± i pozostał± wod±. Dodaj drożdże i zagnieć gładkie ciasto. Je¶li m±ka zbyt mocno chłonie wodę i ciasto jest za suche, dolej odrobinkę wody. Je¶li jest za mokre, dodaj troszkę m±ki. Ciasto uformuj w kulę, włóż ja do miski delikatnie wysmarowanej olejem. Miskę wstaw do torby foliowej i odstaw na ok. 60 - 90 minut, ciasto ma podwoić swoj± objęto¶ć. Wyro¶nięte ciasto wyjmij na blat lekko podsypany m±k±, podziel na 8 równych czę¶ci. Uformuj z ciasta kulki, a następnie rozklep je dłoni± lub rozwałkuj na grubo¶ć około pół centymetra. Placki zostaw na podsypanej m±k± stolnicy lub ¶ciereczce, a w tym czasie rozgrzej piekarnik z blach± do 220 stopni C (lub z termoobiegiem do 200 stopni C). Blachę nagrzewaj przez 20 - 30 minut, pozwoli to na uzyskanie ładnie napompowanych chlebków pita. Do mocno rozgrzanego piekarnika wkładaj po trzy chlebki na gor±c± blachę i piecz, nie otwieraj±c piekarnika, około 8-9 minut. Chlebki do użycia krój dopiero po ostygnięciu. Je¶li chcesz je przekroić od razu i zje¶ć ciepłe, połóż na nie wilgotn± ¶ciereczkę – wtedy gor±ce i chrupkie pity szybko zmiękn± i baz szwanku dadz± się pokroić.

Faszeruj ulubionymi dodatkami.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 13 wrze¶nia 2016
Pełnoziarniste ciasto z owocami

Dzi¶ zapraszam na pyszne ciasto na m±ce pełnoziarnistej. Jest szybkie i proste do zrobienia, co ważne kiedy za oknem skwar:). Przepis na nie znalazłam u Doroty (klik). Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, można je upiec z praktycznie każdymi owocami ... u mnie wersja z wi¶niami.

Ważne, aby (jak to w przypadku każdego ucierańca) składniki były w temperaturze pokojowej.

 

                Pełnoziarniste ciasto z owocami

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO Z OWOCAMI

Składniki:

  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 120 g ciemnego br±zowego cukru (nie zastępujcie go jasnym)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka (60 ml)
  • 250 g m±ki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

  • dowolne owoce, je¶li mrożone to wcze¶niej rozmrożone na ręczniczku kuchennym
  • płatki migdałów do posypania - opcjonalnie
  • cukier puder do oprószenia

Utrzyj masło z cukrem na jasn±, puszyst± masę. Dodaj szczyptę soli i dalej ucieraj. Wbijaj kolejno jajka, ucieraj±c po każdym dodaniu (tylko do poł±czenia się składników). Dodawaj na zmianę przesian± m±kę i mleko, mieszaj±c szpatułk±. Ciasto przełóż do blaszki (24x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj. Na wierzchu ułóż owoce, ew. posyp płatkami migdałowymi. Piecz ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 10 wrze¶nia 2016
Szyszki czekoladowe

Dzi¶ zapraszam na ulubion± słodko¶ć moich Dzieci - szyszki. Nieważne, czy w wersji jasnej czy ciemnej znikaj± w oka mgnieniu:). Przyznam szczerze, że i ja nie umiem im się oprzeć:).

Przepisów na szyszki wypróbowałam już kilka, ale ten wg mnie jest najlepszy:) ..... Aniu dziękuję za sms-a z przepisem:).

 

            Szyszki czekoladowe

 

Szyszki można oczywi¶cie zrobić w jasnej wersji, pomijaj±c kakao.

 

SZYSZKI CZEKOLADOWE

Składniki:

  • 30 dag cukierków krówek (waga po obraniu z papierków)
  • 15 dag masła
  • 70 g ryżu preparowanego
  • 2-3 łyżki kakao (gorzkiego)

Krówki oraz masło włóż do do¶ć sporego garnka, rozpu¶ć na małym ogniu (mieszaj±c). Zdejmij z ognia, dodaj kakao i wymieszaj. Dodaj ryż preparowany, wymieszaj i formuj szyszki (ostrożnie bo masa jest do¶ć gor±ca). Szyszki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw do stężenia. Przechowuj w lodówce.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 08 wrze¶nia 2016
Pożywna zupa z ciecierzycy ze ¶wież± trybul±

Dni jakby coraz chłodniejsze i organizm zaczyna się domagać rozgrzewaj±cych potraw .... jednym z takich dań jest zupa z ciecierzycy ze ¶wieżymi ziołami. Może to być ¶wieża trybula(jak u mnie), tymianek, natka pietruszki - co kto ma i co kto lubi:).

Zupa dzięki ziołom jest aromatyczna, dzięki ciecierzycy pełna zdrowego białka i pożywna. Koniecznie j± ugotujcie:).

Przepis na te zupę pochodzi z serwisu Zakochane w zupach (klik).

  

         Pożywna zupa z ciecierzycy ze swież± trybul±

 

POŻYWNA ZUPA Z CIECIERZYCY ZE ¦WIEŻˇ TRYBULˇ

Składniki:

  • 1 szklanka suchych ziaren ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 ¶rednia cebula
  • kawałek pora (biała czę¶ć)
  • z±bek czosnku
  • kilka gał±zek ¶wieżej trybuli, tymianku, natki pietruszki, kolendry
  • łyżka oleju
  • sól morska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 100 ml ¶mietany 18% ;ub jogurtu naturalnego
  • ew. gar¶ć makaronu (kokardki lub inny ulubiony)

Zalej ciecierzycę wod± i odstaw na ok. 12 godzin. Po tym czasie przepłucz nasiona, zalej je 1 i 1/2 l wody i ugotuj do miękko¶ci (trwa to ok. 1,5 godziny; sprawdzaj czy nie trzeba dolać wody). W tym czasie przesmaż na oleju drobno posiekan± cebulę i pokrojony w półplasterki por (ważne, aby warzywa się zeszkliły, nie zrumieniły). Dodaj przeci¶nięty przez praskę czosnek i chwilkę podsmaż razem. Dodaj pomidory z puszki i du¶ wszystko ok. 5 minut. Dodaj pomidory do garnka z ciecierzyca i gotuj wszystko ok. 5 minut. Zahartuj ¶mietanę lub jogurt naturalny i dodaj do garnka z zup±. Czę¶ć zupy można zblendować, aczkolwiek ja tego nie robię. Przelej zupę do miseczek, dodaj ugotowany makaron (je¶li masz ochotę) oraz ¶wieże zioła.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 07 wrze¶nia 2016
Pełnoziarniste ciasto na pizzę

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pizzy, my również bardzo j± lubimy. Go¶ci na naszym stole do¶ć często, a ostatnio tylko na cie¶cie wg tego przepisu. Jest zdrowsze od tego z białej m±ki, a w smaku równie pyszne. Spód pizzy jest chrupi±cy, ¶wietnie trzyma duż± ilo¶ć dodatków... polecam.

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Słodkie inspiracje (klik).

 

              Pełnoziarniste ciasto na pizzę

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO NA PIZZĘ

Składniki:

  • 30 g ¶wieżych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 3/4 łyżeczki cukru (u mnie br±zowy)
  • 450 g m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 4 i 1/2 łyżki oleju
  • ew. zioła prowansalskie

Wsyp m±kę do miski, zrób w niej dołek, wrzuć do niego pokruszone drożdże. Zasyp je cukrem i m±k± i odstaw pod przykryciem na 15 - 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować (ja niekiedy ucieram drożdże z cukrem. Czekam, aż się upłynni±, dodaję do m±ki i zagniatam ciasto). Do m±ki dodaj pozostałe składniki i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (trwa to ok. 10 minut). Ciasto włóż do miski delikatnie posmarowanej olejem. Włóż j± do torby foliowej i zostaw na ok. 60 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie nagrzej piekarnik wraz z blach± (duż± z piekarnika) do temperatury 220 stopni C. Wyro¶nięte ciasto odgazuj, rozwałkuj (najlepiej na papierze do pieczenia przyciętym do wielko¶ci blachy). Ciasto posmaruj ulubionym sosem i ułóż dodatki. Ciasto wraz z papierem zsuń na rozgrzan± blaszkę. Piecz ok. 15-20 minut do zrumienienia. Posyp startym żółtym serem i wstaw jeszcze na kilkana¶cie sekund, aby ser sie stopił.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 181