Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 23 lutego 2017
Pączki Pani Marii

Dziś Tłusty Czwartek, a więc muszą być pączki. Smażę je dosłownie raz w roku, więc muszą być jak najlepsze. 2 lata temu odkryłam cudowny przepis na pączki (klik). Dziś dokładam do niego kolejny - pączki Pani Marii. Przepis na nie znalazłam u Ewelinki (klik). Uwielbiam przepisy, które pochodzą ze starych zeszytów. Nie zawiodłam się i tym razem. Paczki są doskonałe - bardzo mięciutkie, puszyste, delikatne - cudowne .... ja zjadłam 2 za jednym zamachem ... a najczęściej kończę całe jedzenie na 1:) .... a te 2 to nie był koniec:). Wierzcie mi nie oderwiecie się od nich:).

Wprawdzie Ewelinka nakazuje ręczne wyrabianie, ale ja po 15 minutach skapitulowałam i przesiadłam się na mikser. Mimo to ciasto było cudownie nabąblowane:) ... wyrosło w oka mgnieniu, cudownie się z nim pracowało.Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt gęste. Konsystencja powinna być dość mocno klejąca, ale gładka.

 

              Pączki Pani Marii

 

PĄCZKI PANI MARII

Składniki zaczynu:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 50g cukru
  • 30g mąki
  • trochę letniego mleka tak, aby składniki się połączyły

Utrzyj drożdże z cukrem i pozostaw je do upłynnienia. Dodaj mąkę oraz kilka łyżek maki i utrzyj. Pozostaw rozczyn na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Pozostałe składniki:

  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • skórka z cytryny
  • 750g mąki
  • 1/3 -1/2 szklanki mleka (musiałam dodać więcej, moja mąka była bardzo chłonna)
  • szczypta soli
  • kieliszek alkoholu (wódka/rum)
  • 140g masła
  • powidła / konfitura do nadziania
  • smalec lub olej do smażenia

Utrzyj jaja i żółtka z cukrem i skórką z cytryny, dodaj przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, mleko, sól i alkohol. Wyrabiaj ręką. W rondelku roztop masło. Gdy wszystko się połączy, dodawaj porcjami roztopione masło i wyrabiaj ciasto do osiągnięcia gładkości i pęcherzyków powietrznych (ok. 30 minut). Oprósz mąką, miskę z ciastem przykryj ściereczką, albo włóż do tory foliowej i odstaw do podwojenia objętości (od 60- 120 minut). Gdy ciasto wyrośnie podziel je na 4 części, wykładaj po jednej na stolnicę ( a resztę schowaj pod ściereczką) i rozciągaj (ale nie wałkuj) aż ciasto osiągnie grubość mniej więcej 1,5 cm. Klasyczną szklanką wykrawaj krążki. Krążek kładź na rękę, na krążek ok. 1 łyżeczkę powideł lub konfitury i sklejaj tak, aby konfitura nie wypłynęła (można też oczywiście nadziać pączki już po usmażeniu). Układaj pączki na posypanym mąką blacie lub ściereczce, nakryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut. W tym czasie dobrze rozgrzej tłuszcz(do temperatury 175 stopni C). Wyrośnięte pączki omieć z mąki i kładź na tłuszczu. Gdy spód się zrumieni, drewnianym patyczkiem odwróć na druga stronę. Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik, osącz i wyłóż na talarze. Po usmażeniu posmaruje je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy,albo zwyczajnie oprósz cukrem pudrem.

 

         Pączki Pani Marii

 

Częstujcie się proszę:)

niedziela, 19 lutego 2017
Biszkopt orzechowy (doskonały)

Dziś chciałam pokazać Wam przepis na doskonały biszkopt orzechowy. Piekłam go po raz pierwszy w listopadzie, kiedy to dostałam od Teściowej zamówienie na tort urodzinowy - koniecznie orzechowy:). Teściowa dobra, to i trzeba warto się postarać, aby i tort pyszny wyszedł. Tort orzechowy w naszej rodzinie piecze się od dawna, zawsze z tego samego przepisu (klik). To jeden z najdoskonalszych tortów (jak dla mnie). Tym razem jednak chciałam, aby biszkopt był mniej wilgotny, niż w naszym przepisie. Poszperałam po sieci i wybrałam przepis od Dorotki (klik). Jak zwykle się nie zawiodłam. Biszkopt jest fantastyczny. Równo wyrasta, jest delikatny, ale jednocześnie można pokroić go na cienkie płaty. Tort wyszedł rewelacyjny:) ... a co skromność to nie jest moja mocna strona:).

 

            Biszkopt orzechowy (doskonały)

 

BISZKOPT ORZECHOWY DOSKONAŁY

Składniki:

  • 195 g mąki pszennej
  • 12 jajek
  • 225 g drobnego cukru do wypieków
  • 300 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 3 łyżki mocnej, zimnej kawy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami oba cukry, ciągle ubijając. Dodaj żółtka i wymieszaj na niskich obrotach miksera. Dodaj kawę, skórkę cytrynową i ponownie ubij na niskich obrotach miksera. Przesiej mąkę z proszkiem, wymieszaj ze zmielonymi orzechami. Dodaj do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełóż do formy(24x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno),wyrównaj. Piecz ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Przekrawaj dopiero po bardzo dobrym wystudzeniu. 

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 18 lutego 2017
Granola bananowa

Dziś zapraszam na coś co zawładnęło moim sercem i podniebieniem - granolę bananową. Przepis na nią znalazłam u Ani (klik) i robiłam ją już kilkukrotnie, najczęściej od razu z podwójnej porcji (należy ją wówczas dłużej piec):).

 

           Granola bananowa

 

Granola jest doskonała, mało słodka (możecie oczywiście zwiększyć ilość miodu), bogata w składniki i zdrowa. Cóż chcieć więcej?:).

 

        Granola bananowa

 

GRANOLA BANANOWA

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 10 łyżek soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 50 g słonecznika
  • 50 g łuskanej dyni
  • 75 g orzechów włoskich/laskowych/innych ulubionych
  • duża szczypta soli

         

           Granola bananowa

 

Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (termoobieg).  Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Orzechy sparz wrzątkiem i posiekaj (laskowe dodaję w całości). Banana rozgnieć dokładnie widelcem. W garnuszku rozpuść miód, olej kokosowy oraz sok. Lekko podgrzej, następnie dodaj banana i wymieszaj. Do miski wsyp płatki owsiane, nasiona oraz orzechy. Wymieszaj i dodaj masę bananową. Ponownie dokładnie wymieszaj. Rozłóż równomiernie na blasze. Piecz ok. 25minut z nawiewem (mieszając w tym czasie 2-3 krotnie), a następnie ok. 15 minut bez termoobiegu. Granola po wyjęciu z piekarnika jest zarumieniona i lekko miękka - stanie się chrupiąca po ostygnięciu. Granolę przechowuj w słoju. 
   
Częstujcie się proszę:)  
08:41, jolantaszyndlarewicz , Śniadaniowo
Link Komentarze (1) »
piątek, 17 lutego 2017
Brownie z fasoli i bananów

Zachciało mi się ostatnio ciasta czekoladowego, ale nie miałam na nie pomysłu. Przypomniało mi się ciasto, które swojego czasu robiłam z fasoli w puszce - było cudownie wilgotne i miało taką chrupiąca skórkę. Przy okazji wykorzystałam banany, których zawsze dość dużo jest u nas w domu:). Powstało wspaniałe ciasto .... a nawet dwa:). Szczerze je Wam polecam.

 

           Brownie z fasoli i bananów

 

BROWNIE Z FASOLI I BANANÓW

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dość spore banany
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 4 jaja
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 8 łyżek startych orzechów włoskich
  • po 1 garści rodzynek i żurawiny

Fasolę osącz na sicie, a następnie dobrze wypłucz pod strumieniem bieżącej wody. Za pomocą blendera tzw. żyrafy zmiksuj na gładką masę fasolę wraz z bananami, żółtkami, kakao, ekstraktem waniliowym i mlekiem. Ubij białka na sztywno z cukrem, do masy dodaj zmiksowaną fasolę z dodatkami, bakalie oraz starte orzechy włoskie wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj masę. Przełóż ją do foremek wyłożonych papierem do pieczenia (keksówki o wymiarach dolnych 30x7 cm oraz tortownicy o średnicy 18 cm). Formy wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piecz ok. 60 minut. Wystudź ciasto przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:).

06:36, jolantaszyndlarewicz , Ciasta czekoladowe
Link Komentarze (3) »
czwartek, 16 lutego 2017
Bardzo dobra babka

Dziś zapraszam na babkę, którą piekę z myślą o moich dwóch Potworkach:). Uwielbiają ją i dosłownie kłócą o ostatni kawałek. Babkę tą bardzo szybko się robi, jest mięciutka, puchata i długo świeża. Szczerze Wam ją polecam.

Przepis na nią znalazłam na blogu Uli (klik).

 

                     Bardzo dobra babka

 

BARDZO DOBRA BABKA

Składniki:

  • 6 całych jajek
  • 1 szklanka cukru (u mnie light lub dark muscovado)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

Całe jajka zmiksuj z cukrami na puszysta masę (ok. 5-7 minut mikserem). W tym czasie roztop masło lub margarynę. Gorącą dolewaj stopniowo do masy jajecznej (ciągle miksując), dodając jednocześnie obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj tylko do dokładnego połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao. Ciasto nakładaj na przemian do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką (lub najpierw wyłóż jasne, później ciemne i przemieszaj widelcem). Formę z ciastem wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na temperaturę 160 stopni C i piecz ok. 45 minut (do suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 187