Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 03 marca 2015
Ciastka orkiszowe z czekolad±

Zapraszam dzi¶ na kolejne ciastka upieczone przez dwóch Olków (klik, klik) i ich Siostrzyczki. Ciastka nafaszerowane czekolad±, upieczone na m±ce orkiszowej .... pyszne, nie za słodkie, o lekkim karmelowym posmaku (choć podejrzewam, że to u nas kwestia dodanego cukru). 

Przepis znaleziony u Moniki (klik), zmieniłam w nim jedynie rodzaj cukru i zamiast m±ki orkiszowej białej użyłam pół na pół m±kę orkiszow± razow± i m±kę pszenn± typ 500. 

 

                       Ciastka orkiszowe z czekolad±

 

CIASTKA ORKISZOWE Z CZEKOLADˇ

Składniki na ok. 44 ciastka:

  • 1,5 szklanki m±ki orkiszowej razowej
  • 1,5 szklanki m±ki pszennej typ 500
  • 1 szklanka cukru light muscovado
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 225 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 200 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszyst± masę, dodać jajka. Utrzeć, a następnie dodać przesiane suche składniki. Zmiksować do poł±czenia, na końcu wmieszać kropelki czekoladowe. Cało¶ć schłodzić ok. 1 godziny w lodówce. Z ciasta formować kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach (ciasta lekko się rozlej±). Piec ok. 15-20 minut w 175 stopniach C. Wystudzić na kratce.

 

Tutaj krótka fotorelacja z pieczenia:

 

                 Olek i Lili

 

Skupienie:)

 

                 Olek

 

Lili formuje kulkę

 

                 Lili

 

Olek również:)

 

                 Olek

 

Tutaj możecie obejrzeć ciastka drugiego Olka (klik):).

 

                 Ciastka orkiszowe z czekolad±

 

Częstujcie się proszę:)

 

niedziela, 01 marca 2015
Omlet z kabanosem, papryk± i szpinakiem

Uwielbiam omlety, jem je przynajmniej raz w tygodniu .... uwielbia je również moja Córeczka i M±ż .... staram się je urozmaicać różnymi dodatkami, żeby nie było nudno:).

Dzi¶ dodałam do niego pałętaj±cy się po lodówce kabanos, dorzuciłam 2 ostatnie kostki zamrożonego szpinaku i kawałek papryki. Efekt bardzo smakowity:).

 

            Omlet z kabanosem, papryk± i szpinakiem

 

OMLET Z KABANOSEM, PAPRYKˇ I SZPINAKIEM

Składniki:

  • 2-3 jaja (w zależno¶ci od apetytu)
  • 1/2 kabanosa
  • 1/8 papryki
  • 2 kostki mrożonego szpinaku
  • pół łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Kabanosa pokroić w plasterki, paprykę w drobn± kostkę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak, kabanosa i paprykę i chwilkę smażyć na małym ogniu. Jajka roztrzepać widelcem w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu. Masę jajeczn± wlać na patelnię i rozprowadzić j± na całej jej powierzchni. Przykryć pokrywk± i smażyć omlet (na małym ogniu), aż się zetnie (3-5 minut). 

 

Częstujcie się proszę:)

08:23, jolantaszyndlarewicz , Na ¶niadanie
Link Komentarze (2) »
sobota, 28 lutego 2015
Niezawodne chili con carne Jamiego Olivera

Dzi¶ kolejna potrawa, która na swoja publikację czeka od ponad dwóch lat. Mam ich jeszcze kilka i muszę je w końcu wstawić na bloga, bo s± potrawy, które lubimy i które s± w naszym codziennym menu do¶ć często:).

Chili con carne pochodzi z ksi±żki Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne... i proste do zrobienia.

Chili, które widać na zdjęciu (fatalnym, ale może niedługo zmienię) jest bez ciecierzycy (bo była u nas wówczas nie do dostania), a kolendra jest suszona .... kiedy jednak udało mi się w końcu kupić ciecierzycę w puszce zakochali¶my się w tym daniu od nowa:).

¦wietnie smakuje z ryżem, ale równie dobrze z chlebem. 

 

                 Chili con carne

 

CHILI CON CARNE

Składniki:

  • 2 ¶rednie cebule
  • 1-2 z±bki czosnku
  • 2 ¶rednie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżeczka mielonego chili
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kminu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszki krojonych pomidorów
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • mały pęczek kolendry (można j± ew. zast±pić suszon±)
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Obrać i drobno posiekać cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Z papryki usun±ć gniazda nasienne i pokroić w ¶redni± kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa, dodać chili, kmin, cynamon oraz spore szczypty soli i pieprzu. Smażyć ok. 7 minut, aż warzywa zmiękn±, co chwile mieszaj±c. Dodać odcedzon± ciecierzycę, fasolę i pomidory. Dodać mięso, dziel±c łopatk± posklejane kawałki. Jedn± z puszek po pomidorach napełnić wod± i wlać j± do chili. Dodać pokrojone łodyżki kolendry, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku. Cało¶ć zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić ok. 1 godziny pod lekko uchylon± pokrywk± (co jaki¶ czas mieszaj±c). Przed podaniem posypać listkami kolendry.

 

Częstujcie się proszę:)

08:33, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
czwartek, 26 lutego 2015
Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na przepis, który czeka na publikację już prawie 2 lata .... sama nie wiem czemu, bo danie jest pyszne:) ... kremowe, delikatne .... jak to risotto:). To było pierwsze risotto jakie zrobiłam, od tej pory kombinuję z dodatkami i powiem Wam tyle: uwielbiamy t± potrawę.

Przepis znalazłam na pierwszym blogu Pieczarki Mysi (klik), której swoj± drog± bardzo mi brakuje w blogosferze. 

 

               Risotto z kurczakiem i pieczarkami

 

RISOTTO Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto arborio
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1000 ml bulionu jarzynowego lub drobiowo - jarzynowego
  • 500 g pieczarek
  • 400 - 600 g piersi z kurczaka(wedle apetytu)
  • 1 duża cebula
  • 2 cebule dymki
  • 5 łyżek oleju  lub oliwy z oliwek
  • 6 łyżek masła

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła. Przełożyć do miseczki. Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w mał± kostkę, doprawić sol± i pieprzem, usmażyć na 2 łyżkach oleju (niekiedy wykorzystuję ugotowane mięso z kurczaka z rosołu, risotto jest równie pyszne). Odstawić.

Cebulę i dymkę (bez szczypiorku) drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach masła i 3 łyżkach oleju. Wsypać ryż i podsmażać około 2 minuty, wlać białe wino. Dusić do momentu, gdy płyn odparuje. Następnie małymi porcjami (po chochelce) dodawać gor±cy bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie gotowy (około 17-20 minut). Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, kurczaka, posiekany szczypiorek od cebuli dymki, doprawić sol± i ¶wieżo zmielonym czarnym pieprzem. Na końcu dodać 2 łyżki masła, wymieszać i serwować. Udekorować szczypiorkiem lub listkami bazylii.

 

Częstujcie się proszę:)

06:36, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
¶roda, 25 lutego 2015
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Od jakiego¶ czasu chodziła za mn± faszerowana cukinia.... w końcu j± sobie i rodzince zrobiłam. Wyszła pyszna:)... i co ważne do¶ć szybko się j± robi... praktycznie tyle ile trwa rozgrzanie piekarnika.

Jest to porcja na 3 - 4 osoby ( u mnie dwie normalnie i jedna bardzo głodna:)).

Pisz±c o ¶redniej cukinii mam na my¶li ¶redni± z tych, które można obecnie kupić .... a nie wielkich okazów, które można wyhodować w ogródku:)

               Cukinia faszerowana mięsem mielonym

 

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

Składniki:

  • 2 cukinie (¶rednie)
  • 40 dag mielonego mięsa(u mnie z łopatki)
  • 1 ¶rednia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 1/4 szklanka passaty pomidorowej
  • gar¶ć startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżk± usun±ć ¶rodki. Cebule pokroić w drobn± kostkę, zeszklić j± na oleju. Dodać mięso, smażyć, aż straci swoj± różow± barwę. Dodać wówczas paprykę pokrojon± w do¶ć drobn± kostkę, chwilę razem smażyć. Wlać passatę, doprawić do smaku sol±, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć (bez przykrycia na ¶rednim ogniu) do prawie całkowitego odparowania sosu (potrwa to kilka minut). Napełnić farszem wydr±żone połówki cukinii. Ułożyć je na blaszce wyłożonej foli± aluminiow±, zapiekać ok. 20-25 minut w 180 stopniach C. Minutę przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Podawać.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 134