Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
piątek, 19 grudnia 2014
Pierniczki na choinkę

W moim domu od kilku już dni pachnie piernikami, a to jeszcze nie koniec.... to już taka nasza tradycja, że pierników jest minimum 3 wielkie pudła:) .... a później jemy je do kwietnia:).... a co najlepsze jak się skończą to płacz:).

Dzisiaj chciałam zaprosić Was na pierniczki, które zawisną w tym roku na naszej choince, są bardzo smaczne. Z ciastem świetnie się pracuje, nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, w związku z tym świetnie trzyma kształt. Moje dzieciaki zajadały je jeszcze ciepłe i obojgu bardzo, bardzo smakowały:).

Przepis znalazłam  nieocenionej Edytki (klik), polecam Wam jej bloga pełnego smakowitych przepisów (nie tylko na Święta).

 

                      Pierniczki na choinkę

 

PIERNICZKI NA CHOINKĘ

Składniki:

  • 50 g masła
  • 120 g miodu
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować. Gdy masa wystygnie dodać roztrzepane jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto początkowo mieszać łyżką, a później wyrobić ręką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na noc (u nas stały 4 godziny). Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami wycinać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastikową rurką do picia w każdym ciastku wyciąć dziurkę na sznurek do powieszenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. Po wystygnięciu pierniczki można oczywiście polukrować, ale my go nie lubimy:).

 

Pierniczki dołączam do Festiwalu Pierniczków (klik) u Majanki.

 

                            Festiwal pierniczków

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 18 grudnia 2014
Surówka z marchewki, ananasa i imbiru

Dziś chciałam zaprosić Was na surówkę, w której niedawno się zakochałam i którą mogłabym jeść codziennie ... nawet jako deser:). Jest słodkawa, ale jednocześnie orzeźwiająca .... naprawdę doskonała:). Świetnie pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. Polecam:).

 

                    Surówka z marchewki, ananasa i imbiru

 

SURÓWKA Z MARCHEWKI, ANANASA I IMBIRU

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 spore marchewki
  • 2-3 plastry ananasa z puszki
  • 1/2 jabłka (ze skórką)
  • ok. 1/2-1 cm kawałek świeżego imbiru

Marchewki obrać i zetrzeć wraz z jabłkiem na tarce o średnich oczkach. Ananasa pokroić na małe kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i podawać.

 

Częstujcie się proszę:)

środa, 17 grudnia 2014
Maślane ciasteczka z dżemem

Dziś chciałam zaprosić Was na kolejne ciasteczkowanie w ramach "Olek & Olek cookies company" (klik). Tym razem ciasteczka wybierał Olek - synek Ani (klik). Muszę Wam powiedzieć, że wybrał rewelacyjnie. Ciasteczka są maślane, mięciutkie z odrobiną ulubionego dżemu (u nas dyniowo - pomarańczowy). Polecam je Wam jako świetny dodatek do gorącej herbaty i dobrej książki:).

U nas najwięcej pochłania ich Lilka, wybiera je ze słoja, kładzie na talerzyk, wyjada dżem, po czym rozrusza resztę i powoli zjada:)... a później znów sięga po kolejne i mama musi słój chować:)... a jak tylko Olek się zbliża to od razu krzyczy, że "ciaśtek juź nie ma Ojusiu"...

Przepis na te pyszne ciasteczka pochodzi z bloga Liski (klik), zróbcie od razu podwójną porcję bo są pyszne:).

Olku Olek już z niecierpliwością czeka na kolejne pieczenie:).

 

                  Maślane ciasteczka z dżemem

 

MAŚLANE CIASTECZKA Z DŻEMEM

Składniki:

  • 80 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 120 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • Ulubiony dżem

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko i zmiksować do połączenia. Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier waniliowy przesiać do miski. Ciągle ubijając masło dodawać do niego stopniowo suche składniki. powoli wsypywać do niego suche składniki. Łyżeczką nabierać ciasto, formować z niego kulki i układać na blasze wyłożonej papierem (zachowując kilkucentymetrowe odstępy). W każdej kulce palcem lub końcem drewnianej łyżki zrobić dziurkę, w której należy umieścić dżem. Ciastka piec 12-15 minut w 180 stopniach C. Ciasteczka powinny być lekko rumiane. Ostudzić je na kuchennej kratce, przechowywać w puszce lub słoju.

 

Oczywiście zapraszamy na fotorelację z pieczenia:)

Olek odmierza masło, a Lilka się skupia:)

 

         Olek i Lili

 

No daj Ci pomogę, no daj ....

 

         Olek i Lili

 

Włączamy ....

 

        Olek i Lili

 

Pierwsza łyżka mąki i jakie szczęście:)

 

         Olek i Lili

 

Skarbów szukają:)

 

         Olek i Lili

 

Jejku, jacy Oni zgodni - choć przez chwilkę:)

 

         Olek i Lili

 

Budyń też trzeba dodać:)

 

         Olek i Lili

 

Olusiu ja się zmęczyłam to się mleczka napije, a Ty już skończ te ciasteczka:)

 

         Olek i Lili

 

Formowanie

 

          Olek

 

Takie nam serduszko wyszło na jednym z ciasteczek:)

 

         Maślane ciasteczka z dżemem

 

Częstujcie się proszę:).

 

sobota, 13 grudnia 2014
Podudzia kurczaka marynowana w maślance

Maślanka ma tak magiczne właściwości, że zamarynowane w niej mięso po upieczeniu jest mięciutkie, soczyste i bardzo aromatyczne... a przy tym przepięknie zarumienione:). Świetne na gorąco, ale wg mnie jeszcze lepsze na zimno:).  Jeśli to Was zachęciło to zapraszam do wypróbowania przepisu, który ja znalazłam u Arabeski (klik).

 

                       Podudzia marynowane w maślance

 

PODUDZIA MARYNOWANE W MAŚLANCE

Składniki:

  • 10 podudzi z kurczaka
  • 1 l maślanki
  • 1/4 szklanki + 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli

Wymieszać sól, pieprz, olej (1/4 szklanki) i słodką paprykę. Natrzeć mieszanką podudzia, włożyć je do naczynia i zalać maślanką (maślanka musi całkowicie pokryć kurczaka). Można tez włożyć podudzia do dużego worka, wsypać przyprawy, wlać maślankę i olej, zamknąć worek i powcierać maślankę z przyprawami w mięso. Naczynie lub worek z mięsem włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjąć pałki z marynaty maślankowej, pozostawić je na chwilkę żeby troszkę obciekły. Ułożyć je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Polać 2 łyżkami oleju. Piec ok. 35-45 minut w 200 stopniach C.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: maślanka
07:33, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
piątek, 12 grudnia 2014
Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

Kilka prostych składników, minuta miksowania i mamy przepyszną pastę do smarowania ... taką, którą polubią dorośli i dzieciaki ... moja Lilijka zajadała, aż jej się uszy trzęsły, Olek nie spróbował - ale to niejadek i niekiedy trzeba wiele razy coś zrobić zanim da się przekonać do spróbowania:)... robiłam ją już kilkukrotnie i Wam polecam, bo przepis Edytki (klik) na pewno zachwyci wasze podniebienia.

 

                   Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

 

PASTA Z TUŃCZYKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 kawałki suszonych pomidorów z oleju
  • 75 g (1/2 opakowania) puszystego serka śmietankowego
  • sól, pieprz
  • szczypta ostrej papryki mielonej

Tuńczyka osączyć z zalewy, pomidory wyjąć z oleju, pokroić na mniejsze kawałki. Tuńczyka, pomidory, serek i przyprawy umieścić w pojemniku blendera, zmiksować na gładką masę. Najlepsza jest po schłodzeniu.

 

Częstujcie się proszę:)

05:43, jolantaszyndlarewicz , Pasty, pasztety
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 129