Tagi
World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
piątek, 31 października 2014
Maxi King

Nie wiem jak smakuje batonik Maxi King, wiem natomiast, że ciasto o tej nazwie jest uzależniające:). Słodkie, ale jakie pyszne .... herbatniki, mleczna masa, kajmak i chrupiące orzeszki ... niebo w przysłowiowym dziobie:). Gdy zrobiłam je Połówkowi do pracy ekipa szybko poradziła sobie z całą blaszką:) ...

Przepis znalazłam na blogu Magdy (klik). Serdecznie dziękuję, ciasto jest boskie:).

 

             Maxi King

 

MAXI KING

Składniki:

  • ok. 400 g herbatników
  • 1 puszka gotowego masy krówkowej (lub mleka skondensowanego słodzonego gotowanego  przez 2,5 - 3 godziny)

Składniki masy mlecznej:

  • 1,5 kostki miękkiego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego)

Składniki polewy:

  • 2 czekolady gorzkie
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 150 g orzechów laskowych (ew. ziemnych)

 

                  Maxi King                

 

Mleko (1 szklanka) zagotować z cukrami, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać wystudzone mleko z cukrem i stopniowo (ciągle miksując) po szklance mleka w proszku (wg uznania, ja dodaję ok. 4,5 szklanki). Masę wstawić na chwilę do lodówki. Puszkę z kajmakiem otworzyć i wstawić ją do miseczki wypełnionej wrzącą wodą (kajmak zmięknie i będzie się łatwiej rozprowadzał). W tym czasie formę (25x35, a jeśli chcecie grubsze warstwy 24x28) wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników. Wyłożyć na nią połowę masy mlecznej, wyrównać. Przykryć następną warstwą herbatników, rozsmarować na nich kajmak. Bezpośrednio na masę kajmakową wyłożyć resztę masy mlecznej, a następnie ostatnią warstwę herbatników.
Orzechy laskowe (bez skórki) posiekać, a następnie podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Czekoladę połamać na małe kawałki, wsypać do miseczki. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę i pozostawić na ok. 2 minuty. Wymieszać na gładką masę, dodać orzechy, wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Wyrównać i wstawić na noc do lodówki.
Częstujcie się proszę:)
Tagi: kajmak
06:31, jolantaszyndlarewicz , Przekładańce
Link Komentarze (2) »
czwartek, 30 października 2014
Dżem dyniowy z cytrusami

Dziś zapraszam na moją ostatnia propozycję do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik) ... ale podejrzewam, że nie ostatnią dyniową w tym sezonie:)... pyszny dżem z dodatkiem cytrusów. Uwielbiam jego smak i podejrzewam, że będę musiała go dorobić patrząc na to, w jakim tempie rozchodzą się słoiczki. Świetnie smakuje z chałką, naleśnikami, a także jedzony po prostu łyżeczką ze słoika. Doskonale mieszają się w nim słodki smak dyni i cynamonu oraz lekko gorzkawy posmak od cytrusów .... jeśli lubicie dynię warto spróbować go zrobić:).

Przepis znalazłam u Dorotki (klik).

 

                Dżem dyniowy z cytrusami

 

DŻEM DYNIOWY Z CYTRUSAMI

Składniki:

  • 3 kg dyni
  • 900 g cukru
  • 6 pomarańczy
  • 3 cytryny
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

         

               Dżem dyniowy z cytrusami

 

Dynię obrać, pokroić w niedużą kostkę. Wrzucić ją do dużego garnka i zasypać cukrem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż dynia wypuści sporą ilość soku. Cytrusy obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać je do dyni wraz z przyprawami. Zagotować i gotować bez pokrywki (od czasu do czasu mieszając), aż większość płynu odparuje, a dynia będzie mięciutka i papkowata (dżem na tym etapie można zmiksować blenderem, jeśli komuś zależy na gładkiej konsystencji). Dżem przełożyć do wyparzonych lub wypieczonych (20 minut w 120 stopniach C) słoików. Dobrze zakręcić. Pasteryzować przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: dynia
06:17, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (1) »
środa, 29 października 2014
Chałka dyniowa

Olek i Lilijka bardzo lubią chałki ... nie umiem odmówić im tej przyjemności i piekę je bardzo często. Najczęściej z tego przepisu (klik), ale ostatnio powstała dyniowa. Puszysta, lekko słodka, pięknie żółta i długo świeża. Dzieciaczkom i Połówkowi bardzo smakowała .... a więc kolejny drożdżowy eksperyment mogę uznać za udany:). 

                                                                                                                                                                      

 

            Chałka dyniowa

 

Przepis dopisuję oczywiście do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik).

 

CHAŁKA DYNIOWA

Składniki:

  • 550 g mąki typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni (jeśli macie rzadsze należy dodać troszkę mniej mleka)
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 1 jajo
  • 50 g roztopionego masła
  • ulubiona kruszonka
  • jajo do posmarowania chałki

Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać łyżką cukru i dobrze wymieszać. Pozostawić do upłynnienia. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać upłynnione drożdże, pozostały cukier i resztę składników (oprócz masła) i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Dodać roztopione i wystudzone masło i wyrabiać do całkowitego jego wchłonięcia. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, a ta do torby foliowej. Pozostawić na 1 - 1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (ok. 170 g każda), uformować z nich chałkę (sposób zaplatania chałki z 6 części tutaj klik). Chałkę położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 30-40 minut do wyrośnięcia (pod przykryciem). W tym czasie nagrzać piekarnik do 160 stopni C. Chałkę posmarować rozmąconym jajem i posypać kruszonką. Piec ok. 35 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

05:06, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (5) »
wtorek, 28 października 2014
Owsiane ciasteczka z orzechami i żurawiną

Jakiś czas temu Ania (klik) zaproponowała, abyśmy upiekły wspólnie z naszymi Synkami jakieś ciasteczka .... ja tam bardzo lubię takie wspólne pieczenie, a i Olkowi zaświeciły się oczka... i tak oto powstał pomysł na cykl "Olek & Olek cookies company". Cykl nasz ma na celu pokazanie naszym Chłopakom, że kuchnia to miejsce na świetną zabawę bez względu na wiek i płeć... bo kuchnia to serce domu i przebywanie w niej powinno nieść radość:).

Aniu dziękuję Ci za wspaniały pomysł i zaproszenie nas do tej zabawy. Już czekamy na kolejne ciasteczka:).

Jako pierwsze wybraliśmy owsiane ciasteczka z orzechami i żurawiną z przepisu znalezionego u Karolci (klik). Pyszne, pełne dodatków, miękkie, ale jednocześnie chrupiące od orzechów. Mój synek był zachwycony i praktycznie większość pracy wykonał sam (poza siekaniem orzechów i miksowaniem) ... przy pałaszowaniu pomogła mu Siostrzyczka:).

 

                Owsiane ciasteczka z orzechami i żurawiną

 

OWSIANE CIASTECZKA Z ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru trzcinowego ( u nas dark muscovado)
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 120 g orzechów (u nas laskowe)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • po 50 g groszków czekoladowych z białej i gorzkiej czekolady

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Orzechy podprażyć na suchej patelni i posiekać. W misce wymieszamy mąkę, sól i proszek.  Masło utrzeć z cukrem.  Dodać jajko, ekstrakt waniliowy wanilię i ponownie utrzeć mikserem. Dosypać mąkę i wymieszać łopatką.  Dodawać partiami orzechy, płatki owsiane,  wiórki kokosowe, żurawinę i czekoladę. Z ciasta uformować kulki (czubata łyżka ciasta na każdą kulkę), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczyć (dnem szklanki zamoczonej w wodzie).  Ciastka piec około 12 minut w 170 stopniach C, a następnie 3-5 minut w 160 stopniach C.  Ciasta mają być lekko brązowe na brzegach.  Wyjąć blaszkę z piekarnika, pozostawić na niej ciasteczka przez kilka minut. Następnie przełożyć je na kratkę do pieczenia i wystudzić. Przechowywać w puszce.

 

           Lili pałaszuje ciacho

 

          Lili


Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 27 października 2014
Dyniowy dyrop do kawy

Gdy tylko zobaczyłam dyniowy syrop do kawy u Karolci (klik) zapragnęłam spróbować jak smakuje takie cudo ... i powiem Wam, że świetnie ... a mówi to osoba, która pije jedną kawę na pól roku ... a niekiedy i rzadziej:). Syrop nie słodzi kawy za mocno, ale nadaje jej cudowny dyniowo - korzenny smak. Polecam.

Przepis znalazłam u Karolci, a jest on autorstwa Viri (klik).

 

                  Dyniowy syrop do kawy

 

Syrop dodaję do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik).

 

DYNIOWY SYROP DO KAWY

Składniki:

  • 250 ml wody
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 150 g puree z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, wymieszać. Gotować na niewielkim ogniu przez około 10-20 minut, aż syrop zgęstnieje (mieszając co jakiś czas). Syrop można zmiksować, jeśli zależy nam na jego gładkości. Gotowy syrop przelać do butelki. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Dolewać do kawy w zależności od upodobań.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: dynia
16:52, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (3) »
sobota, 25 października 2014
Nalewka z dyni

W ostatnią niedzielę obrałam i pokroiłam w zgrabną kostkę 3 kg dyni ... będzie z niej pyszna nalewka:). Wraz z Mężem robiliśmy ją już w zeszłym roku na próbę... wyszła przepyszna:). Niestety nie zrobiłam zdjęć gotowej, bo część rozdaliśmy, a reszta jakoś szybko zniknęła:)... dlatego też dziś będzie tylko zdjęcie półproduktu:) (pianka na wierzchu powstała w wyniku "transportu do miejsca robienia zdjęcia"). Gdy będzie gotowa do konsumpcji podmienię zdjęcia:).

Nalewka jest słodka, lekko korzenna za sprawą dodanych przypraw. Jest świetnym testerem naszej cierpliwości, bo trzeba na nią pół roku poczekać ... ale warto:).

Przepis na nalewkę znaleźliśmy tutaj (klik). Oczywiście dodaję ją do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik). Karolciu wstawiam ją dla Ciebie:).

 

                    Nalewka z dyni

             

 

NALEWKA Z DYNI

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 1 l czystej wódki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kg cukru
  • 10 goździków
  • kawałek kory cynamonowej
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)

Dynię przekroić, wydrążyć środek, obrać ze skóry. Miąższ pokroić w kostkę ok. 1x1cm. Na dno słoja włożyć cynamon, pokrojony imbir oraz goździki. Wsypać pokrojoną dynię i zalać wódką (ma całkowicie pokrywać dynię). Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w chłodne i ciemne miejsce. Następnie zlać nalewkę, przefiltrować ją przez filtr do kawy (chwilkę to trwa, dlatego najlepiej poczekać, aż nalewka troszkę odstoi. Osad opadnie wówczas na dno i wówczas łatwiej się filtruje nalewkę).


Wodę zagotować z cukrem, syrop przestudzić. Dodać nalewkę, wymieszać. Przelać ją do butelek i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na min. pół roku.

 

                            Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: dynia
18:15, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (5) »
piątek, 24 października 2014
Dyniowe tiramisu

Uwielbiam tiramisu, mogłabym je jeść codziennie .... choć nie, wolę je zachować na specjalne okazje ... bo dla mnie to taki specjalny deser .... słodki, aksamitny ... mniam:) .... ostatnio do mojego podstawowego przepisu dodałam puree z dyni. Efekt mnie zaskoczył. Tiramisu wyszło delikatne, miało piękny kolor i... było lekkie jak chmurka, a przy tym mniej słodkie niż "oryginalne". 

 

                    Dyniowe tiramisu

 

DYNIOWE TIRAMISU

Składniki na 3 porcje:

  • 4 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 kopiasta łyżka gęstego puree z dyni
  • 10-12 długich biszkoptów (ale podejrzewam, że pierniki również świetnie się sprawdzą)
  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 20 ml wódki orzechowej

Żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 10-15 minut mikserem). Ciągle ucierając dodawać po łyżce mascarpone, a na końcu puree z dyni.Wystudzony napar z kawy wymieszać z alkoholem i wlać do głębokiego talerza.

Na dno naczynek wyłożyć warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, na to po 1,5-2 łyżki masy, następnie kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i resztę masy. Wstawić na 3-4 godziny do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać gorzkim kakao.

 

Przepis wędruje do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik).

 

                        Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)       

07:14, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (4) »
czwartek, 23 października 2014
Owsianka z bananem i dynią

Owsianki są ostatnio stałym elementem mojego śniadaniowego menu:) .... szybko się je robi, są smaczne i zdrowe ... i co ważne zapewniają uczucie sytości na długo.

Dziś oczywiście na dyniowo:) .... bo przecież trwa Dyniowy Festiwal u Beatki (klik).

 

              Owsianka z bananem i dynią

 

OWSIANKA Z BANANEM I DYNIĄ

Składniki na 2 średnie porcje:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 banan
  • 1 kopiasta łyżka dyniowego puree
  • cynamon do posypania

Banana rozgnieść widelcem. Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem. Dodać banana, puree z dyni. Gotować na małym ogniu (ciągle mieszając) ok. 2-3 minut od momentu zagotowania (do uzyskania satysfakcjonującej nas konsystencji). Owsiankę podawać gorącą, posypaną cynamonem.

 

                           Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

06:28, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (2) »
środa, 22 października 2014
Drożdżowe ślimaczki z dynią

Dyniowania ciąg dalszy:) .... dziś wraz z Kasią - fantastyczną osobą, blogerką (klik) i mamą trójki uroczych Dzieciaczków. Na tapetę poszły ślimaczki drożdżowe z cynamonem znalezione u Madzi (klik), bo co jak co, ale dynia z cynamonem bardzo się lubi ....

Lubię takie wspólne pieczenie, lubię wiedzieć, że ktoś tam daleko piecze to samo co ja .... że komuś też bardzo smakuje:) ... a te ślimaczki są bardzo dobre:) ....  miękkie, puchate, aromatyczne za sprawą przypraw .... wprawdzie brudzą ręce słodką mieszaniną karmelu i cynamonu ... ale takie słodkie paluchy to żaden problem, zwłaszcza dla dzieciaków:).

 

                      Drożdżowe ślimaczki z dynią

 

Kasiu dziękuję:) ... a przepis oczywiście dołączamy do Dyniowego Festiwalu u Beatki (klik).

 

DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI Z DYNIĄ

Składniki ciasta:

  • 21 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 3/4 szklanki puree z dyni (u mnie dość gęste)
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (dosypałam jeszcze 2-3 łyżki)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu

Składniki nadzienia:

  • 90 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników

Do małej miseczki wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru. Utrzeć i pozostawić do upłynnienia. W misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól i przyprawy. przyprawy i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, przestudzić. Wymieszać z letnim mlekiem, wodą, rozmąconym jajem, puree z dyni i upłynnionymi drożdżami. Mieszaninę dodać do mąki. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do wysypanej mąką miski, włożyć do torby foliowej i odstawić na ok. 90 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką. Na cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto ciasno zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić na ok. 1,5-2 cm plastry. Bułeczki ułożyć w niedużych odległościach od siebie (mogą się stykać) na wyłożonej papierem blasze (25 x 28 cm), przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut). Piec około 25 - 30 minut w 190 stopniach C. Ciepłe można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Nadzienie: masło stopić, wymieszać z cukrami i przyprawami.

 

               Drożdżowe ślimaczki z dynią

 

Częstujcie się proszę:)

08:02, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (6) »
wtorek, 21 października 2014
Placuszki dyniowe

Dziś chciałam zaprosić was na placuszki dyniowe, które jedliśmy wczoraj na kolację. Dzieciaczki z owocami, a my z miodem .... w obu wersjach świetnie smakują. Delikatnie czuć w nich dynię, ale my akurat lubimy jej smak. Szybko się je robi i równie szybko znikają.

Placuszkami zrobionymi z 1,5 porcji najedliśmy się do syta (2 osoby dorosłe i 2 dzieci):).

Przepis na placuszki znalazłam na bardzo smakowitym blogu Malwiny (klik). Dodaję je do Dyniowego Festiwalu u Bei (klik).

 

                 Placuszki dyniowe na słodko

 

PLACUSZKI DYNIOWE NA SŁODKO

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka stopionego masła

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać trzepaczką. Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką porcję ciasta (jeśli nie macie patelni teflonowej wówczas placuszki trzeba smażyć na tłuszczu). Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki placuszek należy odwrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać z miodem, syropem klonowym, dżemem, owocami lub orzechami.

 

                                Festiwal dyni

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: dynia
07:36, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dynią
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 63