Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 24 stycznia 2013
Racuchy drożdżowe z jabłkami

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju placki, nale¶niki czy racuszki, a szczególnie upodobał sobie je nasz Synek ....st±d też w naszej kuchni goszcz± do¶ć często:). Racuszki, które chciałam Wam dzi¶ przedstawić powstały na pro¶bę i skutkiem zabaw z Olkiem, kiedy ten siedział w domu złożony gryp±. Olek przesiewał m±kę, a mama zapisywała proporcje .... wyszły z tego naprawdę smaczne racuchy:). Miękkie i puchate:). Zapraszamy:)

 

                Racuchy z jabłkami 

 

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki m±ki
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży ¶wieżych
  • 2 ¶rednie
  • jabłka (2-3 małe sztuki)

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżk± cukru, dodać odrobinę mleka. Odstawić na 5-10 minut do podro¶nięcia. Do przesianej m±ki dodać pozostałe składniki i zaczyn, dobrze wyrobić łyżk±. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej ¶mietany. Miskę z ciastem przykryć ¶ciereczk± i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie obrać jabłka i pokroić je w cieniutkie plasterki. Na rozgrzan± patelnię (ja swoj± smarowałam papierowym ręcznikiem zwilżonym olejem) nakładać porcje ciasta, na to układać plasterki jabłka (delikatnie wcisn±ć je w ciasto). Smażyć na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:). 

Tagi: drożdże
10:48, jolantaszyndlarewicz , Nale¶niki i placuszki
Link Komentarze (23) »
poniedziałek, 21 stycznia 2013
Olusiowy chleb pszenno - żytni

Mój Synek bardzo lubi spędzać ze mn± czas w kuchni. Wyci±ga wówczas wszystkie akcesoria kuchenne z glinianego dzbana, bierze miski i blaszki i piecze ciasta i muffinki. On ¶wietnie się bawi, a ja przy okazji spokojnie sobie gotuję. Od czasu do czasu zdarza nam się jednak takie prawdziwe gotowanie czy pieczenie we dwoje. Staramy się wówczas stworzyć co¶ naszego... a jako, że oboje uwielbiamy domowy chleb, więc często wykorzystujemy ten czas na stworzenie jakiego¶ chlebkowego przepisu. Ten, który chciałam Wam dzi¶ pokazać upiekli¶my już jaki¶ czas temu, ale był już kilkukrotnie powtórzony:). Smakuje naprawdę bardzo, bardzo dobrze:).

Synko zreszt± zapytał się mnie ostatnio "Mamusiu, a wiesz za co kocham Cie najbardziej? Za Twoje pyszne chlebki" .... widać, więc, że chyba mu smakuj±:).

 

              Olusiowy chleb pszenno - żytni

 

OLUSIOWY CHLEB PSZENNO - ŻYTNI

Składniki zaczynu:

  • 150 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)
  • 120 g letniej wody
  • 120 g m±ki orkiszowej typ 750

Wszystko razem wymieszać w misce, przykryć foli± spożywcz± i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu.

 

Składniki zasmażki: 

  • 150 g m±ki żytniej typ 720
  • 250 g wody

M±kę żytni± uprażyć na suchej patelni na jasny słomkowy kolor. Uważać, aby jej nie spalić. Przesypać j± do miseczki, dodać wodę i porz±dnie wymieszać, tak aby nie było grudek (gdyby były trudno¶ci z rozmieszaniem można dodać troszkę wody ...bo m±ki od poszczególnych dostawców mog± inaczej chłon±ć wodę). Miskę przykryć foli± spożywcz± i pozostawić na 12 godzin w ciepłym miejscu.

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 200 g m±ki orkiszowej typ 750
  • 100 g m±ki żytniej typ 2000
  • 350 g m±ki żytniej typ 720
  • 250 g m±ki pszennej typ 650
  • 560 g letniej  wody
  • 1 i 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • cały zaczyn
  • cała zasmażka

Wodę wymieszać z sol± i octem, dodać do zakwasu wymieszanego z zasmażk±. Następnie wsypać przesiane m±ki i wyrobić lub wymieszać drewnian± łyżk± do poł±czenia składników. Miskę z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i pozostawić w ciepłym miejscu na 3 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch keksówek (o wymiarach dolnych 30x7cm) wysmarowanych smalcem i wysypanych sezamem (otrębami, lub co kto lubi). Wyrównać wierzch ciasta. Keksówki włożyć do foliowej reklamówki i pozostawić do wyro¶nięcia. Wyrosniety chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. Piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec ok. 20-24 minut (ł±cznie piec ok. 35 - 40 minut). Chleb jest upieczony kiedy popukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Chleb wystudzić na kratce.

 

               Olusiowy chleb pszenno - żytni 

 

Częstujcie się proszę:) 

 

12:58, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (11) »
pi±tek, 18 stycznia 2013
Oszukane goł±bki

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na oszukane goł±bki - popisowe danie mojego Taty. Przepis na nie ma z jakiej¶ gazetki, ale nie pamięta z jakiej .... mi podawał go z pamięci, bo wierzcie mi, że w moim rodzinnym domu każdy je uwielbia, więc ¶rednio jedz± je raz w tygodniu:).

Warto wypróbować ten przepis, bo naprawde niewielkim nakładem pracy mamy pyszny obiad na 2 dni. Gołabki wychodz± miękkie, aromatyczne ...a sosu jest naprawdę sporo:).

 

          Oszukane goł±bki

 

OSZUKANE GOŁˇBKI

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zmielona karkówka)
  • 1 szklanka surowego ryżu
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1/2 kg kapusty włoskiej lub pekińskiej (ja wolę pekińsk±)
  • 1 duże jajo lub 2 małe
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego
  • 9 szklanek bulionu (lub 9 szklanek wody + 2-3 kostki rosołowe, je¶li ich używacie w kuchni)
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisn±ć j± z nadmiaru wody. Do odci¶nietej kapusty dodać mięso mielone, kaszę mannę, ryż i jajo. Doprawić do smaku. Wyrobić. Z powstałej masy formować goł±bki (maj± wygl±dać jak kotlety mielone). Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Powstałe goł±bki ułożyć w garnku.

Bulion zagotować w koncentratem pomidorowym, zalać usmażone goł±bki. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Podawać gor±ce.

 

Częstujcie się proszę:) 

13:25, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (29) »
poniedziałek, 07 stycznia 2013
Rustykalne ciasto orzechowo - jabłkowe

Je¶li tylko macie w domu kilka jabłek i troszkę orzechów musicie upiec to ciasto. Zobaczycie jak szybko zniknie z talerzyków:). Jest naprawdę pyszne, wilgotne od jabłek, chrupi±ce od orzechów, a cukier muscovado nadaje mu dodatkowo karmelowej nutki:).

Przepis na to ciasto znalazłam u Beatki. Dziękuję:).

Korzystajac z okazji chciałabym wszystkim osobom, które do mnie zagl±daj± złożyć życzenia szczę¶liwego i zdrowego Nowego Roku:). 

 

                Rustykalne ciasto z orzechami i jabłkami

 

RUSTYKALNE CIASTO ORZECHOWO - JABŁKOWE

Składniki:

  • 175 g miękkiego masła
  • 150 g cukru (użyłam dark muscovado)
  • 3 jajka
  • 100 g m±ki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki zmielonych goĽdzików
  • 100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
  • 2 ¶redniej wielko¶ci jabłka + sok z cytryny
  • 200 g mieszanki orzechów (u mnie laskowe, włoskie i nerkowce)
  • opcjonalnie : 2-3 łyżki cukru (u mnie dark muscovado) + ½ łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojow±.

Jabłka obrać i pokroić w ¶redniej wielko¶ci kostkę, skropić sokiem z cytryny. Mieszankę orzechów (200 g) lekko podprażyć na suchej patelni, wystudzić i niezbyt drobno poszatkować.
 M±kę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Masło utrzeć z cukrem i jednym jajkiem na jednolit±, puszyst± masę (ok. 5 minut), a następnie – stale ucieraj±c – dodawać kolejne jajka (je¶li po dodaniu jajek masa się lekko ‘warzy’, dodajemy ok. 2 - 3 łyżki m±ki i dokładnie mieszamy). Następnie dodać zmielone orzechy, połowę jabłek oraz połowę poszatkowanych orzechów i dokładnie wymieszać (nie miksować!). Przełożyć masę do natłuszczonej foremki (tortownica o ¶rednicy 22cm) i wierzch ciasta posypać pozostał± połow± jabłek i orzechów, lekko wcisn±ć je w ciasto, a następnie posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec ok. godziny w 180 stopniach C, następnie na kilka minut pozostawić w foremce, po czym wystudzić na kratce.

 

Częstujcie się proszę:). 

09:36, jolantaszyndlarewicz , Ciasta z owocami
Link Komentarze (22) »