Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 30 stycznia 2014
Syrop kokosowy

Jeszcze niedawno nie mogłam patrzeć na kawę, no chyba, że w wypiekach. Podczas ci±ży z Lili zaczęła mi ona smakować i tak już zostało. Piję jej bardzo mało, raptem kubek na kilka dni, ale lubię j± wówczas troszkę urozmaicić .. choćby syropem kokosowym. Wprawdzie trzeba go wlać solidny chlust, ale warto ... bo kokosowa kawa to jest to co misie lubi±:) .... Syrop sam w sobie jest pyszny i można np. polać nim lody czy dodać do koktajlu.

Za przepis dziękuję Justynie (klik).

 

            Syrop kokosowy

 

SYROP KOKOSOWY

Składniki:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • ok. 400ml wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu

Zagotować ok 200ml wody (niepełna szklanka), dodać do niej wiórki kokosowe. Gotować je przez około 10 minut (w tym czasie duża czę¶ć wody zostanie wchłonięta). Po tym czasie dodać resztę wody, cukier i cukier waniliowy, sok z cytryny oraz miód i gotować przez następne 20 minut. Syrop lekko przestudzić, a następnie przecedzić przez gazę (dobrze wycisn±ć, aby odzyskać jak najwięcej syropu z wiórek). Przelać do butelki lub słoika, przechowywać w lodówce.

Podczas przechowywania w lodówce na górnej warstwie zbierze się warstewka oleju z kokosa, można j± ¶ci±gn±ć (ale niekoniecznie).

 

Częstujcie się proszę:)

05:40, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (7) »
¶roda, 29 stycznia 2014
Piernik staropolski II

Wiem, wiem, że już miesi±c temu ¦więta były .... ale ostatnie zawirowania nie pozwoliły mi za bardzo na blogowanie... dlatego dopiero dzi¶ chciałam pokazać Wam przepis na doskonały piernik staropolski wg przepisu znalezionego u Kasi (klik i klik). Piekłam już piernik staropolski, był smaczny ... ale to ten skradł nasze serca. Już wiem, że będzie to nasz tradycyjny Bożonarodzeniowy piernik:).

 

           Piernik staropolski

 

PIERNIK STAROPOLSKI

Składniki ciasta:

  • 1,2 kg m±ki
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 litra miodu
  • 150 g masła
  • 100 g smalcu (lub kolejne 100 g masła)
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 3 łyżki domowej lub 3 paczki kupnej przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki sody

 

W garnku z grubym dnem podgrzać masło, smalec, miód i cukier do czasu aż składniki się poł±cz±, ale nie doprowadzić do zagotowania się. Odstawić do przestygnięcia od czasu do czasu mieszaj±c, ponieważ na dnie będzie się zbierał cukier. Masa powinna mieć temperaturę pokojow±.

M±kę przesiać z przypraw± do piernika i sod±. Schłodzon± mase przelać do dużej miski i miksuj±c na ¶redniej prędko¶ci obrotach dodawać jajka, następnie po łyżce połowę m±ki, mleko i resztę m±ki. (Ciasto jest do¶ć gęste i je¶li mikser będzie Wam odmawiał posłuszeństwa dodajcie jeszcze jedno jajko.) Gotowe ciasto przełożyć do kamionkowej lub szklanej miski, przykryć ¶ciereczk± i do¶ć mocno obwi±zać sznurkiem. Następnie miskę włożyć do foliowej reklamówki, któr± należy lekko zawi±zujemy (tak, by powietrze mogło dostawać się do ciasta). Ciasto wstawić na najniższ± półkę lodówki i zostawić na 5-6 tygodni.

4-5 dni przed Wigili± ciasto podzielić na 3 czę¶ci, podsypać m±k± i rozwałkować na placki o grubo¶ci 1 cm (nie mniej!) i wielko¶ci blachy z piekarnika. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (koniecznie, gdyż umożliwi to zdjęcie ciasta z blachy) i przełozyć na ni± pierwszy placek. Docisn±ć do boków lub obci±ć nadmiar ciasta - ważne, by każdy upieczony placek ciasta miał dokładnie kształt blachy. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec 15-20 minut. Po tym czasie ciasto jest upieczone, ale bardzo miękkie, dlatego należy odstawić je na kilka minut by lekko przestygło, a następnie delikatnie ¶ci±gn±ć wraz z papierem i odłożyć do wystudzenia. Tak samo upiec pozostałe 2 placki. Przestudzone placki przełożyć (u mnie powidła i masa marcepanowa).

Warstwa powideł:

  • ok. 900 g powideł (3-4 sloiki)
  • 200 - 300 g masy marcepanowej

Powidła przełożyć do rondelka z grubym dnem i gotować do czasu aż zgęstniej± (pocz±tkowo będ± bardzo rzadkie) cały czas mieszaj±c - w przeciwnym razie mog± się przypalić. Trwa to ok. 10 minut. 3/4 powideł rozsmarować na pierwszym placku i od razu przykryć go drugim plackiem ciasta. Na drugim placku rozsmarować połowę pozostałych powideł, na to położyć cienko rozwałkowan± masę marcepanow±, posmarować j± pozostałymi powidłami i przykryć ostatnim plackiem. Na wierzchu placka położyć blachę z piekarnika (można j± obci±żyć kilkoma ksi±żkami, by pod wpływem ciężaru warstwy się poł±czyły) i pozostawić na 1-2 godziny. Po tym czasie piernik można pokroić na 3 długie pasy jednakowej szeroko¶ci lub w cało¶ci zawin±ć w ¶ciereczkę i folię spożywcz± i pozostawić w chłodnym i wilgotnym miejscu. Piernik można przed podaniem oblać polew± czekoladow±, lukrem. 

 

Częstujcie się proszę:)

10:22, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (8) »
sobota, 11 stycznia 2014
Chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia Amber:)

Kolejny miesi±c, kolejne wspólne pieczenie z Amber (klik) i innymi piekarniczymi Zapaleńcami:). Dzi¶ na tapecie chleb radzieckiego żołnierza. Przepis ten wynalazł dla nas Gucio (klik), On również jako pierwszy zaadoptował i upiekł ten chleb u nas w Polsce. Chleb ten jest mi dobrze znany, piekę go bardzo często. To taki prawdziwy, ciężki chleb .... taki, którego wystarcz± 2 kromeczki i człowiek czuje się syty ... u mnie z samej m±ki żytniej razowej, ale zapewne powstan± i chlebki lżejsze ... i ja się skłaniam ku zrobieniu takiego i zapewne w końcu powstanie i w mojej kuchni lżejsza forma Żołnierza:).

Ja osobi¶cie piekę ten chleb na zakwasie, teraz upiekłam na cie¶cie zakwaszonym .. nie widzę jednak różnicy ani w smaku, ani w czasie wyrastania ... a więc je¶li kogo¶ przeraża ciasto zakwaszone wówczas może upiec na dokarmionym zakwasie.

 

Przepraszam za moje opóĽnienie w publikacji, ale co¶ mi dzi¶ Córcia długo zasn±ć nie mogła:). Pełn± listę piek±cych wstawię w wolnej chwili, kiedy tylko znajdzie się u Amber:).

 

      Chleb radzieckiego żołnierza

 

CHLEB RADZIECKIEGO ŻOŁNIERZA

Składniki:

  • 375 g ciasta zakwaszonego po 3 fazie z m±ki żytniej razowej * (lub taka sama ilo¶ć zakwasu aktywnego)
  • 450g m±ki żytniej razowe
  • 15 g soli
  • 330 ml bardzo ciepłej wody (ok. 40*C)

W wodzie, dokładnie, rozpu¶cić sól. Dodać ciasto zakwaszone / zakwas i bardzo dobrze wymieszać – ja mieszam trzepaczk± – aby powstał jednorodny płyn bez grudek z widoczn± piank±. Do mieszaniny dodać m±kę, szybko i krótko wyrobić – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Zostawić do fermentacji na ok. 2 godziny w temp. 30*C . Ciasto nieznacznie (a może i więcej) uro¶nie i pojawi± się pęcherzyki powietrza. Przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami, sezamem, otrębami itp. Ciasto posmarować olejem (ręk±) i przykryć szczelnie foli± i pozostawić do wyro¶nięcia w temp. 30*C na 35-50 min. Piekarnik nagrzać do 260 stopni C. Piec 10-15 min w 260 stopniach C, a następnie dopiekamy 40 – 45 min. w 200 stopniach C. Chleb najlepiej kroić następnego dnia.

 

* Ciasto zakwaszone:

1.etap: 
2 łyżki zakwasu + 100g m±ki żytniej razowej + 100g wody, temperatura 24-26°C, na 5-6 godzin.

Cało¶ć mieszamy i odstawiamy do przefermentowania w do¶ć ciepłym miejscu na 5-6 godzin.

2.etap:
mieszanina jw. + 100g m±ki żytniej razowej + 90g wody, temperatura 26 – 27°C, 8-12 godzin.

Do mieszaniny z pierwszego etapu dodajemy now± porcje m±ki i wody.

3.etap: 
ciasto jw. + 80g m±ki + 100g wody, temperatura 28 – 30°C, na 3-4 godziny.

Do mieszaniny dodajemy nowa porcję m±ki i wody. Po 3-4 godzinach mamy gotowe ciasto zakwaszone.

 

Częstujcie się proszę:)

20:33, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (28) »
pi±tek, 10 stycznia 2014
Babka czekoladowa na jogurcie

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju czekoladowe wypieki ... nie umiałam więc odmówić i tej babce znalezionej u Wiosenki (klik):). Upiekłam, spróbowali¶my i stwierdzili¶my, że taka sobie ... za mało słodka (choć ogólnie za zbyt słodkimi wypiekami nie przepadamy), jaka¶ taka nijaka. Staramy się jednak nie marnować jedzenia w domu, a więc następnego dnia ukroili¶my sobie po kawałku babki .... a ta jakby metamorfozę przeszła. Była pyszna, wilgotna, delikatnie słodka, bardzo aromatyczna .... widać potrzebowała czasu żeby dojrzeć. Kolejnego dnia była jeszcze lepsza ... a póĽniej M±ż miał mi za złe, że zjadłam ostatni kawałek i się z nim nie podzieliłam:)... tak więc upiekłam kolejn±:).

Szczerze polecam Wam t± babkę:). Wiosenko dziękuję za przepis:).

 

               babka czekoladowa na jogurcie

 

BABKA CZEKOLADOWA NA JOGURCIE

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • pół szklanki kakao

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

M±kę, kakao, sodę i proszek przesiać. Masło utrzeć z cukrem do biało¶ci. Wbijać jajka, kolejno miksuj±c. M±kę dodawać na zmianę z jogurtem  miksuj±c tylko do poł±czenia składników. Formę do babki wysmarować masłem, wysypać kasz± mann±. Ciasto przełożyć do formy. Wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Piec do suchego patyczka ok. 45-50 min. Po upieczeniu polać polew± lub posypać cukrem pudrem.



Częstujcie się proszę:)

Tagi: kakao
13:55, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (8) »
¶roda, 08 stycznia 2014
Barszcz na zakwasie

Wczoraj podzieliłam się przepisem na pyszny zakwas, a dzi¶ zapraszam na barszcz z jego dodatkiem. Taki barszcz jest bardzo aromatyczny, ma przepiękny kolor i robi się go naprawdę szybko. Wystarczy go wlać do rosołu, który pozostał z niedzieli, a w wersji Wigilijnej ugotować do niego wywar warzywny (ja do swojego wywaru warzywa podsmażam, jest on wówczas zdecydowanie bardziej aromatyczny).

¦wietnie smakuje z uszkami, ale tez i jako dodatek do krokietów czy pasztecików .... a i po hucznym Sylwestrze miło jest się go napić z rana:).

U mnie kisi się już porcja buraków na kolejny barszcz:).

 

             Barszcz na zakwasie

 

BARSZCZ NA ZAKWASIE

Składniki:

  • 1,5 l zakwasu na barszcz (klik)
  • 1,5 l wody
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki masła

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki, a seler w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone warzywa i podsmażać przez 3-4 minuty. Następnie wrzucić je do wody, dodać natkę pietruszki, listek laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 minut. Powstały wywar przecedzić. Do wywaru dodać zakwas na barszcz, zagotować, doprawić wg uznania sol± i pieprzem.Podawać z dowolnymi dodatkami.

 

Częstujcie się proszę:)

10:12, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2