Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 25 lutego 2010
Bułki z przedziałkiem

Jako¶ mnie tak na bułki wzięło:). Cieszy się buzia moja, gdy mogę mężowi na ¶niadanie zrobić kanapki z bułek własnego wypieku:). Niezawodna i bardzo pomocna jest tutaj Dorotka i jej blog. To kolejny przepis z którego korzystam i z którego korzystać będę jeszcze wiele razy. Pozwoliłam sobie tylko zmienić ich nazwę, bo tak± pamietam z dzieciństwa.

 


BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM (French dimpled rolls)

400 g m±ki chlebowej, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka drobnego cukru, 15 g drożdży instant (lub 30 g ¶wieżych), 120 ml ciepłego mleka, 175 ml ciepłej wody

M±kę przesiać z sol± do dużej miski, dodać cukier,  w m±ce zrobić  dołek. Drożdże rozpu¶cić w mleku, wlać do dołka, lekko posypać z wierzchu m±k± i zostawić w temperaturze pokojowej na 15 - 20 minut. Następnie wlać wodę, wymieszać, formułuj±c wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej m±k± przez 8 - 10 minut, aż stanie sie gładkie i elastyczne. (ten czas wyrabiania jest naprawdę ważny). Włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i zostawić do podwojenia objęto¶ci w ciepłym miejscu (około 1,5 godziny).

Ciasto wyłożyć na stolnicę, lekko ugnie¶ć i pozostawić na 5 minut, by "odpoczęło". Podzielić na 10 czę¶ci, z każdej z nich uformować w dłoniach kulkę, a następnie lekko rolować, by nadać bułeczce owalny kształt. Wierzch delikatnie obsypać m±k±, układać na blaszce w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem i zostawić do wyro¶nięcia na 30 minut (bułeczki powinny podwoić objęto¶ć). Po tym czasie w bułeczce zrobić głęboki "przedziałek" (aż niemal do samej blachy). Ponownie odstawić do wyro¶nięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 230ºC, na dole umie¶cić pojemnik żaroodporny z wod±. Wstawić wyro¶nięte bułeczki i piec około 13 - 15 minut na złoty kolor.

a

Tagi: drożdże
13:04, jolantaszyndlarewicz , Bułki, bagietki i chałki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 lutego 2010
Makowiec

Jak już pisałam znalazłam ostatnio w swoim rodzinnym domu stary zeszyt z przepisami z przepiękn± (narysowana osobiscie) żon± kaczora Donalda (ale nie dziwcie się przepisy zaczęłam gromadzić w wieku 11 lat:)). Na pierwszy ogień poszedł makowiec. Niestety nie podam Ľródła przepisu bo po prostu nie pamiętam....znalazłam go w starym notatniku  babci, a więc jest zapewne do¶ć stary:). Ja osobi¶cie, choć za makowcami nie przepadam to ten wcinam aż mi sie uszy trzęs±:). Ciasto jest wilgotne, prawie jak babkowe, a mak pyszniutki:)

makowiec

 

MAKOWIEC

Ciasto: 40 dag m±ki krupczatki, 25 dag cukru, 6 jajek, 8 łyżek mleka, 1 margaryna, cukier waniliowy, 2 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i po łyżce m±ki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, a na końcu ubit± na sztywno pianę z białek.

Mak: 2 szklanki maku sparzyć przez 20 minut we wrz±cej wodzie, wystudzić i przekręcić  dwukrotnie przez maszynkę. 3 żółtka utrzeć z 1 szklank± cukru pudru i zapachem migdałowym (ja dodałam amaretto). Poł±czyć z makiem, dodać pianę ubit± z 3 białek. Wmieszać bakalie.

Na duż± blachę wyłożon± papierem do pieczenia wyłożyć 3/4 ciasta, na to wyłożyć mak, nastepnie wyłożyc reszte ciasta (górna warstwa ciasta będzie cieniutka, ale taka wła¶nie ma być). Piec ok. 40 - 45 minut  w 170-180 stopniach. Ciepły polukrowac lub posypać cukrem pudrem.

Tagi: bakalie mak
13:18, jolantaszyndlarewicz , Makowce
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 lutego 2010
Crusty hard rolls

Kolejny wspaniały bułeczkowy przepis od Dorotki - te bułki chyba posmakowały nam najbardziej z ostatnio pieczonych i na pewno będziemy do nich wracać:). Mięciutkie z chrupi±ca skórk±, a drugiego dnia s± tak samo smaczne:). Przepis podaję za Dorotk±...


CRUSTY HARD ROLLS

780 g m±ki pszennej, 1/2 l letniej wody, 15 g ¶wieżych drożdży lub 7 g suchych drożdży, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli

Ponadto: 1 jajko wymieszane z łyżk± mleka do posmarowania, kilka łyżek maku do posypania (ja nie miałam, więc moje s± łyse:))

Przygotować rozczyn z 260 gramów m±ki, letniej wody, cukru i ¶wieżych drożdży. Wszystko wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut*. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę m±ki, sól i wyrobić elastyczne ciasto. Zostawić na 1 godzinę, znów zagnie¶ć i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.

Gotowe ciasto podzielić na ok. 20 czę¶ci, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Następnie z każdej czę¶ci ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć je na naoliwionej blaszce i pozwolić im wyrastać przez 30 minut (przykryte). Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać makiem. Naci±ć wzdłuż ostrym nożem.

Piec w temperaturze 220ºC przez 20 - 25 minut. Wystudzić na kratce.


Przy okazji bytno¶ci w domu rodziców znalazłam swój zeszyt z przepisami, który założyłam jak miałam chyba z 11 lat.... znalazłam tam kilka wypróbowanych, smacznych i zapomnianych przepisów, które zamierzam w niedalekiej przyszło¶ci wykorzystać:)


crusty hard rolls

wtorek, 16 lutego 2010
Rogaliki krucho - drożdżowe

M±ż kochany długo w pracy przesiaduje, postanowiłam Mu więc t± pracę troszkę osłodzić....i tak powstały rogaliki krucho - drożdżowe z nadzieniem z nutelli. Przepis na nie dostałam kilka dni temu od przyjaciółki mojej wspaniałej tesciowej - pani Irenki:). Rogaliki s± pyszniutkie - puszyste, mięciutkie, a ich słodycz zależy od ilosci nadzionka i wysypanego na nie cukru pudru:)

rogaliki w miseczce

 

ROGALIKI KRUCHO - DROŻDŻOWE

½ kg m±ki, 5 dag drożdży, 2 jajka, 4 łyżki ¶mietany 18%, kopiasta łyżka cukru, 1 margaryna

Do przesianej m±ki dodać ¶mietanę, roztrzepane jajka oraz start± na tarce (grube oczka) margarynę. Drożdże utrzeć z cukrem, gdy zrobi± się płynne dodać je do reszty składników i zagnie¶ć ciasto. Pozostawić je do wyro¶nięcia (ok. 40-60 min), formować rogaliki, nadziewać dżemem, nutell± itd.

 

rogaliki

 

 

20:10, jolantaszyndlarewicz , Bułki na słodko
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 lutego 2010
Kajzerki

dzisiejszy wypiek

 

Kajzerki s± wspaniałe, akurat takie jak chcieli¶my - puszyste i mięciutkie. Polecam je każdemu kto ma woln± chwilkę, a chciałby posmakować domowego pieczywa.

Za ten przepis i wiele innych dziekuję oczywiscie Dorotce prowadz±cej blog "Moje wypieki". Pozwolę go sobie zacytować.

KAJZERKI

3 szklanki m±ki pszennej, 3/4 szklanki letniej wody, 1½ łyżeczki suchych drożdży (6 g), 1½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 jajko (+ jedno małe do posmarowania bułeczek), 2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić, aż ciasto będzie odstawać od ¶cianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut (długie wyrabianie jest niezwykle ważne). Następnie zostawić by "odpoczęło" przez 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez około 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, o konsystencji plasteliny. Przełożyć do naczynia lekko wysmarowanego oliw±, zostawić na godzinę do wyro¶nięcia. Wyro¶nięte ciasto podzielić na 10 czę¶ci, z każdej uformować kulkę, spłaszczyć j± lekko, ułożyć na blaszce i pozostawić pod przykryciem 45 minut. Przed pieczeniem naci±ć, dla połysku można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżk± mleka.

Piec około 15 minut w temperaturze 225ºC.

 
1 , 2