Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
środa, 29 lutego 2012
Swojska wędlina z szynkowara

Jakiś czas temu podczas porządków w spiżarni Mąż znalazł stareńki szynkowar. Zamarzyła nam się więc taka wędlinka z niego, zwłaszcza, że Mąż pamiętał takową z dzieciństwa. W środku schowana była instrukcja obsługi wraz z przepisem ...po czesku ...ale, że to język bardzo do naszego podobny to poradziliśmy sobie z tłumaczeniem:) ...a w efekcie powstała bardzo smaczna szynka. Bez żadnych zbednych wypełniaczy, konserwantów ...no i z bardzo dużą ilością galaretki, którą ja wręcz uwielbiam:). Jeśli ktoś ma szynkowar polecam:).

 

                 Szynka z sznkowara 

 

WĘDLINA Z SZYNKOWARA

Składniki:

  • 900 g mięsa (szynki, łopatki) (ja użyłam karkówki)
  • 25 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,1 litra wody
  • ew. można dodać 2-3 ząbki czosnku

Mięso umyć, osuszyć, usunąć wierzchnie błony (ja nie usuwałam tłuszczyku z karkówki, bo chciałam uzyskać soczystą wędlinę). Mięso pokroić na mniejsze kawałki, po czym każdy z nich rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso przełożyć do miski, dodać sól peklową, wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Po tym czasie do mięsa dodać wodę wymieszaną z cukrem pudrem, majeranek i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Wg instrukcji teraz należy mieso ułożyć w szynkowarze, ja jednak z obawy przed metalicznym posmakiem wędliny wyłożyłam szynkowar folią spożywczą. Następnie ściśle ułożyć mięso, tak aby w środku nie znalazło się powietrze (najlepiej każdy kawałek miesa dobrze docisnąć ręką). Po nałożeniu mięsa zawinąć folię spożywczą, nałożyć metalowy talerzyk, przycisk i sprężynę. Docisnąć zawór. Szynkowar włożyć na 2 doby do lodówki, po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki.

Samo wyjęcie szynki z mojego szynkowara zajęło mi dobrą chwilę, ale było warto ...bo taka wędlina jest naprawdę pyszna:)...będę eksperymentować z różnymi dodatkami:).

 

Częstujcie się proszę:)

 

10:01, jolantaszyndlarewicz , Wędliny domowe
Link Komentarze (24) »
wtorek, 28 lutego 2012
Spagetti alfredo z pieczarkami

Bardzo lubimy spagetti. Najczęściej jemy je z sosem bolońskim ... ja i Olko uwielbiamy również jeść je z dodatkiem bazyliowego pesto. Kiedy jednak zobaczyłam u Crummblle przepis na spagetti alfredo z pieczarkami wiedziałam, ze musze je zrobić ... zrobiłam i się nie zawiodłam. 

Spagetti to jest bardzo sycące ...dzięki dodatkowi parmezanu bardzo aromatyczne ...a pieczarki i pietruszka doskonale uzupełniają całość i nadają daniu odświeżającą nutę:). Polecam:). 

 

                Spagetti alfredo z pieczarkami 

 

SPAGETTI ALFREDO Z PIECZARKAMI 

Składniki:

  • 30 dkg makaronu spaghetti
  • 300 ml śmietanki (u mnie kremówka 30%)
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg parmezanu lub sera grana padano*
  • 15 dkg pieczarek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

* gatunek sera jest bardzo istotny, gdyż decyduje o smaku całej potrawy

Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach. Natkę umyć, osuszyć, odłożyć kilka listków do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Obrać pieczarki, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na rumiano.

W rondelku roztopić masło, dodać śmietanę oraz ser i gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem, wsypać posiekaną natkę i wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron polać sosem, dodać pieczarki. Całość można jeszcze przez chwilę podgrzać na wolnym ogniu. Nałożyć porcje na talerze i udekorować natką.

 

Częstujcie się proszę:) 

sobota, 25 lutego 2012
Stecca ...dla mnie niebo:)

Pewnego dnia w skrzynce e-mailowej znalazłam od Karolci zaproszenie do wspólnego pieczenia. Od razu się zgodziłam.. bo po pierwsze darzę Karolinę wielkim szacunkiem, a po drugie lubię wspólne kucharzenie. Było kilka propozycji ...obie jednak od razu największą ochotę miałyśmy na steccę ... pyszny płaski chlebek z dodatkami, na który przepis znalazłyśmy u Anny - Marii. Ja już wcześniej zakochałam się w Jej bagietkach, więc wiedziałam, że stecca mnie nie zawiedzie ...i nie zawiodła:). Wspólne pieczenie zaowocowało naprawdę doskonałym pieczywem .... przepyszne ciasto, w którym zatopiono pomidorki i oliwki ....to takie małe niespodzianki, które eksplodują smakiem na języku:) ...a jeszcze te przyprawy i sól morska... wierzcie mi warto je upiec.

Karolciu dziękuję za bardzo miłe, wspólne spotkanie w kuchni ...pamiętaj, że mam już nadzieję na kolejne:).

 

                  Stecca

 

STECCA

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 szklanki wody

Dodatkowo:

  • oliwa do smarowania
  • oliwki
  • pomidorki cherry (u mnie truskawkowe)
  • czosnek
  • zioła i sól morska do posypania

 

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki (lub ręką) wymieszać tak, aby składniki się dobrze połączyły i utworzyły lepkie ciasto - ok. 30 sekund. Nie zagniatać! Miskę nakryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki ( u mnie wyrastało 14 godzin). Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę (jest bardzo lepkie) i złożyć 2-3 razy, a następnie delikatnie nadać mu kształt płaskiej kuli. Posmarować z wierzchu odrobiną oliwy i posypać 1/4 łyżeczki soli. Przełożyć na ściereczkę obsypaną obficie mąką. Wierzch ciasta również delikatnie oprószyć mąką i nakryć ścierką. 

Odłożyć ponownie do wyrastania na 1-2 godzin. Ciasto jest gotowe kiedy niemal podwoi objętość, a po dotknięciu palcem pozostaje w nim wgłębienie. W przeciwnym wypadku poczekać jeszcze ok. 15 minut. 

 

                  Stecca 

Piekarnik nagrzać do temperatury 260 stopni. Blachę do pieczenia natłuścić oliwą (ja wyłożyłam papiwerem do pieczenia, który dodatkowo natłuściłam). Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Każdą delikatnie rozciągnąć tak, aby powstał płaski chlebek o długości zbliżonej do wielkości formy. Posmarować z wierzchu oliwą z oliwek, nałożyć wybrane dodatki, posypać ziołami i solą morską.
Piec ok. 15 minut, do momentu aż skórka ładnie się zrumieni.  

 

Częstujcie sie proszę:) 

piątek, 24 lutego 2012
Bułki do hot - dogów

Pamietam, że gdy miałam 13-14 lat co tydzień w sobotę szłam o 5.30 rano na pociąg i jechałam do sąsiedniej miejscowości po przepyszny chleb. W ciągu tygodnia przywoził go Tato (bo tam pracował), ale sobota to był mój obowiazek. Tak więc wstawałam o tej 5 rano i na wpół śpiąca wsiadałąm do pociągu .... a nagrodą za to poranne wstawanie był dla mnie pyszny hot-dog z surówką, który można było kupić w barze na stacji PKP. Oj pamiętam ten smak do dziś. Dziś bardzo, ale to bardzo rzadko jem fast - foody (zresztą nigdy nie jadłam ich zbyt często), ale jeśli mam je zjeść to wolę je przygotować sama. Dlatego też gdy mojemu Mężczyźnie zamarzyły się hot-dogi sama upiekłam pyszne bułki, zrobiłam surówkę i mieliśmy bardzo smaczny obiad.

Przepis na bułeczki znalazłam u Kasi. Bułeczki są rewelacyjne, zarówno do hot - dogów jak i na śniadanie kolejnego dnia. Nasz Olko tak w nich zasmakował, że nie pozwolił ich zjeść na śniadanie. Kazał je włożyć w woreczki i zamrozić, a później codziennie rozmrażać po jednej:). 

Z ciastem pracuje się naprawdę dobrze, a bułeczki są bardzo puszyste i pyszne. Z połowy porcji wyszło mi 8 naprawde sporych bułek.

 

       Bułki do hot-dogów      

 

BUŁKI DO HOT-DOGÓW

Składniki:

  • 900g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka - do posmarowania bułek

Z drożdży , łyżki mąki i kilku łyżek mleka zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. 
 Do miski miksera wsypać mąkę i dodać resztę składników i zaczyn. Wyrobić na lśniące i gładkie ciasto (wyrabiałam ręcznie). Miskę przykryć i odstawić na ok 40-60 minut do fermentacji. Przygotować 2 płaskie blaszki z piekarnika, wyłożyć je papierem.
Piekarnik nagrzać do 200stC.
Ciasto podzielić na pół, każdą część podzielić na 8 równych kawałków. Rozpłaszczać dłonią na placuszek, formować podłużne bułeczki, zwijać w rulon i zlepiając wzdłuż złączenia. Układać bułeczki na blasze pozostawiając odstępy. Posmarować roztrzepanym jakiem z mlekiem i pozostawić do podrośnięcia na czas nagrzania piekarnika - ok 30 minut. Piec ok 20 minut do zrumienienia.

 

Czestujcie się proszę:) 

czwartek, 23 lutego 2012
Dinusiowy tort

2 tygodnie temu piekłam tort ...było to nie lada wyzwanie (dla mnie) ...bo tort miał być z dinozaurami ....i ważne było to, żeby nie przypominały smoka:). Ułożyłam sobie w głowie plan działania, co do dekoracji ...ale plan planem, a  rzeczywistośc swoje:). Spędziłam więc nad nim troszkę wiecej czasu, ale efekt ostateczny mi się spodobał ....i małemu Jubilatowi też:). Ponoć kazał sobie schować tego dinozaura z wierzchu totru:)... a to dla mnie najpiękniejszy dowód na to, że się udało:).

 

                  Dinusiowy tort 

 

Biszkopt i środek są dokładnie takie same, jak w tym (klik) przepisie ...a masa cukrowa pochodzi ze strony kotlet.tv (klik).

 

             Dinusiowy tort 

 

Częstujcie się proszę:)

                       

13:21, jolantaszyndlarewicz , Torty
Link Komentarze (20) »
 
1 , 2 , 3 , 4