Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 29 lutego 2012
Swojska wędlina z szynkowara

Jaki¶ czas temu podczas porz±dków w spiżarni M±ż znalazł stareńki szynkowar. Zamarzyła nam się więc taka wędlinka z niego, zwłaszcza, że M±ż pamiętał takow± z dzieciństwa. W ¶rodku schowana była instrukcja obsługi wraz z przepisem ...po czesku ...ale, że to język bardzo do naszego podobny to poradzili¶my sobie z tłumaczeniem:) ...a w efekcie powstała bardzo smaczna szynka. Bez żadnych zbednych wypełniaczy, konserwantów ...no i z bardzo duż± ilo¶ci± galaretki, któr± ja wręcz uwielbiam:). Je¶li kto¶ ma szynkowar polecam:).

 

                 Szynka z sznkowara 

 

WĘDLINA Z SZYNKOWARA

Składniki:

  • 900 g mięsa (szynki, łopatki) (ja użyłam karkówki)
  • 25 g soli peklowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 0,1 litra wody
  • ew. można dodać 2-3 z±bki czosnku

Mięso umyć, osuszyć, usun±ć wierzchnie błony (ja nie usuwałam tłuszczyku z karkówki, bo chciałam uzyskać soczyst± wędlinę). Mięso pokroić na mniejsze kawałki, po czym każdy z nich rozbić tłuczkiem do mięsa. Mięso przełożyć do miski, dodać sól peklow±, wymieszać. Miskę owin±ć foli± spożywcz± i odstawić na 3-4 godziny do lodówki.

Po tym czasie do mięsa dodać wodę wymieszan± z cukrem pudrem, majeranek i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Wg instrukcji teraz należy mieso ułożyć w szynkowarze, ja jednak z obawy przed metalicznym posmakiem wędliny wyłożyłam szynkowar foli± spożywcz±. Następnie ¶ci¶le ułożyć mięso, tak aby w ¶rodku nie znalazło się powietrze (najlepiej każdy kawałek miesa dobrze docisn±ć ręk±). Po nałożeniu mięsa zawin±ć folię spożywcz±, nałożyć metalowy talerzyk, przycisk i sprężynę. Docisn±ć zawór. Szynkowar włożyć na 2 doby do lodówki, po czym włożyć go do garnka wypełnionego wod± (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki.

Samo wyjęcie szynki z mojego szynkowara zajęło mi dobr± chwilę, ale było warto ...bo taka wędlina jest naprawdę pyszna:)...będę eksperymentować z różnymi dodatkami:).

 

Częstujcie się proszę:)

 

10:01, jolantaszyndlarewicz , Wędliny domowe
Link Komentarze (24) »
wtorek, 28 lutego 2012
Spagetti alfredo z pieczarkami

Bardzo lubimy spagetti. Najczę¶ciej jemy je z sosem bolońskim ... ja i Olko uwielbiamy również je¶ć je z dodatkiem bazyliowego pesto. Kiedy jednak zobaczyłam u Crummblle przepis na spagetti alfredo z pieczarkami wiedziałam, ze musze je zrobić ... zrobiłam i się nie zawiodłam. 

Spagetti to jest bardzo syc±ce ...dzięki dodatkowi parmezanu bardzo aromatyczne ...a pieczarki i pietruszka doskonale uzupełniaj± cało¶ć i nadaj± daniu od¶wieżaj±c± nutę:). Polecam:). 

 

                Spagetti alfredo z pieczarkami 

 

SPAGETTI ALFREDO Z PIECZARKAMI 

Składniki:

  • 30 dkg makaronu spaghetti
  • 300 ml ¶mietanki (u mnie kremówka 30%)
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg parmezanu lub sera grana padano*
  • 15 dkg pieczarek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

* gatunek sera jest bardzo istotny, gdyż decyduje o smaku całej potrawy

Zetrzeć ser na tarce o drobnych oczkach. Natkę umyć, osuszyć, odłożyć kilka listków do dekoracji, a resztę drobno posiekać. Obrać pieczarki, pokroić w plasterki i usmażyć na oliwie na rumiano.

W rondelku roztopić masło, dodać ¶mietanę oraz ser i gotować na małym ogniu, mieszaj±c, aż sos zgęstnieje. Doprawić sol± i pieprzem, wsypać posiekan± natkę i wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron polać sosem, dodać pieczarki. Cało¶ć można jeszcze przez chwilę podgrzać na wolnym ogniu. Nałożyć porcje na talerze i udekorować natk±.

 

Częstujcie się proszę:) 

sobota, 25 lutego 2012
Stecca ...dla mnie niebo:)

Pewnego dnia w skrzynce e-mailowej znalazłam od Karolci zaproszenie do wspólnego pieczenia. Od razu się zgodziłam.. bo po pierwsze darzę Karolinę wielkim szacunkiem, a po drugie lubię wspólne kucharzenie. Było kilka propozycji ...obie jednak od razu największ± ochotę miały¶my na steccę ... pyszny płaski chlebek z dodatkami, na który przepis znalazły¶my u Anny - Marii. Ja już wcze¶niej zakochałam się w Jej bagietkach, więc wiedziałam, że stecca mnie nie zawiedzie ...i nie zawiodła:). Wspólne pieczenie zaowocowało naprawdę doskonałym pieczywem .... przepyszne ciasto, w którym zatopiono pomidorki i oliwki ....to takie małe niespodzianki, które eksploduj± smakiem na języku:) ...a jeszcze te przyprawy i sól morska... wierzcie mi warto je upiec.

Karolciu dziękuję za bardzo miłe, wspólne spotkanie w kuchni ...pamiętaj, że mam już nadzieję na kolejne:).

 

                  Stecca

 

STECCA

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 szklanki wody

Dodatkowo:

  • oliwa do smarowania
  • oliwki
  • pomidorki cherry (u mnie truskawkowe)
  • czosnek
  • zioła i sól morska do posypania

 

Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszcz±. Dodać m±kę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki (lub ręk±) wymieszać tak, aby składniki się dobrze poł±czyły i utworzyły lepkie ciasto - ok. 30 sekund. Nie zagniatać! Miskę nakryć foli± i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objęto¶ć, a na powierzchni pojawi± się b±belki ( u mnie wyrastało 14 godzin). Ciasto przełożyć na posypan± m±k± stolnicę (jest bardzo lepkie) i złożyć 2-3 razy, a następnie delikatnie nadać mu kształt płaskiej kuli. Posmarować z wierzchu odrobin± oliwy i posypać 1/4 łyżeczki soli. Przełożyć na ¶ciereczkę obsypan± obficie m±k±. Wierzch ciasta również delikatnie oprószyć m±k± i nakryć ¶cierk±. 

Odłożyć ponownie do wyrastania na 1-2 godzin. Ciasto jest gotowe kiedy niemal podwoi objęto¶ć, a po dotknięciu palcem pozostaje w nim wgłębienie. W przeciwnym wypadku poczekać jeszcze ok. 15 minut. 

 

                  Stecca 

Piekarnik nagrzać do temperatury 260 stopni. Blachę do pieczenia natłu¶cić oliw± (ja wyłożyłam papiwerem do pieczenia, który dodatkowo natłu¶ciłam). Wyro¶nięte ciasto podzielić na cztery czę¶ci. Każd± delikatnie rozci±gn±ć tak, aby powstał płaski chlebek o długo¶ci zbliżonej do wielko¶ci formy. Posmarować z wierzchu oliw± z oliwek, nałożyć wybrane dodatki, posypać ziołami i sol± morsk±.
Piec ok. 15 minut, do momentu aż skórka ładnie się zrumieni.  

 

Częstujcie sie proszę:) 

pi±tek, 24 lutego 2012
Bułki do hot - dogów

Pamietam, że gdy miałam 13-14 lat co tydzień w sobotę szłam o 5.30 rano na poci±g i jechałam do s±siedniej miejscowo¶ci po przepyszny chleb. W ci±gu tygodnia przywoził go Tato (bo tam pracował), ale sobota to był mój obowiazek. Tak więc wstawałam o tej 5 rano i na wpół ¶pi±ca wsiadał±m do poci±gu .... a nagrod± za to poranne wstawanie był dla mnie pyszny hot-dog z surówk±, który można było kupić w barze na stacji PKP. Oj pamiętam ten smak do dzi¶. Dzi¶ bardzo, ale to bardzo rzadko jem fast - foody (zreszt± nigdy nie jadłam ich zbyt często), ale je¶li mam je zje¶ć to wolę je przygotować sama. Dlatego też gdy mojemu MężczyĽnie zamarzyły się hot-dogi sama upiekłam pyszne bułki, zrobiłam surówkę i mieli¶my bardzo smaczny obiad.

Przepis na bułeczki znalazłam u Kasi. Bułeczki s± rewelacyjne, zarówno do hot - dogów jak i na ¶niadanie kolejnego dnia. Nasz Olko tak w nich zasmakował, że nie pozwolił ich zje¶ć na ¶niadanie. Kazał je włożyć w woreczki i zamrozić, a póĽniej codziennie rozmrażać po jednej:). 

Z ciastem pracuje się naprawdę dobrze, a bułeczki s± bardzo puszyste i pyszne. Z połowy porcji wyszło mi 8 naprawde sporych bułek.

 

       Bułki do hot-dogów      

 

BUŁKI DO HOT-DOGÓW

Składniki:

  • 900g m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 40g ¶wieżych drożdży
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka - do posmarowania bułek

Z drożdży , łyżki m±ki i kilku łyżek mleka zrobić zaczyn i odstawić na 10 minut. 
 Do miski miksera wsypać m±kę i dodać resztę składników i zaczyn. Wyrobić na l¶ni±ce i gładkie ciasto (wyrabiałam ręcznie). Miskę przykryć i odstawić na ok 40-60 minut do fermentacji. Przygotować 2 płaskie blaszki z piekarnika, wyłożyć je papierem.
Piekarnik nagrzać do 200stC.
Ciasto podzielić na pół, każd± czę¶ć podzielić na 8 równych kawałków. Rozpłaszczać dłoni± na placuszek, formować podłużne bułeczki, zwijać w rulon i zlepiaj±c wzdłuż zł±czenia. Układać bułeczki na blasze pozostawiaj±c odstępy. Posmarować roztrzepanym jakiem z mlekiem i pozostawić do podro¶nięcia na czas nagrzania piekarnika - ok 30 minut. Piec ok 20 minut do zrumienienia.

 

Czestujcie się proszę:) 

czwartek, 23 lutego 2012
Dinusiowy tort

2 tygodnie temu piekłam tort ...było to nie lada wyzwanie (dla mnie) ...bo tort miał być z dinozaurami ....i ważne było to, żeby nie przypominały smoka:). Ułożyłam sobie w głowie plan działania, co do dekoracji ...ale plan planem, a  rzeczywisto¶c swoje:). Spędziłam więc nad nim troszkę wiecej czasu, ale efekt ostateczny mi się spodobał ....i małemu Jubilatowi też:). Ponoć kazał sobie schować tego dinozaura z wierzchu totru:)... a to dla mnie najpiękniejszy dowód na to, że się udało:).

 

                  Dinusiowy tort 

 

Biszkopt i ¶rodek s± dokładnie takie same, jak w tym (klik) przepisie ...a masa cukrowa pochodzi ze strony kotlet.tv (klik).

 

             Dinusiowy tort 

 

Częstujcie się proszę:)

                       

13:21, jolantaszyndlarewicz , Torty
Link Komentarze (20) »
 
1 , 2 , 3 , 4