Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
środa, 27 lutego 2013
Tortilla

Bardzo lubimy tortille, zawijamy je z warzywami, kurczakiem i pysznym sosem jogurtowym. Do tej pory używałam kupnych placków, ale niedawno pokusiłam się po raz pierwszy o upieczenie takich domowych. Przyznam szczerze, że roboty z nimi naprawdę niewiele (no może jest troszkę zabawy z wałkowaniem:)), a efekt znakomity. Pierwsze wałkowałam z pomocą maszynki do makaronu .... kolejne już robiłam tradycyjnie:). Robiłam też wersję z dodatkiem smakowego oleju Kujawskiego, nadał on tortilli fajny smaczek:).

Tortille są naprawde pyszne, a my wiemy co w nich mamy:) ....  i są zdecydowanie tańsze od tych sklepowych.

Wiosenko dziękuję za naprawde rewelacyjny przepis:).

 

              Tortille 

 

TORTILLE

Składniki na 10-12 sztuk (w zależności od wielkości patelni):

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy

Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać wodę i oliwę i zagnieść gładkie, eastyczne ciasto. Pozostawić je na 15 min. Następnie podzielić ciasto na 10 - 12 części (zależy od wielkości patelni). Uformować z nich kulki, a nastepnie każdy kawałek rozwałkować. Patelnię rozgrzać i kłaść placki, smażyć po kilkanaście sekund z każdej strony (aż do momentu pokazania się złotych plamek na spodzie placka. 

Tortillę można przetrzymywać przez 2-3 dni w lodówce lub zamrozić. Przed użyciem wyystarczy je rozmrozić i odgrzać przez kilka sekund na patelni.

 

Częstujcie sie proszę:). 

16:36, jolantaszyndlarewicz , Pieczywo inne
Link Komentarze (19) »
niedziela, 24 lutego 2013
Lody tiramisu - amaretto

Dość dawno temu znalazłam u Dorotki przepis na lody tiramisu. Uwielbiam je, od razu więc wiedziałam, że któregoś dnia je ukręcę. Pojawiły sie w naszej zamrażarce, gdy tylko w Lidlu wypatrzyłam ciasteczka amaretti. Nie zliczę już ile razy zdążyłam je w międzyczasie zrobić i ilu osobom rozdać przepis. Szkoda tylko, że ciasteczka znikły z Lidla:( ....

Nie posiadam maszynki do lodów, a więc jako bazę wykorzystuję podstawowy przepis na lody (klik), którego używam już od ponad dwóch lat. 

Przepis dodaję do trwającego własnie Czekoladowego Weekendu, który w tym roku prowadzi dla nas Atinka:). 

 

                            Czekoladowy weekend 

 

LODY TIRAMISU - AMARETTO

Składniki na 2 l lodów:

  • 4 jaja
  • 600 ml kremówki (ja używam 30%)
  • 17 dag cukru
  • 2 łyżki przegotowanej ciepłej wody

W pierwszej misce ubić do białości żółtka z wodą i połową cukru, w drugiej białka z resztą cukru, a w trzeciej śmietankę. Delikatnie połączyć zawartość trzech misek. Masę podzielić na dwie części.

Do pierwszej części dodać:

  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 85 ml likieru migdałowego Amaretto

Masę dokładnie wymieszać z dodatkami.

Do drugiej części dodać:

  • 2,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżeczki kakao

Kawę i kakao rozpuścić w 1 - 2 łyżkach wody, dodać do masy i dokładnie wymieszać.

Obie części umieścić w pojemnikach, przykryć i zamrażać ok. 12 godzin.

Dodatkowo potrzebujemy:

  • 1 opakowanie ciasteczek amaretti - 200 g
  • 70 ml śmietany kremówki
  • 70 - 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao do oprószenia

Kremówkę doprowadzić do wrzenia, zalać nią połamaną czekoladę. Pozostawić do rozpuszczenia (można też po prostu postawić garnuszek z kremówką i czekolada na bardzo małym płomieniu). Sos czekoladowy przestudzić. 

Głęboką formę o wymiarach 20,5 x 20,5 cm (lub 2 pojemniki po lodach) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć ciasteczka, jedno przy drugim. Następnie wykładać pasmami przygotowane wcześniej lody, na zmianę: to kawowe, to amaretto, od czasu do czasu polewając strużkami sosu czekoladowego. Zapełnić do połowy formy. Następnie wyłożyć drugą porcję ciasteczek, na którą znowu wyłożyć lody, pasmami, przeplatanymi czekoladą. Na wierzch wcisnąć dla ozdoby kilka pozostałych ciasteczek. Zamrozić. Przed podaniem oprószyć kakao.

Niestety na zdjęciu nie udało mi się uchwycić tych strużek czekolady, ale cieszę się, że w końcu po tylu porcjach udało mi się zrobić jakiekolwiek zdjęcie:).

 

             Lody tiramisu -amaretto 

Częstujcie się proszę:). 

17:27, jolantaszyndlarewicz , Mrożone
Link Komentarze (15) »
piątek, 15 lutego 2013
Chleb pszenno - żytni z cebulką i 3 latka:)

Dziś mija 3 lata odkąd mój skromny blog dołaczył do kulinarnej blogosfery .... to były 3 lata pełne smakowitych wypieków, nowych potraw ....a przede wszystkim 3 lata, podczas których odkryłam swoją pasję:). Kto choć raz tutaj zajrzał wie, że jest nią wypiek chleba:) ....zaczynałam od bułeczek, później były chleby drożdżowe, a od ponad dwóch lat zakwasowce .... nie wyobrażam sobie bez nich życia .... 

Podczas mojej kulinarnej przygody z blogowaniem poznałam wiele wspaniałych, ciepłych i przyjaznych osób, z kilkoma z Nich miałam przyjemnośc wspólnie piec i gotować ...to była niezapomniana przygoda, a ja jestem głodna więcej:) .... 

Dziękuję każdej osobie, która tutaj zagląda i dziękuję swoim kochanym Chłopakom i małej Dziewczynce... bo to oni wspierają mnie i pomagają w codziennym gotowaniu i pieczeniu:).... sama sobie życzę jeszcze wielu lat blogowania:).

 

3 latka trzeba odpowiednio uczcić, zapraszam Was wiec na przepyszny i bardzo aromatyczny chleb z cebulką. Piekłam ten chleb już wielokrotnie i nigdy mnie nie zawiódł .... a zawsze rozchodzi sie w oka mgnieniu. Ma naprawdę smaczny, dziurkowany miąższ, a najlepszym dodatkiem do niego jest po prostu masło:). Za przepis dziekuję Danusi, która jest dla mnie źródłem wielu chlebowych inspiracji:).

Ja piekę ten chlebuś w dwóch keksówkach o wymiarach dolnych 30x7cm, stąd w przepisie podam odpowiednie proporcje dla takich foremek. 

 

         Chleb z cebulką 

 

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z CEBULKĄ

Składniki zaczynu:

  • 53g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 105g mąki żytniej typ720
  • 210g wody

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na minimum 12 godzin.

 

Po tym czasie do zaczynu dodać:

  • 420g mąki żytniej typ 720
  • 525g wody

Wymieszać do połączenia składników, włożyć do foliowej torby i pozostawić na 2-4 godziny do podrośnięcia (ja najczęściej zostawiam na 3 godziny)

 

Składniki ciasta właściwego:

  • cały zaczyn
  • 330g mąki pszennej (u mnie typ 650)
  • 240g mąki żytniej typ 720
  • 150g wody z solą (ja dodaję 1 i 3/4 łyżki)
  • cebulka *

Wymieszać zaczyn z mąką i wodą do połączenia składników. Na koniec dodać cebulkę, wymieszać do równomiernego jej rozprowadzenia w cieście. Ciasto pozostawić a kilka minut, aby odpoczęlo. W tym czasie dwie keksówki (wymiary dolne 30x7cm) posmarować tłuszczem i posypać ziarnami sezamu (lub otrębami). Ciasto przełożyć do foremek, wyrównać powierzchnię. Keksówki wlożyć do foliowej reklamówki i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnieciu piec przez 15 minut w 220 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez około 45-50 minut. Wyłączyć piekarnik i chwilę pozostawić foremki z chlebem, przy lekko otwartym piekarniku. Chleb wystudzić na kratce.

*  2 średnie cebule obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2-3 łyżkach oleju z dodatkiem soli i pieprzu (do smaku). Cebulę dodajemy do ciasta właściwego nie odsączając oleju. 

 

...a i jeszcze się pochwalę:). Od 9 dni jest z nami nasze drugie małe szczęście:) .... Lilianka:)

            łapka:)

 

 Częstujcie się proszę:)

15:02, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (22) »
poniedziałek, 04 lutego 2013
Chleb pszenno - żytni z aromatem czosnku, pomidorów i bazylii

Po raz kolejny podkreślę, że wypiek chleba to moja wielka pasja .... odkryta zaledwie ok. 2,5 roku temu ...ale przerodziła się w wielką miłość. Dlatego też, gdy zobaczyłam u Majanki zaproszenie do konkursu wiedziałam, że upiekę chleb. Piekłam oczywiscie z pomocą Synka i zafundowaliśmy sobie naprawdę świetną zabawę, a i satysfakcja wielka z udanego bochenka:) .... możecie nie wierzyć, ale nasz 4,5 latek doskonale wie co to zakwas, a co to zaczyn ....  

Chleb ten gościł na naszym stole już dwukrotnie, bo bardzo nam zasmakował ... ma chrupiącą skórkę, sprężysty i aromatyczny miąższ. Wystarczy posmarować kromkę masłem... więcej nie trzeba:).

Chleb nasz bierze udział w zabawie kulinarnej "Odkryj Kujawski ze smakiem", której patronem jest serwis Zpierwszegotloczenia.pl, a sponsorem ZT Kruszwica S.A. - producent pysznego Oleju Kujawskiego oraz lini Oleju Kujawskiego ze smakiem. 

 

              Chleb pszenno - żytni

 

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z AROMATEM CZOSNKU, POMIDORÓW I BAZYLII

Składniki zaczynu:

  • 130 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
  • 110 g wody
  • 120 g mąki pszennej razowej

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, miseczkę przykryć folią aluminiową lub spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

 

Składniki ciasta właściwego:

  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 3-4 łyżki Oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią
  • 475 g wody
  • 1,5 łyżki soli

Wodę wymieszać z solą, dodać ją do zaczynu. Wymieszać. Następnie dodać przesiane mąki. Wyrobić do połaczenia składników. Dodac olej i znów krótko wyrobić. Miskę z ciastem włożyć do foliowej reklamówki, zawiązać i odstawić w ciepłe miejsce na 60-75 minut. Po tym czasie ciasto przełożyć do foremki (u mnie naczynie żaroodporne o wymiarach dolnych 25x15 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej sezamem, wyrównać powierzchnię. Foremkę włożyć do foliowej reklamówki i odstawić do wyrośnięcia (chleb wyrastał u mnie ok. 3,5 godziny). Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni C, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i dopiekać jeszcze ok. 30 minut. Chleb jest upieczony, gdy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

 

             Chleb pszenno - żytni 

 

Kujawski ze smakiem 

Częstujcie się proszę:)         

07:16, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (19) »