Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 27 lutego 2014
Urodzinowy tort Lili

6 lutego nasza córeczka Lili skończyła roczek. Jak s± urodziny to i tort musi być:). Miał być czekoladowo - ¶mietanowy .... a wyszło jak wyszło - przez mamowe gapiostwo:) .... choć przyznam szczerze, że może i przez to gapiostwo torcik mało wyględny (bo widział kto¶ róże w takim kolorze??), ale za to przepyszny:). Nie wiem czy nie najlepszy w smaku z wszystkich tortów, które upiekłam.

Tort wyszedł naprawdę wysoki, nie był za słodki, ani mdły .... dżem porzeczkowy ¶wietnie współgrał z masa ze ¶mietany, serka mascarpone i nutelli ... jak to okre¶liła moja druga Połowa "rozpływał się w ustach". To był udany eksperyment:).

Tort składa się z dwóch biszkoptów: ciemnego (wg przepisu, z którego korzystam od lat [klik], oraz rzucanego Doroty, który również znajduje się na blogu [klik]). Ja biszkoptów nie nas±czam, ale oczywi¶cie można je¶li kto¶ ma ochotę.

 

            Urodzinowy tort Lilijki

 

URODZINOWY TORT LILI

Składniki biszkoptu jasnego:

  • 10 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej

Składniki biszkoptu ciemnego:

  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m±ki pszennej (w tym 1 łyżka dobrego kakao)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy:

  • 1400 ml mocno schłodzonej ¶mietanki kremówki 30% (ja używam marki Pilos)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 1 czubata łyżka nutelli

Dodatkowo:

  • słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 opakowanie borówek (125g)



             Urodzinowy tort Lilijki

 

Biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywn± pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijaj±c. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijaj±c. M±ki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Tortownicę o ¶rednicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód, boków formy niczym nie smarujemy). Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Gor±ce ciasto wyj±ć z piekarnika, z wysoko¶ci około 60 cm opu¶cić je (w formie) na podłogę, najlepiej z 2-3 razy. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić, dopiero wówczas wyj±ć go z formy. Przekroić na 3 blaty.

 

Biszkopt ciemny: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywn± pianę, dodać cukier i nadal ubijać do rozpuszczenia cukru. Do masy dodać żółtka i jeszcze chwilkę miksować na najniższych obrotach. Następnie należy delikatnie wmieszać m±kę przesian± wraz z kakao i proszkiem  do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy o ¶rednicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boków niczym nie smarować). Piec ok. 15-20 min w 175 stopniach C. Przestudzić, a następnie zdj±ć wierzchni± skórkę (gdyż w tym biszkopcie lubi się ona oddzielić)

Masa:  Serek mascarpone wymieszać z nutell±. ¦mietanę wlać do misy miksera, ubić na sztywno (przynajmniej na tak sztywno jak się da:)). Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie stopniowo (po łyżce) dodawać mascarpone z nutella ubijaj±c na najniższym biegu.  Masę podzielić na 3 czę¶ci (przy czym jednej z nich niech będzie trochę więcej). Gotow± mas± od razu przekładać biszkopty. 

Składanie tortu: blat jasnego biszkoptu - dżem z czarnej porzeczki - blat jasnego biszkoptu - masa - ciemny biszkopt - masa - borówki (wcisn±ć je trochę w masę) - blat jasnego biszkoptu.

Nakładaj±c kolejne warstwy biszkoptów należy je delikatnie docisn±ć do masy, tak aby wszystkie elementy ładnie się skleiły. Kiedy mamy już złożony tort wówczas smarujemy boki i wierzch  i dowolnie dekorujemy.

 

Częstujcie się proszę:)

¶roda, 26 lutego 2014
Zielony koktajl

Zielone koktajle maj± co¶ w sobie .... s± zdrowe i pyszne:). Nawet moja roczna córeczka je uwielbia:). Gdy zrobiłam sobie poniższ± miksturę po raz pierwszy tak mi się do szklanki dossała, że prawie połowę wypiła:) ... od tej pory szykuję specjalnie mniejsz± porcję dla Niej:)... zawsze znika co do kropelki:).

           

          Zielony koktajl

 

ZIELONY KOKTAJL

Składniki:

  • 2 gar¶cie szpinaku baby
  • 1 banan
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 szklanki wody
  • ew. 1 łyżeczka miodu do dosłodzenia

Szpinak i jabłko umyć, osuszyć. Jabłko (ze skórk±) i banana pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera, zmiksować na gładk± masę. Przelać do szklanki, posypać kilkoma borówkami. Podawać natychmiast.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: szpinak
09:58, jolantaszyndlarewicz , Napoje bez - i alkoholowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 25 lutego 2014
Domowy lek na przeziębienie

Dzi¶ chciałam pokazać Wam specyfik, który zawsze staram się mieć w swojej "apteczce" .... przynajmniej odk±d znalazłam przepis na niego na blogu Magia w kuchni (klik). Ja jeszcze go nie piłam, bo a to w ci±ży byłam, a to karmiłam ... ale mojego Połóweczka już z niejednego przeziębienia wyleczył. Dzi¶ jednak chyba i ja sięgnę po to domowe lekarstwo, bo rozkłada mnie od wczoraj, a malinki nie pomagaj±.

 

            Lek na przeziębieniw

 

DOMOWY LEK NA PRZEZIĘBIENIE

Składniki:

  • 1 szklanka soku z cytryny
  • 1 szklanka spirytusu 
  • 1 szklanka płynnego miodu (koniecznie płynny)

 

Wymieszać sok z cytryn z miodem i spirytusem - cało¶ć zostawić do przegryzienia na ok 1 tydzień. NIE DODAWAĆ WODY. Można ten specyfik przygotować w ten sam dzień kiedy czujemy że bierze nas grypa  i zostawić na godzinę do przegryzienia, ale lepiej gdy trochę postoi. Wypić dwa kieliszki na noc i pod kołderkę.

 

Częstujcie się proszę i na zdrowie:)



06:15, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 24 lutego 2014
Chlebek turecki

Zapewne sporo z Was zna bułki / chleb turecki z czasów szkolnych. Pamiętam, że był to swojego rodzaju rarytas .... rozkoszowali¶my się nim zawsze na zakończenie tygodnia:). Przepis na chleb turecki od dawna leżał w zakładce "do wypróbowania" .... w końcu się doczekał:). Warto było go upiec, bo smakuje rewelacyjnie ... przypomniały mi się czasy kiedy to siadali¶my na ławce koło kluczborskiego stawu i zajadali¶my pyszne tureckie buły.Chleb jest miękki, puszysty, nafaszerowany słodkimi rodzynkami, lekko wytrawny od melasy i odpowiednio słony:).

Ostatnio piekłam go w takich ilo¶ciach, ze szybko skończyło mi się 2kg opakowanie melasy .... dlatego też mam już na oku przepis na chleb turecki na karmelu:).

Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki (klik).

Jak widac na zdjęciu jeszcze ¶wi±teczne klimaty:) - w tle nasza choinka z ręcznie malowan± przez Olka gipsow± figurk± i Lilkow± ukochan± wańk± - wstańk±:).

 

                    Chlebek turecki

 

CHLEBEK TURECKI

Składniki:

  • 500 g m±ki pszennej chlebowej
  • 7 g suchych drożdży (1,5 łyżeczki) lub 14 g drożdży ¶wieżych
  • 330 ml mleka
  • 2 łyżki masła (40 - 50 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki melasy
  • 4 łyżeczki kawy zbożowej
  • 100 g rodzynków

Do posmarowania:

  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 łyżka mleka

Drożdże suche wymieszać z m±k± i cukrem. Do rondelka wlać mleko i melasę oraz włożyć masło. Podgrzewać, aż do rozpuszczenia melasy i masła. Ostudzić. Do m±ki z drożdżami dodać letnie mleko z melas± i masłem, sól, kawę zbożow±, rodzynki i wyrobić dokładnie ciasto (można mikserem). Je¶li ciasto będzie się mocno lepić, dosypać m±ki (niedużo). Ogólnie ciasto ma być miękkie i może być delikatnie lepi±ce się do r±k (ale delikatnie). Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objęto¶ci (ok. 40-60 minut, w zależno¶ci od temperatury otoczenia). Po tym czasie z ciasta uformować chlebek, włożyć go do keksówki wysmarowanej olejem (u mnie o wymiarach 30x11cm) i odłożyć do wyro¶nięcia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem (często pomijam).  Piec ok. 40 minut w 190 stopniach C (je¶li uformujemy np. 2 mniejsze chlebki wówczas należy je piec ok. 30 minut)

Z ciasta można również uformować bułki (ok. 12 sztuk). nalezy je wówczas piec ok. 20 minut w 190 stopniach C.

 

Częstujcie się proszę:)

05:03, jolantaszyndlarewicz , Chleby na drożdżach
Link Komentarze (6) »
niedziela, 23 lutego 2014
Muffiny bananowe z nutell± i czekolad±

Muffinki, na które chciałam Was dzi¶ zaprosić piekłam już kilkukrotnie, bo s± po prostu przepyszne:) ... no, ale chyba nie może być inaczej jak w ¶rodku mamy banany, nutellę i czekoladę (a tak od siebie sypnęłam):). Muffinki s± wilgotne, pięknie pachn± i równie pysznie smakuj±.

Przepis na nie znalazłam u Agaty (klik), dziękuję:) (tak mi się spodobały Twoje domowe papilotki, że wykorzystałam pomysł). Muffinki dopisuję do Czekoladowego Tygodnia (klik) u Bei.

 

          Muffinki bananowe z czekolada i nutell±

 

MUFFINKI BANANOWE Z CZEKOLADA I NUTELLˇ

Składniki:

  • 2 duże banany
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka roztrzepane z 100g cukru
  • 300 g m±ki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże łyżki nutelli
  • 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej

 

W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, do drugiej przesiać suche. Poł±czyć ze sob±, wmieszać groszki czekoladowe. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, każd± wypełnić ciastem do 3/4 wysoko¶ci. Piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach C.
                Muffinki bananowe z czekolada i nutell±
Częstujcie się proszę:)
07:41, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3