Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 28 lutego 2015
Niezawodne chili con carne Jamiego Olivera

Dziś kolejna potrawa, która na swoja publikację czeka od ponad dwóch lat. Mam ich jeszcze kilka i muszę je w końcu wstawić na bloga, bo są potrawy, które lubimy i które są w naszym codziennym menu dość często:).

Chili con carne pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne... i proste do zrobienia.

Chili, które widać na zdjęciu (fatalnym, ale może niedługo zmienię) jest bez ciecierzycy (bo była u nas wówczas nie do dostania), a kolendra jest suszona .... kiedy jednak udało mi się w końcu kupić ciecierzycę w puszce zakochaliśmy się w tym daniu od nowa:).

Świetnie smakuje z ryżem, ale równie dobrze z chlebem. 

 

                 Chili con carne

 

CHILI CON CARNE

Składniki:

  • 2 średnie cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżeczka mielonego chili
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kminu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszki krojonych pomidorów
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • mały pęczek kolendry (można ją ew. zastąpić suszoną)
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Obrać i drobno posiekać cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa, dodać chili, kmin, cynamon oraz spore szczypty soli i pieprzu. Smażyć ok. 7 minut, aż warzywa zmiękną, co chwile mieszając. Dodać odcedzoną ciecierzycę, fasolę i pomidory. Dodać mięso, dzieląc łopatką posklejane kawałki. Jedną z puszek po pomidorach napełnić wodą i wlać ją do chili. Dodać pokrojone łodyżki kolendry, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku. Całość zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić ok. 1 godziny pod lekko uchyloną pokrywką (co jakiś czas mieszając). Przed podaniem posypać listkami kolendry.

 

Częstujcie się proszę:)

08:33, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
czwartek, 26 lutego 2015
Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Dziś chciałam zaprosić Was na przepis, który czeka na publikację już prawie 2 lata .... sama nie wiem czemu, bo danie jest pyszne:) ... kremowe, delikatne .... jak to risotto:). To było pierwsze risotto jakie zrobiłam, od tej pory kombinuję z dodatkami i powiem Wam tyle: uwielbiamy tą potrawę.

Przepis znalazłam na pierwszym blogu Pieczarki Mysi (klik), której swoją drogą bardzo mi brakuje w blogosferze. 

 

               Risotto z kurczakiem i pieczarkami

 

RISOTTO Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto arborio
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1000 ml bulionu jarzynowego lub drobiowo - jarzynowego
  • 500 g pieczarek
  • 400 - 600 g piersi z kurczaka(wedle apetytu)
  • 1 duża cebula
  • 2 cebule dymki
  • 5 łyżek oleju  lub oliwy z oliwek
  • 6 łyżek masła

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła. Przełożyć do miseczki. Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w małą kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć na 2 łyżkach oleju (niekiedy wykorzystuję ugotowane mięso z kurczaka z rosołu, risotto jest równie pyszne). Odstawić.

Cebulę i dymkę (bez szczypiorku) drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach masła i 3 łyżkach oleju. Wsypać ryż i podsmażać około 2 minuty, wlać białe wino. Dusić do momentu, gdy płyn odparuje. Następnie małymi porcjami (po chochelce) dodawać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie gotowy (około 17-20 minut). Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, kurczaka, posiekany szczypiorek od cebuli dymki, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na końcu dodać 2 łyżki masła, wymieszać i serwować. Udekorować szczypiorkiem lub listkami bazylii.

 

Częstujcie się proszę:)

06:36, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
środa, 25 lutego 2015
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Od jakiegoś czasu chodziła za mną faszerowana cukinia.... w końcu ją sobie i rodzince zrobiłam. Wyszła pyszna:)... i co ważne dość szybko się ją robi... praktycznie tyle ile trwa rozgrzanie piekarnika.

Jest to porcja na 3 - 4 osoby ( u mnie dwie normalnie i jedna bardzo głodna:)).

Pisząc o średniej cukinii mam na myśli średnią z tych, które można obecnie kupić .... a nie wielkich okazów, które można wyhodować w ogródku:)

               Cukinia faszerowana mięsem mielonym

 

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

Składniki:

  • 2 cukinie (średnie)
  • 40 dag mielonego mięsa(u mnie z łopatki)
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 1/4 szklanka passaty pomidorowej
  • garść startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżką usunąć środki. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić ją na oleju. Dodać mięso, smażyć, aż straci swoją różową barwę. Dodać wówczas paprykę pokrojoną w dość drobną kostkę, chwilę razem smażyć. Wlać passatę, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć (bez przykrycia na średnim ogniu) do prawie całkowitego odparowania sosu (potrwa to kilka minut). Napełnić farszem wydrążone połówki cukinii. Ułożyć je na blaszce wyłożonej folią aluminiową, zapiekać ok. 20-25 minut w 180 stopniach C. Minutę przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Podawać.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 24 lutego 2015
Domowe hamburgery II

Od czasu do czasu w naszym domu pojawiają się hamburgery, lubią je moi chłopcy .... zjem i ja:). Ten, który chce Wam dziś pokazać robiłam po raz pierwszy już jakieś 1,5 roku temu i od tej pory jesteśmy mu wierni... mam tutaj na myśli kotlet:).... bo wiadomo, że bułkę i dodatki każdy wybierze sobie takie jakie lubi.

Sposób przygotowania kotleta zaczerpnęłam od Kasi (klik). Użyłam do niego tych (klik) bułek.

 

               Domowe hamburgery II

 

DOMOWE HAMBURGERY

Składniki:

  • 500 g mięsa z szynki  lub mięsa wołowego
  • 100 - 150 ml wody 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 4 bułki hamburgerowe 
  • sałata
  • 4 plastry żółtego sera
  • plasterki cebuli
  • plastry pomidora
  • ulubiony sos lub serek typu almette z chrzanem lub szczypiorkiem 

Mięso zmielić. Dodać sól, pieprz i pietruszkę. Wymieszać, wlać wodę. Dłońmi wyrobić masę mięsną (mięso szybko wchłonie wodę), a następnie kulą mięsa kilkanaście razy rzucić o miskę, w którym było wyrabiane. Mięso podzielić na 4 części i uformować 4 hamburgery (o średnicy większej niż bułka, gdyż mięso podczas smażenia się skurczy). Mięso położyć na natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej). Smażyć z każdej strony po około 4 minuty. Po odwróceniu mięsa na już usmażoną stronę położyć plaster sera. W czasie kiedy druga strona się usmaży, ser się stopi i pokryje mięso.

Bułki przekroić na pół, zrumienić ich wewnętrzną stronę w piekarniku lub na patelni grillowej (obok smażących się hamburgerów). Spód bułki posmarować serkiem, ułożyć na niej sałatę, kotleta, pomidora, cebulę. Przykryć drugą częścią bułki (którą od spodu również posmarować serkiem.

 

Częstujcie się proszę:)

07:09, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 23 lutego 2015
Klopsiki w sosie pomidorowym II

Moja Rodzinka bardzo lubi makaron.... a gdy podany jest z sosem mięsno - pomidorowym to gwarantowane, że talerze będą puste:). Tak też było przy tych klopsikach, mięciutkich, aromatycznych i bardzo smacznych. Jakiś czas temu pokazywałam inną wersję tego dania (klik), obie są bardzo dobre:). Polecam.

 

            Klopsiki w sosie pomidorowym II

 

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 75 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 jaja
  • 30 g drobno startego sera grana padano
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 500 - 600 ml passaty pomidorowej
  • kilka listków bazylii

Mięso przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, przyprawy i dokładnie wyrobić masę mięsną. Formować z niej małe pulpeciki (wielkości orzecha włoskiego). Obsmażyć je na rozgrzanym oleju (do zrumienienia). Zalać passatą, dodać bazylię i ew. doprawić. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu. Podawać z ulubionym makaronem.

 

Częstujcie się proszę:)                 

05:55, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4