Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 28 lutego 2015
Niezawodne chili con carne Jamiego Olivera

Dzi¶ kolejna potrawa, która na swoja publikację czeka od ponad dwóch lat. Mam ich jeszcze kilka i muszę je w końcu wstawić na bloga, bo s± potrawy, które lubimy i które s± w naszym codziennym menu do¶ć często:).

Chili con carne pochodzi z ksi±żki Jamiego Olivera "Każdy może gotować". Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne... i proste do zrobienia.

Chili, które widać na zdjęciu (fatalnym, ale może niedługo zmienię) jest bez ciecierzycy (bo była u nas wówczas nie do dostania), a kolendra jest suszona .... kiedy jednak udało mi się w końcu kupić ciecierzycę w puszce zakochali¶my się w tym daniu od nowa:).

¦wietnie smakuje z ryżem, ale równie dobrze z chlebem. 

 

                 Chili con carne

 

CHILI CON CARNE

Składniki:

  • 2 ¶rednie cebule
  • 1-2 z±bki czosnku
  • 2 ¶rednie marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 czerwone papryki
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 czubata łyżeczka mielonego chili
  • 1 czubata łyżeczka mielonego kminu
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu
  • sól i pieprz
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszki krojonych pomidorów
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • mały pęczek kolendry (można j± ew. zast±pić suszon±)
  • 2 łyżki octu balsamicznego

Obrać i drobno posiekać cebulę, czosnek, marchewkę i seler. Z papryki usun±ć gniazda nasienne i pokroić w ¶redni± kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone warzywa, dodać chili, kmin, cynamon oraz spore szczypty soli i pieprzu. Smażyć ok. 7 minut, aż warzywa zmiękn±, co chwile mieszaj±c. Dodać odcedzon± ciecierzycę, fasolę i pomidory. Dodać mięso, dziel±c łopatk± posklejane kawałki. Jedn± z puszek po pomidorach napełnić wod± i wlać j± do chili. Dodać pokrojone łodyżki kolendry, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz do smaku. Cało¶ć zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i dusić ok. 1 godziny pod lekko uchylon± pokrywk± (co jaki¶ czas mieszaj±c). Przed podaniem posypać listkami kolendry.

 

Częstujcie się proszę:)

08:33, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
czwartek, 26 lutego 2015
Risotto z kurczakiem i pieczarkami

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na przepis, który czeka na publikację już prawie 2 lata .... sama nie wiem czemu, bo danie jest pyszne:) ... kremowe, delikatne .... jak to risotto:). To było pierwsze risotto jakie zrobiłam, od tej pory kombinuję z dodatkami i powiem Wam tyle: uwielbiamy t± potrawę.

Przepis znalazłam na pierwszym blogu Pieczarki Mysi (klik), której swoj± drog± bardzo mi brakuje w blogosferze. 

 

               Risotto z kurczakiem i pieczarkami

 

RISOTTO Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

Składniki:

  • 250 g ryżu do risotto arborio
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 1000 ml bulionu jarzynowego lub drobiowo - jarzynowego
  • 500 g pieczarek
  • 400 - 600 g piersi z kurczaka(wedle apetytu)
  • 1 duża cebula
  • 2 cebule dymki
  • 5 łyżek oleju  lub oliwy z oliwek
  • 6 łyżek masła

Pieczarki umyć, obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na łyżce masła. Przełożyć do miseczki. Piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w mał± kostkę, doprawić sol± i pieprzem, usmażyć na 2 łyżkach oleju (niekiedy wykorzystuję ugotowane mięso z kurczaka z rosołu, risotto jest równie pyszne). Odstawić.

Cebulę i dymkę (bez szczypiorku) drobno posiekać, zeszklić na 3 łyżkach masła i 3 łyżkach oleju. Wsypać ryż i podsmażać około 2 minuty, wlać białe wino. Dusić do momentu, gdy płyn odparuje. Następnie małymi porcjami (po chochelce) dodawać gor±cy bulion i cały czas delikatnie mieszać, aż ryż będzie gotowy (około 17-20 minut). Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, kurczaka, posiekany szczypiorek od cebuli dymki, doprawić sol± i ¶wieżo zmielonym czarnym pieprzem. Na końcu dodać 2 łyżki masła, wymieszać i serwować. Udekorować szczypiorkiem lub listkami bazylii.

 

Częstujcie się proszę:)

06:36, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
¶roda, 25 lutego 2015
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Od jakiego¶ czasu chodziła za mn± faszerowana cukinia.... w końcu j± sobie i rodzince zrobiłam. Wyszła pyszna:)... i co ważne do¶ć szybko się j± robi... praktycznie tyle ile trwa rozgrzanie piekarnika.

Jest to porcja na 3 - 4 osoby ( u mnie dwie normalnie i jedna bardzo głodna:)).

Pisz±c o ¶redniej cukinii mam na my¶li ¶redni± z tych, które można obecnie kupić .... a nie wielkich okazów, które można wyhodować w ogródku:)

               Cukinia faszerowana mięsem mielonym

 

CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM

Składniki:

  • 2 cukinie (¶rednie)
  • 40 dag mielonego mięsa(u mnie z łopatki)
  • 1 ¶rednia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 1/4 szklanka passaty pomidorowej
  • gar¶ć startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Cukinie umyć, osuszyć, przekroić na pół i łyżk± usun±ć ¶rodki. Cebule pokroić w drobn± kostkę, zeszklić j± na oleju. Dodać mięso, smażyć, aż straci swoj± różow± barwę. Dodać wówczas paprykę pokrojon± w do¶ć drobn± kostkę, chwilę razem smażyć. Wlać passatę, doprawić do smaku sol±, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smażyć (bez przykrycia na ¶rednim ogniu) do prawie całkowitego odparowania sosu (potrwa to kilka minut). Napełnić farszem wydr±żone połówki cukinii. Ułożyć je na blaszce wyłożonej foli± aluminiow±, zapiekać ok. 20-25 minut w 180 stopniach C. Minutę przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem. Podawać.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 24 lutego 2015
Domowe hamburgery II

Od czasu do czasu w naszym domu pojawiaj± się hamburgery, lubi± je moi chłopcy .... zjem i ja:). Ten, który chce Wam dzi¶ pokazać robiłam po raz pierwszy już jakie¶ 1,5 roku temu i od tej pory jeste¶my mu wierni... mam tutaj na my¶li kotlet:).... bo wiadomo, że bułkę i dodatki każdy wybierze sobie takie jakie lubi.

Sposób przygotowania kotleta zaczerpnęłam od Kasi (klik). Użyłam do niego tych (klik) bułek.

 

               Domowe hamburgery II

 

DOMOWE HAMBURGERY

Składniki:

  • 500 g mięsa z szynki  lub mięsa wołowego
  • 100 - 150 ml wody 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 4 bułki hamburgerowe 
  • sałata
  • 4 plastry żółtego sera
  • plasterki cebuli
  • plastry pomidora
  • ulubiony sos lub serek typu almette z chrzanem lub szczypiorkiem 

Mięso zmielić. Dodać sól, pieprz i pietruszkę. Wymieszać, wlać wodę. Dłońmi wyrobić masę mięsn± (mięso szybko wchłonie wodę), a następnie kul± mięsa kilkana¶cie razy rzucić o miskę, w którym było wyrabiane. Mięso podzielić na 4 czę¶ci i uformować 4 hamburgery (o ¶rednicy większej niż bułka, gdyż mięso podczas smażenia się skurczy). Mięso położyć na natłuszczonej, mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej). Smażyć z każdej strony po około 4 minuty. Po odwróceniu mięsa na już usmażon± stronę położyć plaster sera. W czasie kiedy druga strona się usmaży, ser się stopi i pokryje mięso.

Bułki przekroić na pół, zrumienić ich wewnętrzn± stronę w piekarniku lub na patelni grillowej (obok smaż±cych się hamburgerów). Spód bułki posmarować serkiem, ułożyć na niej sałatę, kotleta, pomidora, cebulę. Przykryć drug± czę¶ci± bułki (któr± od spodu również posmarować serkiem.

 

Częstujcie się proszę:)

07:09, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (3) »
poniedziałek, 23 lutego 2015
Klopsiki w sosie pomidorowym II

Moja Rodzinka bardzo lubi makaron.... a gdy podany jest z sosem mięsno - pomidorowym to gwarantowane, że talerze będ± puste:). Tak też było przy tych klopsikach, mięciutkich, aromatycznych i bardzo smacznych. Jaki¶ czas temu pokazywałam inn± wersję tego dania (klik), obie s± bardzo dobre:). Polecam.

 

            Klopsiki w sosie pomidorowym II

 

KLOPSIKI W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 75 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 jaja
  • 30 g drobno startego sera grana padano
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 500 - 600 ml passaty pomidorowej
  • kilka listków bazylii

Mięso przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, przyprawy i dokładnie wyrobić masę mięsn±. Formować z niej małe pulpeciki (wielko¶ci orzecha włoskiego). Obsmażyć je na rozgrzanym oleju (do zrumienienia). Zalać passat±, dodać bazylię i ew. doprawić. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu. Podawać z ulubionym makaronem.

 

Częstujcie się proszę:)                 

05:55, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4