Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 28 lutego 2016
Gorąca czekolada (kakao) w proszku

Ostatnio wraca do nas zimno i śnieg (szkoda tylko, że topnieje od razu jak tylko spadnie)... fajnie jest się więc rozgrzać kubkiem gorącego kakao ... a jeszcze jak smakuje cynamonem to podwójna przyjemność:) .... mówię Wam jest pysznie:) ... sprawcie i sobie odrobinę kulinarnej przyjemności:).

Przepis na to kakao znalazłam u Kasi (klik) .... Lilka twierdzi, ze to najlepsze kakałko, jakie w życiu piła (no super, ekstra, fantastyczne mówię Ci mamo), więc my będziemy wracać do tego przepisu:).

 

                  Gorąca czekolada w proszku

 

GORĄCA CZEKOLADA (KAKAO) W PROSZKU

Składniki:

  • 1/2 szklanki niesłodzonego kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • spora szczypta soli
  • spora szczypta mielonego pieprzu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przełóż je do szczelnego słoiczka. Gdy chcesz przygotować kakao podgrzej szklankę mleka, dodaj do niej 2 łyżeczki mieszanki. Dokładnie wymieszaj i gotowe.

 

          Gorąca czekolada w proszku

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 27 lutego 2016
Pyszne fit ciasto

Tak, tak nadeszła nowa era - zaczynają pojawiać się u mnie fit przepisy:) ... nie wiem dlaczego, ale jeszcze całkiem niedawno wydawało mi się, że jak coś ma w tytule fit to na pewno nie będzie smaczne .... a jak zrewidowaliśmy troszkę swoje poglądy na temat żywienia (spokojnie dalej jemy nabiał, gluten i inne takie:))  to okazało się, że zarówno takie fit potrawy, jak i ciasta są bardzo smaczne. Podobnie jest i z tym ciastem - jest umiarkowanie słodkie, pełne bakaliowych niespodzianek, wilgotne ... czegóż chcieć więcej:).

Oczywiście ciasto można polać roztopioną gorzką czekolada i udekorować bakaliami, będzie jeszcze smaczniejsze:).

Przepis na to ciacho znalazłam w Lawendowym Domu (klik). Pani Beatko dziękuję:) - kolejne będzie korzenne.

Ważne jest, aby do wypieku ciasta użyć suszonych daktyli bez dodatku syropu glukozowo - fruktozowego (a niestety te paczkowane najczęściej są z jego dodatkiem).

 

             Pyszne fit ciasto

 

PYSZNE FIT CIASTO

Składniki:

  • 3 kwaśne jabłka (u mnie szara reneta)
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g daktyli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
  • 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jaja

Obierz jabłka ze skórki, pozbaw je gniazd nasiennych i pokrój w małą kostkę. Banana obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Daktyle pozbaw pestek i drobniutko pokrój. Do miski wsyp mąkę, zmielone orzechy, sodę, przyprawę do piernika i kakao. Dodaj jabłka, banana, daktyle i żurawinę. Wymieszaj składniki. Dodaj jajka (dobrze rozkłócone widelcem) i dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dość gęste. Masę przełóż do keksówki (30x7 cm - wymiary dolne) wyłożonej papierem od pieczenia, wyrównaj. Piecz ok. 45minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni C. Upieczone ciasto wyjmij z foremki i wystudź.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 25 lutego 2016
Herbatniki petit beurre

Jakiś czas temu szukałam fajnego przepisu na proste, kruche ciasteczka. Chciałam je upiec na bal karnawałowy dla dzieci w klasie Synka. Skusiłam się na przepis Doroty (klik) na klasyczne herbatniki petit beurre. Powiem Wam, że te ciasteczka są tak pyszne, że nie doczekały balu. Dzieciaki chrupały, aż im się uszy trzęsły, a i nam bardzo, bardzo smakowały. Ciasteczka są nie za słodkie, cudownie kruche i maślane .... bardzo dobrze się przechowują (sprawdziłam na kolejnej porcji).

Wprawdzie moim daleko w wyglądzie do ideału, ale przecież to nie o wygląd tutaj chodzi:).

 

           Herbatniki petit beurre

 

HERBATNIKI PETIT BEURRE

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Wrzuć wszystkie składniki do malaksera i zmiksuj, aż ciasto utworzy kulę. Jeśli nie posiadasz malaksera (jak ja) umieść wszystkie składniki w misce, posiekaj nożem lub siekaczką, a następnie krótko wyrób. Ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez min. 60 minut (ciasto może spędzić w lodówce nawet do 3-5 dni). Po schłodzeniu odrywaj kawałki ciasta, rozwałkuj je cienko (2-3 mm grubości) w razie potrzeby podsypując delikatnie mąką. Wykrawaj ciastka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok 12 minut (do lekkiego zezłocenia brzegów) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

Ciastka cudownie smakują z kubkiem gorącego kakao:)

Częstujcie się proszę:)

środa, 17 lutego 2016
Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem

W naszym domu bardzo często goszczą naleśniki. Najczęściej jemy je z dżemem, czy prażonymi jabłkami .... ale dziś zaproszę Was na wersję wytrawną - z pieczarkami, porem i żółtym serem. Powiem Wam, że już po spróbowaniu pierwszego naleśnika z tymże nadzieniem wiedziałam, że będę je często robić. Są po prostu pyszne, charakterne w smaku (dzięki porowi i sporej ilości pieprzu, w naszym wypadku) ... podejrzewam, ze i Wam zasmakują... zwłaszcza, ze mogą być np.  świetnym sposobem na zalegające naleśniki (jeśli np. poprzedniego dnia usmażyliśmy ich zbyt dużo).

Przepis na naleśniki zaczerpnęłam z bloga Ani (klik), która jest dla mnie częstą inspiracją:). Troszkę zmieniłam proporcje i sposób przygotowania nadzienia .... po wersje oryginalną zapraszam do Autorki:). 

 

             Naleśniki z pieczarkami, porem i żółtym serem

 

NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI, POREM I ŻÓŁTYM SEREM

Składniki:

  • naleśniki (ok. 10 sztuk), u nas z tego przepisu (klik)
  • 600 g pieczarek
  • 2 pory (u nas duże)
  • 10 - 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz do smaku

Oczyść pieczarki, pokrój je w plasterki (małe) lub półplasterki (jeśli są większe). Wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i smaż, aż do odparowania wody. Przełóż pieczarki do miski. Odkrój ciemnozieloną część z porów, oczyść je. Przetnij na pół i pokrój w cieniutkie plasterki. Lekko posól i krótko przesmaż na rozgrzanej patelni (na 1-2 łyżkach oleju). Pora przełóż do pieczarek i wymieszaj. Pozostaw do wystygnięcia. Ser żółty zetrzyj na tarce o drobniejszych oczkach, dodaj do wystudzonych pieczarek i pora, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Nakładaj sporą łyżkę nadzienia na naleśnik i złóż go w kopertę. Podsmaż na patelni rozgrzanej z niewielką ilością oleju na złoty kolor z obu stron.

 

Częstujcie się proszę:)

07:33, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (6) »
wtorek, 16 lutego 2016
Naleśniki pełnoziarniste

Dziś przepis na zdrowe, pyszne i szybkie naleśniki .... świetne z dżemem, z kremem korzennym, albo na wytrawnie ...  o czym jutro:). Smakują w każdym wydaniu:).

Naleśniki są elastyczne, nie łamią się przy składanie ... czego przyznam szczerze się obawiałam:).


             Naleśniki pełnoziarniste

 

NALEŚNIKI PEŁNOZIARNISTE

Składniki na ok. 13 naleśników:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 jaja
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody (może być troszkę mniej lub więcej, w zależności od chłonności mąki)

Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Ciasto odstaw na 15 - 20 minut, aby odpoczęło, po czym smaż naleśniki na rozgrzanej patelni (przed pierwszym naleśnikiem posmaruj ją kapką oleju) z obu stron.

 

Częstujcie się proszę:)

 

 
1 , 2 , 3