Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 28 lutego 2017
Czekoladowe ciasto gryczane bez mleka i jaj

Dzi¶ zapraszam na ciekawe w smaku ciasto gryczane ... podkre¶lam jednak, że raczej dla wielbicieli kaszy gryczanej, gdyż czuć do¶ć intensywnie jej smak:). Ciasto należy raczej do tych suchszych, ale podpowiem Wam, ze z powidłami smakuje wy¶mienicie:). Bez nich tez jest smaczne:).

 

                  Ciasto gryczane

 

Przepis na nie znalazłam na blogu Odchudzona kobietka (klik).

 

CIASTO GRYCZANE

Składniki:

    • 1 szklanka maki gryczanej
    • 1/2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
    • 2-3 łyżki cukru (u nas dark muscovado)
    • 3 łyżki kakao
    • 1/3 szklanki oleju
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 łyżka octu
1 szklanka przegotowanej, ostudzonej wody z sokiem malinowym

        

                Czekoladowe ciasto gryczane bez mleka i jaj

Poł±cz ze sob± suche składniki w misce. Dodaj mokre składniki i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Można posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 27 lutego 2017
Szarlotka tatrzańska - zdrowsza wersja

Moja Lili uwielbia jabłka (podobnie jak mamusia), wielk± miło¶ci± darzy też szarlotkę, na któr± chcę Was zaprosić. To jej ukochane ciasto, a ja nie marudzę jak o nie prosi ... bo i moje również:). Ta szarlotka to poł±czenie owsianego batonika (klik) i szarlotki tatrzańskiej (klik). Jest pyszna, zaręczam:)... a Lili potwierdza:).

 

                    Szarlotka tatrzańska - zdrowsza wersja

 

SZARLOTKA TATRZAŃSKA - ZDROWSZA WERSJA

Składniki ciasta:

  • 3 szklanki m±ki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru dark muscovado
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 200 g masła

Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, dodaj do nich gor±ce roztopione masło i wymieszaj. Powstanie co¶ na kształt kruszonki.

Dodatkowo:

  • 3 kg jabłek szara reneta (inne się nie nadaj±)
  • 1 łyżka cynamonu

Obierz i pozbaw gniazd nasiennych jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach (je¶li s± duże). Za pomoc± malaksera lub ręcznie pokrój je na cieniutkie plasterki. Dodaj do nich cynamon i delikatnie wymieszaj, tak aby nie połamać plasterków.

Na spód blaszki (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż 2/3 kruszonki, delikatnie ugnieć dłoni±. Na to wykładaj plasterek przy plasterku (poziomo) jabłka aż do ich wykończenia. Doci¶nij warstwy. Na wierzch wysyp resztę kruszonki. Ciasto piecz ok. 70 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Dobrze wystudĽ przed krojeniem.

 

Częstujcie się proszę:) 

niedziela, 26 lutego 2017
Tortilla pełnoziarnista

Uwielbiamy tortillę, można z jej dodatkiem zrobić wiele cudownych potraw. Dzi¶ przepis na zdrowsz± jej wersję, bo pełnoziarnist±. Tak± domow± robi się chwilkę, tak więc zamiast i¶ć po ni± do sklepu zrób sam w domu:).

Przepis na tortille znalazłam na blogu Justyny (klik).

 

       Tortilla pełnoziarnista

 

TORTILLA PEŁNOZIARNISTA

Składniki:

  • 2 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 160 ml gor±cej (ale nie wrz±cej) wody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

Wymieszaj ze sob± w misce m±kę z sol±, dodaj olej i wodę. Wymieszaj składniki łyżk±, a następnie zagniataj ok. 5 minut (może być potrzeba dolania niewielkiej ilo¶ci wody, bo m±ki różnie ja chłon±). Wyrobione ciasto przykryj ¶ciereczk±, odstaw je na 15 - 20 minut, aby odpoczęło. Ciasto podziel na 6 - 8 równych czę¶ci, uformuj z nich kulki, a następnie spłaszcz je dłoni±. Rozwałkuj jak najcieniej na kształt koła. Smaż po kilkana¶cie sekund z każdej strony na patelni z powłok± nieprzywieraj±c± (bez tłuszczu). Nie smaż tortilli zbyt długo, bo wyschn± i będ± się kruszyć. Gotowe tortille zawiń w ¶ciereczkę. Je¶li nie będziesz serwować ich od razu odgrzej je póĽniej przez kilka sekund na rozgrzanej patelni.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 25 lutego 2017
Katarzynka

Dzi¶ zapraszam Was na ciasto, które stało się hitem ostatnich ¶wiat Bożego Narodzenia. Ochotę na Katarzynkę miałam od bardzo dawna, jednak jako¶ nie było mi z ni± po drodze. W internecie s± setki jej wariantów, ja stworzyłam swój kieruj±c się tylko tym jakie powinny się w niej znaleĽć warstwy.

Budyń do ciasta najlepiej ugotować sobie poprzedniego dnia wieczorem, przykryć go foli± spożywcz± (tak, aby folia bezpo¶rednio stykała się z budyniem, zapobiegnie to powstaniu kożucha) i pozostawić do dokładnego wystudzenia.

 

                    Katarzynka

 

KATARZYNKA

Składniki biszkoptu:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru (u mnie dark muscovado)
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (w tym 2 solidne łyżki kakao)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno z sol±. Ci±gle ubijaj±c dodawaj partiami cukier. Miksuj, aż cukier się rozpu¶ci, a piana będzie szklista. Zmniejsz obroty miksera do minimum i wmieszaj żółtka. Dodawaj partiami m±kę przesian± z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wmieszaj łopatk± lub drewnian± łyżk±. Ciasto przełóż do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem (tylko dno) i piecz ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (do tzw. suchego patyczka). Biszkopt porz±dnie przestudĽ, a następnie przekrój na 2 warstwy.

Składniki masy budyniowej:

  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 200 - 250 g miękkiego masła

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotuj budyń. Przykryj go foli± spożywcza (tak, aby stykała się bezpo¶rednio z cał± "tafl±" budyniu) i pozostaw do dokładnego wystudzenia. Zmiksuj miękkie masło na puch. Ci±gle miksuj±c dodawaj po łyżce budyniu.

Dodatkowo:

  • 1 - 1 i 1/2 słoika powideł ¶liwkowych
  • 3 opakowania pierników katarzynek
  • ulubiona polewa czekoladowa (u mnie 1 tabliczka gorzkiej czekolady + 50 g masła roztopione w k±pieli wodnej)

Pierwsz± warstwę biszkoptu posmaruj powidłami ¶liwkowymi, na nich ułóż pierniki katarzynki (jeden przy drugim). Na pierniki wyłóż masę budyniow± i dokładnie j± rozsmaruj. Przykryj drug± warstw± biszkoptu. Polej ulubion± polew± i odstaw w chłodne miejsce. Ciasto potrzebuje kilku godzin, aby pierniki zmiękły. Najlepsze jest jednak 3 dnia od przygotowania (tak jednogło¶nie orzekli¶my):).

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 23 lutego 2017
P±czki Pani Marii

Dzi¶ Tłusty Czwartek, a więc musz± być p±czki. Smażę je dosłownie raz w roku, więc musz± być jak najlepsze. 2 lata temu odkryłam cudowny przepis na p±czki (klik). Dzi¶ dokładam do niego kolejny - p±czki Pani Marii. Przepis na nie znalazłam u Ewelinki (klik). Uwielbiam przepisy, które pochodz± ze starych zeszytów. Nie zawiodłam się i tym razem. Paczki s± doskonałe - bardzo mięciutkie, puszyste, delikatne - cudowne .... ja zjadłam 2 za jednym zamachem ... a najczę¶ciej kończę całe jedzenie na 1:) .... a te 2 to nie był koniec:). Wierzcie mi nie oderwiecie się od nich:).

Wprawdzie Ewelinka nakazuje ręczne wyrabianie, ale ja po 15 minutach skapitulowałam i przesiadłam się na mikser. Mimo to ciasto było cudownie nab±blowane:) ... wyrosło w oka mgnieniu, cudownie się z nim pracowało.Ważne jest, aby ciasto nie było zbyt gęste. Konsystencja powinna być do¶ć mocno klej±ca, ale gładka.

 

              P±czki Pani Marii

 

PˇCZKI PANI MARII

Składniki zaczynu:

  • 50 g ¶wieżych drożdży
  • 50g cukru
  • 30g m±ki
  • trochę letniego mleka tak, aby składniki się poł±czyły

Utrzyj drożdże z cukrem i pozostaw je do upłynnienia. Dodaj m±kę oraz kilka łyżek maki i utrzyj. Pozostaw rozczyn na 10-15 minut do wyro¶nięcia w ciepłym miejscu.

Pozostałe składniki:

  • 4 żółtka
  • 3 jajka
  • 80g cukru
  • skórka z cytryny
  • 750g m±ki
  • 1/3 -1/2 szklanki mleka (musiałam dodać więcej, moja m±ka była bardzo chłonna)
  • szczypta soli
  • kieliszek alkoholu (wódka/rum)
  • 140g masła
  • powidła / konfitura do nadziania
  • smalec lub olej do smażenia

Utrzyj jaja i żółtka z cukrem i skórk± z cytryny, dodaj przesian± m±kę, wyro¶nięty rozczyn, mleko, sól i alkohol. Wyrabiaj ręk±. W rondelku roztop masło. Gdy wszystko się poł±czy, dodawaj porcjami roztopione masło i wyrabiaj ciasto do osi±gnięcia gładko¶ci i pęcherzyków powietrznych (ok. 30 minut). Oprósz m±k±, miskę z ciastem przykryj ¶ciereczk±, albo włóż do tory foliowej i odstaw do podwojenia objęto¶ci (od 60- 120 minut). Gdy ciasto wyro¶nie podziel je na 4 czę¶ci, wykładaj po jednej na stolnicę ( a resztę schowaj pod ¶ciereczk±) i rozci±gaj (ale nie wałkuj) aż ciasto osi±gnie grubo¶ć mniej więcej 1,5 cm. Klasyczn± szklank± wykrawaj kr±żki. Kr±żek kładĽ na rękę, na kr±żek ok. 1 łyżeczkę powideł lub konfitury i sklejaj tak, aby konfitura nie wypłynęła (można też oczywi¶cie nadziać p±czki już po usmażeniu). Układaj p±czki na posypanym m±k± blacie lub ¶ciereczce, nakryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na ok. 30-60 minut. W tym czasie dobrze rozgrzej tłuszcz(do temperatury 175 stopni C). Wyro¶nięte p±czki omieć z m±ki i kładĽ na tłuszczu. Gdy spód się zrumieni, drewnianym patyczkiem odwróć na druga stronę. Usmażone p±czki wykładaj na papierowy ręcznik, os±cz i wyłóż na talarze. Po usmażeniu posmaruje je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub pomarańczy,albo zwyczajnie oprósz cukrem pudrem.

 

         P±czki Pani Marii

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3