Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 12 lutego 2018
Bułki pieczone metod± solno - drożdżow±, czyli lutowa piekarnia u Amber

Kiedy kilka dni temu na swojej skrzynce e-mailowej znalazłam zaproszenie do wspólnego lutowego wypiekania u Amber (klik) wiedziałam, że choćbym miała piec w nocy to upiekę te bułki. Bułki na zdjęciu wygl±dały tak apetycznie, że nie sposób im się oprzeć. Dodatkowo zaciekawił mnie sposób prowadzenia zaczynu drożdżowego.

Nie zawiodłam się. Bułki maj± cudownie chrupi±c± skórkę i wspaniały miękkisz. Najlepsze tylko z masłem:).

Przepis na bułki pochodzi z bloga Home Baking (klik).

       IMG_20180208_112621

 

BUŁKI PIECZONE METODˇ SOLNO - DROŻDŻOWˇ

Składniki roztworu solno - drożdżowego:

  • 100 g wody
  • 10 g soli
  • 10 g ¶wieżych drożdży

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 500 g m±ki pszennej typ 550 (dałam typ 750)
  • 200 g wody (musiałam dolać ok. 100 ml więcej ze względu na zamianę m±ki)
  • 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego
  • 10 g masła miękkiego
  • roztwór solno - drożdżowy

Umie¶ć sól, wodę i drożdże w słoiku, zamknij i dobrze wstrz±saj, aż sól się rozpu¶ci. Wstaw słoik (bez pokrywki) na noc do lodówki (co najmniej na 4 godziny).

Kolejnego dnia włóż wszystkie składniki (z wyj±tkiem masła) do miski i ugniataj przez 5 minut. Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut. Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i pozostaw na ok. 90 minut do podwojenia objęto¶ci. Wyro¶nięte ciasto podziel na 10 kawałków (o wadze ok. 70 - 75 g) i zostaw na posypanej m±k± stolnicy na 10 minut. Uformuj okr±głe bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ł±czeniem do góry. Blachę przykryj ¶cierk± i pozostaw na ok. 40 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni C . W dolnej czę¶ci piekarnika umie¶ć miseczkę z wod±. Przed pieczeniem możesz naci±ć bułki. Wyro¶nięte bułki piecz 12 - 15 minut. OstudĽ na kratce.

Częstujcie się proszę:)

 

Razem ze mn± piekli:

Codziennik kuchenny (klik)

Co¶ nieco¶ (klik)

Gotuj zdrowo! Guten appetit! (klik)

Grahamka, weka i kajzerka (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Moje małe czarowanie (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Pieguskowa kuchnia (klik)

Proste potrawy (klik)

Sto kolorów kuchni (klik)

W poszukiwaniu slowlife (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)