Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 28 listopada 2012
Dyniowy chlebek z nutell± i Liebster blog

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na ciasto, w którym zakochali¶my się od pierwszego kęsa - chlebek dyniowy z nutell±. Piekłam go już w zeszłym roku z przepisu Ewelajny, ale wersja Wianuszka z masłem jest jeszcze lepsza:). Chlebek ten jest tak pyszny, że postanowiłam o nim przypomnieć. Jest niesamowicie aromatyczny, wilgotny ...a te kleksy nutelli s± niczym niespodzianka:). Polecam, naprawdę warto go upiec ....zwłaszcza, że jest szybki:)... u mnie go¶cił już wielokrotnie. Najczę¶ciej robię go z 1,5 porcji i piekę w keksówce o długo¶ci 30 cm.

 

                 Chlebek dyniowy z nutell±

 

CHLEBEK DYNIOWY Z NUTELLˇ

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni (klik)
  • 1 i 3/4 szklanki m±ki pszennej
  • 3/4 - 1 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 140g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • kilka łyżek nutelii

W misce wymieszać m±kę, sodę, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołow±. W garnuszku rozpu¶cić masło. Odstawić do wystudzenia. Do masła dodać jajka i rozbełtać widelcem. Wsypać cukier i wymieszać widelcem. Następnie dodać puree z dyni, ekstrakt z wanilii i wodę. Wymieszać po raz ostatni. Składniki z garnuszka wlać do suchych w misce i wszystko wymieszać łyżk±. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożónej papierem. Na wierzchu zrobić łyżeczk± kleksy z nutelli. Piec około 45 minut w 180 stopniach C, do suchego patyczka.

 

Przepis na chlebek dyniowy dodaję do akcji Korzenny Tydzień prowadzonej przez Ptasię. 

 

Częstujcie się proszę:).

 

Jaki¶ czas temu dostałam od wspaniałych Kobiet: Karoliny, Nastusi, Mysi i Karolci przemił± nominację Liebster blog. Dziękuję Wam Kochane za to wyróżnienie, jest mi niezmiernie miło:). Pozwolicie jednak, że nie będę ci±gła tej zabawy dalej, gdyż cenię i odwiedzam zbyt wiele blogów i nie chciałabym kogo¶ pomin±ć:). Na pytania jednak z wielk± przyjemnosci± odpowiem:).

 

Pytania od Karoliny

Słodki czy słony? Zdecydowanie słodki:)

Białe czy czerwone? Czerwone:)

Skrzydełko czy nóżka? Ostatio jako¶ nie przepadam za drobiem, ale je¶li miałabym wybrać to skrzydełko:)

Pieprz czy wanilia? Bez obu przypraw nie umiem żyć:)

Kawa czy herbata? Herbacinka:)

Gorzka czy mleczna? Ostatnio gorzka:)

Kuchnia północy czy południa? Je¶li o kuchnię chodzi to jako¶ nie interesuję się kuchniami poszczególnych regionów ¶wiata - gotuję po prostu to co nam zasmakuje:)

O wschodzie czy o zachodzie słońca?  Wschód - ranny ptaszek ze mnie .... choć podziwiać zachód słońca z mężem u boku to co¶ cudownego:)

Mięsna czy wegetariańska? Ostatnio wegetariańska, ale ogólnie mięsiara ze mnie:)

Lody czy sorbet? Zależnie od pogody:)

Zima czy lato? Każda pora roku:)

 

Pytania od Nastusi

Dlaczego kulinaria, a nie np. sport czy szydełkowanie? Szydełkowanie mi nie wychodzi, za sportem jako¶ nie przepadam ...a gotować i piec po prostu kocham:)


Przygotowywanie potraw czy ich spożywanie? Nastusiu zdecydowanie i to i to:)


Co Cię inspiruje (w kuchni)? Smaki moje, mojego Męża i Synka, ksi±żki kulinarne ...a niekiedy widok jakiej¶ potrawy w internecie po prostu:)


Kawa czy herbata? Herbata:)


Słodkie czy pikantne? Słodkie, choć lubię np. czekoladę z chili:)


Kucharzenie w pojedynkę czy z kim¶ (partnerem, dzieckiem itp.)? Najczę¶ciej w pojedynkę, ale bardzo lubię gotować z synkiem ....


¦cisłe trzymanie się przepisów czy odważna improwizacja? Wszystko zależy od tego na ile obeznany mam temat:) .... chleby zaczynam już piec na oko,a le np. ciasta zawsze piekę wg przepisu:)


Jaka kuchnia (włoska, francuska itp.) jest bliska Twemu sercu? Moja domowa:)


Jesz żeby żyć czy żyjesz żeby je¶ć? Chyba co¶ po¶rodku:)


Jedzenie domowe czy wyj¶cie do restauracji? Domowe, choc wyj¶cie do restauracji od czasu do czasu jest miłe:)


Smaki lata czy zimy? Chyba lata, bo jest wówczas całe mrowie owoców, które uwielbiam:)

 

 

Pytania od Mysi

Ulubiony owoc? Wszystkie:)

Ulubione warzywo? Pomidor

Ulubione ciasto? Mysiu to pytanie to kara - bo jednego wymienić nie umiem:) ... ale wymienianie zaczęłabym od jabłecznika:)

Kawa czarna czy z mlekiem? Nie lubię kawy, no chyba, że w wypiekach:)

Dla kogo pieczesz i gotujesz? Dla Męża, Synka i siebie ...a piekę też i dla znajomych i rodzinki:)

Ulubiona zupa? Krupnik:)

Czekolada gorzka czy mleczna? Ostatnio gorzka:)

Chleb biały czy ciemny? Chyba bardziej ciemny:)

Masło czy margaryna? Do smarowania kanapek masło, ale do wypieków używam też i margaryny

Kasza czy ryż? Kasza jęczmienna:)

¦więta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc? Zdecydowanie Boże Narodzenie i Jego magia:)

 

Pytania od Karolci

Ranny ptaszek czy nocny marek? Ranny ptaszek, ale potrafię też przetańczyć cał± noc:)


Zima czy lato? Kocham wszystkie pory roku:)


Ksi±żka czy film? Ksiażka, ale dobrym filmem też nie pogardzę:)


Kot czy pies? Zdecydowanie pies


Pływanie czy narty? Na nartach nie jeĽdziłam, ale pływanie uwielbiam:)


Golonka tak czy nie? Nie przepadam:)


Kuchnia wschodu czy zachodu? Wszeaka, która nam smakuje:)


Pierniki czy pierniczki? Tutaj nie umiem się zdecydować, bo uwielbiam i to i to:)


Dania mięsne czy bezmięsne? Ostatnio bez, ale mięsko ogólnie bardzo lubię:)


Słodycze czy ¶ledzie? Słodycze i ¶ledzie:)


Będziesz bawić się dalej? Nie:) ...bo miałabym problem z nominowaniem:) 

 

10:28, jolantaszyndlarewicz , Wszystko z dyni±
Link Komentarze (17) »
wtorek, 20 listopada 2012
Chleb na zakwasie z wędzonymi ¶liwkami

Uwielbiam piec chleby, odpręża mnie to i wywołuje u¶miech na twarzy ... i nawet jak padam na twarz to na widok kończ±cego się chleba wyci±gam z lodówki zakwas:) ... Zakwas i chleb chyba też mnie lubi±, bo jak do tej pory mnie nie zawiedli.

Dzi¶ chciałabym zaprosić Was na naprawdę doskonały chleb, na który przepis znalazłam u Lo, a Lo u Margotki. Ma cudowny smak, piękny zapach ...i te ¶liwki, które w pieczywie uwielbiam:) .... Na widok tego bochenka buzia sama się ¶mieje:). Wiem, że będę go piekła bardzo, bardzo często:).

Lo, dziękuję za przepis Kochana:).

 

             Chleb na zakwasie z wędzon± ¶liwk±

 

CHLEB NA ZAKWASIE Z WĘDZONˇ ¦LIWKˇ 

Składniki na zaczyn:

  • 100 g m±ki żytniej (u mnie typ 720)
  • 100 g wody
  • 50 g zakwasu żytniego (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)

Składniki zaczynu wymieszać, przykryć foli± spożywcz± i odstawić na kilka godzin (u mnie 12 godzin)w ciepłe miejsce (będzie gotowy jak zacznie b±belkować i zwiększy swoj± objęto¶ć). 

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 350 g m±ki żytniej (u mnie typ 720)
  • 320 g m±ki pszennej (u mnie typ 650)
  • 16-18 g soli
  • 30 g miodu (1 łyżka)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 450 ciepławej wody
  • 100 g wędzonych ¶liwek(można też dać po 50 g wędzonych ¶liwek bez pestek i suszonych jabłek lub innych owoców)

Wędzone ¶liwki pokroić na mniejsze kawałki. Zaczyn wymieszać z reszt± składników, na samym końcu dodać suszone owoce. Wymieszać do dokładnego wmieszania owoców. Odstawić na godzinę. Wyrobione ciasto jest do¶ć lepkie i klej±ce.

Naczynie żaroodporne o ¶rednicy 22-24 cm wyłożyć poniecionym papierem do pieczenia. Wyłożyć do niego ciasto, wyrównać wierzch. Naczynie włożyć do foliowego worka i zostawić do wyro¶niecia. U mnie trwało to 2,5 - 3 godziny. Gdy chleb wyro¶nie naczynie włożyc do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. Piec 50 minut, po czym obniżyć temperaturę do 210 stopni C i dopiekać (ewentualnie) jeszcze ok. 10 minut.

Można też miskę lub durszlak wyłożyć pogniecionym papierem do pieczenia i włożyć do niego ciasto chlebowe. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na cał± noc (u mnie jak wspomniałam trwało to znacznie krócej). Nagrzać piekarnik wraz z garnkiem żeliwnym do 230 stopni C. Przełożyć chleb w papierze do garnka, przykryć pokrywk± i piec 50 minut. Po tym czasie zdj±ć przykrywkę, obniżyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb jeszcze 10 minut.
Chleb wyj±ć z garnka, studzić na kratce.  

 

Chlebu¶ ten chciałabym dodać również do listopadowych wypieków Weekendowej Piekarni, która wznowiła działalno¶c pod okiem Tili.

 

Częstujcie się proszę:) 

15:55, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (18) »
pi±tek, 16 listopada 2012
Orzeszki

Uwielbiam orzeszki, mogę zje¶ć ich nieprzyzwoit± ilo¶ć ... najlepsze s± te z mas± z mleka w proszku...ale jako¶ nie umiem odtworzyć smaku tej z dzieciństwa ...dlatego też swoje nadziałam mas± krówkow± zmiksowan± z masłem i orzechami laskowymi ....to taka mała niespodzianka w ¶rodku orzeszka:). 

Problemem jest to, że do wypieku orzeszków potrzebna jest specjalna patelnia, któr± ja posiadam obecnie na wypożyczeniu od Cioci:) ...ale czas zaopatrzyć się we własn±:).

Przepis na ciasto dostałam od Cioci Oli, któr± serdecznie pozdrawiam:). Z podanej proporcji wychodzi wielka micha skorupek, naprawdę wielka. Bardzo dobrze się jednak przechowuj± w puszce czy kartonie i można spokojnie skorupek napiec na zapas.

 

             Orzeszki

 

ORZESZKI

Składniki:

  • 6 szklanek m±ki
  • 2 margaryny (schłodzone)
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki sody (należy skropić j± octem, aby wygazowac sodę)
  • 20 dag ¶mietany 

Margarynę posiekac z m±k±, dodać cukier, jaja, sodę i ¶mietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki (wielko¶ci małego orzecha włoskiego). Rozgrzać patelnię do orzeszków. Wkładać kulki do wgłębień patelni, zamkn±ć i smażyć, aż skorupki nabior± złotego koloru i same będa odchodzić od ¶cianki patelni. Po wystudzeniu nadziewać dowoln± mas±.

 

Składniki masy:

  • 1 puszka masy krówkowej
  • 100 g miękkiego masła
  • podprażone orzechy laskowe

Masło utrzeć mikserem do biało¶ci. Nadal miksuj±c dodawać po łyżce masy krówkowej. Tak± masa nadziewać skorupki, wkładaj±c w ¶rodek podprażony orzech laskowy.

 

Orzeszki dodaję do akcji "Orzechowy Tydzień" prowadzonej przez Atinkę:).

 

                     Orzechowy tydzień

 

Częstujcie się proszę:)         

 

 

11:56, jolantaszyndlarewicz , Ciastka
Link Komentarze (24) »
¶roda, 07 listopada 2012
Chleb Babci Celki

Dzi¶ chciałam Was zaprosić na kromkę pysznego chleba - chleba, pieczonego od dawna przez Babcię Celkę .... Babcię Basi. Teraz piekę go i ja ...i mam nadzieje, zę kiedy¶ upiecze go mój Synek, który już teraz doskonale wie co się robi z zakwasem i d czego on służy.

Przepyszny jest ten chleb - ma smakowity miękkisz, chrupi±c± skórkę i pięknie pachnie:). Robi się go naprawdę bezproblemowo:). Polecam, a Tobie Basiu i Twojej Babci dziękuję za recepturę:).

 

                 Chleb Babci Celki

 

CHLEB BABCI CELKI

Składniki na jeden duży bochenek:

  • 500 g m±ki żytniej jasnej (u mnie typ 720)
  • 250 g m±ki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki żytniego zakwasu (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)
  • łyżka soli

Z 250g m±ki pszennej, szklanki wody i zalwasu zrobić zaczyn. Przykryć go i zostawić na 12 godzin. Następniedo zaczynu dodać m±kę żytni±, sól i pozostał± wodę. Dobrze wyrobić (ok. 1 minut). Ciasto zostawić na 2 godziny, by podwoiło objęto¶ć, po godzinie można je odgazować. Po wyro¶nieciu ciasto ponownie odgazować, uformować bochenek, przełożyć do om±czonego koszyka (lub formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej sezamem) i pozostawić do ostatecznego wyro¶nięcia w ciepłym miejscu. Piec 40 minut, pocz±tkowo w 220 stopniach C. Po 15 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni C. Chleb jest upieczony, je¶li postukany od dołu wyda głuchy odgłos.

 

Częstujcie się proszę:) 

09:55, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (29) »
pi±tek, 02 listopada 2012
Chleb mieszany z m±k± z amarantusa

Jaki¶ czas temu kupiłam w pewnym sklepie m±kę z amarantusa. Kiedy nabrała już "mocy urzędowej" postanowiłam upiec chleb z jej dodatkiem.  Razem z Olinkiem dodawali¶my to wody, to m±ki, to znów soli i wyszedł nam naprawdę smakowity chleb. Ma mi±ższ o małych, regularnych dziurkach, nadaje się zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków. Polecamy.

 

                    Chleb mieszany z mak± z amarantusa 

 

CHLEB MIESZANY Z MˇKˇ Z AMARANTUSA

Składniki zaczynu:

  • 150 g zakwasu (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)
  • 130 g wody
  • 50 g m±ki żytniej typ 2000
  • 100 g m±ki żytniej typ 720

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 12 godzin.

 

Składniki ciasta chlebowego:

  • cały zaczyn
  • 500 g m±ki pszennej typ 650
  • 500 g m±ki żytniej typ 720
  • 1/2 szklanki m±ki z amarantusa
  • 670 g wody
  • 1 i 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wodę wymieszać z sol± i octem balsamicznym. Dodać j± do zaczynu. Następnie oddać wszystkie m±ki i zagnie¶ć ciasto (lub wymieszac dokładnie drewnian± łyżk±) . Miskę z ciastem włożyć do foliowej reklamówki i pozostawić na 3 godziny do fermentacji w ciepłym miejscu. Po tym czasie przełożyć ciasto do dwóch keksówek (o wymiarach dolnych 30x7cm) wysmarowanych smalcem i wysypanych sezamem (lub otrębami). Pozostawić do wyro¶niecia (najlepiej w foliowej reklamówce). Chleb wyrastał u mnie ok. 2,5 godzin. Wyro¶niety chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C. Ł±cznie piec 35 - 40 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

 

Częstujcie się proszę:) 

09:23, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (11) »