Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 28 listopada 2013
Sałatka z selerem konserwowym

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na smaczn± i szybk± (pomijaj±c czas gotowania i studzenia ryżu) sałatkę. Wychodzi jej spora micha, więc spokojnie starczy i dla Go¶ci i na ¶niadanie następnego dnia:).

Przepis na ni± dostałam od kuzynki Magdy, dziękuję:). Zdjęcie mało wyględne, ale do zdjęć to ja nie mam zdolno¶ci.

 

            Sałatka z selerem konserwowym

 

SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu parboiled
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 20-25 dag szynki (lub innej ulubionej wędliny)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 słoik czerwonej konserwowej papryki
  • 4-5 sztuk korniszonów (je¶li duże to tak z 3, je¶li sklepowe maleństwa to można dać z 6 sztuk)
  • majonez

Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przestudzić. Po przestudzeniu przełożyć do miski i przemieszać go widelcem, żeby rozbić ew. grudki.

Seler i kukurydzę ods±czyć z zalewy. Szynkę pokroić w paseczki o długo¶ci 2-3 cm, a paprykę i korniszony w kostkę. Wszystkie składniki wsypać do ryżu, dodać majonez (wg uznania), wymieszać.

Ja nie doprawiam tej sałatki, gdyż składniki same w sobie nadaj± jej smak ... ale oczywi¶cie można przyprawić sol± i pieprzem wg uznania.

 

Częstujcie się proszę:)

10:26, jolantaszyndlarewicz , Surówki i sałatki
Link Komentarze (8) »
pi±tek, 22 listopada 2013
Jabłecznik - przepyszny:)

Kiedy tylko zobaczyłam którego¶ dnia u Kasi (klik) jabłecznik od razu przyst±piłam do jego zrobienia ... zwłaszcza, że w lodówce leżało kilka danio z kończ±cym się terminem ważno¶ci. Przyznać muszę, że ten jabłecznik to eden z najlepszych jakie jadłam. Ciasto jest delikatne, odpowiednio słodkie ... takie, ze trudno się od niego oderwać ...a co ważne jest naprawdę szybkie i proste:).. i jeszcze fajnie wygl±da - takie poduszeczki:).

 

              Jabłecznik

 

JABŁECZNIK - PRZEPYSZNY

Składniki ciasta:

  • 2,5 szklanki m±ki
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 6 - 8 dużych, słodkich jabłek
  • cynamon (wg uznania)
  • cukier puder  do posypania

 

               Jabłecznik

 

Jabłka obrać, przekroić na pół i wyci±ć gniazda nasienne.

M±kę przesiać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i przesiekać siekaczk± (do uzyskania konsystencji kruszonki). Dodać pozostałe składniki i zagnie¶ć ciasto. Podzielić je na dwie czę¶ci. Blachę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwsz± czę¶ć ciasta rozwałkować i wyłożyć ni± spód formy. Na cie¶cie ułożyć jabłka (jedno obok drugiego, rozcięciem do dołu) i oprószyć je cynamonem. Drug± czę¶ć ciasta rozwałkować i przykryć ni± jabłka. Ciasto miejscami nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok.  60 minut. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

17:21, jolantaszyndlarewicz , Ciasta z owocami
Link Komentarze (16) »
czwartek, 21 listopada 2013
Babka na oleju Siostry Anastazji

Bardzo lubimy babki, najbardziej te wilgotne ... ale i piaskowe od czasu do czasu l±duj± u nas na stole. Babka, na któr± chcę Was dzi¶ zaprosić jest z gatunku tych do¶ć wilgotnych, puszystych, takich które z wielk± przyjemno¶ci± zjada się z kubkiem gor±cej herbaty, czy kakao:) .... lub zimnego mleka w wersji letniej:).

Przepis na t± babkę znalazłam na blogu Moje kuchcikowo (klik), zmieniłam tylko proporcje pod swoj± formę babkow± i takowe u siebie pokazuję.

 

              Babka na oleju siostry Anastazji

 

BABKA NA OLEJU SIOSTRY ANASTAZJI

Składniki na formę babkow± o pojemno¶ci 2,5 - 3l:

  • 6 jaj
  • 262g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 225g m±ki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki kakao

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, nie przerywaj±c miksowania dodawać partiami cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i l¶ni±ca dodać rozbełtane żółtka i połowę oleju. Delikatnie wymieszać. Dodać pozostały olej oraz m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej kasz± mann± lub tart± bułk±. Do reszty ciasta dodać kakao, dobrze wymieszać i wyłożyć na jasne ciasto. babkę piec ok. 40 min. w 180 stopniach C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polew± czekoladow±.

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: kakao
10:24, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (5) »
¶roda, 13 listopada 2013
Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

Całkiem niedawno załatwiłam w swojej kuchni kolejny mikser .... no niestety producenci jako¶ ostatnio niezbyt się staraj± żeby sprzęt działał dłużej niż do końca gwarancji. Doszli¶my więc z Moim Połóweczkiem do wniosku, że czas chyba pomy¶leć o nowym, takim który wytrzyma więcej ... od słowa do czynu droga bardzo krótka .... i tak zamieszkał w mojej kuchni kuchni zwierz  - pięknie mruczy, ma "sier¶ć" w kolorze kakaowym i jest spełnieniem moich marzeń. Okazało się, że w tym samym czasie Kiciu¶ skusił również i Majankę (klik) ... Te nasze Kocie zakupy postanowiły¶my uczcić wspólnym pieczeniem ... a że trwa wła¶nie Orzechowy tydzień (klik) u Atinki to będzie z orzechami:). Wybrały¶my przepis od Doroty (klik). Ciasto okazało się przepyszne .... słodkie i wilgotne od jabłek, mięciutkie i puszyste .... a warstwa orzechów przyjemnie chrupie ... do tego aromatyczna warstwa cynamonu, gor±ca herbata i nawet zima nie straszna:). 

 

        Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi


Madziu dziękuję za wspólne, niezwykle smakowite i aromatyczne spotkanie w kuchni:) ... i jak to mówi± "do następnego":).

 

ŁATWE I PUSZYSTE CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

Składniki:

  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1 szklanka m±ki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g margaryny lub masła, roztopionego
  • 1,2 kg jabłek
  • gar¶ć orzechów włoskich lub pekanów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder, do posypania

Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej (masło może być ciepłe).

Jabłka obrać, usun±ć gniazda nasienne, pokroić w grub± kostkę (można skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały). Orzechy z grubsza pokroić. M±ki przesiać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić na lekk± i puszyst± pianę przy pomocy miksera (na najwyższych obrotach miksera). Stopniowo dodawać cukier, dalej ubijaj±c, aż do powstania gęstej i jasnej piany. Dodać przesiane m±ki z proszkiem i zmiksować do poł±czenia. Na koniec dodać margarynę i zmiksować do poł±czenia składników. Blachę o wymiarach 25 x 28 cm (lub niedużo mniejsz±) wyłożyć papierem do pieczenia. Surowe ciasto wylać na blachę (będzie go mało, ale wyro¶nie). Wysypać równomiernie jabłka, następnie posypać orzechami i cynamonem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

           Łatwe i puszyste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

 

Częstujcie się proszę:)



18:24, jolantaszyndlarewicz , Ciasta z owocami
Link Komentarze (14) »
wtorek, 12 listopada 2013
Żydowski jabłecznik

Ostatnio mamy jak±¶ fazę na szarlotki, jabłeczniki ... czy jak zwał tak zwał - ogólnie ciasta z jabłkami:). Kiedy więc na blogu Domowe wypieki (klik) znalazłam przepis na jabłecznik żydowski od razu poszłam do kuchni go upiec. Nie zawiodłam się, jest po prostu przepyszny. Wilgotny, pachn±cy cynamonem, a słodki smak jabłek cudownie przełamuje sok cytrynowy ... który tutaj jest do¶ć mocno wyczuwalny ... ale jak dla mnie zdecydowanie na plus:) ..... do tego gar¶ć orzechów (ale to już moja inwencja) żeby uczcić Orzechowy tydzień (klik) u Atinki:). Polecam z czystym sumieniem, ja będę go piekła czę¶ciej, bo pracy przy nim tyle co nic, a efekt zarówno wizualny, jak i smakowy rewelacyjny:).

Przy wykonywaniu tego ciasta należy pamiętać, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

 

        Jabłecznik żydowski

 

ŻYDOWSKI JABŁECZNIK

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok wyci¶nięty z jednej cytryny
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 250g oleju ro¶linnego np. rzepakowego
  • 250g m±ki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • gar¶ć orzechów włoskich
  • ew. cukier puder do posypania

Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydr±żyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Orzechy włoskie posiekać. Plasterki jabłek posypać cynamonem, cukrem waniliowym, skropić sokiem z cytryny i wymieszać ze skórk± z cytryny. Odstawić na bok.

W osobnej miseczce wymieszać m±kę z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem na puszyst±, kremow± masę (na najwyższych obrotach co najmniej 5 min). Dalej miksuj±c dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać m±kę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do poł±czenia się składników. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy (o ¶rednicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na cie¶cie rozłożyć połowę jabłek, posypać orzechami. Na jabłka wyłożyć resztę ciasta i na górę ułożyć resztę jabłek.Piec w nagrzanym piekarniku około 1,5 godz. w temperaturze 180°C. (Je¶li ciasto będzie się szybko rumienić, można podczas pieczenia przykryć je z góry foli± aluminiow±. Ciasto jest gotowe, je¶li patyczek będzie suchy).  Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyci±gn±ć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

             Żydowski jabłecznik

 

Częstujcie się proszę:)

10:24, jolantaszyndlarewicz , Ciasta z owocami
Link Komentarze (10) »