Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 28 listopada 2015
Domowe słodkie paluszki, czyli ponownie ciasteczkujemy na 10 r±czek:)

Wracam powoli, ale za to jak pysznie .... wła¶ciwie to nawet nie ja tylko moje dzieci (klik), które wraz z Olkiem, Hani± i Ewuni± (klik) upiekły wspaniale paluszki ..... kruchutkie, w sam raz słodkie, takie, które bardzo, bardzo szybko znikaj±:)... i dodatkowo ¶licznie wygl±daj±:).

Przepis na te paluszki pochodzi od Dorotki (klik), a do naszego wspólnego pieczenia zaproponowały go dzieci Ani. W oryginale były one obtoczone w czekoladzie, jednak my z tego zrezygnowali¶my. Ponadto pominęli¶my cukier puder, co było dobrym posunięciem.

Ważne jest, aby wszystkie składniki ciastek były w temperaturze pokojowej.

 

Tutaj obejrzycie paluszki upieczone przez Olka, Hanię i Ewunię (klik).

 

                   Domowe słodkie paluszki

 

 

DOMOWE SŁODKIE PALUSZKI

Składniki:

  • 1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 łyżki wody
  • 1 szklanka m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 55 g masła

Wymieszaj mleko skondensowane z wod± i odstaw. W misie miksera wymieszaj m±kę, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Miksuj, aż do otrzymania mieszanki o wygl±dzie bardzo drobnej kruszonki. Dodaj mieszankę mleczn± i zmiksuj krótko (do momentu otrzymania gładkiego ciasta). Ciasto uformuj w kulę, spłaszcz j±, zawiń w folię spożywcz± i schłodĽ przez około 20 - 30 minut w lodówce. Po tym czasie z ciasta odrywaj nieduże kawałki masy i roluj je na stolnicy w 15 - 20 cm cienkie paluszki (ważne, aby nie były zbyt grube, gdyż urosn± w piekarniku). Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowuj±c niewielkie odstępy. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 7 - 10 (w oryginale 15 minut) do zrumienienia. WystudĽ na kratce.

 

Oto krótka fotorelacja z pieczenia:)

 

            Olek i Lili

 

            Olek i Lili

 

            Olek i Lili

 

            Olek i Lili

 

            Olek i Lili

 

            Olek

 

            Lili

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 07 listopada 2015
Ma¶lane bułeczki z kruszonk±

Wczoraj mieli¶my pyszn± kolację, a dzi¶ ¶niadanie - ma¶lane bułeczki z kruszonk± i do tego mleko / kakao. Puszyste, mięciutkie z chrupi±c± kruszonk± ... nie trzeba do nich żadnych dodatków.

Drugiego dnia nieco trac± ze swej ¶wieżo¶ci, ale nadal s± pyszne:).

Przepis na te bułeczki pochodzi z bloga Liski (klik), a bułki upiekłam w ramach akcji "Wypiekanie na ¶niadanie" (klik).

 

                Ma¶lane bułeczki z kruszonk±

 

MA¦LANE BUŁECZKI Z KRUSZONKˇ 

Składniki ciasta:

  • 600 g m±ki pszennej
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 40 g cukru (u mnie waniliowy)
  • 50 g masła
  • 1 jajo
  • 240 ml mleka (u mnie 300 ml)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki kruszonki:

  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g m±ki
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 łyżki płatków migdałów pokruszonych
Dodatkowo:
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mleka

Rozkrusz drożdże do miseczki i utrzyj je z łyżk± cukru, poczekaj aż się upłynni±, a następnie wymieszaj z odrobin± mleka i odstaw na kilka minut. Resztę mleka podgrzej z masłem, reszt± cukru i szczypt± soli. Kiedy przestygnie dodaj jajko i wymieszaj. M±kę przesiej do miski, dodaj zaczyn oraz mieszaninę mleka i masła. Wyrób gładkie, elastyczne, miękkie ciasto (w razie potrzeby dolej ciepłego mleka). Włóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, wstaw j± do toby foliowej i odstaw na 60 - 90 minut do podwojenia objęto¶ci. Po tym czasie podziel ciasto na 12 - 15 kęsów, z każdego uformuj bułeczkę i ułóż je w tortownicy (u mnie o ¶rednicy 28 i 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zachowuj±c ok. 2 cm odstępy. Przykryj ¶ciereczk± i odstaw na 30 - 40 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie zrób kruszonkę (poł±cz ze sob± w miseczce wszystkie składniki, aż osi±gniesz konsystencję kruszonki) i nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Kiedy bułeczki wyrosn± posmaruj je jajem rozbełtanym z mlekiem i posyp kruszonk±. Piecz ok. 25- 30 minut (do zezłocenia).

Razem ze mn± piekły:
Bożena (klik)
Ewa (klik)
Aneta (klik)
Piekę bo lubię (klik)
Asia (klik)
Edyta (klik)
Beata (klik)
Angelika (klik)
Małgosia (klik)
Szóste niebo (klik)
Marzena (klik)
Ewa (klik)
Agnieszka (klik)
Iza (klik)
Małgorzata (klik)
Ala (klik)
Olga (klik)
Dorota (klik)
Bernadetta (klik)
Iwona (klik)
Wiosenka (klik)
Joanna (klik)
Pycha ciasta (klik)
Iwona (klik)
Kuchnia Maryny (klik)
Agnieszka (klik)
Małgosia (klik)
Ela (klik)
Kasia (klik

Częstujcie się proszę:)
 
niedziela, 01 listopada 2015
Pierniczki Aganiok

Najwyższy już czas zagnie¶ć ciasto na pierniczki Aganiok (klik) - pierniczki, które rok temu skradły nasze serca i podniebienia ... mięciutkie, pełne bakalii, aromatyczne, pyszne:)... a przy tym jakże miłe do zrobienia, zwłaszcza gdy robi się je z dziećmi. 

Zagniećcie ciasto, nie pożałujecie ... zwłaszcza, że to już ostatni dzwonek:). 

Oczywi¶cie możecie użyć innych bakalii, je¶li nie lubicie którego¶ ze składników.

 

             Pierniczki Aganiok

 

PIERNICZKI AGANIOK

Składniki:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 2 niepełne szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 kg + 1 szklanka m±ki pszennej
  • 2 jaja (niezbyt duże)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 50 g skorki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goĽdzików
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajo + 3 łyżki mleka do smarowania

Ciasto dobrze jest przygotować w malakserze, ja jednak robię to ręcznie. Wymaga to siły ... ale dobrze zgubić kilka kcal na poczet zjedzonych pierników:).

Rodzynki namocz, a następnie posiekaj z pozostałymi bakaliami, m±kę przesiej. Miód, cukier i tłuszcz włóż do garnka, powoli podgrzewaj (stale mieszaj±c), aż wszystkie składniki się poł±cz±. Zdejm z ognia, dodaj bakalie oraz przyprawy. 

Do miski wsyp czę¶ć przesianej m±ki, dodaj jaja, sól, sodę rozpuszczon± w zimnym mleku, kakao i wymieszaj. Dodaj gor±c± masę z tłuszczu i miodu i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj pozostał± m±kę i zagnieć ciasto (lub dobrze wymieszaj łyżk±). Ciasto przełóż do naczynia, owiń foli± spożywcz±. Ponakłuwaj delikatnie folię, bay ciasto oddychało, ale nie wyschło. Odstaw na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, lodówka), aby ciasto dojrzało. Ciasto zmieni podczas dojrzewania konsystencję z lepkiej i luĽnej na zwart± . Po ok. 6 tygodniach możemy zacz±ć piec pierniczki. Zimne ciasto ogrzej przez pewien czas w temperaturze pokojowej, gdyby jednak ciasto się trudno wyrabiało lub kruszyło, wówczas należy podczas wyrabiania zwilżyć dłonie wod± (ciasto nabierze wówczas elastyczno¶ci). Ciasto wałkuj na stolnicy lekko podsypanej m±k± na grubo¶ć ok. 1/2 cm, wykrój pierniczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem rozm±conym z mlekiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 - 170 stopni C przez 9 - 11 minut (brzeg pierniczka powinien być twardy, a ¶rodek pozostać miękki - pierniczki powinny wówczas pozostać miękkie. Gdyby jednak były zbyt twarde, wówczas do puszki z piernikami można włożyć na kilka dni cz±stki jabłek, należy jednak pamiętać o ich wymianie).

 

Częstujcie się proszę:)