Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 09 listopada 2016
Chleb tostowy VI

Dobrych przepisów na chleby tostowe nigdy do¶ć, zwłaszcza jak ma się w domu tostomaniaka:) .... inspiracj± dla tego chleba był przepis pochodz±cy z bloga Urtici (klik). Chleb z tego przepisu jest mięciutki, puszysty, neutralny w smaku (tak więc pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków).

 

                  Chleb tostowy VI

 

CHLEB TOSTOWY VI

Składniki:

  • 840 g m±ki pszennej
  • 150 g m±ki pszennej razowej
  • 400 g wody
  • 200 g mleka
  • 40 g ¶wieżych drożdży
  • 45 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli

Wkrusz drożdże do miseczki, utrzyj z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj ok. 1/2 szklanki wody, wymieszaj i odstaw miseczkę na kilka minut, aby drożdże ruszyły. Do miski wsyp obie m±ki, dodaj rozczyn i pozostałe składniki. Zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Przełóż je do miski delikatnie wysmarowanej olejem, włóż j± do torby foliowej i pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 40 - 60 minut do wyro¶nięcia. Po tym czasie ciasto odgazuj i podziel na 2 równe czę¶ci. Uformuj z niego bochenki i włóż do keksówek (30x7 cm) wysmarowanych delikatnie tłuszczem i obsypanych sezamem/otrębami/m±k±. Keksówki włóż do torby foliowej i pozostaw ciasto do ponownego wyro¶nięcia. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (na pocz±tku pieczenia wrzuć na dno piekarnika szklankę kostek lodu), a następie wyjmij chleby z foremek i dopiekaj jeszcze ok. 5 minut.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 08 listopada 2016
Czekoladowe masło orzechowe

Wczoraj pokazałam Wam podstawow± wersję masła orzechowego (klik). Można j± oczywi¶cie zmieniać używaj±c różnych orzechów lub ich mieszanek ... można też dodać do niego np. czekolady. Moje dzieciaki uwielbiaj± czekoladow± wersję. Powiedziałam, że to taka domowa wersja nutelli i mimo, iż nie jest słodkie, ani nawet podobne w smaku zajadaj±:).

Takie czekoladowe masło zobaczyłam po raz pierwszy u Beatki i Lubo (klik). Zrobiłam je jednak z pewnymi zmianami.

Czekoladowe masło orzechowe dodaję do akcji Atinki "Orzechowy tydzień" (klik).

 

         Czekoladowe masło orzechowe

 

CZEKOLADOWE MASŁO ORZECHOWE

Składniki:

  • ok. 500 g orzeszków ziemnych (nie solonych)
  • szczypta soli
  • 100 g gorzkiej czekolady

Orzeszki obierz z łupinek, podpraż je na suchej patelni i przestudĽ. Włóż je do pojemnika blendera, dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiego masła o lekko lej±cej konsystencji (rób przerwy podczas miksowania, aby nie zatrzeć silnika blendera). Do masła dodaj czekoladę roztopion± w k±pieli wodnej i wymieszaj.

Można też zrobić takie masło w szybszy sposób miksuj±c po prostu orzeszki z szczypt± soli i połaman± na kawałki czekolad±.

 

Częstujcie się proszę:)           

07:13, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 07 listopada 2016
Masło orzechowe

Uwielbiam masło orzechowe, najbardziej te z kawałkami orzechów. Wielokrotnie widziałam na blogach takie samodzielnie zrobione, ale jako¶ nie umiałam się zabrać do pracy. W końcu po wpisie Karoliny (klik) takowe swojskie masło orzechowe ukręciłam i ja. Takie masło mam zawsze w lodówce, a Olu¶ i Lili tylko wyczekuj±, aż będzie się kończyć.... uwielbiaj± obierać ze mn± orzeszki arachidowe.

Powiem Wam tylko, że mój blender ma moc 400 W i daje radę.

Takie masło orzechowe bije te sklepowe na głowę, więc nie zastanawiajcie tylko pędĽcie po orzeszki:).

 

                   Masło orzechowe

 

MASŁO ORZECHOWE

Składniki:

  • orzeszki  arachidowe (dowolna ilo¶ć)
  • sól

Obierz orzeszki z łupinek i podpraż je na suchej patelni. PrzestudĽ je, a następnie wrzucaj partiami do pojemnika blendera. Dodaj szczyptę soli i miksuj do uzyskania gładkiego masła (trwa to kilka minut). Powinno mieć ono delikatnie płynn± konsystencję (mniej więcej jak gęsta ¶mietana). Podczas miksowania rób przerwy, aby nie przegrzać miksera.

Je¶li chcesz uzyskać masło z kawałkami orzechów czę¶ć z nich po prostu drobno posiekaj i dodaj do takiego gotowego masła.

Masło przechowuj w lodówce.

 

Masło orzechowe dodaje do akcji Atinki "Orzechowy tydzień" (klik).

 

Częstujcie się proszę:)

Tagi: orzechy
07:22, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (1) »
niedziela, 06 listopada 2016
Razowe babeczki bananowe z orzechami

Uwielbiam wypieki z bananami. Podczas ich pieczenia w domu unosi się nieziemski zapach, a jednocze¶nie możemy być pewni, że będzie przepysznie:)... tak jest i w przypadku tych muffinek. Można je zrobić zarówno z , jak i bez kruszonki - za każdym razem będzie pysznie:).

Przepis znaleziony na blogu Beaty (klik). Przepis dodaje do Orzechowego Tygodnia (klik) u Atinki.

 

                  Razowe babeczki bananowe z orzechami

 

RAZOWE BABECZKI BANANOWE Z ORZECHAMI

Składniki:

  • 150 g m±ki pełnoziarnistej (użyłam pszenn±)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 100 g br±zowego cukru (u mnie muscovado)
  • 100 g oleju
  • 3 ¶rednie banany - rozgniecione
  • 2 jajka roztrzepane
  • 50 g orzechów włoskich - posiekanych
  • 60 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki kruszonki:
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 30 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu

Wymieszaj wszystkie suche składniki, w drugiej misce zrób to samo z mokrymi. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżk±. Nałóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Na wierzch każdej nałóż łyżeczkę kruszonki (wymieszaj razem wszystkie jej składniki). Babeczki piecz przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 05 listopada 2016
Ciastka owsiane z żurawin±, orzechami i czekolad±

Je¶li lubisz płatki owsiane, żurawinę, orzechy i czekoladę to na pewno zainteresuje Cię ten przepis .... te ciasteczka s± boskie:). Polecamy.

Przepis pochodzi ze strony Kingi Paruzel (klik). Ciasteczka dodaje do Orzechowego Tygodnia (klik) - wspaniałej akcji, któr± od pięknych kilku lat prowadzi Atinka (klik).

 

          Ciastka owsiane z żurawin±, orzechami i czekolad±

 

CIASTKA OWSIANE Z ŻURAWINˇ, ORZECHAMI I CZEKOLADˇ

Składniki:

  • 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej (razowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki żurawiny (w oryginale 1 szklanka)
  • 1/2 szklanki ulubionych orzechów, posiekanych
  • 30-40 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka masła (1 kostka 200g)
  • 3/4 szklanki cukru dark muscovado (w oryginale 1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wymieszaj w misce m±kę z sol±, proszkiem do pieczenia i sod±. W czasie gdy piekarnik się nagrzewa utrzyj miękkie masło z cukrem muscovado, ekstraktem waniliowym i jajkami (przez ok. 5 minut). Ci±gle ucieraj±c dodaj m±kę. Na końcu dodaj płatki owsiane, żurawinę, orzechy i posiekan± czekoladę, cało¶ć wymieszaj łyżk± lub łopatk±. Formuj z ciasta kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz ok. 13 - 15 minut. Po upieczeniu pozostaw je ok. 2-3 minut na blasze, a następnie wystudĽ na kratce. 

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2