Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 30 listopada 2017
Babka Sylwii

Pyszna, wilgotna, długo ¶wieża (gdy przechowujemy j± w pojemniku na ciasto)  ... moje dzieci j± uwielbiaj±... mowa o babce, na któr± przepis dostałam od kuzynki, a ta od swojej Bratowej Sylwi.

 

        Babka Sylwii

 

BABKA SYLWI

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (lub esencji waniliowej)
  • 4 jaja
  • 250 g masła / margaryny

Zmiksuj jaja z cukrami na jasn±, puszyst± masę (może to potrwać kilka minut). Ci±gle miksuj±c dodaj m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj gor±ce, stopione masło. Zmiksuj do poł±czenia składników. Masę przelej do formy babkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tart± bułk±. Piecz ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudĽ. Posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 28 listopada 2017
Babka na oleju II

Moje dzieci bardzo lubi± babki, dlatego też często im je piekę. Dzi¶ przepis na kolejn±, na któr± przepis znalazłam na blogu Doroty (klik). Babka jest puszysta, mięciutka, do¶ć wilgotna ... ma tylko jedna wadę - znika w oka mgnieniu:).

Ważne, aby przed pieczeniem pozostawić składniki na kilka godzin w temperaturze pokojowej.

 

                    Babka na oleju II

 

BABKA NA OLEJU II

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki i 1 łyżka oleju (lub 220 g roztopionego masła)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¶wieżo starta skórka z 1 cytryny i pomarańczy

Zmiksuj jaja z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy, która prawie 3-krotnie zwiększy swoja objęto¶ć (może to potrwać ok. 7-10 minut). Nadal ubijaj±c cieniutk± strużk± wlewaj olej lub masło. Dodaj ekstrakt waniliowy i skórki starte z owoców cytrusowych. Ubij. Dodaj przesiane suche składniki (obie m±ki z proszkiem do pieczenia) i wymieszaj łopatk±, tylko do poł±czenia się składników. Formę babkow± (o pojemno¶ci 2,30 litra) wysmaruj masłem i wysyp tart± bułk±. Przelej do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni C. (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmij z formy i wystudĽ, oprósz cukrem pudrem.

Babkę można również zrobić w wersji łaciatej: należy wówczas ciasto podzielić na pół i do jednej czę¶ci dodać 1,5 łyżki kakao.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 23 listopada 2017
Duńskie bułki orkiszowe

Moje dzieci bardzo lubi± bułki, tak więc piekę je do¶ć często. Staram się wypróbowywać nowe przepisy ... żeby nie było nudno:). Przepis na duńskie bułki orkiszowe znalazłam u Lo (klik). Bułki s± warte upieczenia, maj± pyszne wnętrze i chrupi±c± skórkę ... u nas znikały w bardzo szybkim tempie .... a jadły je głównie dzieci (bo rodzice gustuj± w ciemnym pieczywie). Szczerze je Wam polecam.

 

             Duńskie bułki orkiszowe

 

DUŃSKIE BUŁKI ORKISZOWE

Składniki:

  • 10 g ¶wieżych drożdży
  • 700 ml zimnej wody
  • 400 g m±ki orkiszowej jasnej (typu 500 lub 650)
  • 350 g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej (typu 1100 ewentualnie 2000)
  • 50 g płatków orkiszowych (można użyć owsianych lub żytnich)
  • 5 g (1 płaska łyżeczka soli)
  • m±ka do podsypania blatu
  • pestki dyni, słonecznika, sezam, mak (opcjonalnie)
Wieczorem wymieszaj drożdże z wod± do ich rozpuszczenia. Dodaj pozostałe składniki i miksuj cało¶ć przez 10 minut. Miskę przykryć foli± spożywcz± lub włóż do torby foliowej i wstaw do lodówki na cał± noc.
Rano nagrzej piekarnik do 230 stopni C (wstaw do niego również miseczkę z wod±). Duż± blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przełóż z miski na podsypany m±k± blat. Podziel na 14 czę¶ci. Z każdej uformuj bułkę i kładĽ je (zachowuj±c odstępy) na blasze. Jeżeli ciasto bardzo klei się do r±k formuj bułki dłońmi oprószonymi m±k± lub posmarowanymi olejem. Wierzch bułeczek posyp pestkami dyni, słonecznika (niekoniecznie). Wstaw bułki do piekarnika, na dno wrzuć szklankę kostek lodu. Piecz bułki 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz kolejne 10-15 minut. 
Po upieczeniu, lekko przestudĽ na kratce.



Częstujcie się proszę:)

¶roda, 22 listopada 2017
Placek drożdżowy z owocami i kruszonk±

Czy znacie kogo¶ kto nie lubiłby drożdżówki z kruszonk±? Ja nie ... a więc zapraszam na przepyszn±, mięciutk± i długo ¶wież± drożdżówkę. Przepis na ni± znalazłam już do¶ć dawno temu na blogu Agaty (klik). Skusiłam się na tę recepturę bo zawiera kefir, a wtedy miałam jego nadmiar w domu. Tak nam posmakowała, że teraz mam ci±gle kefir w lodówce, bo dzieci często o ni± prosz±:). Piekłam j±  z różnymi owocami i za każdym razem smakuje wy¶mienicie.

Najczę¶ciej piekę z 1,5 porcji, bo lubimy wysokie drożdżowe:).

 

              Placek drożdżówy z owocami i kruszonka

 

PLACEK DROŻDŻOWY Z OWOCAMI I KRUSZONKˇ

Składniki ciasta drożdżowego:

  • 300g m±ki pszennej
  • 150 ml kefiru lub ma¶lanki
  • 4 łyżki cukru (daję light muscovado)
  • 20g ¶wieżych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju

Składniki kruszonki:

  • 90 g m±ki pszennej
  • 50 g cukru
  • 60 g roztopionego gor±cego masła
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • owoce (rabarbar, truskawki, jabłka, ¶liwki, brzoskwinie ... co kto lubi, byle nie za dużo)
Przesiej m±kę do miski. Drożdże utrzyj w miseczce z cukrem i poczekaj, aż się upłynni±. Wymieszaj je z kefirem. Wlej mieszaninę do m±ki. Dodaj jajko i olej, wyrób ciasto. Będzie miękkie i do¶ć luĽne (nie dosypuj m±ki). Miskę z ciastem włóż do torby foliowej i pozostaw na 60 - 90 minut do wyro¶nięcia. W tym czasie przygotuj kruszonkę (m±kę, cukier i cukier waniliowy wsyp do miski, wymieszaj. Do suchych składników wlej gor±ce rozpuszczone masło, wymieszaj pocz±tkowo łyżk±, a następnie dłoni±. Gdyby kruszonka była zbyt mokra dosyp troszeczkę m±ki). Blachę (24x28cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyro¶nięte ciasto krótko zagnieć i przełóż do blachy, delikatnie wyrównuj±c powierzchnię lekko natłuszczon± dłoni±. Na wierzch wyłożyć owoce i posyp kruszonk±. Blaszkę włóż do torby foliowej lub przykryj ¶ciereczk± i pozostaw do wyro¶nięcia na 40 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
Częstujcie się proszę:)
poniedziałek, 20 listopada 2017
Orkiszowy chleb dekoracyjny czyli Listopadowa Piekarnia u Amber

Chyba czas powrócić ... a jak wrócić to z pysznym chlebem:). Wprawdzie ¶rednio on u mnie wyględny (daj Boże żeby dało się zdjęcia z telefonu wgrać), ale za to pyszny:). Po raz pierwszy pracowałam z ciastem w 100% orkiszowym ... teraz juz wiem, ze jest luĽne:).

Chleb ten jest propozycj± Danusi (klik) do listopadowej piekarni, któr± prowadzi Ania (klik).

Chleb zasługuje na powtórkę. Ma cudownie chrupi±c± skórkę i mięciutkie wnętrze. W porównaniu z chlebem Danusi mój jest zdecydowanie ciemniejszy, podejrzewam, ze to kwestia użytej m±ki:).

 IMG_20171119_081854

       

ORKISZOWY CHLEB DEKORACYJNY

Składniki zaczynu:

  • 2 łyżki zakwasu z m±ki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie żytni)
  • 200g m±ki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 350g wody.

Wymieszaj składniki w misce, włóż j± do torby foliowej i pozostaw do fermentacji na 14 godzin.

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • Cały zaczyn
  • 650g m±ki orkiszowej jasnej
  • 185g wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (nie dodawałam)
  • 18g soli himalajskiej

Poł±cz ze sob± wszystkie składniki ciasta, wyrabiaj przez 5-8 minut. Ciasto przełóż do naoliwionej miski, włóż j± do torby foliowej i pozostaw na 2,5 godziny do fermentacji (co 50 minut wyłóż ciasto na naoliwiony lub om±czony blat i złóż). Po tym czasie uformuj z ciasta 2 bochenki, włóż je do kosza do wyrastania lub ułóż na blasze wyłożonej papierem. Pozostaw na 1-2 godziny do wyro¶nięcia. Piecz ja swój chleb piekłam w garnku żeliwnym) w naparowanym piekarniku 15 minut w 240 stopniach C, następnie dopiekaj około 30 minut w temperaturze 200 stopni C już bez pary.

 

Razem ze mn± chleb piekli:

Amartkolor (klik)

Apetyt na smaka (klik)

Gotuj zdrowo! Guten appetit! (klik)

Grahamka, weka i kajzerka (klik)

Konwalie w kuchni (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Le¶ny zak±tek Dany (klik)

Nieład malutki (klik)

Nie tylko na słodko (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Pieguskowa kuchnia (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slowlife (klik)

Zacisze kuchenne (klik)

 

Częstujcie się proszę:)

20:04, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (10) »