Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
piątek, 23 grudnia 2011
Życzenia

Miało być z piękna choinką, cudownymi życzeniami ..ale po dzisiejszym dniu padam na twarz:) ... dlatego też napiszę to co podyktuje mi serducho:).

 

         Wszystkim, którzy tutaj zaglądają, naszym Przyjaciołom, Rodzinie, a także Paniom z Olkowego przedszkola chcielibyśmy złożyć życzenia zdrowych, wesołych, pełnych miłości i uśmiechu Świąt Bożego Narodzenia , a w Nowym Roku opieki Bożej Dzieciny.

                                               Ciepło i świątecznie pozdrawiamy

                                                    Jola, Przemek i Olinek:)

21:24, jolantaszyndlarewicz , Inne
Link Komentarze (41) »
niedziela, 18 grudnia 2011
Pierniczki Katarzynki

Prawie cały tydzień spędziliśmy z Olinkiem w domu, aby więc choć troszkę oderwać się od zwykłych zabaw postanowiliśmy upiec pierniczki:) Wyszło nam w sumie 1,5 kartonu pierników ...tak wiec jak widać, poszaleliśmy:). Moje dziecko tak pokochało wałkowanie i wycinanie, że podczas wczorajszego pobytu na Jarmarku Bożonarodzeniowym we Wrocławiu kazało sobie kupić na jednym ze stoisk mały wałek, łyżkę do mieszania i pałkę do ucierania ....wszystko w wersji mini i wszystko zostanie użyte w tym tygodniu:).

Za przepis na Katarzynki dziękuję Dorotce. Pierniczki wyszły nam pyszne, nie za słodkie, mięciutkie (już po 3 dniach) i takie fajne grabaśne:).

Niestety nasze Katarzynki są w kształcie koniczynek ...bo tak się nam Olko na początku skutecznie do foremki dobrał:). 

 

                   Katarzynki

 

KATARZYNKI

Składniki:

  • 20 dag miodu
  • 1 łyżeczka przypraw korzennych
  • kilka łyżek karmelu (lub 1 łyżka kakao)
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ew. 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (gdyby ciasto było suche i nie chciało się zagnieść)

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm - 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC (u mnie 180 stopni C).

Częstujcie się proszę:) 

piątek, 16 grudnia 2011
Czekoladowo - orzechowe ciasto z gruszkami

Przepyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto .... pełno w nim czekolady i orzechów ...a to wszystko okraszone zapieczoną gruszką:). Polecam, zwłaszcza, że ciasto bardzo długo trzyma świeżość.

Przepis znaleziony u Kasi, która prowadzi bardzo słodkiego bloga Słodkie fantazje:). 

 

             Czekoladowo - orzechowe ciasto z gruszkami  

 

CZEKOLADOWO - ORZECHOWE CIASTO Z GRUSZKAMI

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 10 dag masła (lub margaryny)
  • 10 dag tartej gorzkiej czekolady
  • 8 dag grubo posiekanej gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych
  • ¾ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g orzechów laskowych lub włoskich
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3-4 gruszki (u mnie 5) *
  • Sok z cytryny
  • Cukier puder do posypania

Masło/margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i dodawanymi kolejno żółtkami. Do masy dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, startą czekoladę, kawałki posiekanej czekolady i zmielone orzechy. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać ją z resztą masy. Wyłożyć blachę papierem (u mnie keksówka 25x7cm) ). Rozsmarować ciasto. Powierzchnię wyrównać.  
Gruszki umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cząstki i skropić sokiem z cytryny. Powciskać w ciasto. 
Piec około 45 minut (ja piekłam koło 60 min, ze względu na mniejszą formę), w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu oprószyć ciasto cukrem pudrem.

              Czekoladowo - orzechowe ciasto z gruszkami 

*Piekąc w keksówce lepiej dodać więcej gruszek, żeby były nie tylko na górze ciasta, bo przy takiej wysokości mogą być trochę mało wyczuwalne. 

 

Częstujcie się proszę:) 

 

czwartek, 15 grudnia 2011
Szarlotka na kruchym cieście z pianką

Jedna z najlepszych szarlotek na świecie:) ...po raz pierwszy upiekłam ją w październiku na urodziny Męża ...chłopaki z pracy zajadali, aż im się uszy trzęsły ...od tej pory piekłam ją już kilkukrotnie ...za każdym razem wychodzi przepyszna. Niestety mimo wielokrotnego pieczenia moja nie ma tak pięknej pianki jak Kasiowa ...ale akurat smaku to nie zmienia:).

... a jaka jest sama szarlotka ...niesamowicie aromatyczna ...bardzo krucha ... pełna jabłek i cynamonu:). Polecam:)

                Szarlotka na kruchym cieście 

 

SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z PIANKĄ

Składniki ciasta:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki masła
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Składniki nadzienia:

  • 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na półplasterki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu (u mnie dodatkowo laska cynamonu)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Składniki pianki:

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń

Dodatkowo:

  • 3 łyżki tartej bułki
  • cukier puder do posypania

Ciasto: 
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto (można zrobić to w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny).

Nadzienie:
Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana.
Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (34cm x 23cm) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta. Lekko wgnieść ciasto, tak aby powierzchnia była raczej jednolita i podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.

Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.

Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta.
Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

Tagi: jabłka
16:37, jolantaszyndlarewicz , Ciasta z owocami
Link Komentarze (15) »
środa, 14 grudnia 2011
Chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem drożdzy

Kto choć od czasu do czasu tutaj zagląda wie, że uwielbiam piec chleby:) ...mam już swoją listę stałych wypieków (do której co jakiś czas dołącza nowy chlebuś), ale ciągle piekę coś nowego .... bo to po prostu kocham:). Takim właśnie kolejnym, bardzo smacznym, chlebem jest chleb znaleziony u Basi, a pochodzący od Kasi. Chleb z cienką chrupiącą skórką, miękkim i puszystym miąższem ...jednym słowem - pyszny chleb codzienny.

 

                   Chleb mieszany na zakwasie z dodatkiem drożdży 

 

CHLEB MIESZANY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM DROŻDŻY

Składniki na 2 foremki o wymiarach 25x7cm:

  • 3/4 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 450g mąki pszennej chlebowej
  • 170g mąki pszennej razowej
  • 200g mąki żytniej typ 720
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 600 ml wody
  • 30g świeżych drożdży (dałam 10g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka kminku (pominęłam)

Do miski wsypać mąki, sól, cukier i zakwas. W odrobinie ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać do miski, wlać wodę i włączyć mikser na małych obrotach (wyrabiałam ręcznie). Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać rozgnieciony w moździerzu kminek (pominęłam).
Włączyć szybsze obroty i wyrabiać 2-3 minuty. Wyjąć ciasto na stolnicę, lekko zagnieść, ukształtować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach złożyć ciasto. Kiedy podwoi objętość (po ok 1,5 - 2 godzinach) wyjąć ciasto, podzielić na dwie części i uformować bochenki (ja przełożyłam do dwóch keksówek 25x7cm). Umieścić złączeniem do góry, w wysypanych mąką koszykach, po czym włożyć do dużych foliowych toreb. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. 
Nagrzać piekarnik z kamieniem do 220 stopni C. Wyrośnięty chleb ostrożnie przełożyć na łopatę, naciąć i wsunąć na rozgrzany kamień do naparowanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 190 stopni C i piec jeszcze ok 30 minut. Wyjąć na kratkę i ostudzić.

 

Częstujcie się proszę:) 

 
1 , 2