Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Życzenia

W imieniu swoim oraz swojej Rodzinki chciałabym złożyć Wszystkim odwiedzaj±cym tę stronkę życzenia zdrowych, wesołych, pełnych miło¶ci oraz smakowito¶ci ¦wi±t Bożego Narodzenia oraz szczę¶liwego Nowego Roku:) ..... niech te dni będ± niezwykłe.

 

20:53, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (11) »
czwartek, 12 grudnia 2013
Piernik na Gniewoszu

Trwa piernikowa faza ... jako kolejny upiekłam piernik, który normalnie piecze się na Guinessie. Nie mogłam dostać tego piwa, zast±piłam je więc Gniewoszem. Nie wiem czy wpłynęło to na smak, ale pewnie niewiele. Piernik jest fantastyczny, bardzo aromatyczny (mieszaj± się w nim nuty melasy, piwa i przyprawy do piernika), wilgotny ... wymarzony na ¦więta:).

Przepis znalazłam u Dorotki (klik).

 

        Piernik na Gniewoszu

 

PIERNIK NA GNIEWOSZU

Składniki:

  • 160 ml ciemnego piwa Gniewosz
  • 260 g m±ki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 160 ml melasy
  • 180 ml oleju

Piwo zagotować, zdj±ć z palnika.

Do miski przesiać m±kę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon. W drugiej misce ubić do gładko¶ci jajka, cukier, melasę, olej (można mikserem). Do ubitej masy dodawać na przemian przesiane suche składniki i ostudzone piwo, miksuj±c (tylko do poł±czenia się składników). Formę kwadratow± o boku 20 do 23 cm lub keksówkę (30x7 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie do¶ć rzadkie). Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Polać polewa czekoladow± lu posypać cukrem pudrem.

 

Piernik doł±czam do akcji Majanki "Festiwal pierniczków" (klik).

 

Częstujcie się proszę:)



17:53, jolantaszyndlarewicz , Pierniki i pierniczki
Link Komentarze (10) »
¶roda, 11 grudnia 2013
Piernik z powidłami, odporny na wszystko:)

U Majanki trwa Festiwal pierniczków (klik) ... a jako, że u nas grudnia i ¦wi±t bez pierników, pierniczków i wszelkiego rodzaju piernikopodobnych wyrobów nie ma to i ja do tej akcji chętnie się doł±czę:).

Na pierwszy ogień pójdzie przepyszny piernik z powidłami. Szybki, wilgotny, bardzo aromatyczny ... po prostu przepyszny:) .... a przy okazji odporny na sieroctwo:).

Przepis na ten piernik znalazłam u Pieczarki Mysi (klik). Zobaczyłam, że Mysia upiekła z polowy porcji w małej foremce. Ja takich małych nie mam, upiekłam więc z połowy porcji i włożyłam do dużej keksówki .... po 5 min na gwałtu rety wykładałam papierem do pieczenia tortownicę i przelewałam piek±ce się już ciasto. "Cóż najwyżej nie wyjdzie i upiekę drugie" - pomy¶lałam ... ale wyszło, było puszyste, wilgotne, wyro¶nięte jak trzeba:).

 

             Piernik z powidłami

 

PIERNIK Z POWIDŁAMI

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła lub dobrej margaryny do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka powideł ¶liwkowych
  • 2 szklanki m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych

Masło roztopić na małym ogniu, podczas ogrzewania dodać do niego przyprawę do piernika, miód, kakao i powidła (nie gotować), przestudzić (nie musi być zupełnie zimne). Całe jajka ubić z cukrem, m±kę przesiać z proszkiem do pieczenia i sod±. Do ubitych jajek  dodać masło z przyprawami, wsypać m±kę, wymieszać łopatk±, dodać posiekane orzechy. Tortownicę (o ¶rednicy 24 cm) lub keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 170°C, piernik piec 45-50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Po wystudzeniu oblać roztopion± czekolad±.

 

Częstujcie się proszę:)

poniedziałek, 09 grudnia 2013
Pyszny chleb bez wyrabiania

Dzi¶ chciałam was zaprosić na chleb, który szturmem zdobywał i zdobywa serca blogerek i blogerów kulinarnych - szybki, pyszny, z bardzo chrupi±ca i apetyczn± skórk± ... chleb, który nie wymaga od nas praktycznie żadnej pracy. Można go dowolnie modyfikować, stosuj±c różne m±ki (należy jednak pamiętać, że sama m±ka razowa jest dla tego chleba zbyt ciężka) oraz dodatki smakowe. Ja swój chleb piekę w podłużnym garnku żeliwnym (takim), podaję więc ilo¶ć składników dostosowan± do jego wymiarów.

Przepis na chleb pochodzi z bloga Kwestia smaku (klik).

 

          Pyszny chleb bez wyrabiania

 

PYSZNY CHLEB BEZ WYRABIANIA

Składniki:

  • 600 g m±ki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 23 g ¶wieżych drożdży lub 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 450 g chłodnej wody



M±kę przesiać do dużej miski, dodać sól i cukier. Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z m±k±, wymieszać łyżk± (mieszać przez około 30 sekund). Ciasto ma być klej±ce. Przykryć talerzem lub foli± i odstawić do wyro¶nięcia w temperaturze pokojowej na około 14 godzin (minimum 12 godzin), najlepiej na noc. Ciasto wyłożyć na oprószony m±k± blat kuchenny. Uformować bochenek, umie¶cić go ł±czeniem do góry w koszyku do wyrastania. Koszyk włożyć do foliowej torby i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny (do podwojenia objęto¶ci). Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik  z garnkiem żeliwnym do 240 - 250 stopni C. Ostrożnie, używaj±c rękawic kuchennych, wyj±ć gor±cy garnek z piekarnika i zdj±ć pokrywę. Umie¶cić ciasto w garnku ł±czeniem do dołu. Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gor±cy. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdj±ć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (u mnie ok. 15-20 minut). Wyj±ć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyj±ć go z garnka. Odłożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.


Częstujcie się proszę:)
 

17:47, jolantaszyndlarewicz , Chleby na drożdżach
Link Komentarze (10) »
niedziela, 08 grudnia 2013
Makaron col rancetto

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju dania makaronowe - s± szybkie, proste i pyszne. Podobnie jest z tym makaronem, na który przepis znalazłam u Malwiny (klik). Bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny za spraw± boczku i majeranku .... nam bardzo posmakował i będziemy go powtarzać w przyszło¶ci:).

 

           Makaron col rancetto

 

MAKARON COL RANCETTO

Składniki na 3-4 porcje:

  • 400 g makaronu (użyłam penne)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 2 puszki krojonych pomidorów (800 g)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • ser pecorino do posypania
Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, wrzucić cebulę pokrojon± w kostkę, smażyć przez 3-4 minuty. Dodać boczek pokrojony w kostkę, smażyć od czasu do czasu, aż się zrumieni. Dodać pomidory, cało¶ć gotować przez około 15 minut, aż pomidory się rozpadn± i sos zgęstnieje. Pod koniec doprawić sol±, pieprzem i majerankiem. W trakcie przygotowywania sosu ugotować gotujemy makaron. Makaron dodać do gotowego sosu, delikatnie wymieszać. Od razu serwować, posypane startym pecorino.
Częstujcie się proszę:)
10:52, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2