Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
wtorek, 30 grudnia 2014
Prosty chleb na zakwasie

Jeśli macie ochotę zobaczyć jaki chleb króluje ostatnio na naszym stole to zapraszam po przepis. Chleb "bezproblemowy w obsłudze" i przepyszny - ma miękki, ale sprężysty miękkisz, chrupiącą skórkę ... i ten zapach świeżo upieczonego bochenka. Moich Chłopcy i Lilijka jednogłośnie orzekli, że to najlepszy chleb jaki ostatnio upiekłam... a skoro znam już przepis na pamięć to znak, że piekę go przynajmniej raz w tygodniu.

Przepis znalazłam u Lo (klik) ... zajrzyjcie na ten cudowny blog, a przy okazji możecie zobaczyć wycieczkę Lo do piekarni, której szczerze jej zazdroszczę (w sensie pozytywnym oczywiście:)).

 

Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wszystkim szczęśliwego Nowego Roku, niech upłynie Wam w zdrowiu i radości.

 

                 Prosty chleb na zakwasie

 

PROSTY CHLEB NA ZAKWASIE

Składniki:

  • 405 g zakwasu*
  • 765 g  mąki pszennej chlebowej
  • 400 ml wody
  • 20 g (około 2 łyżek) soli morskiej lub 1,5 łyżki zwykłej soli
  • mąka do podsypywania blatu i koszyków
 
W dużej misce wymieszać lekko (łyżką, trzepaczką lub ręką) zakwas z wodą. Dodać mąkę i zagniatać mikserem na niskich obrotach przez 4 minuty. Zwiększyć obroty i  miksować przez 3 minuty. Ciasto po tym czasie powinno uformować się samoczynnie na kształt kuli. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie wierzch ciasta posypać solą i zagniatać na niskich obrotach przez 1 minutę.  Zwiększyć obroty i  miksować przez 6 minut. Po tym czasie ciasto powinna stać się gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski (miskę włożyć do foliowej torby) i pozostawić je na 2 godziny do fermentacji. Po godzinie złożyć (ciasto wyłożyć na lekko naoliwiony blat, spłaszczyć je dłońmi i złożyć jak pismo urzędowe na 3 części. Obrócić ciasto o 90 stopni, ponownie złożyć na 3 części). Po upływie 2 godzin ciasto wyłożyć na lekko omączony blat, uformować z niego kulę tocząc po blacie. Pozostawić ją pod przykryciem na 20 minut, po czym lekko spłaszczyć ciasto i ponownie uformować z niego okrągły bochenek. Włożyć go do dobrze omączonego kosza (z ciasta można również uformować 2 lub 3 mniejsze bochenki). Kosze włożyć do foliowej torby i pozostawić na 8-12 godzin w lodówce do ostatecznego wyrośnięcia. Wyjąć chleby z lodówki na 1-4 godziny przed pieczeniem. Gotowy do pieczenia wyrośnięty chleb, powinien podwoić - potroić swoją objętość w porównaniu z objętością tuż po włożeniu do koszyka. Po uciśnięciu palcem powinien być sprężysty. Chleb przełożyć z koszyka na łopatę (lub posypaną mąką deskę), naciąć go pod lekkim kątem i przełożyć do garnka żeliwnego lub na kamień. Chleb w formie  nacinamy i wstawiamy od razu do piekarnika (bez przekładania  na łopatę). Ścianki piekarnika i dno spryskać wodą i szybko zamknąć dzrzwiczki. Piec 20 - 30 minut w 250 stopniach C (w przypadku gdy pieczemy jeden duży bochen czas należy wydłużyć do 35 minut). Upieczony chleb, kiedy pukamy w jego spód, wydaje głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.
 
*12 godzin przed przyrządzaniem chleba dobrze wymieszać 150 g mąki pszennej chlebowej, 150 g wody i 105 g zakwasu. Zostawić na blacie przykryty gazą lub ściereczką. Ważne jest dobre wymieszanie, żeby napowietrzyć mieszankę.
Częstujcie się proszę:)

 

poniedziałek, 22 grudnia 2014
Mocno pomarańczowe lebkuchen

Uwielbiam pierniki, w spiżarni mam już zachomikowany całkiem pokaźny stosik ... leżą i miękną .... jakaś dobra duszyczka od czasu do czasu podje kilka (na zdrowie:)) .... są też jednak pierniki, które można jeść od razu... takie, od których ciężko się oderwać i które przepięknie pachną - Lebkuchen. Piekłam je już kilkukrotnie, ale z innego przepisu (klik)... i zawsze jakoś mi się tak rozpłaszczały (to była ich jedyna wada). Kilka dni temu wypatrzyłam u Bistro Mamy (klik) przepis na mocno pomarańczowe lebkuchen, upiekłam i już wiem, że będą nam towarzyszyć w każde Święta. Wszyscy jednogłośnie orzekli, że są po prostu boskie:)... a że dodatkowo szybko się je robi to może i Was jeszcze skuszę:).

 

                   mocno pomarańczowe lebkuchen

 

 

MOCNO POMARAŃCZOWE LEBKUCHEN

Składniki:

  • 370 g mąki
  • 300 ml miodu
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 120 g stopionego masła
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

 

Mąkę, migdały, sodę, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne przesiać do miski. Na środku zrobić wgłębienie i wlać w nie miód i stopione (przestudzone) masło, cały czas ucierając. Na końcu dodać startą i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrobić i włożyć ciasto na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (w dość sporych odstępach). Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok.  14-15 minut.

 

Składniki lukru:

  • 125 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z pomarańczy

Cukier puder połączyć z sokiem z pomarańczy. Kiedy ciastka wystygną, oblać je na kratce lukrem.

 

Pierniczki dołączam do Festiwalu Pierniczków (klik) u Majanki.

 

                     Festiwal Pierniczków

 

Korzystając z okazji chciałabym złożyć Wam oraz Waszym Rodzinom życzenia zdrowych, wesołych, pełnych ciepła i miłości Świąt Bożego Narodzenia oraz szczęśliwego Nowego Roku:)


 Częstujcie się proszę:)


Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego (można je wcześniej lekko spłaszczyć), układamy na blaszkach wyłożonych papierem w dość sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 15 minut.
lukier:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Cukier puder łączymy z sokiem z pomarańczy, ewentualnie można dodać odrobinę wody. Kiedy ciastka wystygną, oblewamy je na kratce lukrem.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/12/mocno-pomranczowe-lebkuchen.html#sthash.jyNRrErx.dpuf



 
 
  •  370 g mąki 
  • 300 ml miodu
  • 125 g zmielonych migdałów 
  • 120 g stopionego masła
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej (dałam domową)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  
Mąkę przesiewamy i mieszamy z migdałami, sodą, proszkiem i przyprawami korzennymi. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie miód i stopione masło, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy startą i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę. 

Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego (można je wcześniej lekko spłaszczyć), układamy na blaszkach wyłożonych papierem w dość sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 15 minut.
lukier:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Cukier puder łączymy z sokiem z pomarańczy, ewentualnie można dodać odrobinę wody. Kiedy ciastka wystygną, oblewamy je na kratce lukrem.
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/12/mocno-pomranczowe-lebkuchen.html#sthash.jyNRrErx.dpu
  • 370 g mąki 
  • 300 ml miodu
  • 125 g zmielonych migdałów 
  • 120 g stopionego masła
  • 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1/2 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 
  • 3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej (dałam domową)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej sparzonej pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  
Mąkę przesiewamy i mieszamy z migdałami, sodą, proszkiem i przyprawami korzennymi. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie miód i stopione masło, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy startą i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiamy i wkładamy ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę. 

Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego (można je wcześniej lekko spłaszczyć), układamy na blaszkach wyłożonych papierem w dość sporych odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 st. przez ok. 15 minut.
lukier:
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
Cukier puder łączymy z sokiem z pomarańczy, ewentualnie można dodać odrobinę wody. Kiedy ciastka wystygną, oblewamy je na kratce lukrem.
 
- See more at: http://www.bistromama.pl/2014/12/mocno-pomranczowe-lebkuchen.html#sthash.jyNRrErx.d
niedziela, 21 grudnia 2014
Pierniczki

Wczoraj upiekłam ostatnie porcje pierników, leżą w pudełkach i cieszą oko, a wkrótce będą cieszyć i podniebienia:). Niektóre zawisną na choince (klik), a gdy ją rozbierzemy zjemy je ze szklanką mleka (taka już nasza tradycja) ... niektóre są mięciuchne od razu po upieczeniu (klik), a niektóre potrzebują kilku dni żeby zmięknąć. Takie są właśnie pierniki, które chcę Wam dzisiaj pokazać. Przepis na nie znalazłam u Karoliny (klik), przekonała mnie do nich tym, że z ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. To prawda, ciasto jest elastyczne, przyjemnie się je wałkuje, fajnie trzyma formę, więc można je ozdobić stempelkami ... pierniczki po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale po chwili twardnieją, by po kilku dniach znów cieszyć nasze podniebienia miękkością i słodyczą. Są pyszne, co jednogłośnie stwierdzili Olek i Lili ... a to są najlepsi krytycy:).

 

                 Pierniczki od Karoliny

 

PIERNICZKI

Składniki:

  • 1000 g mąki (u mnie ok. 920-950 g)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g miękkiego masła
  • 170 g cukru
  • 10 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jaja
  • 250 ml płynnego miodu

Do miski przesiać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić masło z cukrem, sola i przyprawami korzennymi. Dodać jajka, miód i wymieszać do połączenia składników.  Stopniowo dodawać mąkę, mieszając między poszczególnymi partiami.  Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki do minimum godzinę.  Ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić przez ok. 30 min. na blacie, żeby się ociepliło. Odcinać po kawałku ciasta, wałkować i wycinać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 11 - 13 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu z piekarnika przestudzić ok. 2-3 minut na blaszce (są miękkie), następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.  Przechowywać je w puszce.

 

Pierniczki dodaję do Festiwalu Pierniczków (klik) u Majanki.

 

                               FP

 

Częstujcie się proszę:)

piątek, 19 grudnia 2014
Pierniczki na choinkę

W moim domu od kilku już dni pachnie piernikami, a to jeszcze nie koniec.... to już taka nasza tradycja, że pierników jest minimum 3 wielkie pudła:) .... a później jemy je do kwietnia:).... a co najlepsze jak się skończą to płacz:).

Dzisiaj chciałam zaprosić Was na pierniczki, które zawisną w tym roku na naszej choince, są bardzo smaczne. Z ciastem świetnie się pracuje, nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, w związku z tym świetnie trzyma kształt. Moje dzieciaki zajadały je jeszcze ciepłe i obojgu bardzo, bardzo smakowały:).

Przepis znalazłam  nieocenionej Edytki (klik), polecam Wam jej bloga pełnego smakowitych przepisów (nie tylko na Święta).

 

                      Pierniczki na choinkę

 

PIERNICZKI NA CHOINKĘ

Składniki:

  • 50 g masła
  • 120 g miodu
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do garnka i zagotować. Gdy masa wystygnie dodać roztrzepane jajko, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto początkowo mieszać łyżką, a później wyrobić ręką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na noc (u nas stały 4 godziny). Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i foremkami wycinać pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Plastikową rurką do picia w każdym ciastku wyciąć dziurkę na sznurek do powieszenia. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 10 minut. Po wystygnięciu pierniczki można oczywiście polukrować, ale my go nie lubimy:).

 

Pierniczki dołączam do Festiwalu Pierniczków (klik) u Majanki.

 

                            Festiwal pierniczków

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 18 grudnia 2014
Surówka z marchewki, ananasa i imbiru

Dziś chciałam zaprosić Was na surówkę, w której niedawno się zakochałam i którą mogłabym jeść codziennie ... nawet jako deser:). Jest słodkawa, ale jednocześnie orzeźwiająca .... naprawdę doskonała:). Świetnie pasuje zarówno do mięsa jak i ryby. Polecam:).

 

                    Surówka z marchewki, ananasa i imbiru

 

SURÓWKA Z MARCHEWKI, ANANASA I IMBIRU

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 spore marchewki
  • 2-3 plastry ananasa z puszki
  • 1/2 jabłka (ze skórką)
  • ok. 1/2-1 cm kawałek świeżego imbiru

Marchewki obrać i zetrzeć wraz z jabłkiem na tarce o średnich oczkach. Ananasa pokroić na małe kawałki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i podawać.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3