Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 23 grudnia 2015
Pierniczki Bakerlady i życzenia

Dzi¶ mój ostatni piernikowy wpis przed ¦więtami - pierniczki Bakerlady. Przyznam szczerze, że mam co do nich mieszane uczucia ... bo Mężowi i Dzieciaczkom bardzo smakuj±, a dla mnie (mimo, iż pyszne) s± zbyt delikatne w smaku. Choć to akurat jedyna ich wada, bo poza tym s± mięciutkie, pełne bakalii, a ja wierzę, ze w miarę leżenia (choć raczej krótki żywot im wróżę) nabior± bardziej piernego smaku.

Wprawdzie nie zd±życie ich już zrobić w tym roku, ale może komu¶ przyda się przepis na kolejne Boże Narodzenie.

Przepis na pierniczki znalazłam na blogu Bakerlady (klik). S± one moj± ostatni± propozycj± do kończ±cego się powoli Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

 

           Pierniczki bakerlady

 

Korzystaj±c z okazji chciałabym życzyć Wam Kochani ciepłych (w sercu), spokojnych i rodzinnych ¦wi±t. Pamiętajmy, aby był to czas spędzony w gronie ukochanych osób... aby był to czas rado¶ci .... nie gońmy za idealnymi ¦więtami z bajki ... one nie istniej± - stwórzmy sobie sami wspaniałe ¦więta ..... i jeszcze ¶niegu Wam  sobie życzę:).

 

           Pierniczki bakerlady

 

PIERNICZKI BAKERLADY

Składniki:

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 150 g smalcu
  • 3 torebki przyprawy korzennej (bez wypełniaczy typu m±ka, kakao, cukier)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jaja
  • 3 i 1/2 szklanki m±ki pszennej (+ 1 szklanka dodatkowo)
  • 1 i 1/2 szklanki m±ki żytniej typ 720
  • 1/2 szklanki ¶mietany
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g rodzynek

Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy włóż do garnka i zagotuj. Kiedy cukier się rozpu¶ci, odstaw do przestudzenia na około 20 minut. Po tym czasie dodaj sodę (masa powinna się spienić ) jajka , ¶mietanę i obie m±ki. Wymieszaj dokładnie ręcznie lub mikserem (gotowe ciasto powinno mieć luĽn± konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera). Je¶li ciasto jest zbyt lej±ce - można dodać dodatkow± szklankę m±ki. Do ciasta dodaj bakalie i wymieszaj. Ciasto przełóż do kamionkowego (lub szklanego) naczynia. Naczynie przykryj ¶ciereczk±, obwi±ż sznurkiem, wstaw do foliowej torby i tylko delikatnie j± zawi±ż. Ciasto odstaw w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto w tym czasie dojrzeje, zgęstnieje i będzie się dobrze wałkować. Po tym czasie wyjmuj po kawałku ciasta na blat, wałkuj do¶ć cienko, wykrawaj. Pierniczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz tylko do momentu lekkiego zezłocenia w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C.  Przechowuj w puszkach.

 

                  Festiwal Pierniczków

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 22 grudnia 2015
Korzenny pudding chia

Dzi¶ mam dla Was pyszn± i zdrow± propozycję ¶niadaniow± - pudding chia z dodatkiem przypraw korzennych, miodu i rodzynek. Pyszny i syc±cy ...

 

 

                 Piernikowy pudding chia

 

PIERNIKOWY PUDDING CHIA

Składniki na 1 porcję:

  • 1 i 1/4 łyżki nasion chia
  • 3 solidne łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/3 - 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżka rodzynek (u mnie jumbo)

Wymieszaj mleko z jogurtem i miodem, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszaj. Dodaj rodzynki i ponownie wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj np. z owocami lub bakaliami.

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 19 grudnia 2015
Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

Dzi¶ co¶ dla wielbicieli piernika, marcepanu i powideł - krajanka ... idealna. Powiem Wam, że to moja pierwsza taka krajanka, ale chyba nie będę już szukać innych przepisów, bo ta jest genialna .... a jej smak dojrzewa z każdym dniem. Miło zje¶ć tak± pyszn± kostkę do porannej gor±cej herbaty z sokiem malinowym.

Przepis na krajankę jest autorstwa Bakerlady, znalazłam go na tej stronie (klik). Kochani je¶li macie jeszcze jakie¶ luki w słodkim ¶wi±tecznym menu to polecam z całego serca - szybko i pysznie:).

 

Krajanka jest moj± kolejn± propozycj± do Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

Zamiast poszczególnych przypraw można dodać 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika.

 

                 Krajanka piernikowa z marcepanem i powidłami

 

KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM I POWIDŁAMI

Składniki ciasta:

  • 3 i 1/3 szklanki m±ki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goĽdzików
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • drobno posiekane orzechy i kandyzowana skórka pomarańczowa (dałam po pół szklanki)

Składniki nadzienia:

  • 225 g pasty migdałowej (dałam 400 g kupnego marcepanu)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki m±ki
  • 1 łyżka mleka
  • po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 1/2 słoika powideł ¶liwkowych

Przesiej m±kę z proszkiem do pieczenia, sod± i sol±, dodaj posiekane orzechy i skórkę pomarańczow±. Miód, cukier i masło rozgrzej do¶ć mocno w dużym rondlu (ale nie zagotuj). Dodaj przyprawy korzenne, wymieszaj. Stopniowo dodawaj m±kę, ci±gle mieszaj±c, aż ciasto zacznie odchodzić od ¶cianek rondla. Zdejmij z palnika i lekko przestudĽ.  Dodaj jajko i wymieszaj. Przełóż ciasto na stolnicę i lekko wyrób, podsypuj±c w razie konieczno¶ci m±k±. Jeszcze ciepłe podziel na dwie czę¶ci, każd± z nich rozwałkuj na prostok±t (35 x 25 cm). Pierwszy z prostok±tów umie¶ć w blasze wyłożonej papierem od pieczenia, na cie¶cie rozsmaruj masę marcepanow± (rozetrzyj marcepan z cukrem, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj [najlepiej zrobić to za pomoc± miksera żyrafy]), zostawiaj±c 1 cm margines z każdej strony. Na marcepanie rozsmaruj równ± warstwę powideł i przykryj drug± czę¶ci± ciasta. Dokładnie zlep brzegi. Piecz k. 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko przestudĽ i polukruj. Zostaw odkryte ciasto na cał± noc, a następnie pokrój na małe kwadraciki i przechowuj w szczelnej puszce w warstwach przełożonych pergaminem.

 

                  FP

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 17 grudnia 2015
Piernikowe kakao

Chciałam zaprosić Was dzisiaj na kakao, które umila mi ostatnio wieczorne czytanie ksi±żek ... a przy okazji ¶wietnie rozgrzewa:). To taki mój wieczorny rytuał od kilku dni:).

Kakao może być tak słodkie jak lubicie, możecie je posłodzić cukrem lub miodem ... a je¶li mało Wam piernikowego smaku dodajcie więcej przyprawy (tylko takiej bez wypełniaczy typu m±ka).

 

              Piernikowe kakao

 

PIERNIKOWE KAKAO

Składniki na 1 porcję:

  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • miód do smaku

Mleko wlej do rondelka, dodaj kakao i przyprawę do piernika. Zagotuj, posłodĽ do smaku miodem.

 

Kakao jest moj± kolejn± propozycj± do Festiwalu Pierniczków u Majanki (klik).

 

               FP

 

Częstujcie się proszę:)

05:29, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (4) »
¶roda, 16 grudnia 2015
Korzenniak

Dzi¶ zapraszam na kolejny piernikowy przepis pochodz±cy z stareńkiej gazetki "Babeczka". Piernik do¶ć nietypowy, bo z warstw± jabłek i orzechów na spodzie .... bardzo smaczny, aromatyczny, wilgotny .... w sam raz do kubka gor±cej herbaty:).

Przepis po moich modyfikacjach, gdyż oryginalny zawierał błędy.

 

             Korzenniak

 

KORZENNIAK

Składniki ciasta I:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka m±ki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goĽdzików
  • spora szczypta mielonego imbiru
  • otarta skórka z pomarańczy
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki startych jabłek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Do rondla wsyp cukier, m±kę kukurydzian±, przyprawy korzenne oraz skórkę pomarańczow±. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dodaj wodę. Ustaw rondel  na małym ogniu i gotuj, cały czas mieszaj±c, aż masa zgęstnieje. Zdejmij masę z ognia, dodaj starte na grubych oczkach i odci¶nięte z soku jabłka oraz posiekane orzechy. Wymieszaj i wyłóż na blaszkę (25 x 35 cm) wyłożon± papierem do pieczenia, wyrównaj.

Składniki ciasta II:

  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 szklanki m±ki pszennej
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 4 łyżki powideł

Jaja wbij do misy, dodaj cukier i ubijaj, aż masa zbieleje i będzie puszysta. Wlej 1/4 szklanki mleka i krótko zmiksuj. Ci±gle miksuj±c (na mniejszych obrotach) dodaj m±kę wymieszan± z sod±, kakao i przypraw± do piernika, resztę mleka oraz stopione i ostudzone masło. Dodaj powidła i krótko wymieszaj. Wylej na I ciasto. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (do suchego patyczka). Wierzch ciasta można polukrować lub oblać czekolad±.

 

Korzenniak jest moj± kolejn± propozycj± do Festiwalu Pierniczków (klik) prowadzonego przez Majankę.

 

                          Festiwal Pierniczków

 

Częstujcie się proszę:)       

 
1 , 2 , 3