Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
środa, 31 marca 2010
Ciasto czekoladowo - gruszkowe

Ciasto, na które receptura została przepisana z jakiejś gazety dawno temu....czekało na upieczenie dobre kilka lat i się doczekało. W pierwszym momencie ciasto to mnie jakoś nie zachwyciło, ale gdy odczekało swoje poza lodówką i przeszło śmietaną okazało się przepyszne (jak dla nas). Żałuję tylko, że dałam tak mało gruszek, przy powtórce będzie ich zdecydowanie więcej. Podejrzewam, że z innymi owocami byłoby równie smaczne:). Delikatne w smaku, nie za słodkie, dla kogoś kto lubi połączenia gruszki z czekoladą lub kakao.

Ciasto czekoladowo - gruszkowe


CIASTO CZEKOLADOWO - GRUSZKOWE

Składniki na ciasto:

10 dag masła

10 dag cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 jaja

20 dag mąki pszennej

1 łyżka kakao

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml mleka

puszka gruszek w syropie lub słoik gruszek z kompotu (dla mnie okazało sie to za mało)


Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku. Miksując dodać mąkę wymieszaną z pdp i kakao oraz mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x33cm). Gruszki osączyć na sicie, pokroić w grube plastry, ułożyć na cieście. Piec ok. 35 min. w 170°C. Nie trzymać zbyt długo wpiekarniku, gdyż może to spowodować wysuszenie się ciasta.

Składniki na masę:

½ l  śmietany 30% (ja dałam 250 ml bo akurat tyle mialam w domu, warstwa śmietany była dość cienka)

2 łyżki cukru pudru

2 śmietan – fixy

Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i śmietan – Fixem. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Zmieszać 2 łyżki cukru pudru z 1 łyżką kakao, posypać ciasto i wstawić do lodówki.


SMACZNEGO!!!

wtorek, 30 marca 2010
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekankę tę w rodzinie mojego męża robi się od lat, przepis na nią po prostu powstał w czyjejś głowie. Moja kochana druga połówka przepis ten troszkę pod siebie zmieniła i powstało jak dla mnie coś wspaniałego. Naprawdę prostszej zapiekanki, zarówno patrząc na składniki jak i sposób wykonania nie znam, a efekt jest niesamowity. Ostatnio zakochał sie w niej nasz przyjaciel i tylko po to, żeby móc ja robić samodzielnie kupił swoje pierwsze w życiu naczynie żaroodporne:).

Ilosć składników w tej zapiekance zależy od tego jakie naczynie posiadamy, ja robię ją w naczyniu o pojemnosci 5,1 l. Najlepiej smakuje z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Można ja oczywiście odgrzewać.

zapiekanka ziemniaczana 1


ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

ok. 1,5 kg ziemniaków

ok. 60-70 dag cienkiej kiełbasy (my najczęściej używamy śląskiej, ale nadaje się każda inna)

przyprawa do ziemniaków firmy Kamis (wypróbowalismy juz kilka przypraw innych firm i ta jest po prostu najlepsza)

ok. 1/2 kg pieczarek (wersja na zdjęciach jest bez pieczarek)

duża cebula

sól, pieprz, 2 łyżki oleju

30 - 40 dag sera żółtego

kilka plasterków wędzonego, parzonego boczku (niekoniecznie)


Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę również kroimy w plasterki, pieczarki w półplastry, a cebulę w piórka. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych lub drobniejszych oczkach (jak kto lubi, ja osobiście ścieram na mniejszych oczkach gdyż idzie wtedy mniej sera). Pieczarki przysmażamy z cebulą do odparowania wody, która wydziela się z pieczarek, doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną lub olejem, dno wykładamy plasterkami boczku. Układamy warstwy w kolejności:

  • ziemniaki, warstwę ziemniaków posypujemy dośc obficie przyprawą do ziemniaków
  • kiełbasa
  • ziemniaki posypane przyprawą
  • pieczarki z cebulą
  • ziemniaki posypane przyprawą
  • ser żółty
  • ziemniaki posypane przyprawą, powtarzamy warstwy

Przedostatnią i ostatnią warstwę zapiekanki powinny stanowić ziemniaki i żółty ser. Zapiekankę dociskamy dłońmi. Przykryte pokrywą naczynie umieszczamy w piekarniku wcześniej nagrzanym do 180-190 stopni C i pieczemy ok. 1 godziny i 40 minut.

Zdjęć gotowej zapiekanki nie posiadam, bo się po prostu zjadła zanim zdążyłam ją obfotografować:)

zapiekanka ziemniaczana 2

SMACZNEGO !!!

środa, 24 marca 2010
Cebulaki

Cebulaki zawsze kojarzyły mi się z moją ukochaną AR i bufetem na parterze:) Miały one wspaniały smak i ustawiały się po nie długachne kolejki:). Teraz mogę powiedzieć, że kojarzą mi się z własnym domem i zadowolonym mężem, który z radością pakuje je do śniadaniowego pudełka i zabiera z sobą do pracy. Przepis znaleziony na blogu www.kwestiasmaku.com. Ślicznie dziękujemy za wspaniały przepis:)

Pierwsze cebularze zostały zrobione ściśle wg przepisu z Kwestii Smaku, teraz nie używamy już maku bo jakoś nam nie podpasował i zmniejszamy zdecydowanie ilośc soli w farszu. Pozwolę sobie podać więc przepis z naszymi delikatnymi zmianami, aczkolwiek zdjęcia pochodzą właśnie z pierwszej upieczonej partii.

cebulaki 1


CEBULAKI

Składniki na ciasto:

50 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

500 g mąki

2 łyżeczki soli

1 jajko

1 szklanka ciepłego mleka

60 g masła lub margaryny


Dodatkowo na wierzch:

4 spore cebule

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

można dodać 3 łyżki maku


Cebulę pokroić w grubą kostkę lub piórka. Podsmażyć z solą na oleju na złoty kolor. Mak dodajemy po zdjęciu cebuli z ognia.

Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścic z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia (60 - 90 minut). Ciasto podzielić na 14 części. Każdą część rozwałkować na placek, ułożyć blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę. Zostawić do wyrośnięcia (30 - 60 minut). Piec przez ok. 15 minut w 200 stopniach C.


cebulaki2

SMACZNEGO!!!

A tak wyglądają cebulaki bez maku wyjęte dosłownie 3 minuty temu z piekarnika:)

cebulaki3

 

 

wtorek, 23 marca 2010
Likier kukułka

Pyszny likier zarówno na samotny wieczór, jak i spotkanie z przyjaciółmi. Robi się go błyskawicznie, a smakuje bosko. Przepis znalazłam na blogu www.mojekucharzenie.blox.pl. Robię go już po raz kolejny, bo ma jedną niemiłą wadę - zbyt szybko się rozchodzi:)


LIKIER KUKUŁKA

30 dag cukierków kukułek

500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (teraz dałam go ok. 400 g bo tylko tyle miałam i nie wpłynęło to ujemnie na smak)

250 ml wódki (można dać więcej, jeśli ktos lubi poczuć procenty w likierze, bo z tą ilością wódki  likier jest bardzo delikatny)

Mleko wlać do garnuszka, wrzucić do niego kukułki. Mieszając podgrzewać, aż do rozpuszczenia kukułek. Ostudzić i wymieszać z wódką. Wlać do butelki lub karafki. Ja trzymam likier ok. 2 dni w lodówce, żeby się przegryzł.

Kieliszeczek tego cuda smakuje wspaniale, a może jeszcze wspanialej kiedy zaserwuje się do niego ulubioną książkę.:)

likier kukułka

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 22 marca 2010
Tarta z jabłkami i gruszkami

Po tarcie tej zostało już wspomnienie, ale wspomnienie bardzo smaczne i słodkie:). Tarta ta powstała pod wpływem wielkiej ochoty na domowe ciasto, a składniki znalazłam po prostu w spiżarni w słoikach:). Ja bym powiedziała, że to coś a`la jabłecznik, ale gruszki nadały mu ciekawego posmaku:). Kolejnym razem dodam kilka malin dla złamania słodkiego smaku i sprawdzenia jak będzie smakować takie połączenie.

tarta z jabłkami


JABŁKOWO - GRUSZKOWA TARTA

Ciasto kruche:

25 dag mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1/2 kostki dobrze schłodzonej margaryny

szczypta soli


dodatkowo:

1 słoik startych jabłek (przygotowanych na zimę lub 5-6 startych, odciśniętych z soku jabłek)

1 - 1,5 gruszki świeżej lub ze słoika

niecałe opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego

cynamon

zmielone goździki

2 - 3 łyzki cukru


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, cukier puder, żółtka i startą na tarce o grubych oczkach margarynę. Zagnieśc kruche ciasto i włożyc je na 1/2 godz. do lodówki. Następnie wylepić nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Podpiec ok. 7 minut w piekarniku.

Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jabłkami, budyniem, cukrem i przyprawami. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Ja na wierzch masy jabłkowo - gruszkowej wyłożyłam dodatkowo gruszkę pokrojoną w kostkę. Wierzch tarty można udekorować resztkami ciasta w dowolny sposób. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach C. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

tarta z jabłkami a

SMACZNEGO!!!

 
1 , 2 , 3 , 4