Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
¶roda, 31 marca 2010
Ciasto czekoladowo - gruszkowe

Ciasto, na które receptura została przepisana z jakiej¶ gazety dawno temu....czekało na upieczenie dobre kilka lat i się doczekało. W pierwszym momencie ciasto to mnie jako¶ nie zachwyciło, ale gdy odczekało swoje poza lodówk± i przeszło ¶mietan± okazało się przepyszne (jak dla nas). Żałuję tylko, że dałam tak mało gruszek, przy powtórce będzie ich zdecydowanie więcej. Podejrzewam, że z innymi owocami byłoby równie smaczne:). Delikatne w smaku, nie za słodkie, dla kogo¶ kto lubi poł±czenia gruszki z czekolad± lub kakao.

Ciasto czekoladowo - gruszkowe


CIASTO CZEKOLADOWO - GRUSZKOWE

Składniki na ciasto:

10 dag masła

10 dag cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 jaja

20 dag m±ki pszennej

1 łyżka kakao

kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml mleka

puszka gruszek w syropie lub słoik gruszek z kompotu (dla mnie okazało sie to za mało)


Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodawać po jednym jajku. Miksuj±c dodać m±kę wymieszan± z pdp i kakao oraz mleko. Cało¶ć zmiksować na gładk± masę. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x33cm). Gruszki os±czyć na sicie, pokroić w grube plastry, ułożyć na cie¶cie. Piec ok. 35 min. w 170°C. Nie trzymać zbyt długo wpiekarniku, gdyż może to spowodować wysuszenie się ciasta.

Składniki na masę:

½ l  ¶mietany 30% (ja dałam 250 ml bo akurat tyle mialam w domu, warstwa ¶mietany była do¶ć cienka)

2 łyżki cukru pudru

2 ¶mietan – fixy

Dobrze schłodzon± ¶mietankę ubić z pudrem i ¶mietan – Fixem. Wyłożyć na ostudzone ciasto. Zmieszać 2 łyżki cukru pudru z 1 łyżk± kakao, posypać ciasto i wstawić do lodówki.


SMACZNEGO!!!

wtorek, 30 marca 2010
Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekankę tę w rodzinie mojego męża robi się od lat, przepis na ni± po prostu powstał w czyjej¶ głowie. Moja kochana druga połówka przepis ten troszkę pod siebie zmieniła i powstało jak dla mnie co¶ wspaniałego. Naprawdę prostszej zapiekanki, zarówno patrz±c na składniki jak i sposób wykonania nie znam, a efekt jest niesamowity. Ostatnio zakochał sie w niej nasz przyjaciel i tylko po to, żeby móc ja robić samodzielnie kupił swoje pierwsze w życiu naczynie żaroodporne:).

Ilosć składników w tej zapiekance zależy od tego jakie naczynie posiadamy, ja robię j± w naczyniu o pojemnosci 5,1 l. Najlepiej smakuje z kefirem lub zsiadłym mlekiem. Można ja oczywi¶cie odgrzewać.

zapiekanka ziemniaczana 1


ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

ok. 1,5 kg ziemniaków

ok. 60-70 dag cienkiej kiełbasy (my najczę¶ciej używamy ¶l±skiej, ale nadaje się każda inna)

przyprawa do ziemniaków firmy Kamis (wypróbowalismy juz kilka przypraw innych firm i ta jest po prostu najlepsza)

ok. 1/2 kg pieczarek (wersja na zdjęciach jest bez pieczarek)

duża cebula

sól, pieprz, 2 łyżki oleju

30 - 40 dag sera żółtego

kilka plasterków wędzonego, parzonego boczku (niekoniecznie)


Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kiełbasę również kroimy w plasterki, pieczarki w półplastry, a cebulę w piórka. Ser żółty ¶cieramy na tarce o grubych lub drobniejszych oczkach (jak kto lubi, ja osobi¶cie ¶cieram na mniejszych oczkach gdyż idzie wtedy mniej sera). Pieczarki przysmażamy z cebul± do odparowania wody, która wydziela się z pieczarek, doprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryn± lub olejem, dno wykładamy plasterkami boczku. Układamy warstwy w kolejno¶ci:

  • ziemniaki, warstwę ziemniaków posypujemy do¶c obficie przypraw± do ziemniaków
  • kiełbasa
  • ziemniaki posypane przypraw±
  • pieczarki z cebul±
  • ziemniaki posypane przypraw±
  • ser żółty
  • ziemniaki posypane przypraw±, powtarzamy warstwy

Przedostatni± i ostatni± warstwę zapiekanki powinny stanowić ziemniaki i żółty ser. Zapiekankę dociskamy dłońmi. Przykryte pokryw± naczynie umieszczamy w piekarniku wcze¶niej nagrzanym do 180-190 stopni C i pieczemy ok. 1 godziny i 40 minut.

Zdjęć gotowej zapiekanki nie posiadam, bo się po prostu zjadła zanim zd±żyłam j± obfotografować:)

zapiekanka ziemniaczana 2

SMACZNEGO !!!

¶roda, 24 marca 2010
Cebulaki

Cebulaki zawsze kojarzyły mi się z moj± ukochan± AR i bufetem na parterze:) Miały one wspaniały smak i ustawiały się po nie długachne kolejki:). Teraz mogę powiedzieć, że kojarz± mi się z własnym domem i zadowolonym mężem, który z rado¶ci± pakuje je do ¶niadaniowego pudełka i zabiera z sob± do pracy. Przepis znaleziony na blogu www.kwestiasmaku.com. ¦licznie dziękujemy za wspaniały przepis:)

Pierwsze cebularze zostały zrobione ¶ci¶le wg przepisu z Kwestii Smaku, teraz nie używamy już maku bo jako¶ nam nie podpasował i zmniejszamy zdecydowanie ilo¶c soli w farszu. Pozwolę sobie podać więc przepis z naszymi delikatnymi zmianami, aczkolwiek zdjęcia pochodz± wła¶nie z pierwszej upieczonej partii.

cebulaki 1


CEBULAKI

Składniki na ciasto:

50 g ¶wieżych drożdży

1 łyżka cukru

500 g m±ki

2 łyżeczki soli

1 jajko

1 szklanka ciepłego mleka

60 g masła lub margaryny


Dodatkowo na wierzch:

4 spore cebule

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

można dodać 3 łyżki maku


Cebulę pokroić w grub± kostkę lub piórka. Podsmażyć z sol± na oleju na złoty kolor. Mak dodajemy po zdjęciu cebuli z ognia.

Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami m±ki i czę¶ci± ciepłego mleka. Pozostawić do wyro¶nięcia. Masło rozpu¶cic z reszt± mleka. Wyro¶nięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do m±ki z sol±. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiaj±c 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy. Wyrobić ciasto (10 - 15 minut), tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę m±ki. Pozostawić do wyro¶nięcia (60 - 90 minut). Ciasto podzielić na 14 czę¶ci. Każd± czę¶ć rozwałkować na placek, ułożyć blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę. Zostawić do wyro¶nięcia (30 - 60 minut). Piec przez ok. 15 minut w 200 stopniach C.


cebulaki2

SMACZNEGO!!!

A tak wygl±daj± cebulaki bez maku wyjęte dosłownie 3 minuty temu z piekarnika:)

cebulaki3

 

 

wtorek, 23 marca 2010
Likier kukułka

Pyszny likier zarówno na samotny wieczór, jak i spotkanie z przyjaciółmi. Robi się go błyskawicznie, a smakuje bosko. Przepis znalazłam na blogu www.mojekucharzenie.blox.pl. Robię go już po raz kolejny, bo ma jedn± niemił± wadę - zbyt szybko się rozchodzi:)


LIKIER KUKUŁKA

30 dag cukierków kukułek

500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (teraz dałam go ok. 400 g bo tylko tyle miałam i nie wpłynęło to ujemnie na smak)

250 ml wódki (można dać więcej, je¶li ktos lubi poczuć procenty w likierze, bo z t± ilo¶ci± wódki  likier jest bardzo delikatny)

Mleko wlać do garnuszka, wrzucić do niego kukułki. Mieszaj±c podgrzewać, aż do rozpuszczenia kukułek. Ostudzić i wymieszać z wódk±. Wlać do butelki lub karafki. Ja trzymam likier ok. 2 dni w lodówce, żeby się przegryzł.

Kieliszeczek tego cuda smakuje wspaniale, a może jeszcze wspanialej kiedy zaserwuje się do niego ulubion± ksi±żkę.:)

likier kukułka

SMACZNEGO!!!

poniedziałek, 22 marca 2010
Tarta z jabłkami i gruszkami

Po tarcie tej zostało już wspomnienie, ale wspomnienie bardzo smaczne i słodkie:). Tarta ta powstała pod wpływem wielkiej ochoty na domowe ciasto, a składniki znalazłam po prostu w spiżarni w słoikach:). Ja bym powiedziała, że to co¶ a`la jabłecznik, ale gruszki nadały mu ciekawego posmaku:). Kolejnym razem dodam kilka malin dla złamania słodkiego smaku i sprawdzenia jak będzie smakować takie poł±czenie.

tarta z jabłkami


JABŁKOWO - GRUSZKOWA TARTA

Ciasto kruche:

25 dag m±ki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1/2 kostki dobrze schłodzonej margaryny

szczypta soli


dodatkowo:

1 słoik startych jabłek (przygotowanych na zimę lub 5-6 startych, odci¶niętych z soku jabłek)

1 - 1,5 gruszki ¶wieżej lub ze słoika

niecałe opakowanie budyniu waniliowego lub ¶mietankowego

cynamon

zmielone goĽdziki

2 - 3 łyzki cukru


M±kę przesiać na stolnicę, dodać do niej szczyptę soli, cukier puder, żółtka i start± na tarce o grubych oczkach margarynę. Zagnie¶c kruche ciasto i włożyc je na 1/2 godz. do lodówki. Następnie wylepić nim formę do tarty o ¶rednicy 24 cm. Podpiec ok. 7 minut w piekarniku.

Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z jabłkami, budyniem, cukrem i przyprawami. Wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. Ja na wierzch masy jabłkowo - gruszkowej wyłożyłam dodatkowo gruszkę pokrojon± w kostkę. Wierzch tarty można udekorować resztkami ciasta w dowolny sposób. Piec ok. 25 minut w 170 stopniach C. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.

tarta z jabłkami a

SMACZNEGO!!!

 
1 , 2 , 3 , 4