Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 31 marca 2012
Babka mocno orzechowa

Sezon babkowy w pełni ... a więc zapraszam dzi¶ na fenomenaln± babkę orzechow±. Przepis na ni± znalazłam u Kasi, na jej wspaniałym blogu Fabryka Przepisów. Babka ta jest na wskro¶ orzechowa, bardzo wilgotna, wręcz rozpływa sie w ustach ... wierzcie mi warto sie z ni± osobiscie zapoznać:).

 

             Babka mocno przechowa 

 

BABKA MOCNO ORZECHOWA

Składniki:

  • 250g masła lub margaryny
  • ½ szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka m±ki
  • 1 szklanka zmielonych orzechów, włoskich lub laskowych
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 100g orzechów
  • 2 łyżki kakao

Masło/ margarynę, wodę, cukier i cukier waniliowy włożyć do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gdy tylko się zagotuje zdj±ć z ognia i odstawić, aby cało¶ć przestygła, może być lekko ciepłe.
Całe orzechy (100g) włożyć na 3 minuty do rozgrzanego piekarnika, lekko je uprażyć (ja uprażyłam je na suchej patelni) . Będ± bardziej kruche. Gdy ostygn± posiekać je nie zbyt drobno.
M±kę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, następnie dodajć do tego zmielone orzechy i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywn± pianę, żółtka dodać do miski z suchymi składnikami. Do m±ki dodać rozpuszczony tłuszcz cały czas miksuj±c. Gdy masa jest dokładnie wymieszana, wsypać posiekane orzechy i dodać ubite białka. Cało¶ć wymieszać szpatułk±, delikatnie. Przełożyć ciasto do formy z kominem, wcze¶niej wysmarowanej masłem i obsypanej bułk± tart±. Piec 45 minut w temperaturze 175ºC. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, je¶li ciasto jest nie dopieczone (zależy od piekarnika) wydłużyć czas pieczenia o kilka minut. Babkę wyj±ć z formy gdy przestygnie. Posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

wtorek, 27 marca 2012
Chleb pszenno - żytni z mieszank± ziół i oliw±

Jestem wielk± fank± bloga Danusi, moim marzeniem jest wypóbować wszystkie jej chlebki ...na to chyba jednak życia mi nie starczy:) ....bo taka z niej kreatywna Kobietka:). Dzi¶ z czystym sumieniem polecam kolejny wypiek z Jej przepisu - chleb pszenno żytni z mieszank± ziół  i oliw± (klik). Chleb, który niesamowicie pachnie (różnie w zależno¶ci od dodanej mieszanki ziół), ma niesamowity smak i pyszn± chrupi±c± skórkę:). Danusiu po raz kolejny dziękuję:).

 

                       Chleb pszenno - żytni z mieszank± ziół i oliw± 

 

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z MIESZANKˇ ZIÓŁ I OLIWˇ

Składniki zaczynu:

  • 50g aktywnego zakwasu z m±ki żytniej typ 2000 (dokarmionego 8-12 godzin wcze¶niej)
  • 150g m±ki żytniej typ720
  • 150g wody

Składniki wymieszać i pozostawić na 12-14 godzin.

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • 350g zaczynu
  • 440g wody
  • 3 łyżki oliwy carotino (u mnie extra vergine)
  • sól (u mnie 1 i 3/4 łyżki)
  • 2 łyżki octu malinowego lub innego owocowego (u mnie jabłkowy)
  • 100g m±ki żytniej typ 720
  • 615g m±ki pszennej typ 550 (u mnie typ 650)
  • 20g słodu jęczmiennego (nie dodałam)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy Bombay Masala (u mnie przyprawa Cairo Shoarma z firmy Kotanyi)

Wymieszać obie m±ki, wcze¶niej przesiane, dodać słód i zioła.

Do zaczynu dodać wodę wymieszan± z sol± i octem.  Mieszaninę poł±czyć z m±k±. Ciasto wyrabiać pocz±tkowo łyżk± drewnian± do poł±czenia składników. Następnie ciasto wyrabiać ręk±, jest do¶ć luĽne, ale w miarę upływu czasu staje się bardzie elastyczne. Wyrabiać go dot±d, aż zacznie odchodzić od r±k i miski (trwa to ok. 10 minut) (u mnie ciasto było zbyt rzadkie, podejrzewam, że z powodu braku w nim słodu). Wyj±ć ciasto z miski na chwilę, miskę posypać m±k±, ponownie włożyć ciasto, przykryć foli± i odstawić na około 90 minut. Po tym czasie wyj±ć ciasto na blat posypany mak±, rozklepać, złożyć na cztery i ponownie włożyć do miski na 90 minut. Moje ciasto było zbyt rzadkie do składania, dlatego też przemieszałam je łyżk± i odłożyłam na kolejne 90 minut. Po tym czasie ponownie odgazować ciasto, tym razem formuj±ć w zgrabn± kulę lub podłużny bochenek i włożyć do koszyczka wysypanego m±k± do ostatecznego ro¶nięcia (u mnie 2 keksówki o wymiarach 30x11cm wysmarowane smalcem i obsypane sezamem). 

Piekarnik nagrzać do 230-240 stopni C. Wstawić chleb. Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy do 210 stopni C. Pieczemy w opadajacej temperaturze przez ok. 60-70 minut. Pieczenie kończymy na 190-200 stopniach C.

Chleb jest gotowy kiedy popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Wystudzić na kratce.

 

Częstujcie się proszę:) 

10:39, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (19) »
poniedziałek, 26 marca 2012
Granola II i pomoc dla Marcelka

Całkiem niedawno zrobiłam swoj± pierwsz± w życiu granolę (kilk) ...kiedy tylko w słoiku zaczęło się pojawiać dno wiedziałam, że zrobię kolejn±... i zrobiłam:). Jest naprawdę pyszna i niestety, ale też już się kończy:). Granola powstała z tego, co akurat było w domu ... plan był inny, ale zabrakło surowców:). Zapraszam więc na kolejn± pyszna granolę:).

 

          Granola II

 

GRANOLA II

Składniki:

  • 1/2 kg płatków owsianych
  • 100 g migdałów pokrojonych w słupki 
  • 200 g orzechów laskowych 
  • 3 małe jabłka starte na tarce na małych oczkach
  • sok z 1 ¶redniej pomarańczy
  • 3 solidne łyzki miodu
  • 15 dag żurawiny
  • 15 dag rodzynek

Wszystkie składniki suche (oprócz żurawiny i rodzynek) wymieszać w misce. Dodać starte jabłka wymieszane z sokiem, dobrze wymieszać. Wyłożyć na blaszkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C. Co jaki¶ czas przemieszać. Kiedy jest już rumiana (należy uważać, zwłaszcza pod koniec, żeby się nie spiekła za bardzo)wyj±ć i ostudzić. Prażenie trwa ok. 1 godziny Do ostudzonej granoli dodać rodzynki i żurawinę, wymieszać. Przechowywać w szczelnym słoju.

 

Do przyrz±dzenia granoli użyłam bakalii marki Bakal.

 

Częstujcie się proszę:)

 

              POMOC DLA MARCELKA - BARDZO PILNE 

 

2 dni temu na blogu GosieńkiH przeczytałam o małym Marcelku, który potrzebuje ratunku i naszej pomocy. To mały, ¶liczny 3-letni chłopczyk (niewiele młodszy od mojego synka) , który chce żyć.

Marcelek ma bardzo chore serduszko i bardzo niewiele czasu na zebranie pieni±żków na operację. Błagam Was, pomóżcie ....kropelka do kropelki i się nazbiera. 

 

            Marcelek             

Przeczytajcie o Marcelku na blogu Gosieńki, a także na tej (klik) stronie. 

Tagi: granola
10:27, jolantaszyndlarewicz , Na ¶niadanie
Link Komentarze (8) »
¶roda, 14 marca 2012
Babka z nutell± i orzechami laskowymi

Ostatnio nastał u nas babkowy czas:) ... a jutro mam w planach kolejn± ... lubię te swoj± babkow± fazę:). Babkę z nutell± i orzechami laskowymi, któr± znalazłam u Dorotki, polecam z czystym sumieniem. Jest wilgotna, bardzo aromatyczna, delikatnie orzechowa, delikatnie nutellowa....  ciężko poprzestać na jednym kawałku:).

Zdjęcie niestety ciemne i kiepskie, ale lepszych zrobić się nie udało:).

 

                    Babka z nutell± i orzechami

 

BABKA Z NUTELLˇ I ORZECHAMI

Składniki:

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny (u mnie Kasia)
  • 150 g nutelli
  • 5 jajek
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki m±ki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka (60 ml)

Masło utrzeć na jasn± i puszyst± masę (mikserem lub ręcznie). Stopniowo wsypywać cukier, dalej ucieraj±c. Stopniowo dodawać nutellę, dalej ucieraj±c. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy i nadal ucierać. Dodać przesian± m±kę, kakao, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, mleko. Zmiksować. Białka ubić na sztywn± pianę i delikatnie wmieszać do masy. Masę przelać do natłuszczonej i wysypanej bułk± tart± formy z kominkiem o ¶rednicy 24 cm.
Piec w temperaturze 160ºC przez 20 minut, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić, polać polewa czekoladow±.

Składniki polewy czekoladowej:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Czekoladę roztopić w k±pieli wodnej, dodać masło, wymieszać.

 

Częstujcie się proszę:) 

poniedziałek, 12 marca 2012
Bochen słonecznikowy na zakwasie (WP 127)

Kiedy zobaczyłam u Amber przepis na słonecznikowy bochen wiedziałam, że go upiekę ...zwłaszcza, że chodził za mn± taki cięższy chleb:).Upiekłam go i nie żałuję ...bo jest naprawdę wspaniały. Nafaszerowany ziarnami, wilgotny ....jednym słowem pyszny:).

Aniu dziękuję za wspaniał± propozycję, a Gosi za rewelacyjn± recepturę:).

 

Chleb jest propozycj± do 127 wydania Weekendowej Piekarni

 

              Chleb słonecznikowy na zakwasie 

 

BOCHEN SŁONECZNIKOWY NA ZAKWASIE

Składniki:

  • 350g dojrzałego pszennego zakwasu (100% hydracji)
  • 400g wysoko-glutenowej pszennej m±ki (13% białka) (u mnie typ 650)
  • 150g żytniej m±ki (u mnie typ 720)
  • 150g m±ki grahamowej (u mnie żytnia typ 2000)
  • 455g wody
  • 10 g morskiej soli
  • 120g uprażonych nasion słonecznika

Poł±czyć wszystkie trzy m±ki z wod± i wyrobić w mikserze kuchennym przez 2 minuty na wolnych obrotach (wyrabiałam ręcznie), przykryć i pozostawić na 40 minut.  Dodać zakwas i sól i wyrabiać przez 5 minut, zmieniaj±c obroty co minutę z wolnych na ¶rednie. Dodać ziarna słonecznika i wymieszać aż będ± dobrze poł±czone z ciastem, przez około 2 minuty.  Zostawić ciasto do pierwszego wyro¶nięcia na około 3 godziny. Przemieszać je tylko na 5 obrotów miksera po około 1 i 1/2 godziny wyrastania by pozwolić uciec gazom (ja złożyłam).

Po wyro¶nieciu wyłożyć ciasto na stolnicę, złożyć w kopertę, odwrócić do góry nogami i pozostawić w spoczynku na 20 minut. Wsypać garstkę nasion słonecznika na dno koszyka do wyrastania, dobrze poprzednio sprószonego m±k± (piekłam w tortownicy o ¶rednicy 24 cm) .Uformować duży bochenek i włożyć do koszyka (foremki) na 2 godziny do ponownego wyro¶nięcia. Ciasto będzie gotowe do pieczenia, je¶li wgłębienie zrobione palcem już więcej nie sprężynuje.
Na godzinę przed skończeniem wyrastania, nagrzać piekarnik do 260ºC. Wstawić bochenek do piekarnika, zaparować piekarnik metod±, której użuwamy, obniżyć temperaturę do 220ºC i piec przez 40 minut. Wyłóż chleb z piekarnika na kratkę do studzenia. 

 

Częstujcie się proszę:) 

18:09, jolantaszyndlarewicz , Chleby na zakwasie
Link Komentarze (19) »
 
1 , 2 , 3