Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 28 marca 2013
Buchty prababci Wandy i życzenia

Mój Olinek to mały ciastowy niejadek .... bardzo lubi pomagać mi przy wypiekach, ale ich jedzenie to już nie taka prosta sprawa ...ale nie zmuszam tylko czekam:). Swojego czasu Olek postanowił, że spróbuje babki ...spróbował i póĽniej musiałam co chwilę piec babkę zaparzan±:) ...ostatnio w przedszkolu w końcu zdecydował się zje¶ć drożdżówkę i od tej pory upiekłam już kilka blach bucht .... zaraz po powrocie z przedszkola zażyczył sobie drożdżówki. Poszperałam więc w swoich zasobach "do wypróbowania", wy¶wietliłam mu kilka stronek i wybrał sobie buchty prababci Wandy (klik).

Buchty te s± pyszne, nie za słodkie, puchate i mięciutkie ...na drugi dzień tylko nieznacznie straciły na ¶wieżo¶ci. My zrobili¶my je tylko z kruszonk±, a dopiero póĽniej kroimy na kromki i kazdy je z czym lubi:).

Miałam troszkę problemów z ciastem, bo podana ilo¶ć mleka okazała się znacz±co za mała ...ale prawda jest taka, że i chłonno¶c m±k moze być różna:). 

 

            Buchty prababci Wandy

 

BUCHTY PRABABCI WANDY

Składniki:

  • 1/8 l mleka (u mnie troszkę więcej niż szklanka mleka)
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 75 g cukru
  • 80 g masła
  • 400 g m±ki pszennej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • ok. 1/4 kostki masła rozpuszczonego w rondelku do obtoczenia bucht

Drożdże rozkruszyć w miseczce, dodac 1 łyżkę cukru i rozetrzeć (drożdże zrobi± się płynne). Dodać połowę podgrzanego mleka i wymieszać. Na spód dużej miski wysypać szczyptę soli. Przesiać m±kę. W m±ce zrobić dołeczek, wlać drożdże z mlekiem i przysypać je m±k±. Odstawić do wyro¶nięcia na 15 minut w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn wyro¶nie dodać do miski 1 żółtko i 1 jedno jajko oraz resztę cukru i mleka. Za pomoc± drewnianej łyżki, wykonuj±c ruchy jakby od spodu ciasta, wyrobić na gładk± masę (u mnie okazało się to niemożliwe, st±d musiałam dodać mleka, a i tak ciasto zagniatałam póĽniej ręk±). Przy tego rodzaju mieszaniu można zobaczyć jak ciasto ‘b±bluje’ – odpowietrza się (to dobry znak). Po wyrobieniu dodać rozpuszczone, ciepłe masło po ¶ciankach miski i ponownie wyrobić ciasto, aż do wchłonięcia msła. Ciasto powinno być gęste tak by można było łatwo formować kulki. Miskę nakryć i postawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę, do podwojenia objęto¶ci. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st C. Tortownicę o ¶rednicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  

Masło (ok. 1/4 kostki) rozpu¶cić, przestudzić i  wysmarować nim dłonie tak by ciasto się do nich nie lepiło. Ciasto delikatnie odpowietrzyć, a następnie podzielić na 8 dużych porcji. Z każdej zrobić kulkę, któr± należy obtoczyć w ma¶le.Kulki umie¶cić w formie. Odstawić do wyro¶nięcia na 15 - 30 minut. Następnie, za pomoc± pędzelka kuchennego wysmarować każd± kulkę białkiem z jajka i posypać kruszonk±. Piec 30 minut.    

Składniki kruszonki:

  • 2 łyżki stołowe masła
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki m±ki

Masło rozpu¶cić w rondelku. Dodać do pozostałych składników i wyrobić kruszonkę.

 

Częstujcie się proszę:)

 

KORZYSTAJˇC Z OKAZJI CHCIAŁABYM ZŁOŻYĆ WSZYSTKIM TUTAJ ZAGLˇDAJˇCYM ZDROWYCH, SZCZʦLIWYCH, PEŁNYCH RADO¦CI ¦WIˇT WIELKIEJ NOCY ORAZ OPIEKI CHRYSTUSA ZMARTWYCHWSTAŁEGO. POZDRAWIAMY JOLA Z RODZINKˇ 

11:42, jolantaszyndlarewicz , Bułki na słodko
Link Komentarze (21) »
wtorek, 26 marca 2013
Babka wilgotna

Po raz trzeci zaczynam pisać ten post i ci±gle co¶ mnie wywala po kilku zdaniach:( ..... ale ja jestem cierpliwa:). 

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na smaczn± i wilgotn± babkę z przepisu, który dostałam od mojej Babci .... babkę, któr± piekła nam w dzieciństwie. Tak± zwykł±, "bez udziwnień" - jak to mawiała Babcia, ale dla nas najlepsz± - bo przywołuje smaki naprawdę fajnego dzieciństwa:).

Dzi¶ zmniejszyłabym w niej ilo¶ć proszku do pieczenia, ale i tak jest smaczna:).

 

            Babka wilgotna

 

BABKA WILGOTNA

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka margaryny lub masła (25 dag)
  • 2 szklanki m±ki
  • 1 i 1/2 łyżeczki pdp
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Margarynę, mleko, cukier waniliowy i zwykły roztopić w rondelku i zagotować. Ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać na przemian 4 żółtka i 2 szklanki m±ki wymieszanej z pdp. Dokładnie zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę przelac do formy babkowej (u mnie o ¶rednicy 24 cm z kominem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasz± mann±. Piec ok. 45 minut w 180°C. Babkę wyci±gn±ć z formy po przestudzeniu. Posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

 

czwartek, 21 marca 2013
Ba\bka ajerkoniakowa

Tradycyjnie przed ¦więtami wielkanocnymi zaczyna mnie ci±gn±ć do babek ...i to nie dlatego, że szukam dobrego przepisu na ¦więta .... po prostu jako¶ tak już jest:). Dzi¶ chciałam Wam zaproponować babkę z dodatkiem ajerkoniaku, na któr± przepis wyszperałam w swoim starym zeszycie ...w którym zapisywałam przepisy na pocz±tku swojej przygody z pieczeniem ..a troszkę lat temu to już było:). Teraz coraz częsciej do niego sięgam, bo sa tam przepisy szybkie i proste:).

Babka jest bardzo smaczna, wilgotna, czuć w niej ajerkoniak (ale bez obaw - procenty wyparowuj± podczas pieczenia:)). W oryginalnym przepisie babka była polana biał± czekolada ...jednak my wolimy babki posypane cukrem pudrem.

 

              Babka ajerkoniakowa

 

BABKA AJERKONIAKOWA

Składniki:

  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 jaj
  • 1 i 1/4 szklanki m±ki
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki pdp
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Jaja zmiksować z z cukrami na gładk± masę. Nadal miksuj±c powoli wlewać ajerkoniak, potem olej. Na końcu dodać do ciasta obie m±ki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wmiksować je na ¶rednich obrotach. Ciasto przelać do formy babkowej (u mnie o ¶rednicy 24 cm z kominem) wysmarowanej masłem i wysypanej kasz± mann±. Piec ok. 1 godz. w 180°C. Babkę wyj±ć z formy po całkowitym ostygnięciu. Posypać cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

Tagi: olej
11:21, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (20) »
czwartek, 14 marca 2013
Babka majonezowa

Sezon babkowy uważam za otwarty ... bo babki ostatnio piekę bardzo często:) ...i nie dlatego, że zbliża się Wielkanoc. Po prostu s± szybkie i smaczne:) ... choć w sumie jako¶ tak co roku w okolicach marca - kwietnia zaczyna mnie ogarniać babkowy szał:). Tak więc u nas ostatnio babkowo i drożdżowo - ale o tym wkrótce:).

Dzi¶ zapraszam na babkę z majonezem, na któr± przepis znalazłam u Kasi. Babka jest przepyszna, wilgotna i w moim przypadku mocno waniliowa:).

 

              Babka majonezowa

 

BABKA MAJONEZOWA

Składniki:

  • 1/2 szklanki m±ki pszennej
  • 1/2 szklanki m±ki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru (u mnie pół na pół zwykły z waniliowym)
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki na babkę umieszczamy jednocze¶nie w misie miksera i miksujemy ok 3-5 minut (aby cukier się rozpu¶cił). Ciasto przelewamy do natłuszczonej i wysypanej kasz± mann± formy babkowej (u mnie o ¶rednicy 24 cm) i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 45 - 50 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

Częstujcie się proszę:) 

Tagi: jaja
10:25, jolantaszyndlarewicz , Ciasta babkowe i ucierane
Link Komentarze (22) »
¶roda, 06 marca 2013
Duńskie bułeczki Tebirkes

Kilka dni temu dostalam maila od Ani z zapytaniem: "Będziemy w weekend piekły bułki. Może dasz radę doł±czyć?". Jakże mogłabym odmówić, gdy ochota na swojskie bułeczki była ogromna, a towarzystwo piecz±cych Pań tak doborowe:). Aniu, Bożenko, Gosiu i Kasiu dziękuję za wspólne, bardzo smakowite bułeczkowanie:).

W zeszły weekend w 5 kuchniach rozrzuconych po całej Polsce 5 kobiet zakasało rękawy, przesiewało m±kę, robiło zaczyny, wyrabiało ciasto, by póĽniej cieszyć się niesamowitym smakiem i zapachem wspaniałych bułeczek. Nasze zniknęły w oka mgnieniu, Chłopakom bardzo smakowały, a i ja z wielk± przyjemno¶ci± sięgałam po kolejny kawałek. 

Bułeczki s± intensywnie ma¶lane, puszyste, maj± mięciutki miękkisz i chrupi±ca skórkę.

 

              Duńskie bułeczki

 

DUŃSKIE BUŁECZKI TEBIRKES

¬ródło przepisu: klik 

Składniki rozczynu:

  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 400 ml letniego mleka
  • 300 g m±ki pszennej (u mnie typ 650)

Rozpu¶cić drożdże w mleku i dodać m±kę. Zagnie¶ć ciasto i pozostawić na godzinę, by rozczyn zacz±ł fermentować. 

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały rozczyn
  • 50 g masła o temp. pokojowej
  • 10 g soli morskiej
  • 20 g cukru
  • 200 g m±ki pszennej (ja musiałam dosypać ok. 40-50g)
  • 100 g masła do posmarowania ciasta
  • łyżka maku lub ok 100 ml startego sera do posypania (u mnie bez posypki)

Wymieszać składniki z rozczynem, zagnie¶ć ciasto i odstawić pod przykryciem do wyro¶nięcia na ok. 10 minut. Rozwałkować ciasto na prostok±t o wymiarach 30 x 40 cm. Rozsmarować masło na 2/3 ciasta; nieposmarowan± czę¶ć zawin±ć do ¶rodka; następnie zawin±ć drug± połowę posmarowanej masłem czę¶ci na wierzch. Odwrócić delikatnie ciasto i lekko rozwałkować. Wyci±ć ok. 15 trójk±tów (ja zrobiłam 8 dużych bułeczek) i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej). Posmarować wod± i posypać makiem lub serem. Pozostawić do wyro¶nięcia, aż podwoj± swoj± objęto¶ć. Nagrzać piekarnik do 250 °C. Wstawić wyro¶nięte bułeczki do piekarnika, piekarnik spryskać wod± (lub wrzucić do niego kilak kostek lodu) i zamkn±ć drzwiczki. Następnie od razu obniżyć temperaturę do 210 °C i piec przez ok. 12 minut (w przypadku większych bułeczek pieczenie wydłużyć do ok. 20-22 minut). Studzić na kratce.

 

Częstujcie się proszę:) 

 
1 , 2