Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
czwartek, 20 marca 2014
Makaron z cukini±, pomidorkami i pecorino

Ostatnio jako¶ mi się mięso przejadło, szukam więc sposobów na to, żeby 2-3 razy w tygodniu obiad był bezmięsny. Takowy sposób znalazłam ostatnio na opakowaniu makaronu Barilla. To było takie spontaniczne danie .... zobaczyłam w sklepie, dokupiłam cukinię i jest:) ... a jak jest - pysznie jest, lekko jest, zdrowo, jest:). Polecam.

 

                Makaron z cukini±, pomidorkami i pecorino

 

MAKARON Z CUKINIˇ, POMIDORKAMI I PECORINO

Składniki na 2 porcje:

  • makaron (ilo¶ć wg uznania i apetytu)
  • 1/2 - 3/4 cukinii (moja miała ok. 20 cm długo¶ci)
  • 12-15 pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • ser pecorino lub grana padano

Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje umyć cukinię i pomidorki. Pokroić w kostkę cebulę, zeszklić j± na oleju. Dorzucić cukinię pokrojon± w cienkie kr±żki. Przyprawić. Smażyć ok. 2 min. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Smażyć kolejne 2 minuty. Doprawić ostatecznie. Wmieszać ugotowany makaron (ja dolałam jeszcze 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu) i chwileczkę razem podsmażyć.  Podawać posypane strużkami pecorino.

 

Częstujcie się proszę:)

08:43, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (11) »
pi±tek, 14 marca 2014
Babka murzynkowa

Dzi¶ zapraszam na kolejn± bardzo smaczn± babkę - wilgotn± (uwielbiam takie), nie za słodk±, pięknie pachn±c±:). Będę do niej wracać:).

Przepis znalazłam na blogu Ewy i Oli (klik).

 

                  babka murzynkowa

 

BABKA MURZYNKOWA

Składniki:

  • 3jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • pół słoika dżemu
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 3 szklanki m±ki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu

M±kę, kakao, sodę i cynamon (przyprawę do piernika) przesiać do miski. Dodać cukier, jaja, mleko, olej i dżem. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przełożyć do foremki babkowej (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kasz± mann±)o pojemno¶ci 2,5 l. Piec ok. 1 godzinę w 180 stopniach C. Po ok. 15 minutach po upieczeniu wyj±ć z formy. Po ostudzeniu babkę można polać polew± czekoladow±.

 

Częstujcie się proszę:)

czwartek, 13 marca 2014
Zupa pieczarkowa

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na zupę, która ostatnio jest moim nr 1:). Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze do zupy pieczarkowej wkrajałam surowe pieczarki (tak robiła moja Babcia). Była smaczna, ale brakowało jej głębi. Kiedy zobaczyłam u Kasi (klik) zupę z podsmażonymi pieczarkami postanowiłam wypróbować jej sposób. Od tej pory moja pieczarkowa jest doskonała:) .... a ja specjalnie gotuję więcej rosołu, żeby móc j± ugotować:).

 

               Zupa pieczarkowa

 

ZUPA PIECZARKOWA

Składniki:

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 - 2,5 l bulionu (ew. wody)
  • 3/4 dużego kubka ¶mietany 12 %
  • 100 ml słodkiej ¶mietanki 30%
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6-7 ¶rednich ziemniaków

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić j± na ma¶le. Pieczarki oczy¶cić, pokroić (maleńkie w ćwiartki, większe w półplasterki) i dodać do cebuli. Doprawić sol± i pieprzem. Do¶ć często mieszaj±c dusić, aż do odparowania pieczarek. Pieczarki wraz z cebul± oraz ziemniaki wrzucić do gor±cego bulionu/wody. Gotować przez około 15 minut, po czym dodać drobno posiekan± natkę.  Wył±czyć ogień pod garnkiem. Poł±czyć ze sob± obie ¶mietany, zahartować je gor±cym wywarem, po czym dodać do reszty zupy. Doprawić do smaku.

 

Częstujcie się proszę:)

04:04, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (10) »
¶roda, 12 marca 2014
Kurczak po prowansalsku

Dzi¶ chciałam zaprosić Was na smakowitego kurczaka z dodatkiem pomidorów i papryki. Danie robi się szybko, a kurczak wychodzi bardzo aromatyczny.

Przepis znalazłam u Edytki (klik), dziękuję:).

 

          Kurczak po prowansalsku

 

KURCZAK PO PROWANSALSKU

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka (ok. 1kg)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 z±bek czosnku
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 125 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) lub wody
  • 8 gał±zek ¶wieżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)

 

Pałki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Oprószyć je sol± i pieprzem. Papryki pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek posiekać lub przecisn±ć przez praskę. Pałki przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia do zapiekania. Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę z papryk± i smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć, mieszaj±c przez kolejn± minutę. Wlać wino i podgrzewać, aż połowa płynu wyparuje.  Dodać przecier oraz bulion (lub wodę). Doprawić do smaku sol±, pieprzem oraz tymiankiem. Powstałym sosem zalać kurczaka. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45 minut. Podawać z ryżem lub chlebem.

 

Częstujcie się proszę:)

06:41, jolantaszyndlarewicz , Dania obiadowe
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 10 marca 2014
Ruchanki

Dzi¶ zapraszam Was na ruchanki -  racuszki, na które przepis znalazłam na blogu Mirabelki (klik) ... a które pochodz± z kuchni kociewskiej. S± to puszyste, słodkawe placuszki z jabłkami, przepyszne:).

Przyznam szczerze, że wiele już razy smażyłam racuszki, ale po raz pierwszy z tak± ilo¶ci± masła. Nadaje ono tym placuszkom wspaniałego ma¶lanego posmaku. Polecam.

 

          Ruchanki

 

RUCHANKI

Składniki:

  • 500g m±ki (ja musiałam dosypać ok. 2 łyżki)
  • 50g drożdży
  • 3 jajka
  • 100g stopionego masła
  • 500ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 duże lub 3 ¶rednie jabłka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania 


Drożdże rozkruszyć do miseczki, rozetrzeć z cukrem. Poł±czyć z ½ szklanki ciepłego mleka i odstawić na ok. 10 minut, aż rozczyn "ruszy". Resztę mleka podgrzać, wsypać cukier waniliowy i szczyptę soli. Cały czas mieszaj±c (ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego), stopniowo dodawać m±kę, stopione masło i roztrzepane w kubeczku jajka, a na koniec rozczyn drożdżowy. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z ciastem. Ciasto zostawić na ok. 20 minut do lekkiego podro¶nięcia. Łyżk± nakładać porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej. Smażyć na ¶rednim ogniu z obu stron rumiane placuszki. Po usmażeniu ods±czyć na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


Częstujcie się proszę:)

05:58, jolantaszyndlarewicz , Nale¶niki i placuszki
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2