Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
niedziela, 29 marca 2015
Raviole bolognesi

Kiedy zobaczyłam 3 dni temu wpis u Ani (klik) o raviole bolognesi od razu wiedziałam, że to na pewno co¶ pysznego ... tylko no wiecie spodziewałam się pierożków (dopiero póĽniej doczytałam, że to raviole, nie ravioli):) .... a zobaczyłam ciastka ... ale za to jakie:) .... takie, że od razu poleciałam do kuchni, zagniotłam ciasto i je upiekłam. Warto było, bo s± po prostu rewelacyjne. Kruche, a jednocze¶nie mięciutkie .... pysznie nadziane powidłami, nie za słodkie ... a je¶li komu¶ mało słodyczy może je posypać cukrem pudrem ... zarówno mi, jak i Ani się ta sztuka nie udała ....

Te ciastka na pewno pojawi± się na naszym Wielkanocnym stole:).

 

              Raviole bolognesi

 

RAVIOLE BOLOGNESI

Składniki na ok. 45 ciastek:

  • 400 g m±ki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • ok. 3/4 słoika powideł ¶liwkowych
  • ew. cukier puder do oprószenia

Z wszystkich składników zagnieć ciasto, rozwałkuj je na stolnicy delikatnie posypanej m±k± na grubo¶ć ok. 4-5 mm i wykrawaj z niego koła o ¶rednicy ok. 8 cm (ja wykrawałam szklanka i jeszcze delikatnie rozwałkowywałam, żeby kółka były troszkę większe). Na ¶rodek połóż ok. 1/2 łyżeczki powideł. Złóż ciasto na pół (jak przy formowaniu pierogów), brzegi doci¶nij z±bkami widelca. Ciastka ułóż (można je ułożyć do¶ć ciasno, gdyż nie rosn± na boki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 minut w 180 stopniach C. Po ostudzeniu oprósz je (lub nie) cukrem pudrem.

 

              Raviole bolognesi

 

Częstujcie się proszę:)

sobota, 28 marca 2015
Schab peklowany parzony

Kilka dni temu kupiłam ładny kawałek schabu, poleżał on kilka dni w lodówce, póĽniej jeszcze troszkę w wodzie ... i wiecie co? Mój synek (niejadek) powiedział, że to najlepsza szyneczka na ¶wiecie... zajada, aż mu się uszy trzęs±... a ja mam już w planach kolejny taki schab na ¦więta. 

Przepis na schab peklowany parzony znalazłam na blogu Joli (klik). Znalazłam tam też kilka innych domowych wędlin, które mam zamiar zrobić w najbliższym czasie .... bo i dużo zdrowiej i smaczniej i taniej .... a jaka satysfakcja jak Rodzinka chwali.

Schab jest naprawdę pyszny, ma lekko pikantn± skórkę, jest soczysty i ¶wietnie się kroi (nawet na cieniutkie plasterki). Nasz stoi w lodówce od poniedziałku i nic się z nim nie dzieje. Polecam na Wielkanoc, na pewno będzie pyszn± ozdob± ¶wi±tecznego stołu.

Swój schab pobiłam z połowy porcji i takowe proporcje pokażę u siebie. Jedynie wody do gotowania użyłam tyle samo. 

 

                    Schab peklowany parzony

 

SCHAB PEKLOWANY PARZONY

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez ko¶ci
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka soli peklowej
  • pieprz młotkowany (utłukłam ziarna pieprzu w moĽdzierzu)
  • 1/2 łyżki soli czosnkowej
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki ostrej mielonej papryki
  • 3 li¶cie laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Wymieszaj sól, sól peklow±, sól czosnkow±, cukier, pieprz i paprykę. Natrzyj mieszanin± schab, włóż go do blaszki lub naczynia żaroodpornego, przykryj foli± aluminiow± i wstaw do lodówki na 3 dni. Każdego dnia obróć schab. Czwartego dnia zagotuj w dużym garnku 2 l wody, dodaj li¶cie laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz płyn, który wydzielił się podczas peklowania. Włóż schab i parz go na małym ogniu przez 5 minut. Zostaw schab na cał± noc w garnku, kolejnego dnia znów zagotuj cało¶ć i parz schab przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Zostaw schab do czasu, aż płyn ostygnie. Wyjmij schab z płynu, osusz ręcznikami papierowymi i schowaj do lodówki. 

 

Częstujcie się proszę:)

05:56, jolantaszyndlarewicz , Wędliny domowe
Link Komentarze (7) »
pi±tek, 27 marca 2015
Surówka z topinamburA i jabłka

Jaki¶ czas temu pokazałam Wam surówkę z selera (klik). Robię j± bardzo często ... choć ostatnio zamiennie z surówk± z topinamburA. Powoli zakochuję się w tym warzywie, jest pyszne i bardzo zdrowe. 

Surówka jest bardzo smaczna, a żurawiny fajnie przełamuj± jej lekko słodkawy smak.

 

                    Surówka z topinamburu i jabłka

 

SURÓWKA Z TOPINAMBURA I JABŁKA

Składniki na 2 porcje:

  • 150 g topinambura
  • 3/4 sporego jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • garstka suszonej żurawiny
  • kilka orzechów laskowych
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.

Orzechy laskowe podpraż na patelni, po ostygnięciu do¶ć grubo posiekaj. Topinambur obierz i zetrzyj na tarce o ¶rednich oczkach, skrop go sokiem z cytryny. Jabłko umyj i również zetrzyj na ¶rednich oczkach tarki. Dodaj jogurt naturalny, żurawinę oraz orzechy. Wymieszaj i podawaj. 

 

Częstujcie się proszę:)

 

06:18, jolantaszyndlarewicz , Surówki i sałatki
Link Komentarze (4) »
czwartek, 26 marca 2015
Buchty kokosowe z waniliow± kruszonk±

Moje dzieci uwielbiaj± wszelkiego rodzaju chałki czy buchty, dlatego też piekę je bardzo często. Którego¶ dnia w czelu¶ciach szafki znalazłam puszkę mleka kokosowego, wiedziałam już co dodam do kolejnych bułeczek:) .... takim to sposobem powstały drożdżówki, które moje dzieciaki uwielbiaj±. S± puszyste, ma¶lane, delikatnie czuć w nich kokosow± nutę ... a kruszonka pycha... nawet na surowo:)... u nas wytrzymały 3 dni i nadal były miękkie i smaczne:).

 

                       Buchty kokosowe z waniliowa kruszonk±

 

BUCHTY KOKOSOWE Z WANILIOWˇ KRUSZONKˇ

Składniki:

  • 500 g m±ki typ 500
  • 25 g ¶wieżych drożdży
  • 80 g roztopionego masła
  • 20 g cukru waniliowego (klik)
  • 35 g cukru
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki kruszonki:

  • 30 g zimnego masła
  • 40 g cukru waniliowego (klik)
  • 55 g m±ki typ 500

Drożdże rozetrzyj z łyżeczk± cukru, poczekaj, aż się upłynni±. Dodaj 2-3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę m±ki. Wymieszaj i zostaw w ciepłym miejscu na 10 minut do wyro¶nięcia. Do reszty przesianej m±ki dodaj rozczyn, pozostałe mleko i resztę składników. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto (ok. 7-10 minut). Włóż do miski delikatnie wysmarowanej olejem. Miskę włóż do foliowej torby, zawi±ż i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 - 1,5 godziny do wyro¶nięcia (ciasto jest do¶ć ciężkie i wolno ro¶nie). Wyro¶nięte ciasto podziel na 9 - 10 kęsów, z każdego uformuj kulki. Ułóż je w tortownicy (¶rednica 26-28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia zachowuj±c małe odstępy. Pozostaw na ok. 30 minut do napuszenia w ciepłym miejscu. W tym czasie ugnieć palcami wszystkie składniki kruszonki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (grudek). Gdy bułeczki wyrosn± posmaruj je mlekiem i posyp obficie kruszonk±. Piecz ok. 25-30 minut w 175 stopniach C.

 

              Buchty kokosowe z waniliowa kruszonk±

 

Częstujcie się proszę:)

 

¶roda, 25 marca 2015
Biszkoptowa rolada z jabłkami

Dawniej bałam się rolad, dzi¶ uwielbiam je piec ... zwłaszcza t± z jabłkami. Jest po prostu wspaniała i szybka... bo piecze się j± od razu z "nadzieniem". Jest chyba najczę¶ciej pieczonym ciastem w moim domu ostatnimi czasy ... jest delikatna, leciutka, puszysta i bardzo, bardzo smaczna ... tak bardzo, że moja Lili jak widzi roladę to je 3 kawałki zamiast ¶niadania... oczywi¶cie, jak to dama, za każdym razem ż±daj±c widelczyka do ciast. 

Przepis znalazłam na blogu Eweliny (klik). Je¶li jeszcze nie trafili¶cie (a w±tpię) do Anyżkowa (klik) to serdecznie polecam Wam ten blog, bo pełno na nim cudownych receptur i zdjęć. 

 

                     Biszkoptowa rolada z jabłkami

 

... a na zdjęciu rolada w towarzystwie Bożonarodzeniowych pierników, które jak zwykle jemy do kwietnia:).

 

BISZKOPTOWA ROLADA Z JABŁKAMI

Składniki:

  • 3 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • cynamon
  • 1 łyżka oleju
  • 5 jaj
  • 100 g m±ki
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka obierz i pokrój w drobn± kostkę. Skrop je sokiem z cytryny i posyp cynamonem, wymieszaj. Blachę (duż± piekarnikow±) wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj go olejem. Wysyp na blachę jabłka i rozprowadĽ je na całej powierzchni papieru. 

Białka ubij na sztywn± pianę. Ci±gle miksuj±c, partiami dodawać cukier. Ubijaj, aż do momentu kiedy zanikn± kryształki cukru. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka. Wsyp m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj łopatk±. Masę wyłóż na jabłka i rozprowadĽ j± po całej powierzchni. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach C. Wyjmij blachę z gor±ca rolad±. Chwyć za końce papieru i przełóż roladę na ¶ciereczkę kuchenn± (najlepiej od razu j± odwracaj±c ciastem do ¶ciereczki). Zdejmij ostrożnie papier i zwiń roladę. Zawiń j± w ¶ciereczkę i odłóż do wystudzenia. Posyp cukrem pudrem.

 

Częstujcie się proszę:) 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5