Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
sobota, 26 marca 2016
Życzenia

Dziś chyba najkrótszy post na blogu:)

 

           Zdrowych i wesołych Świąt Kochani:)

05:21, jolantaszyndlarewicz
Link Komentarze (3) »
piątek, 25 marca 2016
Babeczki razowo - jaglane z jabłkiem

Dziś babeczki, nie dość, że pyszne to i zdrowe:).... i na dodatek z cudownym jabłkiem - szarą renetą:) .... i jeszcze długo zachowują świeżość.... Nic tylko piec:).

Przepis zaczerpnięty ze strony Kingi Paruzel (klik).

 

           Babeczki razowo - jaglane z jabłkiem

 

BABECZKI RAZOWO - JAGLANE Z JABŁKIEM

Składniki na 12 babeczek:

  • 175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g płatków jaglanych (lub innych ulubionych)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g cukru dark muscovado (lub kokosowego)
  • 75 g oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 150 g musu jabłkowego (ok. 2 jabłek startych na drobnych oczkach)
  • 1 jabłko
  • 50 g żurawiny lub rodzynek
  • sok z ½ cytryny

 

            Babeczki razowo - jaglane z jabłkiem

 

Rozgrzej piekarnik do 180 º C, wyłóż formę do pieczenia muffinek papilotkami. Jabłko obierz i pokrój  plastry, skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą i cynamonem. Dodaj płatki jaglane, cukier i rodzynki lub żurawinę. W drugiej misce wymieszaj ze sobą jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy. Połącz składniki suche z mokrymi i wymieszaj. Przełóż ciasto do papilotek, na wierzchu każdej muffinki połóż plaster jabłka. Piecz muffinki ok. 20 - 25 minut (do suchego patyczka).

 

Częstujcie się proszę:)

05:08, jolantaszyndlarewicz , Muffiny
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 marca 2016
Pasztet z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Ostatnio odkrywam mnóstwo nowych (dla nas) smaków ... jednym z nich jest ciecierzyc,a w której zdążyłam się już zakochać:). Uwielbiam ją za aksamitny smak i cudowny wygląd ... i wszechstronność. Ilość potraw, którą można przyrządzić z niej lub z jej dodatkiem jest praktycznie nieograniczona:).

Dziś zapraszam na pasztet z ciecierzycy, na który przepis znalazłam na blogu Reni (klik). W swojej wersji troszeczkę pozmieniałam i takową u siebie prezentuje. Jeśli chcecie uzyskać pasztet bardziej smarowny dodajcie do całości trochę wody z gotowania ciecierzycy, jeśli chcecie kroić go w plastry zróbcie wg przepisu poniżej.

 

                  Pasztet z ciecierzycy

 

PASZTET Z CIECIERZYCY Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 10 suszonych pomidorów
  • 2 duże jaja
  • 1 szalotka
  • garść listków trybuli
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta kuminu
  • pieprz do smaku
  • trochę wody z gotowania ciecierzycy

Namocz ciecierzycę w 3 - 4 szklankach wody i pozostaw na noc. Następnie wypłucz ją, zalej ok. 1 l wody i gotuj do miękkości. Odcedź z wody i wystudź (jeśli chcesz uzyskać bardziej smarowny pasztet pozostaw trochę wody z gotowania). Ciecierzycę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładka masę (jeśli masa będzie zbyt sucha dolej trochę wody z gotowania ciecierzycy). Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.

 

Częstujcie się proszę:)

 

środa, 23 marca 2016
Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną, jaglaną i pieczarkami

Jakiś czas temu zobaczyłam u Bistro Mam (klik) pierogi z kaszą gryczaną, jaglaną i pieczarkami. Wyglądały tak smakowicie, że postanowiłam je zrobić ... choć z lekką obawą, bo u nas jak pierogi to tylko ruskie, albo z kapustą i grzybami. Niepotrzebnie się bałam, pierogi okazały się przepyszne, a przy okazji bardzo syte - nie da się ich dużo zjeść...

Swoją wersję robiłam na cieście pełnoziarnistym (klik), zmieniłam również troszkę proporcje składników w nadzieniu. Polecam dobrze doprawić farsz, bo jednak kasze i pieczarki same w sobie są mdłe i potrzebują przyprawowgo kopniaka:). Zróbcie je, a zobaczycie jakie są pyszne:) ... i tanie przy okazji.

 

              Pierogi z kaszą gryczaną, jaglaną i pieczarkami

 

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ, JAGLANĄ I PIECZARKAMI

Składniki:

  • porcja ciasta na pierogi (klik)
  • 200  kaszy gryczanej niepalonej (można oczywiście użyć palonej)
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 średnie cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

 

           Pierogi z kaszą gryczaną, jaglaną i pieczarkami

 

Kaszę gryczaną i jaglaną ugotuj wg przepisu na opakowaniu, przestudź. W czasie gdy kasza się studzi pokrój w drobną kosteczkę cebulę, także oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pieczarki. Rozgrzej masło na patelni, zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Dodaj pieczarki i przesmaż, aż woda całkowicie z nich odparuje. Obie kasze oraz pieczarki z cebulką przełóż do miski, dopraw solidnie solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Ciasto cienko wałkuj, wykrawaj z niego krążki. Na środek każdego krążka nałóż solidną łyżeczkę farszu, dokładnie zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie (2 - 3 minuty od wypłynięcia), podawaj z cebulką zeszkloną na maśle.

 

Częstujcie się proszę:)

wtorek, 22 marca 2016
Bułki pszenno - orkiszowe razowe

Dziś zapraszam na pyszne razowe bułki, które powstały w wyniku kolejnego czyszczenia szafek. Bardzo posmakowały naszym dzieciom, a to komplement .... bo dzieciaki najczęściej wolą białe pieczywo ... choć moje ostatnio w drugą stronę idą:). Bułki są mięciutkie, dość puchate, delikatne w smaku, najlepsze z masłem:).

 

                Bułki pszenno - orkiszowe razowe

 

BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE RAZOWE

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 330 g mąki orkiszowej razowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 60 g stopionego masła
  • 70 g pestek słonecznika

              

               Bułki pszenno - orkiszowe razowe

 

Utrzyj drożdże z cukrem, poczekaj, aż się upłynnią. Dodaj 3 łyżki letniego mleka, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie wsyp do miski wszystkie suche składniki oraz pestki słonecznika. Dodaj rozczyn, pozostałe mleko i wodę oraz stopione i wystudzone masło. Wyrób gładkie, elastyczne i miękkie ciasto (ok. 4-6 minut mikserem). Ciasto włóż do naoliwionej miski, włóż ją do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce na 60 - 80 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 12 kęsów (po ok. 100 - 105 g), z każdego z nich uformuj okrągłą bułeczkę. Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 - 60 minut do ponownego wyrośnięcia. Natnij żyletką lub ostrym nożem. Piecz ok. 18 - 19 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Wystudź na kuchennej kratce.

 

Częstujcie się proszę:)

 
1 , 2 , 3 , 4