Tagi
https://lh6.googleusercontent.com/-6iDmZLy5LrY/VIMcxh50VQI/AAAAAAAACwU/u3e-5XA4QOs/s368/DSC_0364aNAP1.jpg World Bread Day 2016 (October 16) Orzechowy Tydzień World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014) Festiwal Orzechowy Tydzień World Bread Day 2013 - 8th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Durszlak.pl
poniedziałek, 13 marca 2017
Chleb żytni z ziarnami, czyli Marcowa Piekarnia

Chleb jest w moim domu bardzo ważny. Uwielbiam dokarmiać zakwas, robić zaczyny na chleb, wyrabiać ciasto i patrzeć jak pod wpływem mojego dotyku staje się coraz bardziej aksamitne i gładkie .... ale najpiękniejszy moment jest wtedy gdy zasiadamy do stołu i widzę zadowolone twarze ... i słyszę słowa "cudowny chlebu¶". Tak samo było i w przypadku chleba, na który chcę Was dzi¶ zaprosić. Chleb żytni z ziarnami upiekłam w ramach Marcowej Piekarni organizowanej przez Amber (klik). Wyboru przepisu dokonał dla nas Jacek (klik), a przepis pochodzi st±d (klik).

 

                   Chleb zytni z ziarnami

 

Przyznam szczerze, że to jeden z najlepszych chlebów żytnich jakie w życiu upiekłam. Jest w nim dużo ziaren, miękkisz jest mięciutki i delikatny... poezja:). Szczerze Wam go polecam. Piekłam go z potrójnej porcji i w takich też proporcjach podaje przepis:).

Chleb może wydawać się skomplikowany, ale wierzcie mi robi się go bezproblemowo. Jest jedynie odrobinę czasochłonny (fermentacja zaczynu ... bo póĽniej ro¶nie szybko).

 

CHLEB ŻYTNI Z ZIARNAMI

Składniki zaczynu:

  • 90 g aktywnego zakwasu żytniego (hydracja 100%)
  • 9 g soli
  • 315 g m±ki żytniej typ 720
  • 150 g m±ki żytniej typ 2000
  • 465 g letniej wody

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki zaczynu. Miskę włóż do torby foliowej i odstaw w ciepłe miejsce (np. w pobliżu kaloryfera) na 8 - 9 godzin. Następnie miskę z zaczynem przenie¶ do temperatury pokojowej i pozostaw do dalszej fermentacji. Ł±czny czas fermentacji  18 - 24 godziny.

Dodanie soli ma tu na celu spowolnienie fermentacji i uzyskanie bogatszego aromatu chleba.

Ziarna:

  • 75 g słonecznika
  • 75 g sezamu
  • 75 g siemienia lnianego
  • 450 g wrz±tku

Zalej ziarna wrz±c± wod±, przykryj miskę i pozostaw j± na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.

 

                     Chleb zytni z ziarnami

 

Składniki ciasta wła¶ciwego:

  • cały zaczyn
  • ziarna
  • 510 g m±ki żytniej typ 720
  • 240 g m±ki żytniej typ 2000
  • 150 g m±ki pszennej typ650 lub 750
  • 120 g wody (dolałam dodatkowo prawie szklankę, ale to już kwestia chłonno¶ci m±ki)
  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 72 g melasy lub miodu
  • 15 g soli (zwiększyłam do 20 g)
  • ziarna do posypania foremki i chleba

Drożdże rozpu¶ć w wodzie, wlej do miski z pozostałymi składnikami. Zagnieć ciasto (nie może być zbyt gęste, może być potrzebna ew. dolewka wody). Ciasto pozostaw w misce na 45 minut do fermentacji. Następnie przełóż je do 3 foremek (2 foremki 30x7 cm i 1 foremka 25x7 cm) wysmarowanych tłuszczem i wysypanych ziarnami. Wyrównaj wierzch i posyp ziarnami (zapomniałam). Foremki włóż do torby foliowej i odstaw chleb do wyro¶nięcia. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C (z ustawiona na dnie miseczka z wod±),  a następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni C i piecz dodatkowe 45 minut. Po tym czasie spryskaj chleb wod± i zostaw jeszcze na 3 minuty w piekarniku. WystudĽ na kratce.

 

Chleb żytni z ziarnami piekli:

Akacjowy Blog (klik)

Am. art, kolor i smak (klik)

Bochen chleba (klik)

Codziennik kuchenny (klik)

Grahamka, weka i kajzerka... (klik)

Kuchnia Gucia (klik)

Kuchennymi drzwiami (klik)

Ogrody Babilonu (klik)

Przepisy na domowy ser i chleb (klik)

Smak mojego domu (klik)

Stare gary (klik)

Sto kolorów kuchni (klik)

W mojej kuchni (klik)

Weekendy w domu i ogrodzie (klik)

W poszukiwaniu slow life (klik)

Zacisze kuchenne (klik)

 

Częstujcie się proszę:)